Spek en bonen

Als je in de Coronatijd (voorjaar 2020) niet elke dag of helemaal niet zelf naar de supermarkt kunt gaan, dan ga je koken met wat je hebt. Dat bevalt mij prima moet ik zeggen, je krijgt soms hele aparte maaltijden op tafel, het bevordert je creatieve kooktalenten.
Dit maaltje is vooral een groenten maaltijd, hoewel ik er wel de helft van zo’n dubbel pakje ongerookte spekreepjes door heb gebakken, heerlijk! Voor de fris heb ik er een bordje salade bijgemaakt.
Dit recept is voor 2 personen en ik kook het bij voorkeur in mijn wok!

* Scheutje olijfolie
* 1 rode ui, gesnipperd
* 1 teen knoflook, fijngesneden
* De helft van zo’n dubbel pakje ongerookte spekreepjes, in mijn geval is dat 125 gram
* 200 gram peultjes, even “afhalen” indien nodig, die draadjes eraf halen vanaf de punt
trekken langs de zijkant
* 1/6 deel van een spitskool, in grove stukjes
* 400 gram krielaardappelen in de schil, wassen en door midden snijden
* ½ tablet groentebouillon, fijnknijpen
* Scheutje water
* Peper en zout naar smaak

Eerst even de aardappeltjes nét gaarkoken in water met wat zout.
Afgieten en laten staan. Nu in de wok wat olijfolie verwarmen en daarin de ui aanfruiten, dan de spekjes erbij. Als die mooi bruinig zijn gaan de peultjes erin met een scheutje water en de halve bouillonblok. Dit enkele minuutjes lekker wokken.
De aardappeltjes erbij en de spitskool en ook weer enkele minuutjes wokken. Even op smaak brengen eventueel met wat zout en peper naar smaak en meteen opdienen.
Smakelijk eten!

Update.

Het is nu zomer en ik heb vandaag met wat andere onderdelen net zo’n heerlijke spek en bonen gemaakt.

De peultjes zijn vervangen door sugarsnaps boontjes of in het Engels springbeans en de spitskool door een venkelknol. Van gisteren had ik een schaaltje gekookte kleine Nicola aardappelen en een schaaltje erwtjes over. Voor de kleur en frissigheid een handvol snacktomaatjes in tweeën.
Het was héérlijk!

Lauwwarme aardappelsalade

In het voorjaar vind je ze volop: krielaardappeltjes. Maar door het hele jaar heen zul je wel kleine vastkokende aardappels vinden. Deze salade wordt lauwwarm opgediend, dus je kunt hem al van te voren bereiden!
Dit recept is voor 2 personen.

* 300 gram krielaardappelen
* 2-3 eetlepels olijfolie extra vergine
* 1 eetlepel witte wijnazijn
* 2 flinke lente-uien, in schuine ringen gesneden
* 1 eetlepel fijngesneden basilicum
* 1 eetlepel fijn gehakte platte peterselie
* peper en zout

Was de aardappelen en kook ze in de schil gaar in water met wat zout. Giet ze af en hou ze in de afgesloten pan totdat je de salade gaat mengen met de dressing.
Maak de dressing in een kommetje, snij de aardappeltjes door midden of in vieren en meng en de dressing doorheen. Laat dit eventjes staan en dien de salade dan op. Heerlijk!

 

Kipfilet met noedels en asperges

Dit lekkere, eenvoudige noedelgerecht kun je het hele jaar door maken met groene asperges. Maar in het voorjaar gebruik ik natuurlijk de prachtige witte asperges.
Het recept is voor 2 personen.

