Gebakken venkelschijven

Een heerlijke verrassing op je bord, knasperig en zoetig van smaak, met slechts een vleugje anijssmaak, net genoeg om het erg lekker te laten smaken!

* 2 venkelknollenGebakken-venkelschijven
* Paneelmeel
* 2 eieren
* Peper en zout
* Olie om te bakken
* Koekenpan

Verwarm je oven voor op 200 graden.| Maak de venkelknollen schoon en snij ze overdwars in dikke schijven van 2 cm dik, zorg daarbij dat de schijven netjes in elkaar blijven zitten. Bestrooi de schijven met peper en zout. Breek de eieren in een bord en kluts de eieren. Strooi paneermeel in een bord. Dompel de schijven in het ei en dan door het paneermeel. Giet wat olie in een koekenpan en bak hierin de schijven mooi bruin. Zet de gebakken schijven nog 5-7 minuutjes in de oven, zodat ze lekker garen.

Opdienen bij een visje, heerlijk!!

Courgette pannenkoekjes

Verrassend groentegerecht, lekker als voorgerecht of bij een mooi stukje vis
of kip.

* 400 gram courgetteCourgettepannekoekjes
* Klontje boter
* 2 grote vleestomaten
* Olijfolie
* Beetje gedroogde tijm
* 3 eieren
* 125 gram Mascarpone
* 2 eetlepels bouillon
* P/Z
Je hebt een koekenpan nodig, een staafmixer of andere mixer en ronde
metalen vormpjes.

Snij de courgettes in fijne blokjes en bak je langzaam gaar in wat boter met een snufje zout. Snij een kruis in de onderzijde van de tomaten en laat ze ca 1 minuut liggen in kokend heet water. Haal ze eruit en koel ze af in koud water. Nu kun je ze gemakkelijk pellen. Haal ook het vruchtvlees eruit en snij ze in mooie blokjes. Daarbij voeg je wat zout en peper, olijfolie en een beetje gedroogde tijm. Laat dit even staan zodat alle smaken goed op elkaar kunnen intrekken. Pureer de courgetteblokjes met de staafmixer, maar niet te fijn!. Voeg er de eieren bij, de Mascarpone en enkele eetlepels bouillon. Meng dit alles goed door elkaar.

Verhit wat olie in een grote koekenpan, leg er twee of drie metalen ronde vormpjes in en giet er wat van het courgettemengsel in. Als de onderkant mooi gaar in kun je de vormpjes er voorzichtig van weghalen. Draai de koekjes nu om en bak ze aan de andere kant. Opdienen op bord, versiert met wat tomatenkoelie (de blokjes) en een mooi streepjes olijfolie.

Smakelijk eten!

Courgette met tomaat

Dit doet wel een beetje mediterraans aan, met die Italiaanse kruiden en die
volle tomatensmaak!

* 2 flinke courgettesCourgette-met-tomaat
* 3 mooie rijpe vleestomaten
* 1 eetlepel gedroogde Italiaanse of mediterrane kruiden
* 1 eetlepel fijn gesnipperde bieslook
* Handvol versgesnipperde basilicum
* Peper en zout
* Olie om in te bakken

Was de courgettes en snij ze in plakken van ca 1-1,5 cm dikte. Doe dit ook met de vleestomaten. Giet wat olie in een grote koekenpan en verhit dit goed. Leg de plakken courgettes in de pan en daarop de vleestomaatplakken. Kruiden met de gedroogde kruiden, peper en zout. Laat dit op laag vuur enkele minuten garen, leg er eventueel even een deksel op. Na ca 10 minuutjes de bieslook en basilicum erover strooien. Nog een dun scheutje olijfolie over de groenten en direct opdienen. Buon appetito!

Courgettebootjes

Heerlijk gevulde courgette bootjes uit de oven.

* 4 niet te grote courgettesCourgettebootjes
* 300 gram gare erwten (vers of uit de diepvries)
* olijfolie
* 2 hele rauwe eieren
* peper en zout van de molen
* 2 eetl. paneermeel
* 2 eetl. pittige strooikaas
* 1 eetl. fijngesneden verse peterselie
* 3 eetl. gesnipperde gekookte ham
* evt. 4 plakjes smeltkaas

Was de courgettes en maak er 4 bootjes van als volgt: snij over de lengte eenderde eraf. Van het grootste deel maken we de bootjes. Snij de courgette doormidden en hol elk deel uit tot een bootje.

