Spaghetti alle vongole

Dit pastagerecht is een van de smakelijkste die ik uit de Italiaanse keuken
ken! In Italië staat het op elke kaart, hier moet je eerst gaan zoeken naar
vongole (dit zijn hele lekkere mosseltjes).
In Nederland heten ze venusschelpen, en je kunt deze schelpdiertjes tegenwoordig kopen bij veel viszaken, delicatessezaken en horeca-groothandels.
Als je aan verse venusschelpen kunt komen is het natuurlijk nóg lekkerder, maar je moet ze wel heel goed wassen, want er zit nogal eens veel zand in!
Dit recept is voor 2 personen.

* 250 gram spaghettiSpaghetti-alle-vongole2
* Olijfolie
* 1 sjalot
* 1 flinke teen knoflook, kern eruit
* 1 bakje kokkelvlees van 150 gram
* Half blik Italiaanse tomaten in stukjes of polpa, ca 200 gram
* Handvol vers- en fijngesneden peterselie
* 1/2 glas droge witte wijn
* 1 bouillonblok, bijvoorbeeld tuinkruiden
* 1 eetlepel peperolie (of chili-olie)
* Peper en zout van de molen

Snij de sjalot en knoflookteen fijn en fruit ze zacht in de olie goudblond en gaar. Doe er nu het wokkelvlees bij. Als alles heet is afblussen met de wijn, peterselie erbij en de hete olie. Laat dit maar rustig pruttelen op zacht vuur, zo’n 5 minuten. Voeg dan de tomaat erbij en roer alles goed dooreen.
Intussen kook je de pasta al dente in water met wat zout en nog een bouillonblok. Op het laatst roer je nog wat eetlepels kookvocht van de spaghetti door de saus, dan wordt hij nog smeuiiger! Als de pasta beetgaar is doe je hem bij de saus en je roert alles mooi door elkaar in de pan.
Serveer de porties per bord opgeschept uit de grote pan en doe er als laatste nog een scheutje mooie olijfolie overheen. Lekker met brood erbij en misschien een glaasje wijn?
Buon appetito!

Spaghetti alla Pantesca

Een heerlijk geurend pastagerecht helemaal uit het zuidelijkste puntje van
Italië, het eiland Pantelleria. Ik heb er een accentje aan gegeven, zodat het
toch ook een beetje alla Smulmama is.

* 400 gram spaghettiSpaghetti-alla-Pantesca
* 4 ansjovisfiletjes, gewassen en dus ontzout
* 1 ui
* 2 tenen knoflook
* 100 gram zwarte olijven
* 50 gram kappertjes
* 4 gedroogde tomaten
* Blikje tomatenstukjes
* 1 eetlepel tomatenketchup
* 25 gram broodkruim of grove paneermeel
* 1 glas droge witte wijn
* 2 eetlepels versgesneden peterselie en basilicum
* Half glas olijfolie extra vergine
* Peper en zout van de molen

Was en snij de basilicum en peterselie fijn. Kook de spaghetti al dente in een pan met gezouten water. Snij ui en knoflook fijn, (haal de kern uit de knoflooktenen) en fruit dit zacht in een koekenpan met wat olie erin. Leg de filetjes erbij en schenk de wijn erover. Snij nu olijven en kappertjes fijn en voeg dit toe, daarna ook de tomaatjes heel fijn snijden en erbij doen. Voeg nu het blik tomaten erbij én de ketchup! Dit laatste geeft een beetje een zoetig accentje. Let intussen op je pasta! Voeg enkele eetlepels van het pastavocht toe aan de pan om alles mooi smeuïg te maken. Laat alles nog een minuutje lekker doorbakken en zet de pan dan even van het vuur. In een andere koekenpan nu de broodkruimels in wat olie bruineren. Als de spaghetti gaar is roer je er de saus doorheen. Strooi de verse kruiden erover en meng alles weer. Leg nu op elk (liefst voorverwarmd) bord een bergje spaghetti.

TIP: Neem een grote houten vork en draai daar een hoopje spaghetti mee in een grote soepopscheplepel, draai in de soeplepel de spaghetti rond en leg het in één keer op het bord. Verdeel de restjes van de saus die nog in de pan blijven over elk bord, een heerlijk scheutje olijfolie erover en dan de gebakken broodkruimels.

Buon appetito!!