* 200 gram mie noedels
* Scheutje wokolie
* 200 gram kipfilet in dunne plakjes
* 1 teen knoflook, heel fijngesneden
* 2 lente-uitjes, in schuine ringetjes gesneden
* 4 mooie dikke asperges, in schuine plakjes gesneden
* 10 snoeptomaatjes, gehalveerd
* Sap van halve citroen
* 2 eetlepels droge sherry
* 2 eetlepels oestersaus
* 1,5 eetlepel suiker
* 1 theelepel djahépoeder (gember)
*  Wat gebakken droge uitjes

Zet een pan water op met wat zout om zo dadelijk de noedels in te koken. Bak de kipplakjes enkele minuten in de hete wokolie tot ze mooi goudgeel zijn, voeg er de gember, knoflook en lente-uiringetjes aan toe en bak dit nog 1-2 minuutjes. Dan de asperges erin meebakken de oestersaus en de tomaatstukjes, ook weer enkele minuten.
Verwarm intussen in een pannetje de saus met de sherry, de oestersaus, suiker en citroensap. Kook de mie, meng deze door het vlees en roer er dan de saus doorheen.
Opdienen met wat gebakken uitjes, echt superlekker!

Boemboe Smulmama

Je eigen boemboe maken, die lekkere pittige saus om te eten met heerlijke garnalen of lekkere stukjes kip. De hoeveelheid rode currypasta in dit recept bepaalt hoe “heet” je het wil eten!

* 1 eetlepel rode currypasta, afgestreken 
* 1 scheutje wokolie
* 1 theelepel gemberpoeder
* 1 theelepel kurkuma
* 1 theelepel knoflookpoeder
* 1 blikje kokosmelk ca 270 cc
* Scheutje ketjap manis
Als je curry te “heet” is naar je zin, kun je hem wat milder maken met wat suiker en citroensap, gewoon met weinig beginnen en goed proeven. Eventueel verdunnen met water en binden met maïzena.

Verhit de olie in een pan en bak hierin enkele minuutjes de currypasta, doe er de kokosmelk en kruiden bij en laat de curry enkele minuten zacht pruttelen. Proef of hij goed is. Bedenk wél dat de smaak nog wat zachter wordt door de andere ingrediënten waar de boemboe straks doorheen gaat, zoals bijvoorbeeld, de kipstukjes, boontjes en tomaatstukjes.
Indien nodig milder maken en eventueel dikker maken.
Je kunt deze boemboe heel goed gebruiken bij mijn recept Thaise curry met kipfilet. Dat recept vind je ook onder Oosters op deze pagina
Hij vervangt hierin de currypasta van Conimex!

 

Griekse salade

De smaak van o.a. wijnazijn en mooie olijfolie geeft aan deze salade die speciale zomerse Griekse smaak. Heel simpel maar superlekker!

* 4 mooie rijpe, maar harde tomaten
* 1 komkommer, in stukjes
* 1 rode ui
* Enkele bladeren ijsbergsalade, in reepjes
* Scheut rode wijnazijn
* Scheut mooie olijfolie
* Handje zwarte olijven
* 250-300 gram lekkere fêtakaas
* Peper en zout

Kruidenmengsel, mag ook gedroogd zijn:
* Peterselie
* Munt
* Oregano

Verdeel de ijsbergslasnippers over je borden. Was de tomaten en snij ze in mooie schijven. Snij dunne ringen van de rode ui en verdeel ze over de tomaat. Dan ook de komkommer erover, peper en zout.
Nu de fêta verkruimelen over de bordjes en overstrooien met de kruidenmix. Giet nu de wijnazijn in kleine scheutjes erover en tenslotte de mooie olijfolie. De salade wordt helemaal een plaatje als je de olijfjes erbij hebt gelegd.

Saus en soep binden met maïzena

Soms heb je nog zó je best gedaan om de soep of je saus in te laten koken of in te laten dikken. Maar het is niet helemaal gelukt, je gerecht is te dun gebleven.
Dan is er maïzena!
Super eenvoudig in het gebruik: schep een of enkele theelepels maïzena in een kommetje en doe er een scheut water bij. Goed mengen en rustig roeren door het gloeiendhete, zeg maar haast kokende gerecht. Zoveel tot je merkt dat het dik genoeg is en dat gaat vrij snel!
Succes!

