Tuinbonen speciaal

Je kent ze wel, die oerlelijke dikke lange bonen, wel 20-25 cm lang. Ze zien
er eigenlijk niet erg appetijtelijk uit. Toch zitten er kleine heerlijkheden in.
Maak ze open en in een zacht bedje vind je 5-6 bonen, groene bonen. Vroeger
kookte mijn moeder die gewoon en dan aten we ze zo op. Maar wist je dat je die bonen nóg een keer kunt pellen? Dan komen er twee halve boontjes uit. Maak die maar eens klaar, super lekker!!!!

* 1 kilo tuinbonenTuinbonen-speciaal
* 150 gram heel fijn gesneden ontbijtspek of gekookte ham
* 1 teen knoflook
* Olijfolie
* Peper en zout

Dubbeldop de tuinbonen. Blancheer ze 2 minuten in kokend water en giet ze af.
Bak de spekjes of stukjes ham in de olie en voeg er de boontjes bij. Breng het
op smaak met peper en een beetje zout (de spek is al zout).
Heerlijk bij een mooie biefstuk of een lekkere vis.

 

Spruitjes met smaak

Spruitjes, er zijn nog steeds veel mensen en vooral kinderen die deze
heerlijke groene balletjes niet door de keel kunnen krijgen.
En dat is echt jammer!
Want….ze zijn heerlijk als je ze klaarmaakt zoals hieronder beschreven, probeer het maar eens! Dit recept is voor 2 personen.

* Een netje mooie verse spruitjesSpruitjes-met-smaak
* Een mooie gele ui
* wat zout

Maak de spruitjes schoon, schil de ui en verdeel de ui in vieren. Was de spruitjes en zet ze samen met de uistukken op in een pan met koud water en daarin wat zout. Breng alles aan de kook en laat de spruitjes maximaal 10 minuutjes koken.

Afgieten en smullen maar!!!!!!

Sperzieboontjes van Antine

Zó lekker en zó simpel, echt een vondst!

Kook ca 600 gram afgehaalde en goed gewassen sperziebonen in water met wat zout enSperzieboontjes-van-Antine suiker. Niet te lang, ik breng de sperzieboontjes in warm water met wat zout aan de kook, laat ze 10 minuutjes koken, zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten nagaren in het eigen vocht. Dan snel afgieten.

Direct na het afgieten een bouillonblok naar eigen smaak door de hete bonen kruimelen en flink erdoor roeren. Mmmmmm….klaar!!!! Lekker warm en ook lekker als koude bonensalade!
Je kunt ook champignons in een bouillonblok bakken (met een beetje olie), courgettes, en noem maar op.

Sperziebonen a la Bordelaise

Geliefde klassieke bonenschotel, voldoende voor zes personen.

* Kilo sperzieboontjes, liefst mooie dunne
* 2 tenen knoflook heel fijngesneden of door de pers
* 3 eierdooiersSperziebonen-a-la-Bordelaise
* 2 eetl. room
* Stevige scheut rode wijnazijn
* Zout en peper
* Flinke klont boter
* Ruime hand grof gesneden peterselie

Boontjes afhalen (is ouderwetste? term voor de puntjes eraf snijden) en koken al dente (15 minuten) in ruim kokend water met wat zout en suiker. In kom de eierdooiers mengen met de room en rode wijnazijn. Zout erbij en veel peper. In pan flinke klont boter. Hierin de knoflook zacht fruiten zonder dat het aanbrandt of te bruin wordt. Boontjes erdoor roeren. Nu het eimengsel erdoor; je ziet dat het vermengd met de boontjes! Tenslotte de peterselie erdoor.

Opdienen op mooie schaal, liefst warm maar deze bonenschotel kan eventueel ook koud worden gegeten.

Smul sperzieboontjes

Wat kunnen kleine spekjes toch lekker smaken bij deze boontjes!

* Gekookte aardappels – veel als jullie veel eten en minder voor kleine magen –Smul-sperzieboontjes
Nicola is heel geschikt!
* Ruim 1 kilo verse sperzieboontjes
* 2 bakjes gerookte spekstukjes kant en klaar gesneden
* 1 groot blik gepelde stukjes tomaat of twee kleine
* 2 uien
* 2 teentjes knoflook
* 3 eetl. olijfolie
* Peper en zout van de molen

Aardappelen schillen en boontjes bijpunten en eenmaal doormiddendelen; uien en knoflook fijnsnijden. De spekschijven in smalle reepjes snijden. Kook de aardappelen en boontjes apart gaar in water met wat zout, de boontjes kort zodat ze niet te zacht worden, ik breng ze in warm water met wat zout aan de kook, laat ze 10 minuutjes koken, zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten nagaren in het eigen vocht. Dan snel afgieten.
Fruit in de olie de ui met de knoflook. Bak hierin nu zachtjes de spekstukjes aan. Dit hoeft niet zo lang te duren omdat ze reeds gerookt zijn! Voeg nu de tomatenstukjes toe en maak op smaak met een beetje peper en zout (let op: het spek is reeds zout!) Roer nu de boontjes door het ui-tomatenmengsel heen. Op je bord wat aardappelen draperen en daaroverheen het bonenmengsel. Om je vingers bij op te eten!

