Spaghetti Funghi Porcini

In de herfst zie je in Italië overal de prachtigste paddestoelen in de delicatessen winkels liggen. Verse funghi porcini,  bij ons noemen we dat eekhoorntjesbrood, met de hand gezocht in de bergen van Italië. Ze zijn niet goedkoop, in de winkel waar ik ze kocht waren ze 35 euro per kilo (2009).
Ik kocht twee prachtexemplaren en betaalde daarvoor € 6,40. Het gevoel als je daarmee de winkel uitloopt is geweldig, je hebt twee parels gescoord en dat gaat lekker smaken!!  Kun je niet aan verse funghi porcini komen, dan zijn er het gehele jaar door gedroogde te koop; die moet je weken in warm water, de smaak is er echt niet minder om, maar ik zou er dan wel nog wat verse kastanje of grotchampignons bijdoen.
Dit recept is voor vier personen als voorgerecht en voor twee personen als hoofdgerecht.

* 300 gram spaghetti (Barillo nr 7 of 5)Spaghetti-funghi-porcini
* Scheut olijfolie
* 1 sjalot
* 1 flinke teen knoflook
* 1 glaasje witte wijn
* 100 cc crème fraîche
* 2 grote funghi porcini (of 50 gram gedroogde)
* 1 potje of blikje champignons in vocht
* Handvol versgehakte peterselie
* 1,5 blokjes liefst champignonbouillon of anders tuinkruidenbouillon
* Peper en zout van de molen

Maak de verse funghi porcini schoon en snij ze in mooie plakken van ca 3 mm . Heb je gedroogde funghi porcini week deze dan in warm water, bewaar dit vocht, je kunt het misschien nog ergens voor gebruiken. Snipper de sjalot en knoflook en fruit deze snippers in een flinke scheut olijfolie. Voeg er nu de funghi porcini bij en bak ze even gaar. Kruid dit met het grootste deel van de peterselie en met peper en zout. Blus af met de witte wijn. Voeg er de champignons bij met het vocht. Kruimel er nog wat brokjes van een halve bouillonblok door voor een mooie volle smaak. Als alles goed warm is roer je lepeltje voor lepeltje de crème fraîche toe tot het geheel een mooie romige massa wordt. Laat alles vooral niet té lang bakken!
Intussen – en dat is belangrijk – heb je in een grote pan met water met wat zout en een bouillonblok de spaghetti al dente gekookt.
Voeg de saus bij de spaghetti en roer alles goed dooreen. Opdienen in, liefst voorverwarmd, diep bord, zorg dat de paddestoelen evenredig verdeeld worden over de borden en verdeel er ook het vocht uit de pan bij, heerlijk om aan het eind op te eten met een lekker stukje brood. Strooi tenslotte nog wat verse peterselie over de borden en serveer direct. Zet voor de liefhebbers een schaaltje met Parmezaanse kaas op tafel.
Buon appetito!

Dit recept is 30309 keer bekeken

4 thoughts on “Spaghetti Funghi Porcini

  1. Beste Marijke, in Italië zal men geen spaghetti, maar tagliatelle gebruiken bij een saus van paddenstoelen. En dan dat potje of blikje champignons, echt niet.
    Vriendelijke groet

    • Beste José, tegenwoordig kan er in Italië ook veel, maar je zult ongetwijfeld gelijk hebben over welke soort pasta ze in Italië gewoonlijk bij deze saus gebruiken. En mijn smulmama zei altijd, gemak dient de mens en als het dan ook nog eens formidabel smaakt kunnen champignons in een potje ook prima, mits je een goede kwaliteit gebruikt. Ikzelf zou ook altijd verse champignons gebruiken, zo zie je maar weer… 😉 Buon appetito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.