Peer met mascarpone

Peer-mascarpone Tjonge dat was lekker! Een heerlijk nagerecht is dit, om twee redenen. Ten eerste omdat het gewoon zalig smaakt, die warme peerdelen en dat koude ijs, maar ten tweede omdat het een ideaal dessert is om voor het grootste deel de dag van te voren klaar te kunnen maken en dat geeft je behoorlijk veel kostbare tijd meer met je gasten! Ik geef in het recept aan tot waar je de voorbereidingen eerder kunt doen.
Een feestelijk en zoet nagerecht voor 6 personen!

* 3 grote harde maar bijna rijpe peren, ik gebruik de Doyenne du Comise
* 1 fles witte frisse, iets zoetige wijn
* 1 vanillestokje
* 1 kaneelstokje
* 6 eetlepels suiker
* 200 gram mascarpone
* Geraspte schil van een citroen
* Flinke scheut Grand Marnier
* Handvol geroosterde pijnboompitten
* Roomijs

Schil de peren en deel ze in vieren, haal de kern eruit. Verhit de wijn in een
ruime pan. Snij het vanillestokje en de lengte door en strijk van een helft
de zaadjes bij de wijn. Leg het stokje ook in de pan. Kaneelstokje erbij en 3
eetlepels suiker (of 2 als de peren zoet zijn). Als de suiker gesmolten is de peren erin leggen en ca 15-20 minuten zachtjes laten pocheren. Test of ze goed zijn door er met de punt van een mes in te prikken. Als dat gemakkelijk gaat dan zijn ze goed.
Neem de peren en het kaneelstokje uit de pan en laat het vocht inkoken tot 1/3 deel.
LET OP! Op het laatst gaat dat héél snel!
Wat je tot nu toe gedaan hebt kun je ook de dag voor je etentje doen.
Je zult dan wél de peren en de peersaus opnieuw warm moeten maken!

Haal nu ook het vanillestokje eruit. Klop de mascarpone met 3 eetlepels suiker, de citroenrasp en de Grand Marnier. Leg op elk bord 2-3 peerstukken. Een bolletje ijs ernaast en een mooie schep van het mascarponemengsel. Ook nog wat pijnboompitjes over het geheel strooien. Eventueel een ietsiepietsie vers gemalen zwarte peper over het geheel, naar smaak!

Dit recept is 5421 keer bekeken

2 reacties op “Peer met mascarpone

  1. Hallo Marijke,
    Wat een heerlijk nagerecht! We hebben genoten!! Echt een aanrader en een fantastische afsluiting van een heerlijk diner met al jouw andere recepten.
    Helemaal top!
    liefs,Harrie en Yvonne

  2. Tip: laat een plukje saffraan mee koken met de peren. Voegt iets origineels toe aan de smaak en de peren krijgen een prachtige gele kleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.