Romige andijvie

Je ziet ze weer liggen die mooie stronken andijvie, ze kijken je aan, maar
wat moet je ermee?
Nou, hier staat het en het is helemaal niet moeilijk
om van die stronken een heerlijke romige andijvie te maken, lees maar snel!
Dit recept is voor 2 à 3 personen.

* 1 kilo verse andijvie (is ongeveer 2 stronken)Romige-andijvie1
* 1,5 eetlepel bloem
* Halve beker melk
* Nootmuskaat of een theelepel tuinkuidenpoeder
* Peper , zout

We beginnen met het “moeilijkste”werkje, het snijden van de andijvie. Snij een stronk in de lengte door en leg deze helft met de platte kant op een snijplank. Snij eerst het kontje eraf, zo’n 5-6 cm. Hou nu met een hand de stronk strak op de plank en met de andere hand snij je wars reepjes eraf van ca 1 cm dik tot de halve stronk helemaal kleingesneden is. Gooi de andijvieslierten in een emmer met lekker fris water. Snij vervolgens ook de andere andijviestronken op dezelfde manier en was de andijvie minimaal 2 keer met steeds schoon water tot er geen zand meer terug te vinden is in het water.

Doe de andijvie met aanhangend water in een vergieten dan snel in een grote pan. Kruiden met wat pep, zout en nootmuskaat en zet het op hoog vuur. Als het water onderin de pan kookt dan ga je de andijvie omroeren zodat alles eventjes in dat kokend water heeft gelegen. Je zult zien dat je volle pan binnen enkele minuten helemaal slinkt. Deksel nu erop en onder af te toe roeren op matig vuur een 10-15 minuten laten koken. Intussen roer je de bloem in een beker door de melk tot je geen klontjes meer vindt. Als je gaan opdienen giet je het vocht uit de andijviepan in een schaaltje om eventueel nog te gebruiken als je te veel vocht hebt afgegeten. Nu bind je de andijvie met het vocht dat er nog bij in de pan zit met de melkbloem tot je een mooie romige groente ziet.Romige-andijvie2

Even proeven of het op smaak is, andere nog wat peper of zout bijvoegen, maar rustig aan.
Opdienen met aardappeltjes en een lekker stukje vlees, bijvoorbeeld verse worst, varkenshaas of varkenskarbonade of gehaktballen.

Rode kool Smulmama

Echtwaar, zalige rode kool en….klaar in 30 minuutjes!

* Klein rood kooltje Rode-kool-Smulmama
* 1 grote ui
* 1 teen knoflook
* 1 eetlepel Aceto Balsamico
* Peper en zout naar smaak
* Scheutje maggi
* 3 mooie zoetzure appels
* Olijfolie om in te bakken
* 2 laurierbladeren of wat laurierpoeder
* 1 eetlepel suiker
* Scheutje azijn
* 1 theelepel mosterd
* Wat nootmuskaat

Snij ui en knoflook fijn, snij het kooltje in mooie dunne slierten en was deze. Laat de kool goed uitlekken. Schil de appels en deel ze in vieren. Snij van elk part schijfjes. Fruit ui en knoflook even in de pan met wat olie. Zet het vuur even hoog en roerbak de kool lekker door de olie. Voeg er nu de appels bij en roer ongeveer 5 minuutjes steeds door de pan om kool en appels goed te garen.
Nu de rest erbij: de maggi, laurierbladeren, suiker, azijn, mosterd en de nootmuskaat, peper en zout. Nooit direct teveel erbij doen, liever later nog wat meer op smaak brengen.
De lekkere zoete rodekool smaak komt vooral door de suiker, azijn, aceta en mosterd. Na ca. een half uurtje is de kool beetgaar en als het goed is zalig van smaak.

Let op: rodekool maken vraagt ook een beetje gevoel van de kok, dus echt een uitdaging!!!

