Groentereepjes salade

Deze koude groentesalade smaakt heerlijk fris, je kunt hem overal bij inzetten. Zo kun je er diverse garnalen en surimi (krabsticks) doorheen doen, dan heb je een vissalade. Of je legt er wat van bij een mooi vlees of visgerecht. Ook in een grote schaal als salade bij BBQ of gourmet staat hij niet verkeerd, je ziet het, op tal van plaatsen te gebruiken. Ook de voorbereiding is een plezier, als je tenminste van groenten snijden met de hand houdt. Ik vind het heerlijk rustgevend, dus voor mij is het een feestje.
Maak de salade van te voren klaar, dan kan de dressing er lekker intrekken!
Dit recept is voor een flinke schaal vol.

* 1 grote courgetteGroentereepjes-salade1
* ½ winterwortel, de voorste helft
* 3 stengels bleekselderij
* 1/5 witte kool
* 1 rode en een gele of groene paprika
* Handje bieslook, in stukjes van 3 cm

Voor de dressing:
*
125 gram crème fraîche
* 2 eetlepels fritessaus
* Sap van een halve citroen
* Scheut olijfolie
* Peper en zout naar smaak, niet te weinig dan wordt de salade te flauw.

Snij de courgette, de wortel en de paprika julienne, dat betekent niets anders dan ‘in dunne reepjes’ snijden. Het zijn dunne reepjes van 0,2 tot 0,3 millimeter van ongeveer 6 centimeter lang. Was daartoe de courgette, snij hem in drieën en snij er met een breed mes de bast vanaf, met nog wat millimeters wit van de binnenkant eraan. Schil de winterwortel. Was de paprika’s en haal de kern eruit, snij de paprika’s in plakken. Maak de bleekselderijstelen schoon, schil de buitenkant eventueel met de dunschiller en snij ze in smalle halve maantjes van 2-3 mm.
Snij slierten van de witte kool van 2-3 mm dik.
Meng de dressing en breng hem op smaak, roer dan de dressing door de gemengde groenten. Zet de salade goed afgedekt weg in de koeling tot dat je hem gaat gebruiken.

Portobellisimo

Je kunt een grote portobello paddenstoel natuurlijk vullen met ontelbare heerlijkheden. Ik heb vandaag deze lekkere ingrediënten erin gedaan voordat hij de oven inging.
Natuurlijk nodigt zo’n heerlijke paddenstoel uit om te experimenteren dus voel je vrij om zelf eens uit je dak te gaan bij de vulling.

* 4 portobello’sPortobellisimo
* 1 mooie mandarijn, zoet en zonder pit
* 1 gekookte Nicola aardappel (vastkokend)
* Olijfolie
* 1 flinke harde rijpe tomaat
* Snufje oregano
* Snufje currypoeder
* Kruidenkaas
* Peper en zout

Verwarm je oven voor op 180 graden.
Maak de portobello’s schoon met een zacht borsteltje en snij de rafelige rand aan de binnenkant mooi recht af. Leg ze op de bolle kant in een ovenschaal.
Nu de vulling:
Snij dwars 4 dunne plakjes van de mandarijn, haal de schilrand eraf en leg een plakje op elke portobello. Daarover op elke paddenstoel 3 plakjes aardappel. Bestrooi de portobello nu met wat gemalen peper en zout van de molen en giet wat mooie olijfolie in de rand.
Snij nu 4 mooie plakken tomaat, voor elke paddenstoel één. Leg hierop ca 5 dotjes kruidenkaas en bestrooi dit alles met wat oregano en currypoeder.
Breng op smaak met nog wat peper en zout.
Zet de portobello’s in je oven ca 20 minuten en dan nog één minuutje onder de grill als je die hebt.
Smakelijk eten!

Champignonsalade uit Gubbio

We lunchten in een ristorante midden in de prachtige heuvels van Umbrië bij de oude stad Gubbio in het hartje van Italië, ristorante “Il Panaro”.
Het was zo’n typisch Italiaans restaurant waar wij altijd naar op zoek zijn, daar waar een hele meute Italianen hun middag “pranzo” verorberen, niks chiques of zo, maar wel erg lokaal eten dat verrukkelijk smaakt en helemaal niet veel kost.
Ik kreeg bij mijn antipasti ook gemarineerde champignons die zo ongelofelijk lekker waren dat ik aan de man die ons eten bracht gevraagd heb om me even te helpen zodat ik het recept kon noteren. Iedereen die werkt in zo’n restaurant kent de recepten, dat is iets waar ik elke keer verbaasd over ben. Je hoeft er heus niet de kok voor te hebben, nee hij wist het ook wel. Champignonsalade-uit-Gubbio
En hier is het, ik heb het vanmorgen gemaakt een uur voor de lunch.
Oh ja, ik heb er nog wel een speciale truffelschaaf voor gekocht, 16 euro voor een prachtexemplaar van roestvrijstaal. Maar met een mooi scherp mesje kunnen jullie kookliefhebbers ook vast wel hele dunne schijfjes snijden van die mooie witte champignons.
Je kunt het opdienen als een bordje voor 2 personen of als onderdeel van een schotel met antipasti voor 4 personen.

