Kiphachee

De een noemt het goulash, ik noem het hachee. In ieder geval was mijn enorme schaal na het eten helemaal leeg en dat zegt me genoeg. Heerlijk kipgerecht voor tenminste 3 hongerige personen!

Voor de gebakken champignons:
*
400 gram champignons, in schijfjes
* 1 flinke sjalot, in snippersKiphachee
* Een teen knoflook, kern eruit, fijngesnipperd
* Olijfolie om in te bakken
* Flinke hand gehakte peterselie, liefst platte
* Een glas droge witte wijn
* Peper en zout

Voor de hachee:
*
Flinke dubbele kipfilet
* Flinke ui, grof gesnipperd
* Rode paprika, in niet al te grote stukjes
* Gele paprika, in niet al te grote stukjes
* Klein blikje tomatenpuree
* Flinke hand gehakte peterselie, liefst platte
* Schepje kruidenpoeder
* Peper en zout

Maak eerst de champignons klaar. Bak de sjalot en knoflook goudgeel in wat olie, zorg ervoor dat de knoflook niet verbrand! Voeg nu de champignonschijfjes hierbij en gaar ze even op hoog vuur. Wat zout en peper erbij en dan afblussen met de wijn. Tenslotte de peterselie toevoegen en enkele minuutjes lekker laten garen.
Snij de kipfilets in blokjes (zeg maar 2 x 2 cm). Bak in een ruime koekenpan eerst de ui met de knoflook in de olie en bak dan de kipblokjes erbij en de tomatenpuree met wat zout en peper om het allemaal op smaak te brengen. Als de kip gaar is de paprika en peterselie toevoegen. Als alles gaar is mogen de heerlijk bereide champignons er ook in. Giet nu een flinke kop water erbij en wat kruidenpoeder. Is de hachee te dun, dan mag je hem wat binden met Honig Allesbinder of met maïzena.

Ik serveer hierbij rijst en tomatensalade (recept kun je vinden onder het kopje “salades”).

Courgette met gehakt

Soms sta je voor je koelkast met daarin een aantal dingen die gewoon aan te beurt zijn om op te eten. Geen flauw idee wat ermee te doen, dus je stalt het zaakje voor je op het aanrecht uit. En dan dient zich in je hersentjes een creatieve boost te ontwikkelen waardoor er straks tóch weer iets lekkers en verrassends op tafel staat.
Bij dit gerechtje is dat goed gelukt, al zeg ik het zelf, probeer het maar eens!
Het recept is voor twee personen.

* 3 halfgrote courgettes, of twee gewoneCourgette-met-gehakt
* 150 gram gehakt half om half, maar eerder mager dan vet!
* Handvol soepgroenten
* Een teen knoflook, kern eruit, fijngesnipperd
* Een sjalot, fijngesnipperd
* Olijfolie
* Peper en zout
* Enkele plakjes kaas, mag zijn mozzarella of roomkaas
* Je hebt voor dit gerecht een oven nodig!

Pak je kaasschaaf en rits een lange reep van elke courgette, dat is je bodem. Schaaf aan de tegenoverliggende zijde 3-4 keer over de lengte zodat er een soort  langwerpige ovaal ontstaat. Hol nu voorzichtig met een passende lepel elke courgette uit.

Breng water aan de kook met wat zout en als het water kookt daarin blancheer je de courgettes 3 minuten, grote courgettes 4 minuten. Direct uit laten lekken in de vergiet en koud afspoelen.

Giet wat olie in een koekenpan en bak daarin de sjalot en knoflook gaar, dan het gehakt erbij rul bakken en tenslotte de soepgroenten. Breng dit op smaak met peper en zout en als je hebt wat tuinkruidenpoeder.

Vul de courgettes met dit mengsel en leg er enkele plakjes kaas bovenop. Wat peper en zout en een lekker druppeltje olijfolie en hup de oven in die voorverwarmd is op 200 graden.
Na 12 minuten smullen maar!!

Pasta tonijnsalade

Een lekker pastagerecht van fusilli (wokkels) met tonijn uit Italië! En door er heerlijke zoete paprika’s doorheen te mengen krijg je een heerlijke smaak. Je kunt deze pastasalade warm eten, maar ook net zo goed lauwwarm of koud!

