Kaasplankje, mmm…lekker!

Een van mijn quilty pleasures is een klein bordje kaas na mijn warme maaltijd. Héérlijk! Ik heb daar niet altijd zin in maar op warme zomeravonden, zeker na een Italiaanse of andere Mediterraanse maaltijd vind ik dat erg lekker. Ook na een diner met vrienden of als lichte lunch is een kaasmaaltijd zeer aan te bevelen!

Presentatie
Er is verschil in de presentatie van de kazen. Als ik voor mij en mijn man voor na het eten een bordje kaas maak, dan snij ik zelf wat stukjes kaas voor ons op een bordje en dan knabbelen we dat samen heerlijk op. Wat kleine druifjes erbij maakt het al een feest.
Maar….als ik na een heerlijk diner kaas serveer, dan maak ik een mooi kaasplateau. Daarop komen dan 4 tot 6 verschillende prachtige stukken kaas te liggen met bijpassende mesjes.
Daarbij worden zoetigheden gepresenteerd, uit Italië breng ik graag wat potten Mostarda mee. Daarin zitten vruchten zoals peertjes, kiwi’s, abrikozen en kersen in een mierzoete siroop met daarin een scherp mosterdextract. Dat mosterdsmaakje proef je niet zo, het is echt superlekker zoet en plakkerig en zalig in kleine stukjes gesneden bij een stukje kaas. Ook verse fruit, zoals druifjes en bessen, noten, gedroogde vijgen en abrikozen, olijven en zongedroogde tomaatjes zijn erg lekker bij kaas. Je kunt het zo mooie maken als je zelf wilt. En natuurlijk mogen lekkere stukjes vers (stok)brood niet ontbreken!

Welke kazen
Het interesseert me niet zo uit welk land de kaas komt, maar wel dat ze verschillend zijn van smaak en kleur en dat ze je een verschillend mondgevoel, een andere “bite” geven.
Ik ben gek op heel veel verschillende kazen uit verschillende landen van Europa. De meeste ervaring heb ik met kazen uit Italië, Frankrijk, België en natuurlijk ons eigen Nederland.

Mooie zachte smeerbare kazen:
Gorgonzola (zachte) met Mascarpone, kruidenkaas, walnotenkaas, geitenkaas, bijv. Chèvre

Kazen met een korstje:
Talegio, Toma, Chaumes, Chimay, Val-Dieu, Comté, Port Salut, Postel Abdijkaas, Camambert, Brie en natuurlijk onze eigen Nederlandse kazen, van licht tot belegen soorten.

Blauwaderkazen:
Gorgonzola, Stilton, Roquefort, Blue d’Auvergne en uit Nederland de Grevenbroecker

Harde pittige kazen:
Parmigiano Reggiano, Pecorino, Cantal, oude boerenkazen uit Nederland

En verder:
Leg je kazen altijd minimaal een uur voor het opdienen uit de koeling om ze op smaak te laten komen, trouwens ze snijden dan ook beter.

Dit recept is 1287 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.