* 10 flinke mooie witte harde champignons
* Handvol rucola
* Handvol geschaafde oude brokkelkaas, bijvoorbeeld pecorino ( schapenkaas) of
* Parmezaanse kaas
* 1 eetlepel sap van een citroen
* 4-5 eetlepels mooie olijfolie extra vergine
* Zwarte peper uit de molen en naar smaak een beetje zout

Schaaf hele dunne plakjes van de champignons, snij de rucola een beetje korter, schaaf de kaas en maak er kleine plakjes van en doe dit alles in een ruime kom.
Sprenkel er het citroensap en de olijfolie over, peper en misschien wat zout en meng alles goed dooreen.
Proef of er een smaak overheerst, dat mag niet hoewel alles in het uur dat je deze salade laat marineren heel lekker in de champignons trekt. Is het teveel citroen doe er nog wat olie bij. Liever teveel olie dan teveel citroen. Antipasti-uit-Gubbio
Doe alles in een kleiner kommetje en laat het in de koelkast staan minstens een uur.
Nu is de salade klaar om op te dienen.
Buon appetito!

Garnaal salade

Deze volle en zéér smakelijke salade met diverse soorten garnaal is een plaatje om te zien en super om op te eten. Door de basis van courgette en tomaat krijg je een bijzondere smaak. De garnalen geven daar mooi tegenwicht aan.
Dit recept kan dienen als maaltijdsalade voor 2 personen of als voorgerecht voor 4 personen.

* 3 harde, liefst pruimtomatenGarnaal-salade1
* 4 koude gekookte Nicola aardappelen
* Handvol zeekraal
* Bakje Hollandse garnalen
* 20 grote garnaalstaarten, gepeld en ontdarmt
* ½ bakje tuinkers
* Flesje Yoghurt/komkommer dressing

Voor de dressing van de salade:
* Geraspte schil van 1 citroen
* 1 theelepel pittige mosterd
* ½ teen geperste knoflook
* 4 eetlepel olijfolie extra vergine
* 1 eetlepel aceto Balsamico
* 1 eetlepel frambozenazijn of een andere zoete azijn

Voor het marineren van de grote garnaalstaarten:
* 3 eetlepels olijfolie
* 1 teen geperste knoflook
* ½ eetlepel citroensap
* Peper en zout

Maak de dressing voor de courgette en de tomaat in een kom; meng daarvoor de mosterd, citroenrasp, knoflook, de azijnen en olijfolie. Snij de courgettes met de dunschiller in lange dunne repen en snij van de tomaten ook hele dunne plakjes. Meng ze door de dressing en zet de kom een uur in de koeling.
Maak de marinade voor de garnaalstaarten en roer deze er doorheen; ook dit afgedekt wegzetten in de koeling. Snij de aardappelen in mooie gelijke plakjes. Verhit de zeekraal even in wat olie, zodat ze even garen, laat ze daarna afkoelen.
Bak vlak voordat je je borden klaarmaakt de garnaalstaarten even gaar in wat olie.
Voor het opmaken van je bord leg je wat tomaat/gourgettesalade in het midden van je bord. Daaromheen verdeel je eerst de aardappelschijfjes; giet er voorzichtig een dun straaltje yoghurt/komkommerdressing overheen. Leg hierbij ook de grote lauwe garnalen. Op de salade in het midden verdeel je de Hollandse garnaaltjes en daarover de geknipte tuinkersblaadjes.Garnaal-salade2
Tenslotte aan de rand de zeekraal als afronding en met een enkele fijn straaltje mooie olijfolie is je garnaal salade een feest om naar te kijken en vooral om van te genieten.

 

 

Kipfilet met tomaat

Kipfilet wordt heel veel gegeten en niet altijd is het een smakelijke hap omdat het snel droog en taai wordt bij het bakken. Maar….dit recept waarvoor ik werd geïnspireerd door Felix maakt van dat droge stukje kipfilet een zacht en smeuïg stukje vlees! Het is heel gemakkelijk te maken en als je geen oven hebt, zet dan in plaats van het in de oven te schuiven gewoon een deksel op je pan.