* 1 flink blik of 2 kleine blikjes tonijn (op olie)Pasta-tonijnsalade
* 500 gram pastawokkels (fusilli)
* Rode paprika in blokjes
* Gele paprika in blokjes
* Teen knoflook, kern eruit en in hele fijn stukjes
* 2 augurken
* Sjalotje, fijngesnipperd
* Handje fijngesnipperde peterselie
* Nog wat olijfolie extra vergine
* Heel klein scheutje appelazijn
* Peper en zout van de molen

Bak je sjalot en knoflook in wat olie en voeg er de paprikablokjes bij, zodat deze wat kunnen garen, niet te lang, zo mogen best een beetje knapperig blijven. Nu de peterselie erin en daarna de tonijn met wat aanhangende olie, lekker!
Kook intussen de pasta al dente met wat zout. Meng nadat de pasta is afgegoten de ingrediënten uit de pan erdoorheen en ook nog de augurk en een klein beetje appelazijn. Breng alles op smaak met eventueel nog wat olijfolie, peper en zout

Laat nu alle smaken in de pasta trekken totdat deze is afgekoeld. Je zult zien dat na een aantal keren maken je zelf het evenwicht vindt in de hoeveelheden. Smakelijk eten!

Serveertips: Gewoon als klein lunchgerecht op een warme zomerdag lekker op een bordje met wat brood en misschien een klein glaasje droge witte wijn?
TIP: je kunt hier ook de tonijn vervangen door stukjes knakworst of blokjes gekookte ham!

Auberginesalade

Een heel Mediterraans gerecht, gemaakt van, bij voorkeur, Siciliaanse aubergines. Die zijn licht-purper van kleur en rond. Maar ook met onze donkere langwerpige aubergines wordt dit recept een feest voor de liefhebbers!

* 2 flinke auberginesAuberginesalade
* 4 tenen knoflook
* Mooie olijfolie
* Peper en zout

Was de aubergines en snij ze in mooie plakken van een dikke centimeter. Leg ze in legen in een schaal met wat zout tussen de lagen. Wrijf ze na ca. 30 minuten droog met keukenpapier.
Maak de knoflooktenen schoon, snij ze doormidden, haal de kern eruit; snij 2 tenen in hele fijne schijfjes.
Giet een flinke scheut olijfolie in een bakpan en laat er eventjes een halve teen knoflook in meebakken. Haal de teen eruit en leg een laag aubergineschijven in de pan. Strooi er wat versgemalen peper over, zout hoeft niet meer natuurlijk! Bak ze lichtbruin aan beide kanten, haal ze eruit en leg ze eventjes op een laagjes keukenpapier zodat het meeste vet daar intrekt. Leg ze nu in een mooie schaal schuine tegen elkaar aan en snipper steeds tussen elke 3e plak enkele snippers knoflook.
Herhaal dit bakproces steeds tot alle plakjes gebakken zijn en je schaal mooi vol ligt met de aubergineplakjes. Laat alles enkele uren op elkaar intrekken door een plastic folie over de schaal te trekken. Zet hem koel weg.
Heerlijk bijvoorbeeld als voorgerecht of bij een BBQ.

Buon appetito!

Kalfswang om te zuigen

Kalfswang-om-te-zuigenKijk, draadjesvlees dat lusten we allemaal wel, maar als je kalfswang stooft, dan heb je echt draadjesvlees om te zuigen!!!! En dan die smaak! Een echte delicatesse, zonder meer. Je moet wel even bij je slager tijdig bestellen, want dit vlees is niet altijd op voorraad, zeker niet vers. Neem rustig de tijd, dit is waarlijk slowfood!

* 1 kilo kalfswang, er valt veel vet af, dus dan hou je vlees over voor 4 personen
* Lekkere klont boter
* Scheut olijfolie
* 8 kerstomaatjes, doormidden
* 4 tenen knoflook, niet schoongemaakt, doormidden en iets geplet
* 2 sjalotten in vieren
* 2 laurierblaadjes
* Tak rozemarijn
* Flink glas rode wijn
* 0,8 dl bouillon
* Bindmiddel
* Cranberry saus of jam

Laat in een stevige pan met dikke bodem de boter en olie warm worden tot het zacht bruist (niet bruin!). Bak hierin de kalfswangen mooi bruin met erop wat peper en zout. Voeg vervolgens de tomaatjes, knoflook, sjalot , laurier en rozemarijn toe, even op hoog vuur en dan afblussen met de rode wijn. Laat dit ca. 10 minuutjes zacht pruttelen. Doe nu alles in een kleinere pan en voeg zoveel bouillon toe dat alles goed onderstaat. Laat dit minimaal 3 uur stoven op laag vuur en voeg als het vocht wat verdampt en weer wat bouillon bij.
Haal het vlees uit de pan als het zo gaar is dat het bijna uit elkaar valt, zeef de jus en doe hier wat cranberrysaus of jam in voor een klein zoetje. Binden en het vlees terug doen in de pan, zodat het lekker warm blijft op laag vuur.

