Kip Curry Madras

Een klassieker uit de Oosterse keuken, verrukkelijk om te eten! Door de kruiden heerlijk van smaak en de groenten zorgen voor de nodige gezonde ingrediënten! Noodzakelijk in dit gerecht zijn de Curry Madraskruiden, die zijn overal in elke supermarkt te koop!

* 500 gram kipfilet, in blokjes
* 2 eetlepel wokolie
* 2 eetlepel gewone olie, bijvoorbeeld zonnebloem- of olijfolie
* 1 eetlepel Curry Madraskruiden
* 4 tenen knoflook, geplet en heel fijngesneden
* Sap van 1 limoen
* 2 ui in snippers
* 2 rode chilipeper, ontdaan van zaadjes en lijsten, in kleine blokjes
* 3 eetlepel versgeraspte gember
* 2 eetlepel tomatenpuree
* 2 rode puntpaprika, in stukjes
* 6 harde trostomaten, in stukjes
* 1 courgette, in blokjes, niet te klein
* 400 ml kokosmelk
* 2 theelepel honing
* Wat eetlepels Griekse yoghurt
* Peper en zout uit de molen naar smaak

Eerst gaan we de kruiden mengen om de kipstukjes in te marineren. Doe daarom in een kom de helft van de knoflook, de Curry Madraskruiden, wat peper en zout, het sap van de limoen en 2 eetlepels olie, de kip erbij en een uurtje afgedekt marineren in de koelkast.
Ga nu je rijst koken, ik kies meestal voor Basmatirijst, gemakkelijk te bereiden en heel erg lekker! Hou de rijst lekker warm!
Ben je toe aan de maaltijd verwarm dan je wok en giet er de wokolie in. Fruit hierin rustig de ui, de rest van de knoflook, de rode peper en gember. Voeg dan de tomatenpuree toe, die kan ook lekker even meebakken. Nu de paprikastukjes, tomaat en courgette erin meebakken en tenslotte in het midden de gemarineerde kipblokjes even kleuren. Ongeveer 10 minuutjes. Voeg nu de honing en de kokosmelk toe en laat alles zachtjes pruttelen tot de kip gaar is, dat is vrij snel! Roer naar smaak enkele eetlepels Griekse yoghurt erdoor om nog meer romige smaak te krijgen. Eventueel nog wat meer op smaak brengen met peper en zout.

Serveren met de rijst, smakelijk eten!

Appel plaattaart

Super gemakkelijk om even te maken als je onverwacht wat vrienden op de thee krijgt. Appels heb je altijd wel in huis, bladerdeeg in de diepvries of op een rolletje uit de supermarkt en een bekertje crème fraîche staat eigenlijk bij mij ook wel altijd paraat. De rest is fantasie, maar daarover beschikken we allemaal wel, toch?

* Een rolletje bladerdeeg, bijv. van tante Fanny, of 6 plakjes uit de diepvries aan elkaar geplakt
* Een bekertje crème fraîche van 200 gram
* 3 zoetzure appels, liefst met een rood kleurtje
* 2 eetlepels mooie honing of ahorn siroop
* 1 citroen
* 1 eetlepels kaneelsuiker (als je die niet hebt gewone suiker, of even kaneel mengen met suiker)
* 1 ei
* Een schaaltje frambozen, (niet persé nodig)

Je oven voorverwarmen op 200 graden. Maak dan op een vel bakpapier een mooie rechthoek van je bladerdeeg. De rand wat opvouwen, één keer ca 2 cm, en met een vork wat aandrukken. Rasp de schil van de citroen. Meng deze rasp door de crème fraîche en de stroop of honing. Smeer dit mengsel over het bladerdeeg tot aan de opgevouwen randen.
Ontdoe de appels van het klokhuis en snij de partjes in schijfjes. Doe ze in een grote schaal en sprenkel er het sap over van de citroen. Goed mengen! Nu mooie patronen maken met de appelschijfjes op het bladerdeeg en de appel bestrooien met de kaneelsuiker. Bestrijk de randen met het losgeklopte ei. Zet de taart 30 minuutjes in de oven en klaar is Kees!
Wat vruchtjes erover en eventueel wat slagroom erbij en smullen maar!

