Mie met mango en garnalen

Een verrassend gerecht uit de Oosterse keuken, verrassend omdat net voor het opdienen een koud deel gemengd wordt met een warm deel en dat geeft een heerlijk effect. Je maakt dus een soort koude fruitsalade met superlekkere dressing en een warme mie uit de wok. Deze 2 gerechten worden vlak voor het eten gemengd en dan maar smullen!!
Dit recept is voor 2 personen als hoofdgerecht.

Voor in de wok:
250 gram mie (voorkoken ca 2 minuutjes en koud afspoelen)
1 zoete puntpaprika
1 flinke teen knoflook
15 grote tijgergarnalen
3 eetlepels ketjap manis
1 ui
2 eetlepels wokolie

Voor de salade:
Halve komkommer
1 eetrijpe mango
3 eetlepels zoete Chilisaus
1 eetlepel rijstolie
1 theelepel sesamolie
1 theelepel vissaus
Wat fijngesnipperde koriander
3 lente-uitjes

Eerst gaan we alle snijbewerkingen doen, zodat je tijdens de bereiding alles klaar hebt staan.
Was de puntpaprika en snij er mooie dunne ringen van. Pel de knoflook en haal de kern eruit; straks persen we hem in de wok. Maak de tijgergarnalen schoon, haal het darmkanaal eruit en snij ze over de lengte door en dan nog overdwars in 2 delen. Schil de ui en snij hem in snippers.  Maak alle lente-uitjes schoon, snij ze in ringetjes en bewaar ze als garnering over het eten.  Voor de salade halveer je de komkommer, haal het vruchtvlees eruit en snij de helften nogmaals in de helft; nu plakjes snijden. Schil de mango en snij van het vruchtvlees mooie staafjes zoals frietjes.
Maak de dressing van de Chilisaus, rijstolie, sesamolie en vissaus. Meng deze dressing door de komkommer en mango in een grote schaal.
Intussen breng je water met wat zout aan de kook en daarin kook je de mie gaar. Dat is meestal met 2 minuten gebeurd. Giet de mie af in een vergiet en spoel het af met koud water. Zorg dat het niet aan elkaar plakt.
Nu gaan we wokken. Verhit de wokolie en bak hierin de ui met de paprikaringen.
Voeg de knoflook en de garnaaltjes toe en wok alles gaar in enkele minuutjes. Voeg nu de mie erbij met wat sojasaus en als alles goed heet is dan giet je het bij de salade in de schaal.  Alles goed mengen en opdienen op een ruim bord. Je kunt het garneren met wat lente-uiringetjes en wat blaadjes koriander.

Smakelijk!

Masala gehaktballetjes

Heerlijk deze gehaktballetjes gemaakt van kippengehakt, ook lekker als lunchgerecht op een broodje met daarbij een salade en chutney.
Dit recept is voor 6 personen.

* 450 kippengehakt
* 1 losgeklopt ei
* ½ tl chilipoeder
* ½ tl garam masala
* ½ tl fijngehakte gember
* ½ tl geperste knoflook
* 2 el paneermeel
* Zout, naar smaak
* Zonnebloemolie, om in te bakken

Meng alle ingrediënten, behalve de olie, in een kom. Vorm balletjes van het mengsel en bak ze in weinig olie tot ze rondom bruin en gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier, zodat de overtollige olie wordt geabsorbeerd. Serveer ze warm.

Oosterse groentesoep

Een Oosterse smaak aan je bouillon geven met kruiderijen en specerijen uit de Oosterse keuken, dat geeft een heel andere smaak aan je bordje groentesoep!
Probeer het maar eens, het smaakt echt heerlijk! Dit recept is voor 7 tot 8 personen.

* 1,5 liter tuinkruidenbouillon
* 1 eetlepel sojasaus
* Ca. 4 cm verse gember, in plakjes
* 3 teentjes knoflook, in plakjes
* 2 kruidnageltjes
* 1 steranijs
* 1 kaneelstokje
* 100 gram mihoen
* 2 eetlepels vissaus
* 1 broccoli, roosjes in plakjes
* 125 gram kastanjechampignons, in plakjes
* 1 rode peper, pitjes eruit, in ringetjes
* 1 handje verse koriander, fijngehakt
* 2 lente-uitjes, in ringetjes

Verhit de bouillon in een soeppan en voeg de sojasaus, gember, kruidnageltjes, steranijs, knoflook en het kaneelstokje toe. Laat dit ca. 30 minuten trekken op laag vuur. Kook intussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de mihoen in een zeef en spoel af met koud water tot de mihoen helemaal is afgekoeld. Haal de mihoen et je vingers uit elkaar en herhaal dat af en toe, zodat de mihoen niet gaat plakken.
Neem de pan van het vuur en zeef de soep zodat alleen de vloeistof overblijft. Schenk de bouillon terug in de pan en voeg er de vissaus, de champignonplakjes en broccoli bij en laat dit 3 minuten zacht koken. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Verdeel de mihoen over 4, liefst voorverwarmde, koppen en schep de bouillon met de broccoli en champignons erover. Serveer de soep met wat rode peperringetjes, koriander en bosui.