Snelle Bolognese

Soms heb je niet zoveel tijd om te koken, maar je hebt wel zin in spaghetti
Bolognese. Normaal moet die saus lang pruttelen, maar met dit recept in de hand  staat je pastagerecht binnen 25-30 minuten op tafel! En lekker, mmmmmm, echt  zalig, probeer maar eens!
Voor 2 personen.

* 200 gram rundergehaktSnelle-Bolognese
* 1 kleine rode ui, fijngehakt
* 1 teen knoflook, fijngehakt
* 1 flinke (lekkere zoete) wortel, héél fijngesneden
* Olijfolie
* Flinke scheut droge witte wijn
* 1 dessertlepel zoete aceto balsamico
* 1 blikje tomatenstukjes
* 1 dessertlepel Italiaanse of Mediterrane kruiden
* Enkele blaadjes verse basilicum
* Peper en zout

Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie en maak daarna hierin het gehakt gaar. Doe de wortelstukjes erbij. Blus dit af met de witte wijn en laat dat eventjes lekker doorbakken. Voeg nu erbij de tomatenstukjes, de Italiaanse of Mediterrane kruiden en de balsamico. Laat dit 10 minuutjes lekker pruttelen.

Intussen staat er een pan met kokend water klaar met een flinke snuf zout. Daarin kook je je spaghetti volgens de aanwijzingen op het pak al dente. Als de pasta bijna gaar is, doe je de gesnipperde basilicumblaadjes bij de saus en je brengt hem op smaak met peper en zout, liefst van de molen.
Smakelijk!!!!!

Spaghetti piccanti

Heerlijke pasta met een behoorlijk pittig sausje! Dit is eigenlijk nóg veel lekkerder dan Alio e Aglio! Recept is voor twee personen.

* 300 gram spaghettiSpaghetti-piccante1
* Olijfolie met pepertjes erin om te bakken
* 2 knoflooktenen, gehalveerd, de kern eruit, in dunne schijfjes
* 4 ansjovisfilets in stukjes
* 2 eetl kappertjes fijngesneden
* 12 zwarte olijven in ringetjes snijden
* 2 eetl. versgehakte peterselie
* 200 gram tomatensaus (uit zo’n hoge smalle fles)
* Zwarte peper en zout uit de molen
* Voor de liefhebber wat parmezannse kaas erover.

Kook de spaghetti al dente. Doe intussen de olie in hete bakpan en voeg daaraan toe Spaghetti-piccante2de knoflook, ansjovis, de kappertjes en de olijven. Goed even doorbakken en vervolgens de peterselie erbij. Na 2-3 minuten de tomatensaus. Lekker warmmaken en op smaak brengen met zwarte peper en zout van de molen.
De pasta door de saus roeren en vervolgens op twee borden draperen. Buon appetito!!!

Penne Primavera

Een pastagerecht om te watertanden, supergezond omdat er allemaal verse groenten inzitten. Men noemt het “penne primavera”, lentepasta, omdat juist dan deze groenten volop verkrijgbaar zijn. Maar als je de ingrediënten kunt krijgen is deze pasta het gehele jaar om te smullen!

* 500 gram penne (die je zelf het lekkerst vindt!)
* Scheut olijfolie Penne-primavera
* 1 rode en 1 gele paprika.
* 1 witte en 1 rode ui
* 1 of 2 courgettes
* 2 tenen knoflook
* Klein kopje water
* 3 eetlepels tomatenketchup
* 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
* 1 blikje gepelde tomaten of een flesje tomatensaus 300 gram
* 1 bouillonblok
* Handje fijngesneden basilicum
* Scheutje Balsamico azijn
* Schepje suiker
* p/z naar smaak
* Als je wilt kun je er ook fijngesneden champignons in meebakken.

Maak de paprika’s goed schoon en snij ze julienne, d.w.z. in hele dunne reepjes over de lengte. Was de courgettes, snij ze in stukken van ca 6 cm en snij deze stukken ook in dezelfde dunne reepjes. De uien pellen, in de lengte doormidden snijden en overlangs in mooie dunne schilfers snijden. Knoflook ontdoen van de kern en er hele fijne stukjes van snijden, superfijn.

