Vinaigrette met kerrie

Een fantastisch lekkere vinaigrette, heerlijk bij een visgerecht met zalm of garnalen. De vinaigrette kan ruim van te voren worden klaargemaakt en je kunt hem goed enkele dagen bewaren in een afgesloten fles in de koelkast. Dit recept is goed voor ca 2.5 dl.

* 25 ml witte wijnazijn
* 25 ml witte Balsamico azijn
* 200 ml zonnebloemolie
* Halve eetlepel kerriepoeder, bijvoorbeeld van Silvo
* Halve eetlepel gladde mosterd vinaigrette
* Halve eetlepel poedersuiker
* Halve theelepel sambal badjak
* Klein scheutje gembernat
* Klontje boter ( ca. 15 gram )
* Zout

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
Klontje boter in de pan, laat de boter uitbruisen maar zorg ervoor dat het niet bruin wordt! Zet het vuur heel laag en voeg de kerrie toe, roer dit goed door de boter.
Pas op dat de kerrie niet verbrandt!!! Haal de pan van het vuur.
Voeg de sambal en blus af met het gembernat. Weer goed roeren en af laten koelen!

Nu  wijnazijn, Balsamico azijn, poedersuiker en mosterd goed roeren in een andere kom! Giet dit mengsel nu in hoge beker waarin je goed met de staafmixer kunt mixen en doe er ook de afgekoelde kerriemix bij.
Voeg nu al mixend de olie druppelsgewijs toe, zeker in het begin, dit voorkomt dat de saus gaat schiften.
Doe de vinaigrette in een fles die je gesloten kunt bewaren in de koeling.

 

Rucolasalade

Rucola is een heerlijke frisse slasoort die het gehele jaar verkrijgbaar is. In dit recept wordt de rucola versierd met enkele heerlijke smakelijke ingrediënten. De vismix in het midden van het bord kan naar eigen smaak veranderd worden door er andere heerlijkheden op te leggen, bijvoorbeeld wat meloen met garnaaltjes.

* Zak schone rucolaRucolasalade
* 4 harde rijpe tomaten
* 2 bollen (liefst buffel) mozzarella
* Wat vissalade
* Mooie olijfolie extra vergine
* Peper en zout van de molen

Verdeel de rucola over 4 borden en sprenkel er wat mooie olijfolie overheen. Snij de tomaten in mooie plakken en verdeel ze aan de rand over de sla. Leg op elke schijf tomaat een stukje van een halve mozzarellabol, als het kan liefst buffelmozzarella.
Leg in het midden wat vissalade.
Giet nu over de tomaatplakken met de mozzarella mooie olijfolie en maak het geheel af met peper en zout.

Pappardelle met schelpdieren

Er zijn ongelofelijk veel recepten van pasta met schelpdieren en geloof me, ze zijn altijd heel erg lekker. Ik heb hier voor jullie een variatie die echt superlekker is, iets anders dan normaal, niet moeilijk te maken, dus wat let jullie….. Ik hoop wel dat je aan deze schelpdieren kunt komen want ze zijn echt de moeite waard.
Dit recept is voor twee personen.

*  250 gram verse lasagnevellen, vlak voor het koken in brede linten gesneden (pappardelle)
*  1000 gram mix van drie soorten schelpdieren, ik heb hier gebruikt: mosselen, gewone venusschelpen en bruine venusschelpen, achtereenvolgens in het Italiaans: cozze, vongole en fazolari
*  1 sjalot, fijngesnipperdPappardelle-met-schelpdieren
*  1 teen knoflook, kern eruit, in hele fijne snippertjes
*  1 theelepel tomatenpuree
*  2 eetlepels rode Martini
*  Scheutje hete olie (van rode peper)
*  Hand vers gehakte peterselie
*  150 cc visbouillon, mag van blokje of poeder
*  Peper en zout
*  Olijfolie

Fruit de sjalot en knoflook zacht in de olie gaar en bak er dan ook eventjes de tomatenpuree in. Afblussen met de Vermouth en de bouillon. Giet er een scheutje hele olie bij. Als alles goed heet is de goed gewassen schelpdieren erin gooien, eerst de grote  bruine venusschelpen een tot twee minuten. Nu de peterselie erbij en dan de overige venusschelpen en mosselen, tot alle mosselen open zijn. Wat peper en zout erdoor doen. Af en toe alles omroeren. Haal de venusschelpen, zowel de grote als de kleine er direct uit als ze geopend zijn! Hou ze warm. De mosselen mogen wel een à twee minuutjes in het vocht blijven nadat ze geopend zijn.

