Pakketje Paddenstoel

Voor liefhebbers van paddenstoelen is dit een heerlijk en verrassend voorgerecht. De geur die vrijkomt als je op je bord voor je neus zo’n warm pakketje opent is zalig. Het past perfect in een vegetarisch menu. Dit recept is voor 6 personen.

* 600 gram kleine wilde paddenstoelen zoals oesterzwammen, mini shii take, mini eryngi (koningsoesterzwam)Pakketje-Paddenstoel
* 250 gram mini champignons
* 4 tenen knoflook, kern eruit en in schijfjes
* 7 eetlepels verse kervel, gehakt
* 4 eetlepels dragon, gehakt
* 6 scheutjes olijfolie
* 6 eetlepels slagroom
* 4 eetlepels Pernod of Ouzo
* Peper en zout

Verwarm je oven voor op 200 graden. Knip van ovenpapier vierkante vellen van ca 35 bij 35 cm. Maak de paddenstoelen goed schoen en spoel ze eventueel heel even af in water. Meng de kruiden met de slagroom en de drank en breng dit op smaak met peper en zout. Nu heerlijk alle paddenstoelen met je handen hierin mengen. Verdeel dit over de velletjes bakpapier en schenk hierover wat mooie olijfolie. Vouw het pakketje dicht en bind de punten vast met keukengaren. Zet ze ca 17 minuten in de oven. Dien ze meteen op, nog gesloten op een fraai bord.
Erg leuk om de gezichten te zien als je gasten het pakketje openen en de heerlijke geuren vrijkomen. Smakelijk eten!

Amuses met geitenkaas

Even een hapje vooraf, altijd lekker. Hier komen twee amuses met geitenkaas. De kaas is al wel op smaak als ik hem koop, nog beter is super verse geitenkaas van enkele dagen oud, maar die liggen meestal niet hier in onze supermarkten. Hij heeft dus nog wat smeuiigheid nodig en dat geven we via de toevoeging van wat kookroom.

Voor de basis geschikt voor in totaal 10-12 amuses:
*
2 kaasjes van 60 gramAmuse-met-geitenkaas
* Handvol kort gesneden bieslook
* Scheutje kookroom
* 12 kleine kappertjes
* 12 hele kleine toefjes dille
* Enkele blauwe druiven
* Kleine blaadjes verse basilicum of wit- of roodlof

Als bijvulling:
* 50 gram gerookte zalm, fijngesneden
* 50 gram zoete dadels, fijngesneden

Prak de kaasjes los en meng er de bieslook en room doorheen. Verdeel dit in twee bakjes en voeg er bij het ene de zalm aan toe en in de andere de dadelstukjes.
Leg op een amuselepel een blaadje basilicum of witlof en vul deze om en om net de twee vullingen. Op de amuse met zalm leg je een toefje venkelgroen en een klein kappertje en op de amuse met de dadelstukjes leg je twee dunne plakjes druif.

Vlindersalade van Marlous

Heerlijk deze koude pastaslade van mijn nichtje. Je kunt hem gerust al een dag tevoren klaarmaken, als je de slablaadjes er maar pas vlak voor het eten bijvoegt! Ik schrijf hier hoeveelheden op, maar je kunt de vulling natuurlijk zelf aanpassen naar smaak.

* 500 gram vlinderpastaVlindersalade-van-Marlous
* 1 kopje groene pesto
* 3 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
* Scheutje mooie olijfolie extra vergine
* 1 blik mais van 300 gram
* 2 gerookte kipfilets in kleine blokjes
* 1 zak veldsla
* Peper en zout naar smaak.

Kook de vlinderpasta al dente in water met zout, proef op het laatst of hij gaar is ook in het midden. Giet de pasta daarna af in de vergiet en spoel hem af met koud water. Doe de vlindertjes terug in de pan en roer er een scheutje mooie olijfolie doorheen. Giet de mais af en meng de maiskorrels, de kipblokjes en de pesto door de pasta. Breng alles indien nodig nog verder op smaak.
Je kunt deze pastasalade lauwwarm eten of afgekoeld. Knijp de worteltjes van de veldsla en was en droog de blaadjes. Meng de sla pas vlak voor het eten door de pastasalade.
Smakelijk!