Zet het water op om de pasta te koken met wat zout. In mooie bakpan de olie verhitten en er op gematigd vuur de ui en knoflook in fruiten. Na enkele minuutjes eerst even de tomatenpuree meebakken, dan de paprika en daarna pas de courgette erbij doen en alles goed doorhusselen. Voeg wat water bij zodat het lekker kan sudderen. Na enkele minuten de tomatensugo uit blik of fles toevoegen, plus de bouillonblok, de suiker en de Balsamico azijn. Eventueel bij kruiden met peper en zout naar smaak.

Let op! Je mag dit alles slechts zolang bakken dat de groentestukjes niet helemaal slap worden. De pasta is intussen gaar. Voeg alles bijeen.
|Serveren op diep bord met een scheut mooie olijfolie, wat basilicumblad en heerlijke Parmezaanse kaas erover.
Buon appetito!!

Penne al ragù

Voor je het weet heb je een echt origineel Italiaans pasta op tafel met een
beetje hulp van Barilla.
Hoofdmaaltijd voor 2 personen, voorgerecht voor 3!

* 250 gram rundergehaktPenne-al-ragu
* 350 gram Penne
* Scheut rode wijn
* 1 pot Barilla Basilico fresco (400 ml)
* Handvol versgehakte basilicum
* 1 mooie sjalot
* 1 teen knoflook
* Versgemalen peper en zout
* Klein scheutje Balsamico-azijn (ca 10-12 druppels)
* Wat oude fijngesneden kaas, bijvoorbeeld Parmezaan of een heerlijke Nederlandse oude kaas
* Olijfolie om in te bakken

Snij de sjalot en knoflookteen heel fijn (haal de kern uit de knoflook!). Bak ze zacht in de olie en voeg daarna het gehakt toe en bak het rul. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, dat smaakt bitter. Als het gehakt gaar is, kruiden met peper en zout naar smaak. Even een scheut rode wijn mee laten sudderen, ca 4 minuutjes. Voeg nu de pot van Barilla toe en de Balsamico-azijn. Laat de saus een kwartier zacht sudderen. Doe er nu een handvol fijngesneden verse basilicumblaadjes bij, dat is de “slagroom op de pudding”.

Intussen heb je in ruim water met wat zout de gedroogde penne al dente gekookt volgens de instructies op de verpakking. Let op: meestal moet penne wat langer koken dan wat er voor staat, proef dus even voordat je de pasta afgiet. Roer penne en saus door elkaar. Opdienen op een mooi bord, lekker is nog een klein scheutje groene olijfolie erover en een handje kaaskruimels.

Buon appetito!

Pittige penne

Een smakelijk pastagerecht met een pittig (arrabiata) smaakje !
Dit recept is voldoende voor 6 personen.

* 3 eetl. olijfolie Penne-all'arrabbiata
* 500 gram penne
* 500 gram verse tomaten, of een blik van 400 gram gepelde hele tomaten of twee blikjes gepelde stukjes tomaat
* 75 gram boter
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* Flinke handvol kleine blokjes smeltkaas naar smaak
* Handvol verse basilicumblaadjes
* Klein pepertje of wat chili-olie

Schil de de ui en snij hem in dunne ringen. Maak de teentjes schoon, halveer ze, haal de kern eruit en snij ze in hele fijne schijfjes. Snij de basilicum in zeer dunne reepjes.
Fruit de ui zacht in half boter/ half olie. Voeg er de gesnipperde knoflook bij en laat die ook zacht meebakken. Nu de gepelde en in kleine stukken gesneden tomaat toevoegen. Op smaak maken met het pepertje (heeeeeel fijnsnijden) of de peperolie en eventueel wat zout. Wie van scherp en heet houdt voegt meer toe en wie niet doet er minder in! Basilicum erbij en alles lekker eventjes laten pruttelen.
Kook de penne al dente. Vlak voor het opdienen de saus door de penne roeren. In grote mooie opdienschaal de penne leggen en erover de blokjes kaas strooien, die smelten nu over de pasta.
Buon appetito !!!

Pasta met scampi

Dit gerecht voor 2 personen brengt alle smaken van de Italiaanse keuken op
je tong tesamen.

