Amuse van Garnaal

Weer zo’n lekker mondhapje om aan je gasten te presenteren voor het eten. Het is eigenlijk een kleine uitgave van de garnalencocktail, maar dan heerlijk op smaak gebracht en in een lekkere kleine portie!
Dit recept is voor ongeveer 20 amuses.

* 10 tijgergarnalenAmuse-van-garnaal
* 20 mooie blaadjes verse spinazie
* 1 verse ananas
* 2 bosuitjes
* 1 druppeltje ( dus écht een superkleine hoeveelheid) wasabipasta
* Enkele blaadjes basilicum of mint
* Cocktailsaus, als je zelf de cocktailsaus maakt (en dat doe je natuurlijk) dan is hier het recept. 

Cocktailsaus:
*
3 eetlepels mayonaise
* 1 eetlepel tomatenketchup
* 1 eetlepel sherry
* 1 dessertlepel citroensap
* Paprikapoeder
* Wat peper en zout
Meng alles door elkaar en klaar is de saus!

Pel de garnalen en haal het darmkanaal eruit. Kook ze enkele minuutjes in wat bouillon, liefst visbouillon. Laat ze afkoelen. Pel de ananas, snij hem in de lengte doormidden en snij er hele dunne plakken van. Haal de harde kern eruit. Snij van de bosui superdunne ringetjes. Snij de garnalen over de lengte in tweeën.
Als het goed is heb je 20 amuselepels of klein bakjes. Leg op elke lepel eerst een spinazieblaadje. Dan een mooi plakje ananas en daarop een halve garnaal. Leg op de garnaal dat superkleine druppeltje wasabi en schep hierover een mooi dotje cocktailsaus. Leg dan wat ringetjes bosui daarop en tenslotte een snipper verse basilicum of mint. Houd je erg van garnaal, dan kun je lekker ruim op elke amuse een hele garnaal leggen, kook dan de dubbele hoeveelheid!

Noedels Smulmama

Wij zijn dol op noedels, niet gek als je zoveel van spaghetti en rijst houdt. Maar de smaken die je met noedels creëert zijn natuurlijk van een totaal andere orde.
Ik wilde eens een luxe maaltijd maken: noedels met biefstuk. Nou, wij hebben er onze vingers bij afgegeten, eerlijk waar, probeer dit maar eens.
Het recept is voor twee personen!

* 200-300 gram biefstuk in blokjes van 2,5 x 2,5 cm Noedels-Smulmama
* 3 sla-uitjes
* 1 sjalot
* 1 teen knoflook
* 1 rode peper
* 400 gram snijbonen
* 250 gram kastanjechampignons
* 200 gram verse spinazieblaadjes
* 3 blokken woknoedels (bijv. Conimex)
* Flinke scheut Ketjap manis
* Wokolie
* Zout naar keuze

Was alles goed. Snij de sla-ui in ringetjes en de sjalot en knoflook fijn. Snij de rode peper in de lengte doormidden en haal de zaadjes eruit. Snij de peper in kleine blokjes.
Haal met een dunschiller aan beide kanten van de snijbonen het randje eraf en natuurlijk de puntjes en snij ze schuin in ruiten van ca. 3 cm lengte. Was de champignons en snij ze in schijfjes. Was de spinazieblaadjes en droog ze.
Breng een pan gezouten water aan de kook voor de noedels, die hebben maar 2 minuten nodig dus dat is het laatste werk.
Giet wokolie in de wokpan en bak daarin eerst de sjalot, lente-ui, peperstukjes en de knoflook gaar, dat gaat vrij snel. Dan de snijboontjes erbij en de champignons, laat die ook maar even meebakken. Giet er een scheut mooie ketjap bij en roer goed.
Zet een bakpan op en bak de stukjes biefstuk een of twee minuten op hoog vuur om en om bruin, voeg peper en zout toe!
Leg de noedels in het water en volg de instructies op de verpakking. Dan snel de spinazie in de wok en na een minuut is alles gaar. Breng eventueel nog verder op smaak met wat zout. Meng de noedels door de ingrediënten in de wok en dien meteen op. Verdeel de biefstuk over de noedels.
Smakelijke eten

Satémarinade

Zelf je eigen saté maken, dan weet je zeker dat het lekker is. Ik maak saté bijna altijd met kophaasvlees, dat zijn de wat goedkopere stukken van de varkenshaas. Echt lekker mals vlees, heel snel gaar en boterzacht in je mond. En nog leuker: van het marinadevocht dat overblijft maak je met gewone pindakaas (gerust een hele pot) een heerlijke satésaus! Voor deze marinade heb ik hier het recept voor jullie.

