Salade van octopus

In de Zuid-Europese landen zie je ze vaak in grote hoeveelheden vers in het visvak liggen, enorme octopussen, keurig netjes schoongemaakt, om zó in de pan te leggen. Eerlijk gezegd maakt deze enorme inktvis op mij zoveel indruk dat ik hem heel lang niet heb gekocht, maar eigenlijk valt het bereiden van deze octopus heel erg mee.
Kun je hem niet vers kopen, dan vind je hem waarschijnlijk in het diepvriesvak.
Ik heb de vis bereid voor een lauwwarme salade als voorgerecht, heerlijk gemarineerd, mals vlees, succes!

* 1 octopus van ruim 1 kilo, schoongemaaktOctopus-salade
Voor de dressing:
* 2 eetlepels citroensap
* 5 eetlepels mooie olijfolie
* 1 grote teen knoflook, geplet en in hele dunne plakjes
* 1 eetlepel vers gehakte peterselie
* 1 eetlepel vers gehakte munt
* 1,5  theelepeltjes gladde mosterd
* 1 eetlepel dragonazijn, of een andere mooie witte azijn
* 1 theelepeltje honing
* Snufje cayennepeper
* Peper en zout om eventueel verder op smaak te brengen
Verder:
* 1 stengel bleekselder
* stuk winterwortel
* 1 rood uitje
* 1 teen knoflook, even geplet
* 2 tabletten visbouillon
* Vier vastkokende aardappelen, bijvoorbeeld Nicola
* Nog enkele schijfjes citroen
* Wat mooie groene sla
* Een mooie rijpe harde grote tomaat, ontveld en in blokjes
* Scheutje mooie olijfolie
* Enkele druppels mooie witte azijn, bijv. dragonazijn
* Wat peper en zout
* Enkele blaadjes basilicum

Natuurlijk is het gemakkelijker om een kant en klare schoongemaakte octopus te kopen, maar stel nu dat dit niet het geval is, werk dan als volgt:
Snij de kop in en trek de ingewanden eruit. Verwijder de ogen en de bek. Spoel het dier goed af.
Breng in een grote pan koud water met wat zout en de visbouillontabletten de octopus aan de kook, leg er een in tweeën gesneden rode ui bij en de in stukjes gesneden wortel en selderie bij en een bosje gewassen peterselie. Als alles kookt dan zet je het vuur laag en je laat de vis ca. 30 minuten zacht koken, draai de octopus na 15 minuten even om in de pan. Vuur uit en laat de octopus in het vocht nog 30 minuten verder garen. Maak intussen de dressing.
Laat de octopus goed uitlekken en snij de tentakels los van elkaar. Haal het donkere vel van de binnenkant van de tentakels en van de buitenkant van het zakje. Snij en mooie delen van en doe ze in een schaal. Giet 2/3 deel van de dressing hierover en meng het goed door de stukjes vis. Afdekken en laten afkoelen.
Een half uurtje voor opdienen:
Schil de aardappelen en snij ze in redelijk grote stukjes, kook ze net aan gaar in wat water met een beetje zout. Giet ze af en meng ze door de octopus, voeg er nog wat olijfolie doorheen. Zet alles afgedekt af dan kunnen de smaken goed op elkaar intrekken.
Meng wat olijfolie, enkele druppels mooie witte azijn, wat peper en zout en enkele heel fijngesneden blaadjes basilicum door de tomatenstukjes.Salade-van-octopus3

Maak 4 borden op door de octopussalade te verdelen over een bedje van groene sla. Sprenkel er nog enkele druppels dressing over en garneer met wat blokjes tomaat en een schijfje citroen. Smakelijk eten.

Dit recept is 9028 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.