Bij dit gerecht waan je jezelf weer aan een van die vele pittoreske plaatsen
in Bella Italia! Als voorgerecht is het genoeg voor 4 personen, als hoofdgerecht
kunnen hier gemakkelijk 3 mensen van smullen!
* 2 kilo mosselen in de schelp
* 600 gram spaghetti (niet te dun), nummer 5 of 7 van Barilla
* 3 teentjes knoflook, heel fijngesneden
* 3 flinke sjalotten, fijngesnipperd
* 4 eetlepels fijngesneden verse peterselie
* 3 eetlepels olijfolie extra virgine
* Klein glaasje witte wijn
* 1-2 blik(ken) tomaat in stukjes
* 1 scheutje “hete” olie (chili)
* Eetlepel Italiaanse gedroogde kruiden als je die hebt
* Zout en zwarte peper van de molen
Maak de mosselen schoon in koud water met daarin opgelost enkele eetlepels zout; mosselen die niet dicht zijn eventjes “kietelen” met een mesje aan de binnenzijde. Blijven ze open dan weggooien, die zijn niet meer goed! Gaan ze dicht dan zijn ze prima! Laat ze uitlekken in de vergiet.
Zet een grote pan met de olijfolie op het vuur en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de uitgelekte mosselen erbij en laat ze even sissen met wat peper en zout, flink omschudden! Blus af met de wijn.
Na ca 4-5 minuten zijn de mosselen open en gaar. Giet ze in een grote vergiet en vang het mosselnat op door een zeef. Bewaar de mosselen in de mosselpan in een klein bodempje van het mosselvocht.
Kook nu in een grote pan met wat zout de spaghetti al dente.
Als de spaghetti bijna gaar is giet je bij de mosselen in de pan met het mosselvocht de tomaatstukjes, de peterselie, de “hete” olie, de gedroogde kruiden en eventueel nog wat peper en zout. Leg hierop de spaghetti en roer alles op laag vuur om en om tot alles goed heet is.
Serveertips: Opdienen op mooi bord per persoon of in een fraaie schaal voor op tafel met een lekker stuk brood en een glas heerlijke wijn! Buon appetito.