Zuurkoolstamp met worst en spek

Verse zuurkool uit de houten ton, daar ga ik voor! Dat geeft ons weer een heerlijke winterse maaltijd en bij mij krijgen ze er, naast een smakelijke jus, heerlijk gebakken speklapjes bij en rookworst!

* 500 gram zuurkoolZuurkool-met-worst
* 1500 gram aardappelen
* Handje witte rozijnen
* Peper
* Zout
* Nootmuskaat
* 8 speklapjes
* Bak en braadkruiden ( koop ik bij mijn slager)
* Beetje olie
* Theelepeltje juspoeder
* Allesbinder (van Honig)
* Rookworst (voor mij altijd de magere van Unox)

Schil en kook de aardappelen in ruim water met wat zout. Verdeel in een ander pannetje de zuurkool en de rozijnen, zet alles onder water en kook dit ca 20 minuutjes op laag vuur met een pietsie zout erbij. Bak in een ruime koekenpan de speklapjes gaar en bruin. Je kunt ze het best kruiden met bak en braadkruiden, want daarvan krijg je later een zalige jus! Zorg dat de rookworst op tijd heet is.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Giet ook het zuurkoolnat af, maar wél in een schaaltje, zodat je dit nat eventueel na het stampen nog kunt toevoegen als de stamppot niet smeuïg genoeg is. Voeg de zuurkool bij de afgegoten aardappelen, breng het op smaak met nog wat peper en nootmuskaat naar smaak en stamp alles goed door elkaar, zodat je een mooie soepele en smeuïge stamppot krijgt! Leg de speklapjes even op de stamppot en sluit de pan. Voeg wat water bij het bakvocht en de juspoeder. Als alles goed kookt, mooi losroeren en doorroeren en verdikken met Allesbinder of maizena.

Op elk bord komt een lekker bergje zuurkoolstamp, in het kuiltje wat heerlijke donkerbruine jus en erbij de speklapjes en worst. Mmmmm, smakelijk eten!!

Dit recept is 6685 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.