Kippenpootjes slowcook

Echt, dit is zo gemakkelijk, het kán niet mis! En lekker zijn ze, ze vallen zo van het botje af, mm. Ik heb ze bereid in een hapjespan met deksel, maar je kunt ze ook in een ovenschaal met deksel doen en dan in je oven zetten.
De truck is dat je ze pan/schaal op laag vuur uren laat staan, eventueel als je kunt halverwege even omdraaien. En met uren bedoel ik 5 uur. Jaaaaaa!

* 8-10 kippenpootjes (drumsticks)
* 3 tenen geperste knoflook
* 3 eetlepels chilisaus
* 3 eetlepels appelazijn
* 3 eetlepels honing
* 75 gram boter in blokjes
* Flinke snuif peper en zout

Leg de pootjes in je pan en giet gewoon in het midden alle ingrediënten erbij. Sluit de pan en zet hem op laag vuur, bijvoorbeeld als je 10 als hoogste hebt neem dan 4.
Klaar, je kunt af en toe kijken en in het begin gebeurt er niet zo veel, maar na een uurtje begint het heerlijk te ruiken, dan zet je het vuur op stand 3 (dus nog lager!) en na 3 uur kun je omdraaien indien nodig. Na 5 uurtjes waren ze bij mij om te zuigen, echt verrukkelijk.

Lekker met zelfgebakken frietjes en appelmoes.

Zalmcarpaccio met appel

Van verse zalm krijg je de smakelijkste carpaccio met simpel wat citroen, olijfolie, peper en zout. Zo’n carpaccio kun je aankleden met vele heerlijkheden en in dit recept komen de wat zoetere smaken aan de orde. Heerlijk! Je kunt deze borden het beste maken ca 30 minuten voor het opdienen. Zet van tevoren alles klaar dan is het zo gepiept.
Dit recept is goed voor 4 hoofdgerechten (of 6 voorgerechten).

* Per persoon een moot verse zalmcarpaccio-met-appel
* 1 komkommer
* 1 rode paprika
* 1 rode appel
* 1 citroen
* Mooie olijfolie
* 30-40 kerstomaatjes
* Wat blaadjes verse basilicum
* Peper en zout van de molen

Snij de komkommer in dunne plakjes en verdeel die over de borden. Giet hierover een dun laagje olijfolie en wat peper en zout. Haal het vel van de zalm en snij elke moot in mooie dunne plakjes; verdeel deze plakjes over de komkommer en giet hierover druppels citroensap (kijk uit niet te veel!), olijfolie, peper en zout. Nu wordt de zalm gemarineerd en krijgt zijn heerlijke smaak.
Halveer de kerstomaatjes, snij de appel in fijne staafjes en de paprika in blokjes. Leg een bergje tomaatjes in het midden en snipper er wat verse basilicum over. Met peper en zout en wat heerlijke olijfolie even op smaak brengen. Om dit bergje leg je de appelstaafjes en aan de rand de paprikablokjes. Over het geheel ga je nog eens heerlijk met de olijfoliefles wat glans aanbrengen én smaak natuurlijk!

Quiche verde

Ja, groene quiche, helemaal goed, gewoon omdat hij er groen uitziet. En ook supergezond en lekker. Plus…heel erg simpel te maken, je hebt er wel een oven bij nodig, dat wel. Heerlijk warm bij de lunch of als een puntje bij de borrel

* 1 ronde deegbodem voor quiche of hartige taart, zelfgemaakt of kant en klaar te koop in je supermarkt
* 6 eierenquiche-verde
* 1 grote ui, niet al te fijn gesneden
* 2 tenen knoflook, fijngesneden
* 2 kleine courgettes of één grote, in platte stukjes
* 1 kleine aubergine, in platte stukjes
* Flinke hand vol gehakte peterselie
* ¾ schepje kruidenbouillonpoeder of ¾ blok
* Peper en zout naar smaak