Heerlijk met wat frisse spruitjes en een lekkere aardappel die dol is op de jus!!!!

Zoetzure komkommerschijfjes

Als kind kon ik al genieten van een beker vol met zelfingemaakte zilveruitjes van ons mam! Langzaam wegsabbelen bij een goed boek, mmm.
Dat inmaken gebeurt niet meer maar ik heb een alternatief: zoetzure komkommerschijfjes.

* 1 komkommerZoetzure-komkommerschijfjes
* Kopje azijn, mag gewone azijn zijn of witte wijnazijn
* Kopje water
* Snuf nootmuskaat
* Snuf peper
* Snuf zout
* 1 eetlepel suiker

Snij de komkommer in dunne plakjes in een schaal. Voeg hierbij de rest van de ingrediënten en meng alles goed door elkaar. Na enkele minuten als alles goed gemengd is even proeven of er nog wat meer bij moet, is het te zuur of te zoet naar je smaak, nu kun je daar nog iets aan doen.
Zorg dat alle schijfjes goed in het vocht liggen, zet er anders een bordje bovenop met een gewicht. Zet de schaal koel weg en na enkele uurtjes zijn de komkommerschijfjes klaar om te eten.
Lekker als bijgerecht of gewoon om te snoepen, haha.

Bouillonsoep van Smulmama

Dit is het traditionele recept van deze oergezonde soep en ik heb het gekregen van mijn moeder. Bij ons thuis was deze soep vroeger altijd gereserveerd voor de zondag omdat het zo’n heerlijke mooie soep is, maar voor mij is het vooral een gezonde soep, soep waar je “sterk” van wordt of waar je beter van wordt als je geveld bent door een griepje!
Van een deel van het vlees kun je later nog een heerlijke ragout maken voor in een pasteitje ( recept op deze site onder Anders/anders) of om er kroketten van te maken (recept op deze site óók onder Anders/anders).
Vraag aan je slager een mooi mager stukje soepvlees, want daar begint het mee natuurlijk!

* Mooi stuk soepvlees (rund) van de slager van 600 gramBouillonsoep-van-Smulmama
* Bosje peterselie, liefst platte peterselie
* 2,5 – 3 liter water
* 1 maggiblokje of een klein scheutje maggi uit het flesje
* Peper en zout
* Handje vermicelli naar keuze
* Gehaktballetjes naar keuze

Spoel het vlees goed af onder de koude kraan en zet het op in het koude water in een ruime pan. Als het aan de kook begint te raken dan schuim je het bovenliggende schuim met een schuimspaan van het water af. Zet het vuur nu laag en voeg een bosje gewassen peterselie, het maggiblokje en peper en zout erbij. Niet te veel, je kunt later op je bord zelf nog proeven of er nog wat maggi bij moet als je de soep wat pittiger wilt hebben.
Nu kun je van alles en nog wat gaan doen, want nu gaat het vlees garen in je bouillon en dat duurt uren! Zorg er wel voor dat de bouillon trekt, dat wil zeggen, hij mag niet koken, maar moet wel heet blijven, dus tegen de kook aan.
Als het tijd is om je bouillon op te dienen, haal dan de peterselie uit de pan, haal er zoveel als mogelijk is de stelen vanaf en snij de blaadje fijn. Doe dit terug in de soep. Haal het vlees eruit en snij van een deel kleine stukjes voor in de soep. Je kunt natuurlijk ook alles erin doen, maar je kunt van de rest van het vlees ook iets anders maken, bijvoorbeeld ragout.
Wil je de soep meer vullen voeg dan een half uurtje voor opdienen een handje vermicelli toe en ook handgedraaide kleine soepballetjes zijn er heerlijk in. Draai van met peper en zout gekruid half om half gehakt kleine balletjes en gaar ze in een apart pannetje water. Apart koken, want anders komt het vet van dit gehakt in je mooie heldere bouillon!