* 4 enkele kipfiletsKipfilet-met-tomaatjes
* 3 tenen knoflook
* 6 grote tomaten, bijvoorbeeld trostomaten
* Handvol vers gehakte peterselie
* 1 eetlepel gedroogde Italiaanse gemengde kruiden
* Braad- en Grillkruiden (te koop bij een goede slager)
* 2 bollen mozzarella
* Scheut olijfolie
* Scheut vloeibare bakboter
* Peper en zout

Snij de kipfilets over de lengte schuin door en maak er kerven in met een scherp mes. Strooi er de braad- en grillkruiden over en wrijf die goed in de kerven. Snij de tomaten in blokjes. Sap en pitjes mogen erbij.
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Maak de tenen knoflook schoon, halveer ze over de lengte en haal de kern eruit. Plet de helften met een plat mes zodat de sappen er goed uitkomen. Verhit de olie en bakboter en bak hierin de kipfilets mooi bruin, bak er tegelijkertijd de knoflook bij tot deze goudbruin zijn. Haal nu de tenen knoflook eruit. Leg de tomatenblokjes bij de kip, wat peper en zout erover en de Italiaanse kruiden en laat dit ca 10 minuutjes pruttelen.
Verdeel nu de filets in een ovenschaal en giet er de tomaat overheen. Snij de mozzarella in plakjes en verdeel ze over de tomaten. Giet er wat olijfolie over en nog wat Italiaanse kruiden. Zet de schaal ca 15-20 minuten in de oven en dan….smullen maar van die heerlijke zachte kip!
Lekker met rijst en een groene- of tomatensalade.

Pesto amandel

Deze salsa kun je gebruiken om je pasta lekker te maken, maar ook bij een lapje of worstje van de BBQ! Een likje over het brood of een toefje in je (tomaten)soep? Alles is mogelijk met deze saus.
Voor een schaaltje vol heb je het volgende nodig:

* 50 gram blanke amandelen Pesto-amandel
* 50 gram verse basilicumblaadjes
* 40 gram Parmezaanse kaas
* 2 tenen knoflook
* Versgemalen zout en zwarte peper
* Mooie olijfolie

Cutter de amandelen en de kaas fijn, hoe fijner , hoe fijner je saus, dus hou je van stukjes, maal dan wat korter. Halveer de tenen knoflook, haal de kern eruit en plet de helften. Snij of hak ze heel fijn. Doe alles in de cutter of blender, voeg peper en zout erbij en de blaadjes basilicum en giet er een flinke scheut olijfolie bij.
Start de blender en kijk hoeveel meer olie erbij moet om een smeuïge saus te krijgen.
Je kunt de saus gerust 10 dagen in de koelkast bewaren, want er komt een laagje olie bovendrijven.
Als dat laagje niet genoeg is, voeg er dan wat olie bij.

Spaghetti pomarola

Deze van origine Toscaanse tomatensaus vraagt wat meer werk maar de volle rijke smaak die hij daarna aan je pasta geeft is onovertroffen. Je hebt ongeveer een uur nodig vanaf het schoonmaken van de groenten tot het opscheppen van de pasta en met deze hoeveelheid kun je een grote kring familie en vrienden heel blij maken.

* 1 rode uiSpaghetti-pomarola
* 4 wortelen
* 4 stelen bleekselderij
* 1 teen knoflook
* 2,5 kilo mooie rijpe tomaten
* 1 eetlepel grof zout
* 2-3 takjes verse basilicum
* 1 eetlepel aceto balsamico
* 1 theelepel suiker
* Wat olie om te bakken
* Geraspte kaas, liefst pecorino