Tortilla de patatas de Juan

Een eenvoudige tortilla, een ei met aardappel omelet. Heerlijk met een salade, hmmmmm…..Ik koos voor een grote witte bonensalade, maar elke salade is heerlijk.
Deze tortilla is voldoende voor 3 á 4 personen.

* 4 grote of 5 middelgrote aardappels
* 1 ui
* 6 tomaten op olie, in stukjes
* Een laagje zonnebloemolie voor in de koekenpan, ongeveer 1-2 cm hoog
* 5-6 eieren, ligt aan de maat
* Zout en peper

Laat in een niet al te grote koekenpan met dikke bodem een laagje zonnebloemolie warm worden. Snij de geschilde aardappels in stukjes van zo’n 2 á 3 centimeter, hoeft niet netjes. Snij de ui grof.
Als de zonnebloemolie heet is – dit test je door er een stukje aardappel in te leggen en de olie gaat bruisen – de aardappelstukjes er in doen. Rustig vuur eronder. Af en toe doorroeren. Dan na ca 8 minuten of zo, aardappelen zijn bijna gaar, ui en tomatenstukjes meefruiten. Ondertussen heb je 5 of 6 eieren in een schaal met flink wat zout (meer dan je denkt) en peper geklutst.

Als het aardappelmengsel na nog eens ongeveer 8 minuutjes gaar is, alles uit de olie vissen, de olie af laten koelen in een oude pot. Dan de aardappelen en ui bij het eiermengsel doen. Roeren en terug in je pan. Als je de bovenkant ziet stollen is de tortilla klaar, let wel op dat de onderkant op de bodem van de pan niet verbrandt!! Leg een bord op de bovenkant en draai de tortilla om op het bord.
Klaar is de tortilla de patatas!

 

Bosbessencake

Een heerlijke cake van Ottolenghi. Hij kan echt van iets simpels als een cake iets superlekkers maken, de moeite waard om eens te proberen.

* 150 gram boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten 
* 175 gram fijne kristalsuiker
* 2 citroenen, (2 eetlepels citroenrasp + 2 eetlepels sap)
* 1 theelepel vanille- extract
* 3 grote eieren
* 90 gram zelfrijzend bakmeel
* 1/8 theelepel zout
* 110 gram amandelmeel
* 200 gram blauwe bessen
* 70 gram poedersuiker

Verhit de oven op 180 graden en vet een cakevorm van 11×21 centimeter in.

Doe de boter, suiker, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de vanille in een kom van een standmixer met een bisschopshaak. Klop alles 3-4 minuten op hoge snelheid tot een luchtig beslag. Zet de snelheid naar halfhoog. Voeg steeds kleine porties geklopt ei toe en schraap de rand van de kom regelmatig schoon. Het beslag kan licht schiften, maar geen zorgen, het komt allemaal weer goed. Voeg het bakmeel met het zout en het amandelmeel in 3 porties toe. Spatel er tot slot met de hand 150 gram blauwe bessen door en giet het beslag in de cakevorm.

Bak de cake 15 minuten in de voorverwarmde oven en strooi dan de overgebleven blauwe bessen over de bovenkant. Zet hem nog 15 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin, maar nog niet gaar is. Dek de vorm losjes af met aluminiumfolie en bak de cake nog 25 tot 30 minuten tot hij gaar en gerezen is. Steek met een prikker in het midden van de cake: als hij er schoon uitkomt is hij gaar. Haal de vorm uit de oven en zet de cake in de vorm opzij om hem nog 20 minuten af te laten koelen, stort hem dan uit de vorm op een rooster en laat hem helemaal koud worden.

Maak intussen het glazuur. Roer in een kleine kom de overgebleven eetlepel citroensap met de poedersuiker door elkaar en klop het glad. Giet het glazuur over de bovenkant van de cake en strijk het met een spatel erover uit: het sap van de blauwe bessen boven in de cake zal wat in het glazuur trekken: de cake ziet er dan nog mooier uit.

