Farfalline met garnaal

Dit is een luchtig pastarecept met Hollandse garnaaltjes, lekker smeuïg en
heerlijk van smaak! Het recept is goed voor 4 personen als voorgerecht en voor 2 personen als hoofdgerecht.

* 300 gram farfalle (vlinderpasta, liefst de minivorm)
* 175 cc kippenbouillonFarfalline-met-garnaal
* 125 cc kookroom
* 1 theelepel gedroogde peterselie
* ½ limoen of kleine citroen
* 175 gram Hollandse garnalen
* 1 eetlepel sherry
* Peper en zout

Meng de bouillon en de room en laat dit vocht in ca 10 minuten tot de helft inkoken. Voeg dan de garnalen, peterselie en het limoensap toe, plus de sherry en breng deze saus op smaak met peper en zout. Kook intussen de pasta al dente, giet de pasta af en meng de vlindertjes door de saus.

Opdienen met wat brood. Buon appetito!

Aardappelcourgette ovenschotel

Aardappelcourgette-ovenschotel1Eigenlijk wilde ik deze schotel “Ovenheerlijk” noemen, want hij smaakt erg
lekker deze mix.
Het recept is geschikt voor 2-3 personen als bijgerecht.

* 4 aardappels in hele dunne schijfjes
* 1 courgette in hele dunne schijfjes
* ½ rode ui in hele dunne schijfjes/snippers
* Ca 25 gram boter
* 200 cc room
* 2 eieren
* 3 eetlepels Parmezaanse kaas
* Olijfolie
* Peper en zout
* Ovenschaal en oven

Meng de room met het ei en wat peper en zout. Leg op de bodem van een niet al te grote ovenschaal wat reepjes boter. Leg daarop dakpansgewijs schijfjes
aardappel. Daarop wat snippers rode ui. Hierover een laag courgetteschijfjes,
ook weer dakpansgewijs. Hierop wat peper en zout en wat roommengsel. Herhaal alles nog eenmaal.
Giet na deze tweede laag al het roommengsel eroverheen en bestrooi deze laag met strooikaas, liefst Parmezaanse. Schenk er dun wat mooie olijfolie overheen.
Verwarm de oven voor op 185 graden en zet de schaal ca 45 minuten in de oven tot er een mooi korstje opzit en de aardappelschijfjes gaar zijn.

 

Aangeklede tuinbonen

Nee, denk nou niet dat we ze gaan eten ín hun groene lange jassen, nee, we
gaan ze versieren in de pan. We geven ze een eerste klas behandeling waardoor ze nóg heerlijker gaan smaken.

* Ruim 1 kilo tuinbonen in de schil
* Flinke sjalotAangeklede-tuinbonen
* 4 – 5 eetlepels tomaatstukjes in olie
* 1 flinke knoflookteen
* Olijfolie
* 1 bouillonblok of een eetlepel bouillonpoeder

Dop de bonen en was ze. Kook ze dan in een pan met water waarin wat zout,
ongeveer 8 minuten en giet ze af. Haal de kern uit de knoflookteen en snipper
hem heel fijn. Snij de gepelde sjalot in hele dunne schijfjes. Snij de
tomatenstukjes in reepjes, bewaar wat van de olie. Fruit nu sjalot en knoflook
in wat olijfolie en voeg er de bonen bij plus de tomaatstukjes en nog wat van de
olie van de tomaat. Laat dit met wat gemalen peper en zout nog enkele minuutjes zacht stoven.
Ze smaken heerlijk bij een mooi stukje vis en gebakken aardappeltjes, mmmmm, smakelijk!

 

Courgette met garnaal

Een speciale groente gecombineerd wat reuze garnalen! Dit super simpele maar smakelijke gerecht is een echte heerlijkheid voor 2 personen!

