Tournedos Corneille en flamme de Marie

Al weer vele jaren geleden maakte ik dit heerlijke gerecht voor mijn man Kees en het was steeds weer een feest op tafel. De overheerlijke saus over de biefstuk met wat rijst of aardappelen erbij is een echte een lekkernij! Daarom maak ik het ook nu nog!
En weet je, je kunt dit gerecht ook supergoed maken met een “gewone” biefstuk!

* 4 tournedos van ca 150 gram , eventueel al door de slager omwikkeld met een touwtje
* 1 rode paprika Tournedos-Corneille-en-flamme-de-Marie
* 1 groene paprika
* 2 uien
* 250 gram verse champignons
* 2 teentjes knoflook
* 1 eetlepel rode milde paprikapoeder
* Scheut Franse cognac
* 1 dl rode wijn
* 1 dl bouillon
* 1 dl slagroom of half om half met creme fraiche
* 1 eetlepel tomatenpuree
* Enkele druppels worcestersaus
* Olijfolie
* Olie en boter om te bakken
* Peper en zout van de molen

Je begint eerst met het bereiden van de saus. Was de groenten en snij de paprika’s in dunne reepjes, de champignons kunnen heel blijven mits ze klein zijn, anders snij je ze in schijfjes. De knoflook pellen, halveren en de kern eruit halen. Plet de helften en snij ze daarna in hele kleine blokjes. Verhit wat olie in een ruime pan en bak hierin de ui met de knoflook glazig, doe er dan de paprika en champignons bij en laat dit enkele minuten bakken.

Nu flamberen met de cognac – zie het aanvullend artikeltje onderaan dit recept – en afblussen met de rode wijn. Voeg er nu de paprikapoeder bij en laat dit eventjes goed garen.
Nu het water en de bouillon erbij, de tomatenpuree en de room; breng nu de saus definitief op smaak met peper en zout. Laat de saus nu rustig wat inkoken en in die tijd bak je de tournedos.

Laat in een koekenpan wat olijfolie en een klontje boter goed heet worden en schroei hierin het vlees aan een kant mooi bruin. Draai ze om en kruid het vlees met peper en zout. Hetzelfde doe je met de andere zijde. Bak je ze kort ( slechts enkele minuten aan elke kant) dan blijft het vlees rood van binnen; hoe langer je ze bakt hoe meer het vlees gaart. Ik adviseer je om juist iets korter te bakken en dan het vlees even te laten rusten ingepakt in aluminiumfolie. Zo blijft het vlees warm, zodat je de saus kunt afmaken en het gaart ook wat na.
Dien de tournedos op met de prachtige saus.

Flamberen, hoe doe ik dat?

Flamberen accentueert de smaak van gerechten. Gebruik goede, flink alcohol houdende, drank. Zet de afzuigkap af. Zo’n vuurzuil trekt snel naar boven en voor je weet staat zo’n (beetje vettige) afzuigkap in de fik. Leg een goed passende deksel naast de pan. Verwarm een eetlepel van de drank (in dit geval cognac) in een grote soep-opscheplepel door de lepel even boven een kleine gaspit te houden of van te voren onder de hete kraan te houden. Als de drank verwarmd is moet je de lepel schuinhouden en de vlam erin laten komen. Dan meteen uitgieten boven het te flamberen gerecht. Contact met het vet in de pan geeft even een flinke vlam. Na een paar seconden zal het vuur doven, Blus dan snel af met de wijn die erbij hoort. Gaat het vuur niet meteen uit sluit dan de pan met de deksel.

Dit recept is 4319 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.