* 1 kilo kophaassaté
* Kopje Ketjap manis
* Kopje water
* 3 tenen knoflook door de pers
* 1 theelepel koenjitpoeder
* 1 theelepel laospoeder
* 1 theelepel ketoembarpoeder
* 1 theelepel djintanpoeder
* 1 theelepel serehpoeder
* 1 sjalot heel fijngesneden
* 2 theelepels sambal
* Sap van een halve citroen
* Wat peper en zout

Het vlees in blokje snijden, niet te klein en dan enkele uren of zelfs een hele dag marineren. Daarna rijg je ze aan in water geweekte satéstokjes en hopla, op de grill.

 

Roomsoep van zoete aardappel

Wat is het toch heerlijk al die heerlijke soepen die vandaag de dag gemaakt worden van simpele groenten. Zo’n simpele groente is de zoete aardappel en in combinatie met wat room en een lekkere garnaal erin zet je een fantastisch lekkere soep op tafel!

* 400 gram zoete aardappel, reeds geschildRoomsoep-van-zoete-aardappel
* 500 cc kippenbouillon
* 500 cc room
* 200 cc zoete Bergeracwijn
* Cayennepeper
* Zout
* 50 gram crème
* 25 gram roomboter
* 4 of 8 grote garnalen (naar keuze dus 1 of 2 per bord)
* 1 eetlepel olijfolie
* 1 el olijfolie

Snij de aardappel in blokjes en doe 300 gram in een pan tezamen met de room en de bouillon. Kook ze in 20 minuten gaar. Pureer dit dan tot een gladde zoet met de staafmixer en verwerk deze soep daarna door de zeef om hem zijdezacht te maken. Het gemakkelijkst gaat dat met de achterkant van een opscheplepel voor soep. Breng de soep dan op smaak met cayennepeper en zout.
Kook de rest van de aardappelblokjes in water met wat zout ook in 20 minuten gaar. Giet ze af en druk ze fijn met een vork tot een puree. Breng deze puree op smaak met de crème fraîche en de boter. Snij de garnalen over de lengte open en bak ze mooi roze in wat olie met peper en zout.
Verdeel de puree door in elk bord een hoopje van ca 1 eetlepel in het midden te leggen, leg hier de garnaal op en zet je op tafel bij je gasten. Klop de hete soep met de staafmixer schuimig en schep aan tafel op elk bord wat soep op en langs het bergje.

Smakelijk eten! 

Amuse van coquille

Een specialteit uit de Venetiaanse keuken, een heerlijk begin van de maaltijd!
Dit recept is voor 4 personen bedoeld als amuse (antipasto).

Voor de inhoud van de schelp:Amuse-van-coquille
*
4 coquilles (Sint-Jacobsmosselen)
* 4 lege St-Jacobsschelpen, als je die niet hebt neem dan een amuseschaaltje dat in de oven kan
* 1 eetlepel heel fijn gehakte platte peterselie
* 1 flinke eetlepel olijfolie extra vergine
* ½  teentje knoflook, kern eruit, in héle fijne blokjes
* 1 glas witte wijn
* Peper en zout van de molen

1 eetlepel zelf samengestelde paneermeel
Voor deze paneermeel meng je wat gedroogde Italiaanse kruiden door je paneermeel, zoals rozemarijn, salie en tijm en een beetje geperste knoflook.

Verwarm de oven tot 200 graden Celsius. Veeg met een zacht keukenpapier de mosselen droog. Maak dan een sausje door de fijngehakte peterselie te mengen met de olijfolie, de knoflook en breng dit op smaak met wat versgemalen peper en zout. Wrijf hiermee de mosselen in, leg ze elk in een lege schelp, giet er wat wijn bij en bestrooi ze met zelfgekruide paneermeel.
Bak de schelpen 10 minuten in de hete oven en daarna nog 3 minuten onder de hete grill en serveer ze direct! 

Kip met Porcini

Heerlijk om en om gebakken kipfiletschijfjes met geweekte Porcini paddestoelen uit Italië. Kun je daar niet aankomen, neem dan andere heerlijk geurende gedroogde champignons. Dit gerecht is erg lekker als voorgerecht of als lunchgerecht.