Verhit wat olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de ui met een snufje zout mooi goudgeel. Fruit na enkele minuten ook de knoflook erbij. Dan de courgette en de auberginestukjes en peterselie. Hussel alles lekker door elkaar en strooi er de bouillonpoeder doorheen. Laat dit enkele minuutjes zacht bakken en maak het dan op smaak met wat peper en zout. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Neem een quichevorm waar je deeglap mooi inpast en vet deze wat in. Leg het deeg in de vorm en druk de rand mooi in de ribbels aan de zijkant van de vorm. Prik met een vork ca 10 keer in de bodem. Klop in een kom de eieren los en voeg er de behoorlijk afgekoelde groenten doorheen. Eventueel nog wat peper en zout (naar smaak).
Giet het mengsel nu in de quichevorm en zorg dat alles mooi verdeeld is in de vorm. Zet de quiche in de voorverwarmde oven zo’n 25 minuten (heteluchtoven). Anders iets langer. Voel na deze tijd of de quiche stevig is en als je kunt even de onderkant controleren of het deeg gaar is.

 

Smakelijk!

Risotto met courgette

Het hele jaar door kun je deze risotto maken met een gewone courgette. Maar in de zomer en in het najaar kom je weleens die heerlijke courgettebloemen tegen. Dan wordt deze risotto nóg specialer! Je proeft de intense courgettesmaak in de rijst, echt verrukkelijk!
Een eenvoudige vegetarische maaltijd, dit recept is voor 2 personen.

* 240 gram Carnaroli risottorijstrisotto-met-courgette
* 3 eetlepels mooie olijfolie
* 1 sjalot
* ½ glas witte wijn (niet zoet)
* 1 mooie niet al te grote courgette
* 6 courgettebloemen (als je die niet kunt krijgen, dan neem je hiervoor nog een kleine courgette)
* ¾ blokje kruidenbouillon of 3/4 eetlepel kruidenbouillonpoeder
* Ca 400 cc heet water
* Peper en zout naar smaak
* Enkele eetlepels Parmezaanse strooikaas

Snipper de sjalot fijn en bak de snippertjes zacht gaar in de olie. Giet er nu de rijst bij en roer deze goed door de olie. Zet het vuur even wat hoger en blus af met de witte wijn. Blijf rustig roeren. Als de alcoholgeur verdwenen is giet je het eerste deel heet water erbij, nu gaat de risotto lekker garen op gematigd vuur. Als ook dit verdampt is nog meer water en de bouillon erdoor.
Heel rustig ongeveer 12 minuten laten garen. Zorg dat de rijst niet droog komt te staan en blijf af en toe roeren!
Intussen snij je de courgette in kleine blokjes en de bloemen in stukjes, gebruik alles van de bloem! Laat na die 15 minuten eerst de stukjes meegaren en tenslotte de bloemen.
De rijst is na 20-25 minuutjes gaar, breng op smaak met peper en wat zout naar smaak. Proef ook of de rijst al dente is, niet meer hard maar ook niet te zacht oftewel te papperig! Zorg dat de rijst ook blijf vloeien, zodat je op je bord geen berg risotto krijgt, maar een laagje risotto!
Wat kaas erover en eventueel nog wat olie en smullen maar!

Thaise curry met kipfilet

Soms is iets van een ander zó lekker dat ik er voor mijn gerecht graag een enkele keer gebruik van maak. Zo ook voor een heerlijke Thaise curry met kip met een beetje hulp van de rode currypaste van Conimex. Lekker spicy dat wel. Eenvoudig te maken en echt superlekker! Kijk wél even op de ingrediëntenlijst van de verpakking. Ik heb in dit recept gekozen voor snijbonen en taugé. Daarvoor in de plaats kun je een pakje peultjes nemen, óók erg lekker! Dit recept is voldoende voor 2 tot 3 personen.
NIEUW: zelf je boemboe maken in plaats van de boemboe van Conimex, erg lekker! 
Kijk maar eens bij Boemboe Smulmama

* 1 pakje Conimex rode curry pasteCurry-met-kip
* 400 gram kipfilet of kippendijfilet
* 250 gram snijbonen
* 150 gram taugé
* Flinke handvol kerstomaatjes
* 200 ml kokosmelk
* 2 eetlepels wokolie of olijfolie om te bakken
* Voldoende witte rijst

