Tiramisu

Tiramisu (letterlijk vertaald: trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij!) is waarschijnlijk het meest gegeten Italiaanse dessert in Nederland. Het is dan ook echt heel erg lekker.
Maar iedere chef maakt het toch weer nét een beetje  anders klaar.
Na het lezen en vaak ook eten van wel 8 tiramisu recepten kwam ik tot dit
heerlijks! De schaal geeft gemakkelijk 8 porties weg!

* 1 pak lange vingers Tiramisu
* 125 gram poedersuiker
* 250 gram mascarpone (Italiaanse crèmekaas)
* 4 eieren, gescheiden in eiwit en eidooiers
* 250 cc slagroom, 85% daarvan lobbig geslagen en ZONDER suiker, 15 % voor de gelatinemix
* 2 kopjes koude zeer sterke koffie
* 6 kleine gelatineblaadjes
* cacaopoeder
* Amaretto di Saronno
Hulpmiddelen: Mengkommen, mixer en een mooie lage grote schaal.

Zet een pot zeer sterke koffie en laat die afkoelen. Scheid de eieren in dooiers en eiwitten.
Zorg ervoor dat de eiwitten in een superschone schaal gaan.
Poedersuiker bij de eidooiers doen en goed erdoor slaan met de garde; nu ook de mascarpone toevoegen en flink erdoor slaan tot crème massa ontstaat. Laat dit even staan.
Dep nu een voor een de lange vingers met de niet-suikerkant in de sterke koffie; leg ze op rijen met suikerzijde omhoog in grote schaal. Giet nu de likeur (in mooie scheutjes) over de lange vingers heen. Zorg ervoor dat je de lange vingers niet helemaal vol laat lopen met koffie en likeur!
Sla je eiwit stijf. Klop 85 % van de slagroom lobbig en bewaar het restje slagroom voor later. Laat de gelatineblaadjes nu enkele minuten weken in een bakje met koud water. Verwarm het restje room eventjes op het vuur (als het erg weinig is doe je er een klein scheutje water bij) en leg er één voor een de geweekte blaadjes gelatine in zodat de gelatine helemaal op kan lossen (pas het volgende blaadje erin leggen als het vorige helemaal is opgelost).
Lepel nu eerst heel rustig de stijve slagroom door de crème, dan de gelatineroom en tenslotte het geslagen eiwitten.
Drapeer nu deze massa mooi over de lange vingers, zodat ze helemaal onderliggen. Klop de schaal even op de ondergrond, zodat de crème-massa goed over de lange vingers zakt. Zet de schaal enkele uren in de koelkast om op te stijven.

Serveertips: Uitserveren in mooie partjes met cacao erop en evt. muntblaadje. Buon appetito!!!

 

Dit recept is 6145 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.