Varkenshaasje uit de oven

Ik vind een varkenshaasje, rosé uit de oven écht het allerlekkerst!  Het is helemaal niet zo moeilijk. Als je dit recept goed volgt dan heb je een superlekker haasje op je bord!
Dit recept is voor 3-4 personen

* 1 varkenshaasje van ca 500 gram, of twee kleine stukjes van 250 gram
* Klont boter of een flinke scheut vloeibare bakboter
* Peper en zout

Laat het haasje op kamertemperatur komen. Dep het droog om een nog mooier korstje te krijgen. Kruid het varkenshaasje met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een pan met dikke bodem. Pas het formaat van de pan aan het varkenshaasje aan.
Doe boter in de pan en schroei het varkenshaasje op hoog vuur dicht aan alle kanten. Ongeveer 2 minuten per kant. Doe het vlees vervolgens in een ovenschaal en plaats het in de oven.
Laat het haasje garen: rosé (ca 20 minuten) en doorbakken (20-30 minuten)
Tip: laat het varkenshaasje na het bakken even rusten, losjes met aluminiumfolie afgedekt. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen.

Heerlijk met een lekkere champignonsaus, verse groentjes ( ik heb heerlijke witlof gebakken in de pan) en een mooie aardappel.

 

Kaneel appelcake

Een eenvoudig maar ontzettend lekker recept van Laura (van de bakery) waarmee je wat betreft bakvorm prima kunt variëren. Deze kaneel appel cake is om te smullen!
Bakvormen: 22 cm tulband of 1 rechte 25 cm cakevorm.

* 200 gram ongezouten roomboter
* 200 gram zelfrijzend bakmeel
* 150 gram fijne kristalsuiker
* 8 gram vanillesuiker (1 Dr. Oetker zakje)
* 4 grote eieren
* Snufje zout
* 1 mooie harde zoetzure appel
* 4 theelepels (iets bolle) kaneelpoeder
* 3 eetlepels (iets bolle) kaneelsuiker

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zeef je bakmeel even. Mix op de hoogste stand de boter, suiker, vanillesuiker en het snufje zout tot een romige crème. Voeg op wat rustiger snelheid één voor één de eieren toe en meng alles tot een beslag, dat er wat structuur in blijft zitten is niet erg, dat komt goed als je er het bakmeel doormixt. Voeg het meel beetje bij beetje toe tijdens het mixen, voeg ook het kaneelpoeder toe en meng dit tot een glad beslag.
Snijd de appel in kleine blokjes en meng deze in een kom met wat bloem. De bloem zorgt ervoor dat de stukjes straks tijdens het bakken niet allemaal naar de bodem zakken. Meng met een spatel de stukjes appel door het beslag heen. Meng ook de grove kaneelsuiker door het beslag met een spatel, hou wel wat over om na het bakken boven over de cake te strooien. Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm en strooi de achtergehouden kaneelsuiker over de cake.
Bak de cake in 60-70 minuten gaar en goudbruin (maak je cup cakes, deze zijn na 20 minuten klaar).
Steek na het bakken in satéprikker in de cake, wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat hem kort afkoelen in het blik voordat je hem op een rooster stort en verder laat afkoelen.

Cake bewaren
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in een kastje. Dan blijft hij zeker een week goed. Gebruik je liever geen aluminium folie? Dan kun je de cake ook (in plakjes) in een trommel bewaren.

Cake invriezen
Een cake invriezen is ook geen probleem. Wikkel hem goed in met folie en verpak de cake nog extra in een plastic zak. Zo kan er geen lucht of vocht bij komen. De cake kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.

Cake van Smulmama

Een cake met een krokant korstje, dat is pas lekker. Eenvoudig te maken met zelfrijzend bakmeel, boter, suiker en eitjes. En het wordt heel lekker met een scheutje citroensap erdoor. Ik gebruik een keukenmachine om te mixen, maar je kunt natuurlijk ook met de garde erop los slaan! Met dank aan Laura voor haar tips en tricks.

* 5 eieren (op kamertemperatuur)
* 250 gram zachte boter
* 250 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
* 250 gram suiker
* Rasp van 1 theelepel citroenschil (of sinaasappelschil ook lekker)
* Cakeblik 28 cm.

Vet je cakeblik in met boter of gebruik een bakspray en verwarm je oven voor op 180 graden. Klop de zachte boter samen met de suiker tot een gladde massa. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en klop het ei er steeds door voordat je het volgende ei toe voegt. Mix als laatste het gezeefde zelfrijzende bakmeel toe samen met de citroenrasp en mix tot een glad beslag. Giet het beslag in het bakblik en zet in het midden van de oven op een rooster.
Bak de cake in ongeveer 1 uur gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er droog uit dan is de cake gaar, anders de baktijd steeds met 5 minuten verlengen tot de cake gaar is.
Stort de gare cake op een taartrooster en laat verder afkoelen voordat je de cake aansnijdt.

CAKE BEWAREN

Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in een kastje. Dan blijft hij zeker een week goed. Gebruik je liever geen aluminium folie? Dan kun je de cake ook (in plakjes) in een trommel bewaren.

