Komkommerblokjes salade

Frisse zomersalade en nog gezond ook!

* 2 komkommers, uithollen en in kleine blokjes snijden
* 1 blikje uitgelekte maiskorrels (285 gram) Komkommerblokjes-salade
* 5 eetlepels zoetzure rode bietschijfjes uit een pot, gesneden in kleine plakjes
* 4 eetl. olijfolie
* 3 eetl. aceto Balsamico
* 3 eetl. witte wijnazijn of appelazijn
* P/Z

Alle groenten mengen in een schaal en er de olie en azijn doorheen roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Een poosje in de koeling en dan direct opdienen.
De salade smaakt later ook nog wel heerlijk maar dan is hij vrij rood geworden door de bietjes!

Komkommer delicious

Zachte, frisse komkommersalade voor bij een zomerse maaltijd of BBQ.

* 2 lekkere grote komkommersKomkommer-delicious
* Kopje mooie olijfolie extra vergine
* 4 eetl. Aceto Balsamico
* 3 eetl. appelazijn
* Teen knoflook heel fijn, kern euit
* Peper en zout van de molen (niet te zuinig)
TIP: het is gemakkelijk als je zo’n snijplankje hebt om komkommerschijfjes te maken.

Was de komkommers goed en droog ze af. Niet schillen! Snij ze klein in plakjes in een mooie grote schaal. Voeg alle ingredienten erbij en meng alles goed dooreen. Leg een bord op de schaal, zodat er gewicht op rust, en zet hem minimaal één uur in de koeling.

Italiaanse rijstsalade

Schaal vol rijst, heel lekker van smaak!

* 500 gram gewone witte rijst  Italiaanse-rijstsalade
* 20 gekookte champignons in stukjes of schijfjes
* 10 knakworstjes in plakjes
* 2 augurken in plakjes
* 15 kerstomaatjes, in vieren
* 6 carciofi (artisjokhartenharten uit pot)
* Handje erwtjes (uit diepvries, even koken)
* Handje maïs
* 1 eetlepel kleine kappertjes
* 10 zwarte olijven in plakjes
* Handje héél fijn gesnipperde peterselie
* P/Z

Kook de rijst gaar en zorg ervoor dat het mooie losse korrels zijn. Snij intussen alle ingrediënten en meng alles door de lauwwarme rijst, maak op smaak met peper en zout en olijfolie.
Serveer de rijst op een mooi bord en garneer de rijst met lekkere ingrediënten zoals sla en halve eieren. Maar je kunt hem ook als bijgerecht serveren bij een BBQ, je zou er dan de worstjes uit kunnen laten.

Insalata di mare

Frisse zeevruchtensalade met ingrediënten uit de Mediterraanse keuken.

* 4 ons gemarineerde zeevruchten (mosselen, garnalen, kleine inktvisjes,
inktvisringen)Insalata-di-mare
* 2 ons surimi (namaakkrab) in schuine stukken
* Enkele ansjovisjes (in olie en azijn)
* Gemengde salade
* Trostomaatjes
* Olijfjes
* Wat grote kappertjes
* Verse basilicum
* Olijfolie extra vergine
* Peper en zout van de molen

Leg op elk bord wat salade; dressen met wat olijfolie en Balsamicio-zijn, peper
en zout. Leg daarop wat van de vissoorten. Maak er een mooi palet van en garneer het met de trostomaatjes, in stukjes of heel en de verse basilicum. Dan nog wat kappertjes erover, mmmm.
Overgiet dit alles met heerlijke olijfolie en peper en zout naar smaak.

Overheerlijk als lunchhapje met wat stevig brood en een koel glas witte wijn. Buon apettito!
P.s. je kunt bij deze salade steeds weer je fantasie laten gaan als je nog wat andere heerlijkheden in huis hebt, zoals een lekker bolletje mozzarella of een paar stukjes paprika.