Steeltjes-mie

Een variatie op de Pad Thai waar vooral ei gebruikt wordt voor de smaak. In dit gerecht heb ik het ei vervangen door gekruid mager varkensvlees en als heerlijke verse bite doe ik er steeltjes door. Steeltjes zijn niet het hele jaar verkrijgbaar, gebruik als je ze niet kunt krijgen 300 gram kort gesneden paksoi.

* 250 gram mihoenSteeltjesmie
* 1/2 limoen
* 4 eetlepels olie
* 1 rode ui, in dunne ringen
* 2 tenen knoflook, fijngesneden
* 250 gram gekruid varkensvlees, bijv. hamlap of filet
* 1 eetlepel suiker
* 5 eetlepels Thaise vissaus
* 3 lente-ui, in schuine ringetjes
* 400 gram steeltjes, niet alle groen erbij, de steeltjes in stukjes
* 250 gram taugé
* 3 eetlepels ketjap
* Gebakken uitjes

Kijk op de verpakking van de Mihoen en bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Mijn ervaring is kokend water in een pan, de mihoen erin roeren, ca. 3 minuten onder af en toe roeren in het hete water laten garen. Even proeven of hij al dente is. Even grof 2 keer met het mes erdoor om de slierten iets in te korten. Laten staan tot verder gebruik. Verhit de olie in de wok en bak hierin de rode uienringen en knoflook ongeveer 1-2 minuten. Neem ze uit de wok. Schenk nu vlees in de wok, breng dit op smaak met peper en zout en roerbak het gaar in een paar minuutjes. Voeg de mihoen toe en schep alles goed dooreen. Breng de mihoen op smaak met het limoensap, de suiker, ketjap en vissaus. Roerbak nog 2 minuten. Doe nu de rode ui en knoflook weer erbij in de wok en ook de steeltjes, lente-ui en taugé. Schep alles goed om en schep op. Serveer het met satésaus en gebakken uitjes.

Ei en appel salade

Heerlijke zoetzure eiersalade. Dat komt door de frisse appel die erdoor is gegaan. Echt zalig!

* 4 eieren hardgekookt en afgekoeldei-en-appel-salade
* 1 appel, zoetzuur (maar liefst meer zoer dat zuur)
* 1 sjalot gesnipperd
* Handje peterselie, fijngehakt
* 4 eetlepels fritessaus
* 1 eetlepel citroensap
* 1 grote steel bleekselderij, in dunne kleine schijfjes
* 1 eetlepel olijfolie
* Peper en zout naar smaak

Snij de eieren in kleine stukjes en schil de appel. Rasp de appel bij de eistukjes. Voeg nu alle ingrediënten in de schaal erbij en roer alles goed door elkaar. Maak de salade op smaak met peper en zout. Zet de schaal een poosje afgedekt in de koeling zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.
Heerlijk op een toastje!!

Ceviche met sinaasappel

Als je van vis houdt dan is het eten van gemarineerde rauwe vis echt een genot! In dit gerechtje zorgen de sappen van het fruit en de wijn ervoor dat je zeebaarsfiletjes een bijzonder lekkere, hele zachte smaak krijgen. De lente-uiringetjes en de rode peperringetjes zorgen voor het pittige tegenwicht. Dit recept is voor 2 personen.

