Spaghetti pomarola

Deze van origine Toscaanse tomatensaus vraagt wat meer werk maar de volle rijke smaak die hij daarna aan je pasta geeft is onovertroffen. Je hebt ongeveer een uur nodig vanaf het schoonmaken van de groenten tot het opscheppen van de pasta en met deze hoeveelheid kun je een grote kring familie en vrienden heel blij maken.

* 1 rode uiSpaghetti-pomarola
* 4 wortelen
* 4 stelen bleekselderij
* 1 teen knoflook
* 2,5 kilo mooie rijpe tomaten
* 1 eetlepel grof zout
* 2-3 takjes verse basilicum
* 1 eetlepel aceto balsamico
* 1 theelepel suiker
* Wat olie om te bakken
* Geraspte kaas, liefst pecorino

Pel de ui en snipper hem; laat hem ongeveer 5 minuutjes garen in wat olie in een ruime kookpan.
Zorg dat hij niet verkleurd. Pel en plet de teen knoflook en laat deze teen zacht meebakken, roer vaak door de uisnippers zodat alles gelijkmatig gaar wordt. Maak intussen de wortel en bleekselderijstelen schoon en snij ze in stukjes, niet te fijn.
Voeg deze stukjes bij de ui en laat ze onder af en toe roeren met een houten lepel 10 minuten op laag vuur lekker meebakken. Was nu de tomaten, haal met een scherp mesje de kern er van boven uit en snij ze in vieren. Voeg deze tomatenstukjes nadat de 10 minuten om zijn bij de rest in de pan. Voeg het zout, de basilicumblaadjes, de suiker en balsamico-azijn erbij en breng alles aan de kook.
Zet het vuur lager en laat alles onder vaak roeren 20-25 minuten pruttelen. Als de tomaten zacht zijn dan kun je gaan pureren.
Laat eerst veel vocht uit de pan in een schaal. De rest maal je door de passe vite. Ik gebruik de grofste zeef. Doe de tomatensaus weer in de pan en kijk of hij dik genoeg is.
Is hij te dik, doe er dan nog wat van het afgegoten vocht bij (dat vocht smaakt trouwens zálig!), is de saus te dun kook hem dan nog wat in.
Kook je spaghetti al dente en leg een portie op elk bord. Leg nu een porti saus op je spaghetti en rasp er heerlijke verse pecorino of parmigiano overheen.
Buon appetito!

Dit recept is 3769 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.