Pel de ui en snipper hem; laat hem ongeveer 5 minuutjes garen in wat olie in een ruime kookpan.
Zorg dat hij niet verkleurd. Pel en plet de teen knoflook en laat deze teen zacht meebakken, roer vaak door de uisnippers zodat alles gelijkmatig gaar wordt. Maak intussen de wortel en bleekselderijstelen schoon en snij ze in stukjes, niet te fijn.
Voeg deze stukjes bij de ui en laat ze onder af en toe roeren met een houten lepel 10 minuten op laag vuur lekker meebakken. Was nu de tomaten, haal met een scherp mesje de kern er van boven uit en snij ze in vieren. Voeg deze tomatenstukjes nadat de 10 minuten om zijn bij de rest in de pan. Voeg het zout, de basilicumblaadjes, de suiker en balsamico-azijn erbij en breng alles aan de kook.
Zet het vuur lager en laat alles onder vaak roeren 20-25 minuten pruttelen. Als de tomaten zacht zijn dan kun je gaan pureren.
Laat eerst veel vocht uit de pan in een schaal. De rest maal je door de passe vite. Ik gebruik de grofste zeef. Doe de tomatensaus weer in de pan en kijk of hij dik genoeg is.
Is hij te dik, doe er dan nog wat van het afgegoten vocht bij (dat vocht smaakt trouwens zálig!), is de saus te dun kook hem dan nog wat in.
Kook je spaghetti al dente en leg een portie op elk bord. Leg nu een porti saus op je spaghetti en rasp er heerlijke verse pecorino of parmigiano overheen.
Buon appetito!

Bloemkoolroosjes uit de wok

Dit heerlijke eerlijke gerechtje is iets voor mensen die hun groenten waarderen en op aparte smaak willen brengen. Dit keer een zoete smaak! Huh, zoete bloemkool? Nou…..héééérlijk!
En hoe krijg je die volle heerlijke bloemkoolsmaak? Natuurlijk: uit de wok!

* 1 hele bloemkool in grotere roosjesBloemkoolroosjes-uit-de-wok
* 2 courgettes in dunnen slierten, bijv. met de dunschiller
* Flinke handvol bruine rozijnen
* 2 theelepeltjes groentenbouillonpoeder
* Handje versgesneden bieslook in snippers
* Olijfolie om in te bakken
* Een kopje water

Verhit je olie in de wol en bak hierin 2 tot 3 minuten de roosjes een beetje bruin. Nu de courgette erbij en de bouillonpoeder, weer 2 minuutjes wokken. Blussen met wat water en de rozijnen erbij doen. Nu laten smoren tot de roosjes krokant zijn, niet zacht!
Smakelijk!

Komkommer-tomaatsalade

Soms denk je ineens aan enkele ingrediënten die bij elkaar wel eens erg lekker kunnen zijn. En dus een simpel recept voor een heerlijk frisse komkommer-tomaatsalade! Heerlijk bij de BBQ of bij een zomerse lunch.
Wel belangrijk: meng alles vlak voor het opdienen door elkaar!

* Anderhalve komkommer Komkommer-tomaatsalade
* 4-5 grote harde, bijvoorbeeld trostomaten
* Een flinke scheut yoghurt/komkommerdressing, bijv. van Remia
* Wat peper en zout

Snij van de gewassen komkommer en tomaat grove stukken en meng ze vlak voor het opdienen met peper, zout en de dressing.
Dat is alles, simpeler kan het toch niet!

Sneetje grill

Een superlekker sneetje brood van de grill en bijna alles wat erop ligt komt ook van de grill. Het allerlekkerst is een lekkere snee witbrood met zo’n mooie korst van een Italiaans brood. Een tafelgrill of grillpan is wel een must, het resultaat is verrukkelijk.
Voor dit lunchgerecht heb je per persoon twee behoorlijk grote sneetjes brood nodig! Dit recept is genoeg voor 2 personen.

* 4 mooie wat dikkere sneetjes witbrood, liefst van boerenbrood gesnedenSneetje-grill
* 2 kleine of een grote courgette
* 1 rode ui
* 3 flinke harde tomaten
* 1 bol mozzarella
* Verse basilicum
* 1 teen knoflook

* Olijfjes  gehalveerd of in schijfjes
* Olijfolie
* Peper en zout van de molen

Grill eerst de sneetjes aan beide kanten. Als ze klaar zijn bestrijk je de bovenzijde met de vlakke kant van een gepelde teen knoflook. Snij van de gewassen courgette en tomaat plakken en grill ze om en om in de hete grillpan. Snij de ui in plakken en grill ze ook. Zet nu de pan uit , snij de mozzarella in plakken en verwarm ze snel aan een kant, haal ze meteen weer eraf, zodat ze niet helemaal smelten. Zorg dat je de verschillende onderdelen wel bestrooid met wat peper en zout!
Verdeel nu vlak voor het opdienen eerst de plakjes courgette, dan de tomaat, de mozzarella en tenslotte wat uienringen en stukjes olijf op de sneetjes. Verdeel er wat verse basilicum over en leg er twee op elk bord. Giet tenslotte nog wat mooie olijfolie over het geheel!
Smakelijk!!!!!