* 1 courgetteCourgette-met-garnaal
* 1 sjalot
* 1 teen knoflook
* 1/2 bouillonblok
* Olijfolie
* 1/3 kopje water.
* 1/3 fles tomatensugo
* 1 eetlepel vers gehakte peterselie
* P/Z
* Snuf Italiaanse kruiden, gedroogd
* 16 grote garnalenstaarten
* Vers stokbrood, pasta of rijst

Fruit de zeer fijngesnipperde sjalot en knoflook in wat olie en snij hierover met een komkommerschaaf de courgette overheen. Hierover de tomaten sugo met het water; verpulver hier tussendoor het halve bouillonblokje. Wat peper en zout erbij, laat dit enkele minuten zacht garen. Intussen ontdoe je de garnaalstaarten van hun schalen en het darmpje op de rug. Leg de garnalen verspreid over de courgette met wat peper en zout erover en laat ze in de groenten enkele minuten garen. Opdienen met wat stokbrood, pasta of rijst en eventueel lekkere groene sla.

Smakelijk eten.

 

Aspergesoep van tante Riek

De meest zachte, zalige aspergesoep die je je maar kunt wensen!!!!
Een echte familieTOPPER!!

* 1 kilo niet te dunne asperges
* 75 gram boterAspergesoep-van-tante-Riek
* 2 eetl. bloem
* 1 kruidenbouillonblok
* Flinke theelepel suiker
* 1 eierdooier
* Kopje room of koffiemelk
* Peper en zout van de molen
* Naar keuze wat nootmuskaat
* 1,5 liter kokend water.

Schil de asperges goed en zorgvuldig. Snij het laatste stukje eraf. Doe wat zout (niet te veel!) en de suiker in pan met kokend water en leg hierin de stukjes asperge. Na 2 minuten de hele asperges erbij doen. Als het water weer kookt laat de asperges dan nog 8-10 minuutjes koken. Zet nu de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuutjes nagaren. Haal de asperges uit de pan en laat ze wat afkoelen op een schaal.

Zet een nieuwe kookpan op; smelt hierin de boter en bak er de bloem doorheen. Laat niet aanbranden! Voeg nu lepel voor lepel het groentennat aan de roux toe, totdat er een mooie fluwelen soep ontstaat. Maak hem niet te dun! Laat dit zacht 5 minuten doorgaren. Doe er de bouillonblok in en de in stukken gesneden asperges. Meng de eierdooier met wat room en roer dit voorzichtig door de soep. Voeg wat peper toe. Proef of de soep op smaak is. Voeg ander nog wat zout of een beetje maggi toe. In een mooie echte soepkom opdienen met naar smaak een weinig nootmuskaat erop!

Smakelijk eten!!!!

Kippenlevertjesragout

Lekker voor wie dol is op kippenlevertjes: dit is een lekkere kippenlevertjesragout met paprika, champignons en witte rijst.

* Ca 400 gram kippenlevertjes
* 1 rode en 1 gele of groene paprika
* 250 gram champignonsKippenlevertjesragout-met-rijst
* 1 grote ui
* 1 teen knoflook
* 1 eetl. tomatenpuree
* Rijst (veel of minder naargelang de honger is)
* Peper en zout
* Bouillonblokje
* ca 200 cc water

Snij de levertjes in stukken en haal er de witte vetsliertjes af, paprika’s in grote stukken snijden van 2 bij 2 cm. Ui grof en knoflook zeer fijn snijden (kern eruit halen). Champignons schoonmaken en in schijfjes snijden, water met bouillonblok warm maken.

In bakpan knoflook en ui aanfruiten in boter of olijfolie, daarin de levertjes snel garen. Erbij de paprikastukken, de tomatenpuree en de champignons. Enkele minuten laten bakken. Nu het bouillonnat eroverheen en dit kruiden met peper en zout. Deze massa nu 10 minuten laten sudderen. Eventueel wat binden met maïzena of een ander bindmiddel. Terwijl je dit gerecht maakt kook je de rijst.

Serveertip: Rijst op bord, de kippenleverragout er wat op en opzij bijleggen en garneren met tomaat. Een verse groene salade en stokbrood maken het gerecht tot een waar smulfestijn. Smakelijk eten!

Aardappel garnalen salade

Wat je voor een warme zomeravond kunt verzinnen met de schaaltjes die nog in je koelkast staan….
Voor 2 personen.

