Geweldig lekkere pizza van mijn zoon Martijn uit de oven op twee grote ovenbakplaten gebakken en superlekker! Hier wordt het pizzadeeg op een andere manier gemaakt, maar geloof me, deze smaakt óók superlekker!
Je hebt er wel even tijd voor nodig, maar ja, wie van koken houdt………
* 675 gram fijne bloem type 00
* 1,5 theel. zout
* 10,5 gram gist (korrels)
* 375 ml. warm water
* 1 theel. suiker
* 4 eetl. olijfolie
* 1200 gram gepelde pommodori uit blik
* 600 gram champignons
* 200 gram salami
* 200 gram gekookte schijven ham
* 4 eetl. pizzakruiden
* 400 gram kaas (belegen, geraspt)
* evt. een blik artisjokharten (wel lekker)
Hulpmiddelen: Mengkom, ovenplaten, oven, eventueel keukenmachine
Voorbereiding: Laat de tomaten in de vergiet uitlekken alvorens ze in stukken te snijden. Het sap en de pitjes opvangen, daar kun je later heerlijke tomatensoep van maken! Ham en salami in kleine stukjes snijden. Champignons in schijfjes snijden. Door de goed uitgelekte tomatenstukjes de kruiden roeren.
Bereidingswijze: Bloem en zout in grote kom. Erbij korrelgist en de suiker. Roer nu langzaam het water erdoor met een houten lepel. Voeg zoveel water toe dat het deeg gemakkelijk tot een bal kan worden gevormd. Het is niet mogelijk om de precieze hoeveelheden op te geven, omdat bloem per land verschillende waterabsorberende mogelijkheden heeft, (zelfs bloem dat van dezelfde akkers komt kan per jaar variëren). Natuurlijk kun je dit deeg ook maken in de keukenmachine!
Verdeel het deeg in twee helften, zoek een “maatje” (is gezelliger met z’n tweeën), en kneed elk een deegbol 15 minuten (!) tot het zacht en soepel is – voeg eventueel wat extra bloem toe. Met een keukenmachine kun je dat door het “machien” laten doen.
Bedek de bollen met een laagje olijfolie zodat ze soepel blijven (even door je handen met een druppeltje olie) en leg ze in de kom met een vochtige theedoek erop. Laat het deeg ca 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
Kneed nu elke deegbal even door en rol hem op een droge met bloem bestoven ondergrond mooi met de deegrol uit tot de grootte van een ovenplaat. (Lekker dun!) Zorg dat de platen zijn ingevet met olie! Rol de rand eventueel wat omhoog en drapeer het deeg op de plaat zodat die geheel gevuld is. Verdeel nu op deze pizzabodems eerst de tomatenstukjes en leg vervolgens door elkaar heen de andere ingrediënten. Hierover nog wat pizzakruiden. Strooi nu rijkelijk de strooikaas eroverheen.
Bak de pizza’s een voor een in een voorverwarmde oven zo’n 15 a 20 minuten op 220 graden tot de bodem knapperig en lichtgoudbruin is.
Serveertips: Verdeel de pizza in zoveel stukken als je nodig hebt………..Koud is het overigens ook heerlijk bij de borrel! Buon appetito!