* 500 gram kipfiletKip-met-porcini
* 1 kop gedroogde Funghi Porcini of andere  gedroogde paddenstoelen
* 1 flinke handvol rucola
* 8 kerstomaatjes
* Mooi stuk Parmezaanse kaas om plakjes van te snijden
* 1 teen knoflook, gepeld en geplet
* Wat bloem
* Scheut droge witte wijn
* Peper en zout
* Olijfolie

Week de gedroogde Porcini in kokend water. Snij de kipfilets met een goed scherp mes in dunne kleine plakjes van ca 8-10 cm lang en ca 3-4 cm breed. Strooi wat bloem in een schaal en wentel deze kipplakjes door de bloem, klop de bloem ook eraf.
Verhit de olie in een grote koekenpan en doe hier de knoflookteen in zodat de olie een heerlijke smaak krijgt. Leg nu snel een voor een de plakjes kip in de pan en strooi er wat peper en zout over. Na enkele minuten zijn ze gaar, blus dan af met de witte wijn, haal de Porcini uit het weekwater en doe ze bij de kip. Als alle smaken een minuutje op elkaar zijn ingetrokken schud je alles op een mooie schaal. Leg de gewassen rucola erop en kruid nogmaals met peper en zout en een mooie scheut olijfolie. Daarop leg je de plakjes Parmezaanse kaas.
Ter versiering kun je er wat mooi opengesneden kleine tomaatjes bijleggen.
Buon appetito!

 

Suddervlees

Houden ook zo van dat heerlijke suddervlees dat smelt op je tong? Nou, dan is dit recept precies wat je zoekt als je eens een dagje tijd hebt om op je gemak te koken en dat je ook af en toe aandacht kunt geven aan je pan. De dikke rib wordt boterzacht door het urenlange sudderen in je pan.

* 1250 gram dikke rib van het rundSuddervlees
* 100 gram boter
* Scheut olijfolie
* 1 grote ui, fijngesneden
* 1,5 eetlepels bloem
* 2 teentjes knoflook, in de lengte doormidden en de kern eruit
* 1 theelepel tijm
* 1 flink laurierblad (of twee kleintjes)
* 1 snee witbrood
* 1 flinke theelepel scherpe mosterd
* 2/3 flesje donker bier, bijvoorbeeld Trappist of Bockbier
* 400 ml runder- of kalfsfond
* Peper en zout

Snij het vlees in mooie stukken, niet te klein en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de boter met een scheut olie in een stevige braadpan en bak het vlees hierin rondom bruin. Haal het uit de pan met een schuimspaan en houd het warm. Giet de jus even in een schaaltje.
Verhit in deze pan nu de rest van de boter en stoof hierin de ui en de geplette helften knoflook (die kun je er eventueel later even uitvissen).  Doe het vlees weer terug in de pan bij de uien, de jus nog niet! Roer nu de bloem en de kruiden door het vlees. Besmeer de boterham aan een kant met de mosterd en leg deze met de mosterdkant boven op het vlees.
Blus nu alles af met het bier en de jus. Laat die enkele minuten lekker koken en voeg er dan tenslotte de fond aan toe. Zorg dat het vlees helemaal onder staat, giet er anders wat water bij.  Laat nu alles heerlijk stoven, sudderen en roer er elk uur even doorheen.

Na 3 uur is het vlees helemaal zalig gaar en de saus mooi van dikte. Is de saus nog te dun naar je smaak, dan kun je op het laatst het deksel van de pan afhalen, dan kookt de saus verder in tot de gewenste dikte. Check even de smaak en als het nodig is dan kun je nog wat peper of zout toevoegen.
Lekker met een aardappeltje en vers gekookte groenten.

 

Rundvlees noedelsoep

Toen ik dit recept zag staan dacht ik meteen aan mijn moeders heerlijke zondagse bouillonsoep met vlees en balletjes. Herinneringen zijn soms te ruiken! Maar deze bouillon ruikt niet alleen anders, hij smaakt ook anders omdat er Oosterse ingrediënten inzitten. Dat maakt het wel spannend, maar het resultaat was echt superlekker!
Dit recept geeft 8-10 kopjes soep!

* 20 gram gedroogde paddenstoelen, liefst porciniRundvlees-noedelsoep
* 3 dl kokend water
* 9 lente uien, in smalle reepjes van ca. 4 cm
* 250 gram snoepworteltjes, over de lengte in tweeën of in vieren, als je die niet    kunt krijgen dan maak je van gewone wortelen staafjes van ca. 4 cm lang
* 2 lapjes biefstuk van elk ca. 150 – 200 gram
* 3 eetlepels olie
* 2 teentjes knoflook, geperst
* 3,5 cm verse gemberwortel, geraspt
* 2,5 liter runderbouillon
* 5 eetlepels sojasaus
* 5 eetlepels droge sherry
* 125 gram dunne eiernoedels
* 100 gram verse spinazie
* Zout en peper van de molen

Hak de gedroogde porcini wat fijner en wel ze in een kom met het kokende water. Snij de biefstukken in korte reepjes en bak deze reepjes om en om in wat olie
bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak in een grote pan in olie de wortel, ui, gember en knoflook drie minuten gaar. Voeg daar nu de bouillon, de paddenstoelen met het weekvocht, de sojasaus en sherry bij. Breng de soep op smaak met peper en zout en laat alles 10 minuutjes zacht koken.