* 1 mooie sappige sinaasappel Ceviche-met-sinaasappel
* ¼ citroen
* 3 lente-uitjes, in schuine ringetjes
* 2 eetlepels droge witte wijn
* 3 zeebaarsfilets
* ½ rode peper, in hele dunne sliertjes
* 2 takjes dille, fijngesneden
* 4 eetlepels mooie olijfolie
* 10 spinazieblaadjes
* Peper en zout

Haal de graatjes uit de filets (als ze er nog inzitten) en haal met het vismes het velletje van de vis. Snij de filets overdwars in gelijke repen. Leg ze plat naast elkaar op de borden. Haal de schil van de sinaasappel en snij de vrucht overdwars doormidden. Pers een helft uit in een kom en snij van de andere helft mooie dunne plakjes. Pers ook de citroen uit bij het sap van de sinaasappel en doe er de witte wijn bij.
Bestrooi de vis met wat peper en zout en schenk het sap over de filetjes. Laat dit zo 30-60 minuten koel afgedekt staan. Was en droog de spinazieblaadjes.
Vlak voordat je de borden opdient verdeel je wat mooie olijfolie over de vis, en daarna de sinaasappelschijfjes, spinazieblaadjes, rode peper en lente-ui. Helemaal af is het met wat dille erover.

 

Rode curry met garnalen

Lekker pittig deze garnalen uit de Thaise keuken. Pittig en heerlijk in combinatie met Pad Thai. Ook een recept uit de keuken van Monique van Kookstudio Het Moment.
Dit recept is goed voor 2-3 personen.

* 2 eetlepels olie Rode-curry-met-garnalen
* 2 uien, gesnipperd
* 1 rode chilipeper, gehakt
* 3 tenen knoflook, geperst
* 3 cm gember, geschild en in plakjes of 1,5 theelepel gemberpoeder
* 2 theelepel kurkuma (of koenjit of geelwortel)
* 300 ml kokosmelk
* 400 gram tomatenblokjes
* 20 grote rauwe garnalen, gepeld en gehalveerd
* 1 theelepel sambal
Extra en erg lekker erbij:
* 1 flinke handvol peultjes

Verhit de olie in een wokpan en fruit hierin de ui goud geel, doe er een snufje zout bij. Voeg de chilipeper, de knoflook, gember en kurkuma toe en bak dit enkele minuten mee. Doe de kokosmelk en de tomatenblokjes erbij. Breng het mengsel aan de kook het laat het 10 – 15 minuten sudderen tot het dik is. Laat in de laatste 6 minuten eerst de peultjes  en dan de garnalen mee sudderen zodat ze garen.
Garneer eventueel met koriander. Lekker met rijst of Pad Thai.

Pad Thai

Een heerlijke keuken, de Thaise keuken! Ik volg bij Monique van Kookstudio Het Moment hele leuke workshops. Een daarvan ging over de Thaise keuken, nou, heerlijk! Hier een van die gerechten, Pad Thai. Het wordt in Thailand heel veel gegeten, erg populair dus en dat kan ik begrijpen! Je kunt Pad Thai laten vergezellen van heerlijke garnalen (recept Rode curry met garnalen) of gegrilde biefstukreepjes.
Dit recept is goed voor 3 personen.

* 250 gram mihoenPad-Thai
* 3 limoenen
* 4 eetlepels olie
* 3 rode uien, in dunne ringen
* 4 tenen knoflook, fijngesneden
* 3 eieren, losgeklopt
* 1½ eetlepels suiker
* 5 eetlepels Thaise vissaus
* 4 lente-ui, in schuine ringetjes
* 250 gram taugé

Kijk op de verpakking van de Mihoen en bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Mijn ervaring is kokend water in een pan, de mihoen erin roeren, ca. 3 minuten onder af en toe roeren in het hete water laten garen. Even proeven of hij al dente is. In vergiet , even koud water eroverheen. Even grof 2 keer met het mes erdoor om de slierten iets in te korten. Laten staan tot verder gebruik.
Pers 1 limoen uit en halveer de andere 2. Verhit dan wat olie in de wok en bak hierin de rode uienringen en knoflook ongeveer 1-2 minuten. Neem ze uit de wok. Schenk nu het ei in de wok, breng dit op smaak met peper en zout en roerbak het ei gaar in 1-2 minuutjes. Voeg de mihoen toe en schep alles goed dooreen. Breng de mihoen op smaak met het limoensap, de suiker en vissaus. Roerbak nog 2 minuten.
Doe nu de rode ui en knoflook weer erbij in de wok en ook de lente-ui en taugé. Schep alles goed om en schep op. Serveer het met een halve limoen.