Insalata Caprese

Heerlijke frisse salade uit de Italiaanse keuken, een klassieker! Dit gerecht heeft de kleuren van de Italiaanse vlag, dat is altijd zo, maar het wordt in allerlei vormen opgediend. Hieronder op de manier van Smulmama.

* 4 vleestomaten Insalata-Caprese2
* 2 bollen mozzarella van 125 gram
* Verse basilicum, 40 blaadjes
* Olijfolie extra vergine
* Versgemalen zwarte peper
* Versgemalen grof zeezout

Voorbereiding: Tomaten en mozzarella in plakjes snijden, basilicum schoonmaken, niet wassen.
Bereidingswijze: Drapeer op elk bordje enkele mooie plakken mozzarella en bestrooi ze met wat peper en zout uit de molen. Giet er wat mooie olijfolie overheen. Nu in het midden de plakjes tomaat erop leggen en ook daarop peper en zout en de olie gieten. Enkele mooie roosjes basilicum bovenop het geheel om te garneren en van de rest van de basilicumblaadjes snij je reepjes die je feestelijk over het hele gerecht strooit.
Buon appetito!

Heerlijke Groene Salade

Dit is Smulmama’s ouderwetse grote schaal met gemengde groene sla. De dressing komt oorspronkelijk van mijn moeder en iedereen vindt dit lekker.

* Krop sla
* Krop kastanjesla
* Wat rucola of veldsla
* 2 flinke harde tomaten
* 2 sla-uitjes in snippers of handje bieslook in snippersHeerlijke-groene-salade2
* handvol verse fijngescheurde basilicum

Voor de dressing:
* Flinke scheut mooie olijfolie extra vergine
* p/z van de molen
* Suikerlepel suiker
* Scheutje slasaus
* Scheutje “slafris naturel” van bijv. Calvé
* Klein scheutje aceto balsamico

Dressing maken in grote slakom. De sla wassendrogen en wat kortgescheurd op de dressing leggen. Hierop de tomatenstukjes, lenteui en basilicum leggen. Enkele minuten voor het opdienen alles goed door elkaar mengen.
Lekker bij een mooi stukje rood vlees, met jus waarin champignons gebakken zijn en met verse Nicola aardappeltjes.

Smakelijk!

Haringbietsalade

Frisse salade voor bij de lunch of op een toastje.

* Een kleine pot zure haring of 2à 3 rolmopsenHaring-biet-salade
* Een pakketje met reeds gekookte rode bieten
* Klein zeer fijn gesnipperd uitje of sjalot
* 2 tot 3 flinke eetl. fritessaus
* Peper en zout

Snij de haringen in kleine stukken en de bieten in blokjes. Leg deze haringstukjes en bietenblokjes in een grote schaal, voeg daarbij de fritessaus, uitje en peper en zout en meng alles goed doorelkaar. Laat de salade even intrekken in de koeling.

Serveertips: Heerlijk op bruin brood of op toast.

Garnaalstaarten met courgette

Een lauwwarm voorgerecht of lunch met een verrassend smaakeffect!

* 4 middelmaat courgettesGarnaalstaarten-met-courgette
* 300 gram grote gepelde garnaalstaarten
* 20 gram pijnboompitten
* Een handvol basilicumblaadjes
* Een teen knoflook
* 5 eetl. olijfolie extra vergine
* 1 dl. witte wijn
* Zout en peper

Meng de basilicum met 4 eetl. olijfolie, de pijnboompitten en een beetje zout en
mix dit eventjes met de staafmixer. Hou deze saus eventjes apart. Snij de
courgettes in de lengte in dunne plakjes met bijvoorbeeld de dunschiller en doe
ze in en een schaal met de witte wijn. Laat ze daar 5 minuten liggen. Kook de
plakjes vervolgens 1 minuut in kokend water met een beetje zout. Laat ze
eventjes goed uitlekken en drapeer ze vervolgens op een mooie schaal. Bak de
garnalen 2 minuten om en om op heet vuur met de resterende eetlepel olijfolie en meng ze met de courgettes op de schaal.
Leg op ieder bord een mooi hoopje van het courgette/garnalenmengsel en garneer het met wat basilicumsaus en een blaadje basilicum.
Lekker met wat brood en een koel glas witte wijn!

