Een bijzonder smakelijk nagerecht dat heel goed past na een feestelijk winters diner. Je moet wel bijtijds eraan beginnen, een dag van te voren,omdat je de peertjes dan al moet bereiden. Daarom begint dit recept met deze lekkere peertjes. De afwerking komt vlak voor het opdienen!
Recept van stoofpeertjes
* 1 kilo stoofpeertjes (bijvoorbeeld Wilde Giesemann)
* Halve liter rode wijn
* Scheut rode port
* Water, indien nodig om de peertjes goed onder te laten staan
* 3 kruidnagels
* 2 kleine kaneelstokjes of een dikke
* 1 eetlepel cranberrysaus- of jam
* 4 eetlepels suiker of naar smaak zoeter of minder zoet
De peertjes schillen en het steeltje laten zitten. Peertjes naast elkaar in pan;
wijn en port erbij en eventueel het vocht aanvullen met water tot peertjes onderstaan. De kruiden en suiker toevoegen. Aan de kook brengen en vervolgens op “laag vuur” nog twee tot 3 uurtjes laten “sudderen”.
Af laten koelen tot de volgende dag.
Recept voor de peertjes met Aceto Balsamico (Balsamico-azijn)
* Kaneelijs
* De reeds eerder gemaakte peertjes in sap
Haal uit de perenpan één beker sap en doe dit in een pannetje. Bij dat sap 2/3 beker Aceto Balsimico (Balsamicoazijn), liefst een wat zoete (de betere) soort; laat dit vocht langzaam inkoken tot 1/3 deel over is.
Serveer op elk bord twee peertjes naast elkaar en een bolletje kaneelijs.
Giet een flinke eetlepel van het warme ingekookte perensap over het gerecht, het meeste over de peren.
Smakelijk eten!