Afwerken:
Zorg dat je soep zacht kookt en breek er de noedels boven in stukken, leg de spinazie erin en na 5 minuten kun je de soep opdienen.
Smakelijk eten!

Tortilla met tonijn

Ik kwam thuis van een bijeenkomst en daar had ik een tip gekregen, maak maar snel een tortilla, je hebt vast nog wel iets in je koeling staan.
Nou, dat klopt wel, ik had nog 4 heerlijke gekookte aardappels en prachtige rode paprika, uien en knoflook heb je altijd in huis. Een blik tonijn op olie heb ik ook altijd paraat en zo ging ik aan de gang. Het resultaat was een heerlijk tortilla met
tomaatschijfjes en basilicumblaadjes erop.
Dit recept is voor 2 personen.

* 1 rode paprikaTortilla-met-tonijn
*
2 eetlepels olijfolie
*
1 kleine ui, in ringen
*
1 teen knoflook, in fijne snippers
*
3-4 aardappels, gekookt en in blokjes
*
4 eieren
*
160 gram tonijn op olie, uitgelekt
*
Handje preistukjes (als je die in huis hebt)
*
1 eetlepel verse dragon (als je dat in huis hebt)
*
4 harde tomaten
*
Wat verse basilicumblaadjes
*
Peper en zout

Verwarm de oven op 190 graden en rooster de gewassen paprika in 40-45 minuten. Neem daarna de paprika uit de oven, stop hem in een afgesloten plastic zak en laat hem daarin 40 minuten stomen. Nu kun je moeiteloos het vel eraf halen en de pitjes eruit. Snij de stukken in reepjes.
Bak de ui en paprika in wat olie en meng dit in een grote kom door de aardappelblokjes. Klop de eieren erbij en roer ook de paprika en de wat fijngemaakte tonijn erdoor. Als je hebt nu nog de prei
erin en wat dragon en alles even doorroeren.
Doe wat olie in een niet al te grote koekenpan en bak hierin de tortilla aan beide kanten goudbruin en gaar. Lekker met wat tomaat erbij die bekleed zijn met basilicum, peper, zout en heerlijke olijfolie

Romige courgettesoep

Naast de onvolprezen zelfgemaakte tomatensoep met balletjes is tegenwoordig de courgettesoep zeker de tweede favoriet in onze familie. Vandaar dat ik dit jaar een variant heb gezocht voor de heerlijke courgettesoep die al geruime tijd op Smulmama
staat (zie soepen – Courgette-crème soep).
Dit recept geeft zeker 8 heerlijke borden soep.

* 3 eetlepels olijfolieRomige-courgettesoep
*
25 gram boter
*
1 hele flinke of 1,5 normale uien, grof gesnipperd
*
1300 gram courgettes, in plakjes
*
3 gekookte aardappels in plakjes
*
1,5 theelepel gedroogde oregano
*
1,5 liter groentebouillon, mag van blokje of poeder
*
200 gram gorgonzola, 1/3 deel voor in de soep, de rest om te garneren
*
5 dl room
*
Zout en peper van de molen

Voor de garnering:
*
Wat takjes verse oregano
* De rest van de gorgonzola

Verhit de olie en boter in een grote pan tot de boter lichtbruin is; bak hierin in enkele minuten de ui zacht en lichtbruin. Voeg de courgetteschijfjes erbij, de oregano, peper en zout en bak dit alles op matig vuur ca 10 minuten. Roer af en toe wel even door de pan zodat alles goed gaar wordt. Giet nu de bouillon erbij en breng alles aan de kook, terwijl je af en toe roert. Draai het vuur laag en laat de soep ca 30 minuten zacht koken. Voeg 1/3 van de gorgonzola in stukjes bij de soep en laat deze smelten door ze zachtjes door de soep te roeren.
Mix nu de soep in de pan met een staafmixer fijn en druk hem dan met de bolle kant van een soeplepel door een zeef in een andere pan. Roer nu 350 cc van de room door de soep en verhit de soep op laag vuur tot hij heet is, laat hem niet meer koken!
Kijk even of de soep goed is van dikte, je kunt hem anders wat verdunnen met wat groentebouillon. Proef nog wel even of de soep goed op smaak is.
Verwarm je soepkommen voor en giet er een scheutje van het restant van de room in. Vul de kom met soep en garneer met wat fijngesnipperde blaadjes verse oregano en wat verkruimelde gorgonzola.
Smakelijk!