Bereidingswijze:
In wat olie de bootjes 2 tot 3 minuten om en om aanbakken. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor de vulling:
doe in een grote schaal de gare erwten, daarbij de eieren, wat peper en zout, de paneermeel en strooikaas, peterselie en ham. Goed mengen. Vul hiermee de bootjes. Deze ca 15 minuten in de oven op 180 graden. Je kunt eventueel over elk schuitje voordat je ze in de oven schuift nog een plakje smeltkaas leggen.

Courgette in paddestoelensaus

Dit verrukkelijke groentegerecht is voor 4 personen en ik ontdekte het
eigenlijk toevallig. De saus voor dit heerlijke gerecht had ik gemaakt voor over
de pasta. Die smaakte voortreffelijk en ik had nog wat saus over. De volgende
dag wilde ik mijn courgette klaarmaken en daarbij heb ik de rest van de
pastasaus gebruikt. Mmmmm wat een smaak was dat! Lees verder en maak het zelf maar een snel, smakelijk eten is gegarandeerd!!!

* 2 courgettesCourgette-in-paddestoelensaus2
* Flinke handvol witte champignons
* Flinke handvol kastanjechampignon
* 3 mooie shii-take champignons
* 3 sjalotten
* 2 flinke knoflookteen
* Flinke scheut droge witte wijn
* Handvol verse peterselie
* Kopje vol zongedroogde tomaten op olie
* 2 eetlepels tomatenpuree
* Peper en zout van de molen
* Olijfolie

Maak eerst de saus. Snij de champignons in kleine stukjes. Snipper de sjalotten fijn. Hak de knoflook fijn. (kern eruit halen!) Hak de peterselie fijn. Snij de tomaatflapjes in kleine stukjes. Doe een flinke scheut olie in een koekenpan en fruit hierin eerst helft van de sjalot met een knoflookteen. Bak hierin de paddestoelstukjes aan, pas na 2-3 minuten zout en peper toevoegen. Afblussen met de wijn en na 1 minuut de tomatenpuree erbij en de verse peterselie. Kopje water toevoegen of meer zodat een mooie saus ontstaat. Binden met maïzena of een ander bindmiddel. Deze saus is ook heerlijk over de pasta dat snap je wel!!!!!!

Nu de courgette. In koekenpan de rest van de sjalot en de knoflook in olie fruiten. Nu de courgette erin snijden. Ik doe dat met een snijplankje waar je ook een komkommer mee in dunne plakjes snijdt. Alleen, mijn snijder maakt plakjes van ca 1,5 mm. Snel gaarroeren met wat peper en zout ca 2-3 minuutjes en dan de saus erdoor. Werkelijk een smaaksensatie.

Natuurlijk kan dit alleen als je er echte zongerijpte gedroogde tomaten op olie in hebt zitten, Samen met de champignons maken ze de courgette onvergetelijk!! Smakelijk eten – buon appettito!

Insalata di Melanzana

Een heel Mediterraans gerecht, gemaakt van, bij voorkeur, Siciliaanse
aubergines. Die zijn licht-purper van kleur en rond. Maar ook met onze donkere
langwerpige aubergines wordt dit recept een feest voor de liefhebbers!

Melanzane* 2 flinke aubergines
* 4 tenen knoflook
* Mooie olijfolie
* Peper en zout

Was de aubergines en snij ze in mooie plakken van maximaal 1 cm. Leg ze in legen in een schaal met wat zout tussen de lagen. Wrijf ze na ca 30 minuten droog met keukenpapier. Maak de knoflooktenen schoon, snij ze doormidden, haal de kern eruit; snij 2 tenen in hele fijne schijfjes.