Kook intussen je pasta in een pan met gezouten water, dat is met 1-2 minuutjes bekeken! Giet de verse pasta bij de mosselen en het mosselvocht en roer alles door elkaar. Direct opdienen met nog een klein beetje verse peterselie erover.
Buon appetito!

Scampi met paksoi

Heerlijk dit gerecht met stevige Oosterse smaken. Ik heb hier wel een beetje hulp bij van bijvoorbeeld Conimex om het zo lekker te krijgen, maar soms mag dat toch wel? De combinatie van gewokte garnalen met zoetige smaken en daarnaast apart de gebakken paksoi is heerlijk. De neutrale witte rijst verbindt alle smaken!
Dit recept is voor twee personen!

* 250 gram witte rijst
* 1 ui, grof gesnipperd
* 1 rode paprika, in stukjes
* 1 stronk paksoi (ongeveer 350 gram) wassen en overdwars in repen snijden
* 3 plus 2 eetlepels wokolie
* Per persoon 10 flinke scampi uit de diepvries, ontdooid en darmkanaal verwijderd
* 4 schijven ananas uit blik in stukjes
* 6 plus 2 eetlepels Chinese Soja Sesam uit de serie van Conimex woksauzen of van een ander merk

Voor de marinade:
* Flinke scheut olijfolie
* Een teen geperste knoflook
* Wat citroensap
* Beetje peper en zout

Marineer de scampi een uurtje voordat je gaat koken.
Kook de rijst gaar. Ik gebruik soms gewone Surinaamse rijst of basmatirijst, pan water aan de kook met wat zout, 10 minuten koken onder af en toe roeren, afgieten en in de pan laten staan met het deksel erop. Zeker 15 minuten!
Verhit 3 eetlepels wokolie in de wok en roerbak hierin de ui en paprika, zo’n 3 minuutjes. Voeg de garnalen toe en bak ze even tot ze roze zijn, nu de ananasstukjes erbij en 6 eetlepels Soja Sesam woksaus. Als alles goed heet is, even overgieten in een schaal en warm houden.
Veeg de wok schoon, 2 eetlepels wokolie verhitten en snel de paksoi bakken. Na enkele minuten 2 eetlepels Soja Sesam woksaus erdoor roeren. Op bord de witte rijst met daarnaast en half erover de garnalen en daarbij de paksoi.

Smakelijk eten!

Rode bietensalade

Nou, dit is dus echt supersimpel en erg lekker voor wie van rode bietjes houdt én van zure haring. Ik gebruik hierin trouwens rolmops, want daarin zitten ook die lekkere gekruide uienringen.

* Pakje vacuumgetrokken rode bietjesRode-Bietensalade
* Kleine pot met 3 rolmopsen
* 2-3 eetlepels fritessaus
* Beetje peper en zout

Haal het velletje af van de bieten en snij ze in blokjes van ca 1,5 bij 1,5 cm. Maak elke rolmops open en snij het rugvinnetje eraf. Snij ook deze fileetjes in stukjes. Ook de uienringen en de stukjes augurk fijnsnijden.
Alles in een schaal mengen met de fritessaus en voilá, klaar is je heerlijke salade. Lekker op toast of op gebakken brood.

 

Een Volwaard kip

Voor mij is kip iets heel bijzonders. We eten het niet zo vaak, maar als ik kip klaarmaak, dan is het ook een hele mooie kip! Ik koop het liefst een flink beest van anderhalve kilo, dat een goed leven heeft gehad, een kip die buiten kan rond trippelen tussen zand en maïskorreltjes. Dat kan bijvoorbeeld een Volwaard kip zijn, een Hollands ras, gekweekt hier in Nederland. Natuurlijk, je betaalt wat meer, maar dan eet je ook wel een dier dat goed heeft geleefd en dat is wel wat waard! (Hij kost ca 8 euro, incl. btw bij de Makro – maart 2013).
Met vier personen kun je hier ruim van eten, met z’n tweeën hou ik de helft over om er de volgende dag een lekkere ragout van te maken.