Rode kool mama

Het originele recept van mijn moeder, dus écht heerlijke rode kool!!!
(voor 8 personen)

* ruim 2 kilo rode kool, die je zelf nog moet snijden (veel lekkerder!)
* 6 tot 8 goudrenetten, ligt eraan hoe groot ze zijn Rode-kool-mama
* grote ui
* wat zout, peper, nootmuskaat, laurierpoeder of 3 blaadjes laurier
* flinke theelepel mosterd
* ca 25 gram boter
* maggischeutje
* ca 25 gram suiker
* flinke scheut azijn

Van de kool de buitenste bladeren afhalen, de kool in vieren delen, het harde kernstukje eruit snijden en nu mooie dunne sliertjes van rode kool eraf snijden. Liefst met de hand, vroeger hadden ze geen keukenmachine en het is ook zo klaar! De kool wassen. De appels schillen in in vieren delen. Ui pellen en fijnsnijden.

De kool met aanhangend water in de pan doen en er de appels en uisnippers bijdoen. Nu de overige ingrediënten toevoegen.
Voor de smaak moet je nooit in eerste instantie van de kruiden en specerijen er teveel indoen, beter later wat toevoegen!
Goed doorroeren! Alles aan de kook brengen en daarna op laag vuur ca 1 uur laten stoven. Af en toe alles nogmaals goed doorroeren. De rode kool is klaar en als het goed is moet het een wat zoete en toch niet te flauwe maar pittige smaak hebben, dan is ie zoals mijn moeder hem altijd maakte !!!

Is de smaak te flauw doe er dan nog wat azijn en suiker bij, wat peper en zout of een scheutje Maggi extra. Ik geef er gekookte aardappelen bij met gehaktballen en jus of overheerlijke hachee van oma. Smakelijk eten!

Gevulde courgette

Gevulde-courgette1Een verrukkelijk groentegerecht op je tafel! Een courgette gevuld met een zalige inhoud! Als je geluk hebt dan kun je van die prachtige ronde
courgettes kopen. Lukt dat niet dan kun je een paar grote courgettes kopen en ze in stukken snijden en uithollen.
Je hebt bij dit recept wel een oven nodig!

* 4 courgettes om te vullen
* Auberginesalsa (zie het recept: “Aubergine di Luca” onder de kop Italiaans/Specialità)
* 1 grote vleestomaat
* 4 plakjes kruidenkaas of mozarella
* Olijfolie
* P/Z Gevulde-courgette2

Maak de auberginesalsa klaar volgens het recept van Luca . Hol nu de courgettes uit met een kleine lepel, zorg dat er een bodem blijft! Haal de pitjes uit de vleestomaat en snij hem in kleine blokjes. Doe deze blokjes bij de warme auberginesalsa en laat ze even meesudderen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Vul de aubergines met de salsa en leg op de bovenkant een plakje kruidenkaas of mozzarella. De mozzarella wel even kruiden met peper en zout. Zet de bakjes in een ovenschaal en laat ze 35-40 minuten in de oven gaar worden.
Smakelijk eten!

 

Gegrilde groentensalade

Gegrilde groenten vormen straks een prachtige schaal met antipasti bij voorbeeld bij de BBQ of voorafgaand aan een mooie Italiaanse dis voor 6 personen. Een klassiek gerecht in de Italiaanse keuken, kijk maar eens of dit recept je aanstaat.

Diverse groenten naar keuze zoals:
* Aubergine, courgette, paprika, venkel, asperges, champignons.Gegrilde-groenten
* 4 eetl.olijfolie extra vergine
* 2 eetl witte of rode wijnazijn
* Peper en zout van de molen
* Bosje verse basilicum
* 2 knoflooktenen

Maak de groenten schoon en snij ze in mooie plakken van ca 1 cm. Bewaar het venkelgroen.
Tip voor de courgette: lange plakken, tip voor de venkel: snij de plakken naar de wortelbodem toe, dan blijven de plakken aan elkaar zitten.
Tip voor de paprika:  Leg 2 rode, 2 groene en 2 gele aprika’s in een schaal en zet ze 30 minuten in de oven die voorverwarmd is op 200 graden. Draai ze halverwege even om. Haal ze uit de oven en dek de schaal af met een sluitend deksel. Hierin mogen ze enkele uren afkoelen. (Je kunt deze schaal ook rustig de hele nacht laten afkoelen in de oven, die gaat dan wel uit natuurlijk)
Nu kun je de volgende dag gemakkelijk de schil eraf halen en de pitjes eruit. Niet afwassen, dan haal je alle lekkere smaken weg! (met dank voor deze paprikatips aan Karin!)
Gril alle groentes (behalve de paprika’s) op een hete gril aan beide kanten zodat ze een mooi grilpatroon krijgen.
Doe alles in een grote schaal en giet er een aantal flinke lepels mooie olijfolie over, 2 eetl. witte of rode wijnazijn, flink wat peper en zout van de molen en een flinke handvol verse basilicumblaadjes. Snij het venkelgroen samen met 2 knoflookteentjes fijn en meng alles goed door de groenten heen. Laat de schaal lekker op kamertemperatuur staan. De groenteschotel smaakt ook heerlijk bij de BBQ!