Pasta Bolognese tradizionale

Velen van ons hebben een familierecept van de Bolognesesaus die wij (in Nederland) meestal over de spaghetti scheppen. De Italianen in Bologna, Italië, waar de saus oorspronkelijk vandaan komt, eten deze saus over de tagliolini, een platte soort spaghetti.
Maar waar je de saus ook op doet of waarin (macaroni) dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Wel dat déze Bolognese echt origineel is en erg lekker smaakt!

* 350 gram rundergehakt 
* 1 witte ui, fijngehakt
* 1 zoete wortel, fijngehakt
* 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
* 40 gram boter
* Scheutje olijfolie
* 250 cc droge witte wijn
* 100 cc melk
* Wat nootmuskaat
* 1 blik kleine tomatenstukje in blik
* Zout naar smaak

Waar ik fijngehakt schrijf in het recept, bedoel ik ook echt fijn, dus hele kleine blokjes. Het snijden alleen geeft mij altijd een gevoel van rust en ontspanning!
Neem een diepe gietijzeren pan. Verhit boter en olie. Laat de ui glazig worden, doe de wortel en selderiestengel erbij. Twee minuten, tot het allemaal net zacht wordt. Doe het gehakt erbij en wat zout. Maak los met een vork en bak tot het net niet meer rood is. Nu meteen afblussen met de wijn, hou het vuur hoog en laat de wijn weer verdampen. Draai laag, nootmuskaat erbij en de melk. Blijf omscheppen tot de melk ook zo goed als verdwenen is. Nu de tomaten erbij en blijf roeren tot die alle vocht hebben afgegeven.
Het vuur nu zo laag zetten dat je om de tien minuten een plopje hoort. Laat zo 3 uur staan, af en toe roeren, soms een drupje vocht erbij indien nodig.
Kook je pasta al dente, beetje saus erop en een lepel geraspte Parmigiano, mmm héérlijk!

Oosterse garnalenmie

De combinatie van garnalen en mie is wat mij betreft altijd prijs! In dit gerecht worden de garnalen heerlijk gemarineerd voordat ze door de mie worden gemengd. En voor de bite doe ik er minimais door. Dit gerecht is voor 2 personen!

*  200 gram dunne mie 
* 200 gram grote garnalen, ontpeld en zonder darm
* 2 schijven ananas, liefst vers, in stukjes
* Scheutje olie om in te bakken
* 1 flinke teen knoflook, heel fijn gesnipperd
* 1 eetlepel fijngehakte of geraspte verse gember
* 1 eetlepel zoete sojasaus
* 1 dessertlepel vissaus
* ½ eetlepel tomatenketchup
* ½ theelepel oestersaus
* 1 eetlepel citroensap
* Snufje zout naar smaak
* 10 minimaiskolfjes in stukjes
* 2 sla-uitjes, in ringetjes
* Handje gebakken uitjes

Fruit de knoflook en gember even in de wok in wat olie, voeg er dan de garnalen bij en bak ze rustig tot ze gaar zijn (roze). Nu de ananasstukjes erbij, de sojasaus, vissaus en tomatenketchup, de oestersaus en het citroensap. Kruid het met wat zout en doe er de mais en sla-ui ringetjes door en roer alles in enkele minuutjes even warm.
Bereid intussen de mie in een pan met water volgens de voorschriften op de verpakking. Als de mie naar jouw smaak lekker gaar is, maar niet té, dan afgieten en even enkele keren doorsnijden.
Meng nu de mie door de garnalen. Verdeel de mie over twee borden en garneer met wat gebakken uitjes.
Smakelijk eten!

 

Mosterdsaus

Snel even een schaaltje heerlijke mosterdsaus maken voor bij de mosselen?
Dan is dit het juiste recept!

* 2 eetlepels Hollandse mosterd 
* 2 eetlepels fritessaus
* 1 eetlepel azijn, liefst een kruidige azijn (ik gebruik dragonazijn)
* 1 dessertlepel gembernat
* Peper en zout naar smaak

Meng alle ingrediënten in een schaaltje en proef. Is het te zuur naar je smaak, dan voorzichtig wat gembernat toevoegen, is het te zoet dan nog wat azijn.

Steak tartaar

Dit gerecht wordt gemaakt van mager rauw rundvlees, mager als biefstuk. Het vlees wordt wel enigszins gegaard door de heerlijke marinade die je er een half uur voor opdienen doorheen mengt. De smaak is echt bijzonder lekker en fris.
Je hoeft voor dit gerecht niet heel kostbare biefstuk te kopen, een bavette of longhaas kan ook prima worden gebruikt en dat vlees is veel goedkoper!
Het recept is voor 2 personen.