Rijst koken

Zoveel soorten rijst, heerlijke rijst die je bij diverse keukens gebruikt. Wij gebruiken in Nederland vaak de Surinaamse rijst en de Basmati rijst. Om van die witte korreltjes smakelijke rijst te maken beschrijf ik hier hoe je dat goed kunt doen.

Basmati rijst.  Rijst-koken
Vul 2 mokken met rijst en was de rijst in een pan net zolang met water tot het water helder is. Vul dan met 3 mokken water. Wat zout erbij en aan de kook brengen. Even doorroeren om de rijst van de bodem te halen.
Deksel op de pan, niet meer eraf halen, vuur laag zetten, een kruidenbuiltje van Honig op de rijst leggen of een theelepeltje tuinkruidenpoeder en de rijst 10 minuten zacht laten koken met deksel erop. Vuur uitzetten, deksel niet eraf halen en de rijst weer 15 minuten laten staan.
Je kunt de rijst nu doorroeren en opdienen.

Surinaamse rijst.
Breng in een pan water met zout aan de kook. Ook hier neem je 2 mokken Surinaamse rijst en die giet je in het kokende water. Even goed doorroeren, dat de rijst niet aan de bodem van de pan kleeft en zacht 10 minuten laten koken; af en toe doorroeren.
Water afgieten en de pan afgedekt minimaal 15 minuten opzij zetten. Rijst even doorroeren en opdienen.

Rijst stomen in stoompan.
In een stoompan met waterpan onder en daarboven een of twee stoompannen met gaatjes en een deksel kun je prima rijst koken. Ik heb voor dit recept Basmatirijst gebruikt.

* 2 mokken Basmatirijst
* Wat zout
* Water
Spoel de rijst in de vergiet flink af met koud water totdat het water dat eraf komt behoorlijk helder is. Giet de rijst in een kookpan en vul de pan met koud water tot ca. 1 vinger boven de rijst. Voeg er zout bij zoveel als jij lekker vindt.
Breng dit aan de kook, roer af en toe door de rijst zodat de korreltjes niet aan de bodem vast gaan zitten. Nu het vuur laag zetten en de rijst laten koken totdat het water verdampt is. Zet intussen vast je stoompan op het vuur: een laag water onderin aan de kook brengen, het water mag later niet aan de pan geraken waar de rijst inzit, hou het maar bij ca. 6 cm water.

Als je ziet dat het water in de rijst is getrokken, dan schep je de rijst in de stoompan die boven de waterpan komt. Deksel erop. Als het water onderin kookt, vuur wat lager zetten, maar wel zo dat het water zacht blijft koken, waardoor er stoom naar boven trekt naar de rijst in de stoompan. Roer af en toe door de rijst en na ca. 10-20 minuutjes zul je merken dat de rijst heerlijk los en gaar is.
Zet het vuur uit en schep de rijst op wanneer je daaraan toe bent.

 

Tacorolletjes

Een snel hapje maken bij de borrel of met onverwachte gasten dat kan heel goed met deze gevulde tacorolletjes. Ik geef je ze met twee smaken, met ham of zalm.

* 1 pak tacoplakken  Tortillarolletjes
* 1 doosje kruidenroomkaas
* 1 pakje met schijven zalm
* 1 ons gekookte ham
* 1 rijpe mango
* 1 komkommer
* Peper en zout naar smaak

Bestrijk een koude taco met kruidenkaas. Leg in het midden plakken zalm of ham en plakken komkommer en plakjes geschilde mango. Naar smaak peper en zout toevoegen, maar eigenlijk hoeft dat niet, want de smaken zijn zo ook al heerlijk.
Rol de taco op als een pannenkoek en wikkel hem strak in huishoudfolie. Na een poosje in de koelkast kun je er prima mooie rolletjes afsnijden, die erg lekker smaken!