Nodig (nou ja…, ) Aardappel-garnaalsalade

* Sla, wat je maar hebt liggen
* Aardappelschijfjes van bijvoorbeeld gekookte Nicola aardappelen.
* Tomaatjes.
* Gekookte garnalen, bijvoorbeeld scampi’s, voor weinig te koop in de schil op de markt.

LET OP! De scampi’s moeten wel vers zijn!

* Ik had nog koude gekookte sperzieboontjes liggen.
* Ik heb wat wortelstaafjes geblancheerd en afgekoeld.

Dit alles mooi op het bord gelegd. Erover een dressing naar keuze. Ik heb een zachte cocktailsaus gemaakt. Het was echt smullen met een stuk brood erbij en een mooi glas wijn.

Biet en kipsalade

Ooooh, wat een zalige lunchsalade is dit! Fris en luchtig, je proeft hem nog lang in je mond! Dit recept is voldoende voor 2 personen.

* Halve gerookte kipfilet Biet-en-kipsalade
* 4 gekookte rode bieten
* Halve zoetzure appel, mét schil
* ¾ rode ui
* 1 selderiesteel
* 20 gram walnoot
* Op elk bord een mooie handvol versgewassen rucola

Voor de dressing:
*
Flinke scheut extra vergine olijfolie
* 1 eetlepel mooie zoete aceto balsamico
* 1 eetlepel witte wijnazijn
* 1 eetlepel suiker
* Peper en zout

Maak eerst de dressing en laat de smaken op elkaar intrekken. Als je een oven hebt is het goed om de walnoten even (5 minuten) in een oven van 220 graden te zetten. Laat ze dan even afkoelen en snij ze in kleine delen. Indien nodig de bieten dun schillen. Snij ze in plakjes en doe ze in een mengschaal. Snij de kip en de appel in dunne plakjes en de ui in hele dunne schijfjes. Maak de selderiesteel schoon en snij ook deze in dunne schijfjes. Doe dit alles bij de bieten, giet er de dressing over en meng alles goed. Je zult zien dat alles een rode kleur krijgt maar dat is niet erg.

Leg op elk bord een handvol rucola. Schep daarop de bietensalade. Leg aan een zijkant de kipplakjes en verdeel over de salade de walnootstukjes. Tenslotte nog wat mooie olijfolie over de kip en opdienen met brood en als het kan een mooi glas witte wijn.
Zalig, smakelijk!!!!!

Asperge duo

Een zeer eenvoudig voorjaarsgerechtje, maar oh zo lekker, asperges met ham en een gepocheerd eitje !!!!

* 8 prachtige AA aspergesAspergeduo
* 4 verse eieren
* 8 plakjes ronde ham
* Wat versgesnipperde peterselie
* Wat mooie olijfolie extra vergine

Schil de asperges en kook ze 10 minuten in kokend water waarin je wat zout doet en een snufje suiker. Draai het vuur uit. Laat de asperges nu nog 10 minuten in het vocht staan.
Vul nu 4 kopjes met een stuk plastic keukenfolie of een opengevouwen plastic (boterham)zakje. Druppel in elk kopje enkele druppels olijfolie, dat zorgt ervoor dat het ei straks gemakkelijk uit het plastic valt. Breek elk ei eerst in een schaaltje en giet het in een glas, de dooier moet heel bliven. Sluit het folie of zakje zodat je een mooi zakje met ei overhoudt, een soort ei bonbon. In een pan ca 6 cm water aan de kook brengen. Nu het vuur heel laag zetten. Zet de “bonbons” nu voorzichtig in de pan met kokend water en kook ze maximaal 3 minuten. Haal ze eruit.

Leg op elk bord 2 dubbelgevouwen plakjes ham. Leg hierover 2 asperges en daarop het gepocheerde ei. Versier het geheel met wat fijngehakte peterselie.
Maak met een mes vlak voordat je het bord opdient een sneetje in de eidooier, zodat het eigeel mooi over het gerecht vloeit.

Smakelijk eten.