Voor de tartaar:
* Ca 300 gram mager rundvlees (biefstuk kwaliteit, bijvoorbeeld bavette of longhaas)

Voor de marinade: 
* Flinke scheut Worchester Sauce
* 5 druppels Tabasco
* 1,5 eetlepel olijfolie
* 1 eetlepel dijonmosterd
* 1 dessertlepel tomatenpuree
* Zout naar smaak (liefst Fleur de sel)
* Wat zwarte peper, niet te veel
* 1 eetlepel kleine kappertjes, of grote (doorgesneden)
* 1 augurk, in kleine blokjes gesneden
* 1 flinke sjalot, heel fijngesneden ( ¾ in de marinade en ¼ als garnering)

Voor de garnering:
* Wat fijngehakte sjalot
* Handje fijngehakte peterselie
* 2 rauwe eierdooiers
* Wat brood erbij, eventueel geroosterd

Snij met een scherp mes het vlees in behoorlijk kleine blokjes en zet het weg in de koelkast. Meng in een schaal de ingrediënten voor de marinade en laat al deze heerlijke smaken op elkaar intrekken.
Meng het vlees ca 30 minuten voor het opmaken van de borden door de marinade.
Verdeel na dit halfuurtje het gemarineerde vlees, liefst met behulp van een steekring, over twee borden. Maak boven op elke tartaar een kuiltje en leg hierin een eierdooier. Bestrooi het geheel met wat peterselie en sjalot snippers.

Smakelijk eten!

Couscous van Hellen

Je hebt couscous en je hebt couscous. Deze van mijn dochter Hellen is echt superlekker, vol van smaak en simpel te maken. Wat wil je nog meer!

* 1 ui, fijngesneden 
* 1 teen knoflook, fijngesneden
* 1 flinke peen in plakjes, daarna in vieren
* 1 kleine courgette in plakjes, daarna in vieren
* Flinke handvol rozijnen
* Flinke eetlepel Raz el hanout (of ter vervanging flink wat komijn, kurkuma en gemalen korianderzaad)
* Snufje kaneel
* Peper en zout naar smaak
* Scheutje olijfolie
* 2/3 pak couscous
* 1 eetlepel bouillonpoeder of 1 tablet
* Handje geroosterde pijnboompitten of geschaafde amandelen
* Handje verse munt, fijngesneden

Neem een flinke hapjespan of wok en verwarm de olie. Fruit de ui samen met de raz el hanout en een snufje zout glazig. Als de ui glazig is voeg je de knoflook toe en daarna de wortels en courgette. Kruid met een snufje kaneel (niet te veel!) en peper en zout. Voeg de rozijnen toe en laat op laag vuur garen tot alles beetgaar is.
Bereid de couscous zoals vermeld op de instructie. Ik gebruik meestal biologische vier granen couscous die ik in een schaal doe met een eetlepel bouillonpoeder (of een fijngemalen bouillonblokje). Giet daar voldoende kokend water overheen zodat het geheel onder water staat en laat zo’n 5-6 minuten staan.
Rul de couscous vervolgens los met een vork en voeg die toe aan het groente mengsel in de pan. Proef of de smaak goed is en voeg eventueel nog wat kruiden of peper en zout toe. Dien op met de geroosterde noten en verse munt.

Heel smakelijk met een lekkere verse worst of heerlijk gekruide gehaktballen.

Huzarensalade

Een tijdloze salade en in de originele vorm dé salade die iedereen lekker vindt. Ik heb er een twist aan gegeven en de ham in het recept vervangen door tonijn uit blik. En dát is toch lekker zeg, probeer maar eens.
Dit recept is goed voor een schaal voor tenminste 4 personen als voorgerecht of bijgerecht.

* 6-8 vastkokende kleine aardappelen, bijv. Nicola’s
* 2 grote augurken
* 2 eieren
* Handje doperwtjes uit de diepvries
* 3 eetlepels mayonaise
* 2 eetlepels crème fraîche
* 1 theelepel gladde mosterd
* 16 zilveruitjes
* 1 blikje tonijn op olie van 120 gram
* Handje vers gehakte peterselie
* Wat peper en zout naar smaak
* Rucola sla
* 16 snacktomaatjes
* Wat plukjes zoetzure wortelsnippers uit pot
* 12 groene olijven

Voor deze salade moet je wel in het vore werken want de aardappeltjes en eieren moeten al gekookt zijn én koud! Ook de erwtjes moet je even (5 minuutjes) koken in water met wat zout.
Dan begint het fijne snijwerk: de aardappelen in kleine blokjes in een ruime schaal snijden. Daarbij de augurkjes in fijne blokjes snijden en ook één ei, de uitjes en de stukjes tonijn mét de olie fijnsnijden.
Klop in een apart schaaltje de mayonaise met de crème frâiche, de mosterd en peterselie en breng deze dressing op smaak met peper en zout.
Meng nu de dressing door de salade en laat hem een poosje in de koeling staan zodat de smaken heerlijk op elkaar kunnen intrekken.
Verdeel de rucolablaadjes over de borden en schep op elk bord een mooi bergje huzarensalade. Versier deze met partjes ei, tomaatjes, wortelsalade en olijfjes en strooi er nog wat peterselie overheen. Smullen maar!