Haal een dunschiller langs de lange zijden van de snijbonen, haal de puntjes eraf en was ze goed. Snij ze nu in ruiten en breng ze in wat gezouten water aan de kook. Afgieten en uit laten lekken. Was ook de taugé en laat ook deze goed uitlekken. Snij de kipfilet in blokjes en de kerstomaatjes doormidden.
Kook intussen je rijst gaar.
Verhit 2 eetlepels olie in de wok en bak hierin je kipfiletblokjes gaar. Doe er de currypasta bij en de kokosmelk en breng alles rustig roerend aan de kook. Voeg de snijbonen toe en laat ook deze 3 minuutjes meekoken. Tenslotte de taugé nog enkele minuten erbij en als laatste de tomaatstukjes. Als de curry klaar en lekker smeuïg en wat dik is dan kun je hem serveren met de witte rijst. Smakelijk!

Penne in aromatische saus

Ik ben verzot op penne, zeker die kleine die Barilla tegenwoordig maakt. Je saus kruipt in die deegpijpjes en daardoor smaakt je pastagerecht hemels.
In deze saus worden verse groenten gecombineerd met wat pesto en dat maakt deze saus zo aromatisch! Natuurlijk kun je de pesto zelf maken, maar tegenwoordig kun je ook erg lekkere pesto kant en klaar kopen.

* 400 gram penne Penne-in-aromatische-saus
* 3 eetlepels pesto
* ½ gele paprika
* ½ groene paprika
* ½ gele paprika
* 1 witte ui
* 2 tenen knoflook
* 4 flinke harde tomaten
* Handje basilicum

Snij de witte ui doormidden en dan overdwars in schijfjes en snij de knoflook in kleine stukjes (haal even de kern eruit!). Snij met een scherp mes een kruis onderin de tomaten en leg ze 1 minuut in kokendheet water. Laat ze daarna afkoelen in koud water. Het velletje is dan gemakkelijk los te maken. Snij ze in vieren en haal de pitjes eruit. Snij de stukken tomaat en paprika in lange stukken.
Giet wat olijfolie in je pan en fruit hierin de ui en knoflook zacht glazig. Doe er dan de paprika bij en laat alles even meebakken. Meng je pesto door een scheutje water en meng dit door de saus. Breng alles op smaak met peper en zout.

Kook je pasta intussen al dente in een pan met gezouten water. Als de pasta gaar is dan meng je de saus erdoor. Opdienen met wat verse basilicum en nog een klein scheutje mooie olijfolie.
Buon appetito!

 

Spaghetti met tonijn

Een blikje tonijn kun je echt overal voor gebruiken, een heerlijke salade, een lekkere saus maar ook voor een smakelijk pastagerecht. Nu eens met spaghetti, olijfjes en kappertjes, altijd prijs toch!!

* 500 gram spaghetti  Spaghetti-met-tonijn
* 1 ui
* 6 eetlepels olijfolie extra vergine
* 200 gram tonijn in olie uit blik
* Handvol zwarte olijven, gehalveerd
* 2 eetlepels kappertjes
* 2 eetlepels tomatenpuree
* Een glaasje witte wijn
* Een handvol peterselie, fijngehakt
* Zout en peper naar smaak
* Als je ze hebt een handvol in vieren gesneden zoete kerstomaatjes, maar dat is echt extra.

Breng water met wat zout aan de kook in een grote pan. Snij de schoongemaakt ui in dunne schijfjes en fruit deze ongeveer 3 minuten zacht in de olie. Doe er een snufje zout bij dat maakt ze alleen maar lekkerder. Voeg er nu de tonijn uit blik bij, ook de olie! Laat dit weer 2 minuutjes meebakken. Blus af met de wijn en laat die ook enkele minuten meekoken, zodat de alcohol verdampt. Voeg er nu de peterselie, de olijfjes en kappertjes bij en roer alles door elkaar zodat de smaken goed mengen. Breng alles op smaak met wat zout. Als je ze hebt kunnen nu ook de kerstomatenstukjes erbij. Meng de tomatenpuree door een kopje koud water en voeg het toe aan de pan. Laat alles zacht 10 minuten sudderen.

Het water kookt, dus tijd om je spaghetti te gaan koken. Volg de instructies op het pak, maar kook de pasta wel al dente, dus niet te zacht! Giet de spaghetti af en meng deze door de tonijnsaus. Laat alles nog een minuut op heel zacht vuur staan. Serveer de pasta op borden en strooi er wat versgemalen peper overheen, wat gehakte peterselie en voor de liefhebbers nog een lekker scheutje mooie olijfolie.

Buon appetito!