Veel plezier met bakken en nóg meer plezier met het opeten!!

Kippendijen met salie en ui

Wat kan een nobele simpele kippendij toch ongelofelijk lekker zijn als je er meer dan een beetje aandacht aan besteed. Gewoon lief zijn voor de dijtjes, ze verwennen in de pan en dan smullen maar! Dit recept komt uit de Italiaanse keuken!

* 6 kippendijen, zonder vel en zonder bot 
* 8 verse salieblaadjes
* Een mooie scheut olijfolie
* Een scheut vloeibare margarine
* 1 witte ui in halve maantjes
* 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
* 1 glas, liefst droge, witte wijn
* 300 hete kippenbouillon, mag ook van blok of met poeder
* Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
* 2 eierdooiers
* Halve citroen

Vouw de kippendijen mooi rond dicht, dan vormen ze een soort pakketje (voor de stevigheid kun je er eventueel een houten prikker indoen). Kruid ze met peper en zout en als je hebt wat “Braad- en grillpoeder”.
Verhit in een bakpan met dikke bodem de olie en margarine en bak hierin de dijtjes rondom mooi lichtbruin aan. Voeg er dan de knoflook, de salieblaadjes en uisnippers aan toe en laat die meegaren op niet te hoog vuur.
Nu afblussen met de wijn, laat die even op hoger vuur verdampen en giet er dan de kippenbouillon bij. Laat dit met het deksel schuin op de pan 30-40 minuutjes zacht stoven. Keer af en toe de kippendijen om.
Klop tenslotte de dooiers in een kommetje, meng ze met wat saus uit de pan en roer dit door de saus in de pan, niet alles tegelijk, zorg dat de saus mooi aandikt.
Proef of de saus goed op smaak is en dien de kippendijen met de saus op met heerlijke (gebakken) aardappeltjes of frites en een verse groente naar smaak, bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, boontjes of courgette.
Buon appetito!

Wokschotel met gerookte kip

Het meeste werk zit ‘m in het snijden van de ingrediënten voordat je kunt gaan wokken. Maar als je dat voorwerk net als ik juist heel ontspannend vindt, dan is dit een heerlijk gerecht om te bereiden én om op te eten!
Dit maaltje kun je minstens met 4 maar vaak ook met 5 personen eten!

* 500 gram Chinese noedels
* 1 zakje peultjes
* 12 snijbonen
* 1 lekkere winterwortel in niet te dunne reepjes van ongeveer 5 centimeter lang.
* 3 tenen knoflook, fijn gehakt
* 1 mooie gerookte kipfilet van ca 400 gram, in reepjes
* 1 dunne prei in smalle ringetjes
* 3 eetlepels wokoli
* 3 eetlepels sojasaus
* 3 eetlepels woksaus sweet & sour
* Kroepoek
* Een schaaltje lekkere satésaus

Zet een pan op met water met wat zout en breng dit aan de kook. Maak een lekkere satésaus klaar. Ring de peultjes en de snijbonen. De snijbonen in stukjes snijden van ca 3 centimeter. Breng wat water met een half tabletje tuinkruidenbouillon aan de kook en blancheer hierin alle boontjes enkele minuten. Afgieten en onder de koude kraan afkoelen.
De knoflook mooi goudgeel fruiten in de olie. Voeg dan de boontjes, wortels, prei en kipreepjes toe en roerbak dit enkele minuutjes.  Meng er vervolgens de sojasaus en woksaus door en hou het warm.
Kook nu snel de noedels in het kokende water zoals vermeld staat op de verpakking. Afgieten en koud afspoelen. Ik snij er dan met een scherp mes enkele keren doorheen.
Meng de noedels in de wok door het kipmengsel en bak alles nog eventjes lekker heet.
Opdienen met de kroepoek en satésaus.
Smakelijk eten!