Giet een flinke scheut olijfolie in een bakpan en laat er eventjes een halve teen knoflook in meebakken. Haal de teen eruit en leg een laag aubergineschijven in de pan. Strooi er wat versgemalen peper over, zout hoeft niet meer natuurlijk! Bak ze lichtbruin aan beide kanten, haal ze eruit en leg ze eventjes op een laagjes keukenpapier zodat het meeste vet daar intrekt. Leg ze nu in een mooie schaal schuine tegen elkaar aan en snipper steeds tussen elke 3 e plak enkele snippers knoflook.Insalata-di-melanzana

Herhaal dit bakproces steeds tot alle plakjes gebakken zijn en je schaal mooi vol ligt met de aubergineplakjes. Laat alles enkele uren op elkaar intrekken door een plastic folie over de schaal te trekken. Zet hem koel weg.

Heerlijk bijvoorbeeld als voorgerecht of bij een BBQ. Buon appetito!

Auberginerolletjes uit de oven

Prachtig groentengerecht uit de Italiaanse keuken – kun je de dag voor je
diner helemaal klaarmaken!

* 2 grote aubergines Auberginerolletjes-uit-de-oven
* 12 staafjes Parmezaanse kaas (zo groot ongeveer als een frietje)
* Rode pesto
* Kopje fijngehakte verse peterselie
* Flinke teen knoflook fijngeperst
* Kleine groene paprika (is wat pittiger) heel fijngesneden
* Olijfolie extra vergine
* Grote tomaat in schijfjes en die weer gehalveerd
* Zout

Hulpmiddelen: Oven – platte ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm – grilpan of plaat

Voorbereiding: Maak een mengsel van de peterselie, knoflook, pesto en de fijne groene paprikastukjes en laat de smaken op elkaar intrekken.

Bereidingswijze: Aubergines over de lengte in plakken snijden van ca. 1 cm. dikte. In schaal doen met wat zout ertussen. Bovenop een bord leggen met een flink gewicht daarop. Nu trekt er veel vocht uit de plakken aubergine. Vervolgens na ca. een half uur het vocht weggieten en de plakken droogdeppen. Op de grill de plakken een mooi kleurtje geven om en om. Leg een plak voor je neer en smeer het in met het mengsel van de peterselie, knoflook, pesto en groene paprikastukjes, dat ziet er een beetje groen uit. Nu aan het begin van de lange schijf zo’n staafje Parmezaanse kaas dwars erop leggen en de augergineschijf oprollen. Verwerk zo alle schijven en leg ze netjes in twee rijen in de ovenschaal. Als de schaal vol is (ongeveer 3 rolletjes per persoon) leg je op elk rolletjes een vers plakje tomaat. Besprenkel nu het gerecht met wat mooie olijfolie. In voorverwarmde oven ca. 10 min. op 180 graden.

Serveertips: Als groentengerecht heel gemakkelijk voor te bereiden en als je de rolletjes in een alu ovenschaal legt, kun je ze ook heel gemakkelijk invriezen! Het enige wat je dan hoeft te doen is de schaal ontdooien en 10 minuutjes in de oven!!!

Aubergine grill

Kennen jullie de Italiaanse antipasti bar? Nou, dat is een tafel vol met heerlijkheden waaruit je kunt kiezen voordat de maaltijd begint. Een soort appetizers, tapas, kleine hapjes om in de stemming te komen. Vast onderdeel zijn schalen met gemengde groenten, aubergines (melanzane), courgette (zuccini) en paprika (pepperoni). En nu komt het! Van mijn Italiaanse buurvrouw Patrizia heb ik geleerd hoe je deze gegrilde groenteplakken kunt grillen en op smaak brengen zonder ladingen olijfolie. En ze smaken superlekker dat verzeker ik jullie! Ik geef het recept om aubergineplakjes te grillen en je kunt dit dus ook toepassen op de andere groenten. Het is bij de paprika wel beter om het dunne velletje eraf te schaven of te grillen.

* 2 mooie grote auberginesAubergine-grill
* Flinke scheut mooie olijfolie
* Scheut gewone balsamico
* Flinke teen knoflook
* Hand gehakte verse peterselie
* Hand gehakte verse basilicum
* Peper en zout

Maak eerst de dressing voor de reeds gegrilde aubergineplakken. Meng daarvoor de
olie, aceto balsamico, een zeer fijn gehakte knoflookteen zonder kern, de
peterselie, basilicum en wat peper. Zout hoeft niet want die komt al op de
schijven voor het grillen! Was de aubergines en schaaf er met de dunschiller in
de lengte repen vel af, ze krijgen nu een soort zebravelletje. Snij ze in
plakken van ca 1 – 1,3 cm dik. Leg de plakken op een keukenrolpapier en strooi
er dun wat fijn zout overheen. Laat dit zout ca 10-15 minuutjes intrekken, je
ziet dat er nu vocht uit de schijfjes komt. Veeg dat vocht er met keukenrol af.