Ingrediënten
* 1 Volwaard kip van ca 1500 gramEen-Volwaard-kip1
* 1 citroen
* 2 tenen knoflook

Voor de kruidenboter:
* 100 gram zachte roomboter
* Handje versgehakte peterselie
* Klein handje gehakte roosmarijn
* 2 theelepels gedroogde Mediterraanse kruiden
* Halve theelepel rode paprikapoeder
* De rasp van de citroen
* 1 teen geperste knoflook
* Versgemalen peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven) en snij de boter in dunne plakjes in een schaaltje zodat het zacht wordt. Haal met je vingers het vel van de kippenborst los. Het is belangrijk dat je je hand langzaam langs de borst naar beneden duwt en er voor zorgt dat het vel heel blijft.Een-Volwaard-kip2
Rasp het geel van de citroen en doe het bij de boter in de schaal. Snij van de citroen 4 schijfjes af. Maak de kruidenboter verder af door alle ingrediënten toe te voegen bij de boter en alles goed te mengen. Maak van de knoflooktenen enkele spitse teentjes en plaats die met behulp van een messteekje in de dijen. Wrijf nu een lekkere klont kruidenboter onder het borstvel en schuif er ook een plakje citroen bij.

Wrijf nu de hele kip in met boter en stop de boter die je over hebt in de buikholte samen met de andere twee schijfjes citroen. Plaats de kip in een ovenschaal en zet hem 20 minuten in de hete oven. Nu even de kip eruit halen en overgieten met de gesmolten boter in de schaal. Zet nu de oven op 180 graden en laat de kip 50 minuten onder een vel aluminiumfolie verder garen. Dan weer overgieten en tenslotte nog 10 minuten zonder folie af laten bakken.Een-Volwaard-kip3
De schaal uit de oven halen en nogmaals overgieten met het vocht uit de schaal. Afdekken met de folie en zeker 10 minuten laten rusten. Serveer je kip met gebakken aardappeltjes en een frisse salade, mmm dat is pas kip!!

Witte reuzenbonensalade

Ken je ze, die enorme heerlijke grote witte bonen uit het Mediterraanse gebied, de Duitsers noemen ze weisse Riezenbohnen, de Italianen noemen ze Fagioli bianchi di Spagna ( witte bonen uit Spanje).
Ik weet niet of ze hier in Nederland te koop zijn, maar als je ze kunt kopen, direct doen, want je kunt er heerlijke dingen mee doen!

* 2 blikjes van 400 gram witte reuzenbonenWitte-reuzenbonensalade1
* 1 rode ui in hele fijne sliertjes
* 3 eetlepels gedroogde tomaten op olie, fijngesneden
* Eetlepel kleine kappertjes of grotere, die je dan even fijner moet hakken
* 2 eetlepels fijngehakte peterselie
* Scheut mooie olijfolie
* Scheutje lekkere azijn
* Peper en zout

Laat de bonen uitlekken en spoel ze even onder de koude waterkraan. Doe ze in een schaal en voeg er alle ingrediënten aan toe. Roer alles goed om en zet Cannellinibonensaladehet minstens een uur weg in de koeling zodat alle smaken goed op elkaar kunnen intrekken.
Erg lekker bij een zomerse maaltijd.

BBQ wokkelsalade

Een zomerse pasta salade, die heerlijk smaakt als lunch of bij een BBQ, hij lijkt misschien wel op de pasta fusilli salade die je ook in het hoofdstuk “pasta” aantreft, maar deze smaakt absoluut anders.
Misschien is het een klein probleem om die grote witte bonen in Nederland te kopen, maar ach, dan laat je die vervallen, of je doet wat meer sperziebonen erin.
Op onze BBQ zal deze pasta niet snel ontbreken, want er wordt altijd om gevraagd!!