* 200 gram grote scampi ( garnaal ) staarten, schoongemaakt
* 1 grote courgette Pasta-met-scampi
* 1 sjalot
* 1 teen knoflook
* 1 lente-ui
* Olijfolie
* Handvol verse peterselie
* P/Z
* 250 gram pasta naar keuze, maar geen spaghetti

Snij de knoflook en sjalot heel fijn. Snij de garnaalstaarten overlangs over de rug door midden vlak naast het darmdraadje. Haal het draadje er voorzichtig uit en snij de twee helften in 3 mooie delen. Fruit de sjalot en knoflook in de hete olie mooi geel. Nu de garnaalstaartdelen erbij garen slechts enkele minuutjes tot ze mooi roze zijn.
Was intussen de courgette en snij hem in plakjes van 3-4 mm. Doe ze in de pan en laat ze ook lekker meebakken. Voeg hier naar keuze een scheutje witte wijn erbij. Handvol fijngesneden verse peterselie erbij en op smaak brengen met versgemalen peper en zout. Kook intussen de pasta al dente en als die afgegoten is meng je de garnalen erdoor. De pasta zal de heerlijke smaak van de saus ogenblikkelijk opnemen.

Ik wens je buon appetito!

Penne met paddestoelensaus

Deze saus heeft een diepe smaaksensatie, omdat er zulke heerlijke dingen inzitten!!!

* 400-500 gram pennePenne-met-paddestoelensaus
* Flinke handvol witte champignons
* flinke handvol kastanjechampignons
* 3 mooie shii-take champignons (als je eraan kunt komen, anders maar niet)
* Klein courgetje
* 2 sjalotten
* 1 flinke knoflookteen
* Flinke scheut droge witte wijn
* Handvol verse peterselie, fijngehakt
* Kopje vol zongedroogde tomaten op olie
* 2 eetlepels tomatenpuree
* Peper en zout van de molen
* Olijfolie

Snij de champignons in plakjes. Snipper de sjalotten fijn. Hak de knoflook fijn (kern eruit halen!) Hak de peterselie fijn. Snij de zongedroogde tomaatflapjes in kleine stukjes.
Kook de pasta al dente in ruim kokend water met zout.
Intussen giet je een flinke scheut olie in een koekenpan en hierin fruit je de sjalot met een knoflookteen. nu ook even de tomatenpuree meebakken. Bak hierin de paddestoelstukjes aan, pas na 2-3 minuten zout en peper toevoegen. Afblussen met de wijn en als die iets is ingekookt de verse peterselie. Kopje water toevoegen of meer zodat een mooie saus ontstaat. Op het laatst een klein courgetje in hele dunne plakjes erdoor doen, dan de saus mengen door de afgegoten penne.
Deze saus is heerlijk over de pasta dat snap je wel!!!!!!
Maar ook over een gesmoord groentegerecht niet te versmaden (als restje?)

Pasta met garnalen en asperges

Erg lekkere pasta voor 2 personen door de gegrilde garnalen en asperges! Met witte asperges zal het vooral een voorjaarsgerecht worden, maar de groene asperges zijn vrijwel het hele jaar te koop.

* Ca 3 ons mooie pasta (zie foto) Pasta met garnalen en asperges
* 400 gram mooie dikke AA asperges
* 2,5 ons verse garnaalstaarten (mag ook ontdooid zijn natuurlijk)
* Handje vers gesneden peterselie
* Olijfolie
* P/Z
* Suiker
* Grillpan

Pel de garnaalstaarten en haal er de darm uit (dat lange vaak donkere draadje dat over de rug loopt). Leg ze even in een schaaltje met wat peper, zout en olijfolie om te marineren. Schil de asperges en snij ze in de lengte in tweeën. Zet water met wat zout op om de pasta in te koken, al dente natuurlijk. Maak je grillpan goed heet. Doe er olie en in leg er de aspergehelften in. Je moet ze in een paar porties grillen. Strooi wat peper, zout en suiker over de asperges en nog wat olie. Grill ze mooi krokant, ongeveer aan iedere kant 2 minuutjes, dat ze een mooi goudbruin kleurtje krijgen. Zo alle asperges grillen.
Pan een beetje schoonvegen en in wat olie nu de garnalen grillen, totdat ze mooi roze zijn. Dat gaat snel, slechts in enkele minuutjes! De pasta is inmiddels klaar. Snij de asperges in 3 of 4 stukken. Maak als de garnalen erg groot zijn, deze wat kleiner door ze doormidden te delen. Gooi de asperges en garnalen met de handvol peterselie op de pasta en meng alles lekker door elkaar. Eventueel nog een scheutje olie erop. Nou, de geur en de smaak zullen je blij verrassen.

Buon Appetito!