Zet een koekenpan met Tefalbodem op hoog vuur en gril daarin zónder olie of
boter de schijven mooi bruin. Leg ze op een schaal en bestrijk ze met wat
dressing. Ga verder en leg een tweede laag boven op de eerste laag met weer die dressing. Laat als alle schijven op de schaal liggen alles afkoelen en zet het
weg, liefst een dag, want ze worden steeds lekkerder.
Buon appetito!!

 

Aubergine di Luca

In Italië zijn restaurantjes waar je voor 10 euro een vóór en een hoofdgerecht kunt kiezen uit de dagkaart. Daarop staan dan wel 5 voorgerechten en 5 hoofdgerechten. Als een bepaald gerecht populair blijkt te zijn en je komt wat later om te eten, dan kan het ook zomaar op zijn. Maar ja, dat is de verse keuken van Italië.
Laatst kozen we een pasta met ragù…zalig,en als hoofdgerecht versgebraden plakken rosbief met wat gebakken aardappeltjes en als groente een hoopje auberginestukjes. Eigenlijk zagen ze er helemaal niet zo aantrekkelijk uit, maar toen we ervan proefden……echt zalig, een beetje zoetig. Ik heb aan Luca het recept kunnen ontfutselen en geef het graag aan jullie door.
Ik heb dit gemaakt van slechts één aubergine (in het Italiaans melanzane), dus de hoeveelheid is voor grote groente-eters voor 2 personen. Wil je een kleine versiering op het bord, dan kun je er wel 4 borden mee garneren.

* 1 aubergineAubergine-di-Luca
* 1 witte ui (die is zoeter dan de gewone of rode ui)
* 2 tenen knoflook
* Handje versgehakte peterselie of 1 eetl gedroogde
* 1,5 eetlepel aceto balsamico, zoete
* 2 blaadjes gehakte salie
* Takje tijm
* 1 theelepel gedroogde oregano
* p/z
* Olijfolie
* Nog een scheutje water

Was de aubergine en snij hen doormidden en daarna in 3-en. Snij het hele zachte gedeelte weg en snij de repen in ongelijke stukken van ca 2 cm. Snij de ui in snippers en de knoflook fijn, kern eruit halen. Fruit dit zacht in olijfolie en voeg er dan de auberginestukjes bij. Bak ze even aan. Doe er de aceto balsamico erbij en de kruiden en roer alles goed door elkaar. Laat dit stoven op zacht vuur met het deksel op de pan. Roer er af en toe even doorheen.
Als de aubergine mooi gaar is na 20-25 minuten giet er dan nog wat mooie olijfolie overheen en meng die nog even erdoor. Laat de groenten staan met deksel op de pan. Vlak voor het opdienen even opwarmen.

Smakelijk eten!

Asperges met zalm

Warm voorjaarsgerecht van onder de grill. Dat kan ook niet anders dan lekker zijn met de klassieke combinatie van asperges met zalm!

* 12 lekker dikke aspergesAsperges-met-zalm
* 8 dunne plakken verse zalm
* room culinair
* peper en zout van de molen
* olijfolie

Hulpmiddelen: 4 ovenvaste platte, liefst ovale schaaltjes en de ovengrill.

Kook de schoongemaakte asperges 8 minuten in water met wat zout en een ietsie suiker (ik weet dat het niet hoort, maar het is veel lekkerder!) Dan het vuur uit en nog 4 minuutjes in de pan laten.
Snij ze nu in de lengte door en leg op elk schaaltje dus 6 halve asperges naast elkaar met de platte zijde naar beneden. Leg hierover de plakken verse zalm (van een zalmzijde gesneden) doe er wat peper op en een scheutje room culinair en plaats ze vlak voor het opdienen onder de grill, niet te lang (!) enkele minuutjes hooguit tot de zalm mooi roze is. Haal ze uit de oven en doe er wat zeezout op.
SMAKELIJK ETEN !