 

* 500 – 600 gram wokkelpastaBBQ-wokkelsalade (fusilli)
* 1 rode paprika
* 1 gele paprika
* 100 gram sperziebonen te vervangen evt. door een flinke handvol diepvriesdoperwtjes)
* 1 blikje fagioli bianchi di spagna (grote witte bonen)
* 1 rode ui
* 3 tenen knoflook, kern eruit, in hele fijne stukjes
* Mooie olijfolie
* 1 eetlepel groentebouillonpoeder
* Handvol versgehakte peterselie
* 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
* 10 groene olijven, in plakjes gesneden
* 10 zwarte olijven, in plakjes gesneden
* 6 knakworstjes in plakjes gesneden

Kook de pasta al dente in ruim water met zout. Giet de grote witte bonen af en marineer ze een poosje met wat appelazijn en peper en zout. Fruit in koekenpan in olie de fijngesnipperde ui en knoflook. Wat en schil de paprika’s en schil met de dunschiller zoveel mogelijk van het velletje eraf. Snij de paprika in stukjes en fruit ze mee met de ui.

Als de pasta gekookt is, afgieten en in de pan terugdoen. Roer er een flinke scheut van je lekkerste olijfolie doorheen en de groentebouillonpoeder. Was en hak de peterselie. Meng nu alles door de pasta, eerst de ui en paprika, dan de rest, de bonen, olijfjes en worstjes, alles plus de peterselie en de gedroogde kruiden. Nog wat op smaak brengen met wat peper en zout en alles goed mengen.
Presenteren op een grote schaal.
Smakelijk eten!

Vijgen van Jamie

Als je Jamie bezig ziet op TV met het maken van een gerecht, dan voel  je bijna door de TV heen wat hij maakt, dan ruik je bijna hoe lekker het is! Zijn enthousiastme is aanstekelijk. Dit gerecht maakt hij in enkele minuten en het is zó simpel en zó lekker!!!
Voor een grote schaal vol heb je nodig:

* 8 verse rijpe vijgenVijgen-van-Jamie
* 3 ons Italiaanse rauwe ham
* Verse zwarte peper
* Prachtige olijfolie extra vergine

Was de vijgen en snij ze vanaf de spitse punt kruiselings tot op tweederde door. Druk nu vanaf de bolle onderzijde de vrucht open en leg de vijgen op een mooie grote schaal. Vouw hier tussendoor de ham als bloemen. Overgiet alles met de olijfolie en zwarte peper uit de molen.
Heerlijk met boerenbrood!

Wild ragout

Deze heerlijke ragout kun je maken van vele soorten wild, bijvoorbeeld hert of wild zwijn. Ik heb gekozen voor alléén hert. Een speciale ragout, heerlijk bij mooi gekookte aardappelen en bijvoorbeeld rode kool. Hij is de volgende dag nóg lekkerder!
De pan voedt tenminste 6 mensen!

* 1 kilo grof gesneden hertenpouletWilg-ragout
* 50 gram boter
* Scheut olie
* 150 gram ontbijtspek in blokjes
* 1,5 ui in snippers
* 3 eetlepels bloem
* 1 groot blikje tomatenpuree
* 125 gram ontbijtkoek in stukjes
* 2 eetlepels azijn
* 200 ml rode port
* 500 cc runderbouillon
* 3 kruidnagels
* 1 theelepel cayennepeper
* 2 eetlepels mediterrane gedroogde kruiden

Schroei de stukken hert bruin in de boter met de olie, kruid ze met wat peper en zout en haal de stukken daarna uit de pan. Bak nu in het achtergebleven vet de spekjes en de ui. Bak nu het grootste deel van het blikje tomatenpuree even mee en tenslotte de bloem, ook dit even zacht mee laten bakken.|
Blus met de port en doe er na een minuut de bouillon bij. Dan de rest, de peperkoek, azijn, kruidnagels, cayennepeper en de gedroogde kruiden en meng alles goed dooreen. Als het kookt voeg dan het vlees toe, breng alles weer aan de kook en zet het dan laag om zo’n 90-120 minuutjes te garen.
Af en toe roeren is wel goed en als het je te dik lijkt dan kun je er nog wat extra bouillon aan toevoegen.