CAKE INVRIEZEN

Een cake invriezen is ook geen probleem. Wikkel hem goed in met folie en verpak de cake nog extra in een plastic zak. Zo kan er geen lucht of vocht bij komen. De cake kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.

Risotto met venkel en garnaaltjes

Jammie (!) wat een smaken zitten er in deze héérlijke risotto! Gemakkelijk te maken volgens het beproefde recept en smullen maar! Let op, blijf altijd bij je risotto als je die bereidt! Dit recept is voor 2 personen!

* 230 gram Carnaroli risottokorrels
* 1 sjalot, fijngesnipperd
* 1 flinke knoflookteen, fijngesnipperd
* 3-4 eetlepels olijfolie
* Glaasje droge witte wijn
* 150 gram Hollandse gekookte garnaaltjes
* 1/2  grote of een kleine venkelknol, liefst ook nog met wat groen eraan
* ca 1 liter hete groentebouillon
* Peper en zout naar smaak
* Wat geraspte Parmezaanse kaas

Maak de venkel schoon en snij hem in mooie dunne schijfjes. Bewaar het eventuele venkelgroen voor de garnering. Fruit de sjalot en knoflook in de olie goudgeel. Roer nu de rijst er doorheen zodat de rijst een mooi oliejasje krijgt. Blus af met de wijn en laat die even inkoken.
Nu steeds wat bouillon erbij gieten en in laten koken, ongeveer 10 minuutjes. Voeg dan de venkel erbij en ga door met het garen van de rijst en nu ook de venkel. Na weer ca 10 minuutjes proeven of de rijst al dente is, dan 4/5 van de garnalen erdoor roeren. Breng de risotto eventueel verder op smaak met peper en zout.
Ben je tevreden, dan de risotto opdienen, garneren met de rest van de garnaaltjes en wat venkelgroen en als je het lekker vindt nog wat Parmezaanse kaas naar keuze!
Buon appetito!

Tip:
Met 10-14 grote verse gepelde tijgergarnalen kun je deze risotto ook superlekker klaarmaken. Pel de garnalen en haal de darm eruit. Snij ze in 3-4 stukjes en marineer deze stukjes in wat olijfolie, wat druppeltjes citroen, knoflook, peper en zout.

Voeg deze verse garnaalstukjes enkele minuutjes voordat je rijst al dente is toe aan de risotto, zodat alles op dezelfde tijd gaar en klaar is. Als je wat groen van de venkel hebt, dan kun je daar je risotto mee garneren. Héérlijk!

 

 

Drumstick ketjap

Ik had vandaag zin in Indisch gemarineerde drumsticks. Na wat speurwerk kwam ik terecht bij Evie. Zij inspireerde me met haar recept om deze heerlijk gemarineerde drumsticks uit de oven te maken!

* 8-10 drumsticks

Voor de marinade:
* 2 tenen knoflook, in hele kleine blokjes, fijn geplet
* 4 eetlepels ketjap manis
* 2 eetlepels lichte sojasaus
* 1 dessertlepel sambal badjak
* Sap van een halve citroen
* 1.5 eetlepel bruine suiker
* Scheut zonnebloemolie

Verwarm de oven tot 220 graden. Neem een ovenschaal waar de drumsticks naast elkaar kunnen liggen. Maak met een scherp mes aan beide kanten van de stick een flinke snede, waardoor de marinade lekker in het kippenvlees kan trekken.
Meng alle ingrediënten voor de marinade goed dooreen en giet dit over de drumsticks in de schaal. Wrijf de marinade door de sticks heen.
Nu gaat de schaal 45 minuten in de oven, waarbij je ze om de 15 minuten even om moet draaien en er met een lepel weer wat marinade op kunt gieten.

Smakelijk eten, zeker met boontjes erbij en frietjes of rijst.

Rode uiensoep met wortel

Soms raak je culinair geïnspireerd door iets dat je nooit had verwacht. Je kent ze wel, van die kant en klaar pakketten in de supermarkt, verse soepen, stamppotten en ik weet niet wat meer. Die soeppakketten waren dus in de aanbieding bij de Plus en dat leek me wel wat. Want de gebonden Franse uiensoep van smulmama is lekker, maar een mens wil ook wel eens wat anders. Ik probeerde daarom het verspakket uiensoep met wortel en gaf er een lekkere twist aan. Deze hoeveelheid is genoeg voor 6 flinke kommen soep.

* 1/2 kilo rode ui
* 4 banaan sjalotten
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 tenen knoflook
* 1 rode peper zonder zaadjes fijngesneden
* 1 winterpeen
* 1,1/2 liter runderbouillon (van bouillonblokjes)
* 3 takjes verse tijm
* 6 blaadjes laurier
* 1 rode paprika
* 1 tomaat
* peper en zout
* 6 sneetjes geroosterd brood zonder korstjes
* Wat geraspte kaas om op het brood te leggen, ik neem meestal belegen kaas, maar je kunt er natuurlijk ook iets speciaals voor gebruiken, zoals geraspte Gruyère.

Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Pel de knoflook, snij ze door en verwijder de kern. Snipper ze heel fijn. Halveer de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Maak de bouillon, het mag ook van groentebouillon blokjes of gewone vleesbouillon blokjes. Doe de olijfolie in een grote kookpan met dikke bodem en stoof hierin de uien, de sjalotjes, peper en de knoflook circa 15 minuten met de deksel op de pan. Bak daarna op iets hoger vuur nog 5 minuten. Snijd ondertussen de tomaat, de wortel en de paprika in blokjes van een halve centimeter. Voeg de bouillon, de wortel, paprika, tomaat, laurier en de tijm toe aan het uienmengsel. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 30 minuten op laag vuur zonder deksel sudderen. Breng alles op smaak met peper en zout.
Zet de oven aan op een hoge stand. Grill de sneetjes brood in de broodrooster. Als de soep en de sneetjes brood klaar zijn, de oven is heet, schep dan de soep in de kommen. Leg op elke kom een sneetje brood, mooi op maat voor je soepkom, en beleg het met kaas. Zet de kommen in de hete oven, zo’n 10-15 minuten. Als je ziet dat de soep kookt en pruttelt en de kaas heeft een mooie goudgele tint gekregen, dan kun je de soep opdienen.

Zorg ervoor dat je de kommen op koude borden opdient, want de kommen zijn echt gloeiend heet! Smikkelen maar!

Pompoensoep met kokosmelk

Het is de eerste maandag van het jaar en dan wordt het weer tijd om wat gezonder te eten. PuurGezond geeft de tip om een pan pompoensoep te maken en die af en toe bij de lunch te eten. Lekker warm in koude dagen, vullend en boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Dankzij de kokosmelk en de heerlijke kruiden krijgt deze soep een lekkere pittige Aziatische smaak.

* 1 kilo pompoen (hoikkaido of flespompoen)
* 1 ui gesnipperd
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 tenen knoflook geperst
* 1 rode peper zonder zaadjes fijngesneden
* 1 stuk verse gember van 2 centimeter geraspt
* 1/2 liter groentebouillon (van bouillonblokje)
* 1 bosje koriander, steeltjes en blaadjes gescheiden en beiden fijngesneden
* 1/2 theelepel kurkuma
* 1/2 theelepel komijnpoeder
* 1/4 theelepel gemalen korianderzaad
* 1 blikje kokosmelk
* 1 limoen, sap geperst en schil geraspt

Maak de pompoen schoon en snijd deze vervolgens met een groot mes in blokjes. Verwijder de zaadjes, maar schil de pompoen niet (veel te veel gedoe en echt niet
nodig). Doe de olie in een soeppan en bak hierin de ui glazig met de knoflook, de koriandersteeltjes, de gember en de rode peper.  Voeg de gemalen korianderzaad, kurkuma en komijnpoeder toe. Bak dit even mee. Voeg de stukken pompoen toe en bak deze 5 minuten op laag vuur. Voeg de rasp en sap van de limoen, de kokosmelk en bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zacht koken en pureer de soep met een staafmixer. Maak de soep op smaak met peper, zout en eventueel tabasco. Serveer met de koriander en evt wat geroosterde ongezouten cashewnoten. Smakelijk eten!

Krieltjes met knoflook en olie

Heerlijk die verse jonge krieltjes uit de oven, lekker bij vis of een heerlijke salade.

* 1 kilo krieltjes in de schil 
* Flinke snuf gedroogde oregano
* 1 theelepel verse of gedroogde roosmarijn naaldjes
* 8 tenen knoflook
* Olijfolie
* Zeezout
* Versgemalen zwarte peper

Ontdoe de krieltjes van eventuele uitgroeiende pitjes, zodat ze goed schoon zijn, halveer ze, was ze en droog ze en verdeel ze in een ruime ovenschaal.
Zet je (hetelucht) oven aan op 200 graden.
Pel je tenen knoflook en plet ze. Verdeel de knoflook, kruiden en een flinke scheut olijfolie over de krieltjes, strooi er zout en peper over naar smaak en hussel alles goed door elkaar.
Zet de schaal in je oven en laat de krieltjes mooi garen én bruineren in 3 etappes: twee keer 20 minuutjes, alles lekker even omscheppen en terugzetten in de oven. Tenslotte nog een keer 10 minuutjes. Nu zijn ze lekker gaar en prachtig gekleurd, heerlijk!
Mmmmm, dat is smullen!