Kip groenten salade

Saladeschotel van formaat, om u tegen te zeggen, vvol met gezonde verse groenten en sappig gebakken kip.
Voor bij de BBQ of een luxe lunch.

* Flinke scheut yoghurt mayonaiseKip-groenten-salade
* Een aantal ( 2-4) lepels mayonaise of fritessaus
* Scheut olijfolie extra vergine
* Dubbele kipfilet
* Kilo Nicola aardappelen ( of andere die vastkokend zijn)
* 4 lekkere dikke wortelen
* 500 gram sperzieboontjes
* 300 gram fijngesneden tomaat, lekker stevig en zoet!
* Handvol verschenen basilicum
* Idem peterselie
* Idem lente ui
* Flinke sjalot of kleine ui fijngesneden
* 3 augurken fijngesneden
* 2 eetl. zilveruitjes fijngesneden
* Scheutje wijnazijn
* Scheutje aceto Balsamico.
* Peper en zout

Als je zo de ingredienten leest voor de dressing van deze heerlijke salade, dan moet ik erbij vertellen dat dit zo ongeveer is wat er in gaat. Je moet zelf proeven hoe de salade smaakt en strooi er zeer zeker niet direct te veel peper en zout in! Snij de kipfilet in platte schijven van ca 1,5 cm en bak die om en om een aantal minuten in de pan met wat peper en zout erop tot het gaar is. Laat de kip afkoelen.
Schil en kook de geschilde aardappelen tot ze net aan gaar zijn. Schil de wortels en snij ze in dunne ronde plakjes. Kook ze eventjes in ruim kokend water met wat zout en suiker. Afgieten en koud afspoelen. Boontjes afhalen en koken al dente in water met zout en wat suiker. Afgieten en koud afspoelen.
Als alles mooi is afgekoeld, snij dan de aardappelen in mooie schijfjes. Doe ze in een grote schaal en voeg er de wortelschijfjes en boontjes bij. Snijd de kip in stukjes en voeg die toe.
Nu ook alle andere ingredienten erbij. De dressing erover en alles goed doorroeren. Proef of er nog iets bij moet. Opdienen bij BBQ of als lunchsalade, smakelijk eten!

Frisse groentensalade

Deze gezonde salade kan in diverse recepten worden gebruikt (zie bij
voorgerechten: Witlofbootje met frisse salade), maar is eigenlijk het lekkerst
als lunch op een warme zomerdag buiten met een lekker vers stukje brood erbij.
Hij is vaak goed te maken als je wat gekookte aardappelen van de vorige dag
overhebt!

* 5 vastkokende aardappelen, bijvoorbeeld NicolaFrisse-groentensalade
* 250 gram sperziebonen
* 1 winterwortel of 6 gewone wortelen
* 2 mooie vleestomaten of 4 gewone of 15 kersttomaatje
* 1 lenteui
* 1 flinke eetlepel kappertjes
* 10 zilveruitjes
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 eetlepels fritessaus
* Schepje suiker
* Peper en zout uit de molen

Kook de aardappelen met wat zout. Maak de boontjes en wortelen schoon, hou ze heel, snij eventueel wel de winterwortel over de lengte in 4-en. Kook de boontjes en wortelen bij elkaar ook net aan gaar in een pan water met wat zout en een schepje suiker. Laat alles goed afkoelen.

Snij de aardappelen en wortel in blokjes en de boontjes in kleine stukjes. Ook de tomaten in kleine blokjes snijden. Alles in een grote schaal doen. Snij de lente-ui fijn, de kappertjes en zilveruitjes ook en voeg dit bij de groenten in de schaal. Doe er nu de olijfolie en fritessaus bij, peper en zout en meng alles goed door elkaar.
Klaar!