Kaasplankje, mmm…lekker!

Een van mijn quilty pleasures is een klein bordje kaas na mijn warme maaltijd. Héérlijk! Ik heb daar niet altijd zin in maar op warme zomeravonden, zeker na een Italiaanse of andere Mediterraanse maaltijd vind ik dat erg lekker. Ook na een diner met vrienden of als lichte lunch is een kaasmaaltijd zeer aan te bevelen!

Presentatie
Er is verschil in de presentatie van de kazen. Als ik voor mij en mijn man voor na het eten een bordje kaas maak, dan snij ik zelf wat stukjes kaas voor ons op een bordje en dan knabbelen we dat samen heerlijk op. Wat kleine druifjes erbij maakt het al een feest.
Maar….als ik na een heerlijk diner kaas serveer, dan maak ik een mooi kaasplateau. Daarop komen dan 4 tot 6 verschillende prachtige stukken kaas te liggen met bijpassende mesjes.
Daarbij worden zoetigheden gepresenteerd, uit Italië breng ik graag wat potten Mostarda mee. Daarin zitten vruchten zoals peertjes, kiwi’s, abrikozen en kersen in een mierzoete siroop met daarin een scherp mosterdextract. Dat mosterdsmaakje proef je niet zo, het is echt superlekker zoet en plakkerig en zalig in kleine stukjes gesneden bij een stukje kaas. Ook verse fruit, zoals druifjes en bessen, noten, gedroogde vijgen en abrikozen, olijven en zongedroogde tomaatjes zijn erg lekker bij kaas. Je kunt het zo mooie maken als je zelf wilt. En natuurlijk mogen lekkere stukjes vers (stok)brood niet ontbreken!

Welke kazen
Het interesseert me niet zo uit welk land de kaas komt, maar wel dat ze verschillend zijn van smaak en kleur en dat ze je een verschillend mondgevoel, een andere “bite” geven.
Ik ben gek op heel veel verschillende kazen uit verschillende landen van Europa. De meeste ervaring heb ik met kazen uit Italië, Frankrijk, België en natuurlijk ons eigen Nederland.

Mooie zachte smeerbare kazen:
Gorgonzola (zachte) met Mascarpone, kruidenkaas, walnotenkaas, geitenkaas, bijv. Chèvre

Kazen met een korstje:
Talegio, Toma, Chaumes, Chimay, Val-Dieu, Comté, Port Salut, Postel Abdijkaas, Camambert, Brie en natuurlijk onze eigen Nederlandse kazen, van licht tot belegen soorten.

Blauwaderkazen:
Gorgonzola, Stilton, Roquefort, Blue d’Auvergne en uit Nederland de Grevenbroecker

Harde pittige kazen:
Parmigiano Reggiano, Pecorino, Cantal, oude boerenkazen uit Nederland

En verder:
Leg je kazen altijd minimaal een uur voor het opdienen uit de koeling om ze op smaak te laten komen, trouwens ze snijden dan ook beter.

Crostata di mele

Appeltaart dus! In haar voortreffelijke boek over appeltaarten heeft Janneke Philippi ook dit heerlijke recept van een Italiaanse appeltaart een plaats gegeven. Zij werd hiervoor geïnspireerd door de Italiaanse gastronoom Pellegrino Artusi die leefde in de 19e eeuw. Deze taart wordt gebakken in een springvorm van 24 cm doorsnee.