Geniet!

Borrelsticks speciaal

Je kent ze wel die stokjes waaraan je een kerstomaatje prikt en daarna een minibolletje mozzarella met tenslotte een blaadje basilicum: jawel de kleuren van de Italiaanse vlag. Lekker hoor, echt wel, maar lang niet zo speciaal als de stick die ik hier voor jullie heb gemaakt.
Een explosie van smaken aan een stokkie, heerlijk bij de borrel.

* Een doosje met 20 minibolletjes mozzarella Borrelsticks-speciaal
* 20 blaadjes basilicum
* 3 sneetjes bruin brood
* 1 flinke teen knoflook
* Olijfolie
* Peper en zout
* 5-6 plakken parmaham|
* 20 wat grotere sticks

Giet wat olijfolie in een schaaltje en doe er wat versgemalen peper en zout bij, even mixen en daarin de bolletjes mozzarella even laten marineren.
Intussen schil je de teen knoflook, maak er aan een kant een plat vlakje aan. Rooster je sneden bruinbrood en wrijf ze even in met de vlakke kant van je knoflookteen. Snij de korsten van het brood en verdeel de sneden in mooie vierkante plakjes van ca 2,5 bij 2,5 cm. Verdeel de parmahamschijven in gelijke delen, in drieën of in vieren.

Goed, alles staat of ligt klaar, daar gaan we:
Prik eerst een brokje brood aan de prikker, dan de ham, de mozzarella, een blaadje basilicum en tenslotte weer een stukje brood. Leg ze mooi naast elkaar op een schaal en maak er later de blits mee!!!

Gerookte forelsalade

In het zuidelijkste puntje van ons prachtige Zuid-Limburg, om precies te zijn in Vijlen kwamen we terecht voor een lunch in Hotel Vijlerhof. We kozen de gerookte forelsalade.
Nou, dat was beslist niet verkeerd, want daar op een mooie rond houten bord werd ons een keur van smaken gepresenteerd die wij erg lekker vonden. Ik heb getracht om de verschillende onderdelen te traceren en te kopen/maken. Het zal beslist wel iets anders zijn maar ik heb het uitgeprobeerd (diverse keren) en het smaakt heerlijk en daarvan heb ik onderstaand recept gemaakt. Probeer het eens, je zult er geen spijt van krijgen.

* 4 gerookte forelfiletsGerookte-forelsalade
* Mooi stukje sla
* 8 plakken gerookte ham, liefst Mechelse ham
* Mooi stukje Belgische kaas: Val-Dieu, Bouquet des Moines, maar als je daar niet kunt
aankomen, een mooi stukje brie
* Bakje met mierikswortelsaus
* Appelstroop, liefst uit Zuid Limburg (bijv. Canisius Rinse appelstroop)
* Kiemgroenten van rode kool
* Wat flinters rode ui
* Wat halve stukje walnoot
* Mooie olijfolie

Leg de filets op je borden en leg er de ham naast. Zet het schaaltje met saus en de appelstroop erbij en de kaas. Versier het bord met sla, ui, kiemgroenten en noten en sprenkel er tenslotte wat mooie olijfolie overheen. Geef hierbij een mooie stukje bruin boerenbrood bij.
Smakelijk eten!

 

Misto di formaggio

Natuurlijk, ik verheug me er altijd op om weer richting Italië te reizen om te genieten van het land met haar mooie landschappen en prachtige cultuur, de mensen en vooral van het eten, de culinaire balans in eenvoudig en lekker eten.
Daarbij springt er voor mij altijd een bordje met heerlijkheden uit en dat is een mix van Italiaanse streekkazen met een kleine hoeveelheid Mostarda.
Mostarda zul je denken, wat is dat?
Mostarda di frutta is een soort Italiaanse chutney waarin gekonfijt fruit in een gekruide, zoete siroop met toevoeging van mosterdpoeder wordt ingemaakt. Het resulteert in een
intense smaak van mosterd met zoete gesuikerde vruchten als tegenhanger. Het is
te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels.
De combinatie van kaas met een klein stukje van deze vruchten, dat is het voor mij!Misto-di-formaggi

Kies enkele soorten kaas uit die je lekker vindt, bijvoorbeeld Toma, Asiago, Parmigiano, Taleggio, een mooie stukje geitenkaas voor de liefhebbers en ga zo maar door. Een mooi stukje Mostarda erbij en smikkelen maar!