* 200 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
* 100 gram bloem, gezeefd 
* 150 gram ongezouten roomboter
* 175 gram suiker (150 + 25)
* 2 eieren
* 6 mooie appels, zoetzuur
* 2 eetlepels vers citroensap
* Poedersuiker naar smaak

Maak een mooi soepel deeg met je mixer of keukenmachine van de boter, 150 gram suiker, het bakmeel, de bloem, 1 ei en een snufje zout. Verpak het in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast.
Zet je oven aan op 180 graden. Rol tweederde deel van het deeg uit tot een ronde lap die de bodem van de springvorm bedekt met nog een opstaand randje van 3 cm.
Schil de appels en snij de partjes in mooie gelijke dunne schijfjes. Meng die met de suiker en het citroensap en verdeel ze dan mooi plat in de springvorm op het deeg. Rol de rest van het deel uit tot een lap van ca 3 mm. dik en snij hiervan repen. Verdeel deze over de appelvulling, bijvoorbeeld in ruitvorm. Klop het overgebleven ei en strijk dit over het deeg.
Zet de taart nu in de oven en na ca 45 minuten is hij mooi gebruind en gaar. Laat de crostata nu in de vorm buiten de oven afkoelen.
Je kunt de taart serveren met een laagje poederduiker en natuurlijk is een lekkere dot slagroom ook nooit weg!

Niçoise met pasta

Pastasalades zijn heerlijk, een salade Niçoise is heerlijk, dus waarom niet combineren, dat moet helemaal verrukkelijk zijn!

* 300 gram penne 
* Tonijn op olie uit blik, ca 250 gram
* Een klein emmertje snacktomaatjes
* 4 eieren
* 250 gram sperzieboontjes
* 1 rode ui
* 1 citroen
* 1 theelepel suiker
* 3 eetlepels olijfolie
* Handvol vers gehakte platte peterselie
* Flinke handvol rucola
* Per bordje een aantal groene gemarineerde olijven
* Peper en zout naar smaak

Kook de pasta al dente en laat hem afkoelen onder koud stromend water. Maak de boontjes schoon en kook ze kort gaar in water met wat zout. Kook de eieren ca 7 minuutjes. Laat alles afkoelen.
Snij de rode ui in dunne halve ringen en doe ze in een mengschaal. Daarbij komt de rasp en het nat van de citroen en de olijfolie en suiker. Goed mengen en op smaak brengen met peper en zout. Halveer de tomaatjes in de lengte en hak de peterselie fijn. Pel de eieren en verdeel ze overlangs in vieren.
Meng de pasta in een mooie schaal met de boontjes en het ui-tomaatmengsel. Dan het tonijnvlees mét aanhangende olie bij de pasta doen.
Leg op elk bord een ring van rucola, schep daartussenin de pasta Niçoise en versier alles tenslotte met de ei partjes, enkele groene olijven en wat peterselie.

Raviolo in rucolasoep

Dit voorgerecht is niet alleen heel erg lekker, maar ook een plaatje op je
tafel. Het is wel wat werk, maar veel van de werkzaamheden kun je
vooraf doen, zodat je bij het klaarmaken tijdens het diner niet al te veel tijd
meer kwijt bent en je weer snel terug kunt naar de tafel met je gasten.

* 200 gram bloem type 00
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 eieren
* 1 eidooier
* 100 gram tonijn uit blik
* 50 gram ricotta
* 1 eetlepel citroensap
* 2 tenen knoflook, kern eruit
* 1 ui
* 300 gram rucola, gewassen en gedroogd
* ¾ liter water
* 2 blokjes groentebouillon
* p/z

Maak van de bloem een bergje op je werkblad, maak er een kuiltje in en giet hierin 2 eieren en een snufje zout. Meng nu van binnenuit de eieren met de pasta, kneed het deeg zo’n 10 minuutjes en maak er dan een mooie bal van. Leg dit deeg in een plastic zakje minstens een uur in de koelkast om te rusten.

Meng de tonijn met de ricotta en de eidooier. Breng het op smaak met het citroensap en wat peper en zout.

Voor de soep snipper je de ui en knoflook. Fruit dit in wat olie goudgeel. Doe de ricotta erbij en laat die al roerend enkele minuten slinken. Giet het water erbij en de bouillonblokjes. Als alles goed is gemengd, pureer je de soep in de blender. Breng de soep eventueel verder op smaak met wat peper en zout en houd hem warm.

Kneed het pastadeeg even goed door en maak er met een pastamachine mooie brede lange bladen deeg van. Zorg dat het deeg mooi dun is maar niet té dun. Leg wat van de tonijnvulling op het deeg, maak de rand nat met wat water en steek de ravioli uit met een grote ronde steker. Maak nog zo’n rondje en leg dat op het deegrondje met de vulling. Druk de randjes goed op elkaar. Maak er voor elk bord één. Zorg dat je de ravioli bewaard in voldoende bloem, zodat het deeg niet vastplakt aan de onderkant.

Kook vlak voor het opdienen de ravioli al dente in kokend water met wat zout, ongeveer 3 minuten, proef. Dien de soep op met een raviolo in het midden met daarover nog een scheutje mooie olijfolie.

Buon appetito!