Balkenbrij van tante Leny

2013: Wat een geluk, mijn nichtje Liesje heeft een handgeschreven recept van haar tante Leny, mijn moeder, gevonden voor het maken van balkenbrij!
Hier was ik nu steeds naar op zoek, ik zie me gewoon weer die pan vasthouden terwijl ons mam die grote houten pollepel erin bleef ronddraaien totdat het ging bloepen en de pollepel rechtop erin bleef staan!
Ik schrijf gewoon precies haar recept hier neer.

* 1 pak boekweitmeelbalkenbrij-Leny
* Ruim 2 theelepeltjes piment
* 2 ons rundslever
* 1 pond mager doorregen spek (stukje)
* 1,5 ons vet vers spek (aan dobbelsteentjes snijden)

Ruim 2,5 à 3 liter water aan de kook brengen met wat zout. Hierin het spek, de spekdobbelsteentjes en lever garen. Mager spek eruit halen, lever in stukjes snijden.
Piment in het kokend water roeren, dan onder voortdurend roeren meel toevoegen.
***********************************************************************************************
In mijn herinnering stonden mijn moeder en ik echt te zwoegen  boven die pan met gloeiendhete steeds dikker wordende massa. Als het volgens mama dik genoeg was, dat blubberen en zo, dan stonden er twee grote platte rechthoekige schalen klaar waarin ruim bloem was gestrooid.
Daarin werd de massa gestort ongeveer 7-10 cm hoog. Mama schudde de schalen dan wat zodat alles goed erin ging zitten en tenslotte werd er bovenop ook wat bloem gestrooid. Nu konden de schalen afkoelen.
Tegen de tijd dat we schijfjes gingen bakken werd een schaal omgekiept op een enorme schaal of schotel. Weer bepoederen.  Nu mooie plakken snijden van ca. 1-1,5 cm dik en die bakken in reuzel of afgekoeld spekvet. Tegenwoordig is wat olie ook prima.
Wij eten balkenbrij nog steeds op een heerlijke plak roggebrood en ik strooi er bij het opdienen altijd nog een klein beetje zout over, maar dat is naar smaak natuurlijk.

Gehaktballetjes in tomatensaus

Dit recept heb ik gezien bij de Engelse versie van Masterchef waar chef John Torode deze versie maakte van overheerlijke gehaktballen in tomatensaus voor over de pasta!
Als je een blender hebt dan kun je het helemaal volgens zijn recept maken.

* 500 gram pasta
* 500 gram half om half gehaktGehaktballetjes-in-tomatensaus
* 1 blikje tomatenstukjes, 400 gram
* 4 verse tomaten in stukjes
* 1 flinke ui
* 100 gram spekjes of gesneden pancetta (5 plakjes)
* Scheutje olie
* 1 eetlepel verse oregano of 1 dessertlepel gedroogde
* Extra veel verse salie, neem gerust 20 blaadjes
* Enkele takjes verse tijm
* Handvol vers gesneden basilicum of peterselie
* 50 gram broodkruim of Panko (= Japanse paneermeel)
* 1 eierdooier
* 50 ml rode wijn
* 1 flink glas water
* Vers geschaafde Parmezaanse kaas
* Peper en zout

Fruit de gesnipperde ui met het spek in wat olie. Hak intussen alle verse kruiden behalve de basilicum fijn en roer ze door het ui-mengsel, ook de broodkruim erbij doen. Als het mooi even heeft gegaard dan doe je de helft in de blender om het wat fijner te maken, de rest gaat direct bij het gehaktmengsel. Doe ook de inhoud van de blender daarna bij het gehakt. Voeg de eierdooier toe voor de binding en meng alles goed door het gehakt. Draai er mooie balletjes van ongeveer twee keer zo groot als een soepballetje.
Maak wat boter en olie heet in een koekenpan en geef de balletjes allemaal een mooi bruin kleurtje.
Intussen bak je de verse tomatenstukjes in wat olie, voeg er het blik tomatenstukjes bij en de wijn; laat dit even pruttelen, dan nog het water. In deze saus leg je nu de mooie bruine gehaktballetjes om ze heerlijk verder te laten garen.
Het lekkerst hierbij is verse brede lintpasta (pappardelle), maar gedroogde pasta, bijvoorbeeld spaghetti, is natuurlijk ook verrukkelijk!
Roer de saus door de pasta en versier alles met de verse basilicum en Parmezaanse kaas.

Antiboise

Antiboise is een soort dressing die bij bepaalde vleesgerechten, vis of groente wordt geserveerd. De saus is genoemd naar de stad Antibes aan de Franse zuidkust en wordt gemaakt van tomaat en knoflook, gebakken in olijfolie.
Natuurlijk zitten er nog veel meer  ingrediënten in en daarom is antiboise zo heerlijk!

* 4 rijpe tomatenAntiboise
* 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
* 2 gezouten ansjovisfilets, fijngehakt
* 1 sjalot in fijne snippers
* 1 teen knoflook, kern eruit, in hele fijne stukjes
* ½ takje verse tijm, blaadjes fijnhakken
* Kleine hand fijngehakte verse peterselie
* 6 basilicumblaadjes, fijngesneden
* Fijn geraspte schil van een kwart citroen
* Sap van een kwart citroen
* 1 eetlepel tomatenketchup
* 10 druppels tabasco
* 12 druppels worcestersaus
* Flinke scheut olijfolie
* Zwarte peper van de molen

Ontvel de tomaten door ze met een scherp mes een kruis te geven aan de onderkant. Breng water aan de kook en leg ze hier maximaal 1 minuut in, draai het vuur wat lager. Vul intussen een groente-emmer met koud water en leg ze hier na die minuut met de schuimspaan in om snel af te koelen. Na enkele minuten kun je ze eruit halen en heel gemakkelijk afpellen. Haal de pitten uit de tomaat en snij de tomaatschijfjes in mooie kleine blokjes. In de schaal met blokjes  voeg je toe de ansjovis, kappertjes, de citroenrasp en het citroensap.
Giet de olie in een pan en fruit hierin de sjalot en knoflook zacht aan. Voeg er de verse kruiden bij en de tomatenketchup. Verder de tabasco en worcestersaus. Nu mogen de tomatenblokjes met de rest in de pan. Meng alles goed, maak het warm en tenslotte breng het op smaak met wat versgemalen zwarte peper van de molen.

Frietjes zelf maken

Eigenlijk is het maar vreemd dat zoiets simpels zó ongelofelijk lekker wordt gevonden over de hele wereld. Maar maak ze maar eens zelf, dan merk je dat het nog niet zo gemakkelijk is!
Zorg voor lichtkruimige / melige grote aardappelen zoals het Bintje, Bildstar en Bonken, maar ook de Chalanger, Felsina, Frieslander, Remarka, Santé, Victoria , de Premiere en de Ukema zijn heel geschikt. Gebruik plataardige olie om in te bakken, bijvoorbeeld zonnebloemolie.Pommes-frites

Maak van de aardappelen mooi gevormde frieten. Was ze af in koud water en droog ze daarna goed af. Nu gaan we deze frieten voorfrituren in het vet op 140 graden, zo’n 5-6 minuutjes; ze mogen niet verkleuren, enkele glazig worden! Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en afkoelen, zeker een half uur!
Nu kun je ze afbakken in het vet dat nu 180 graden is. Laat ze enkele minuutjes bakken totdat ze goudblond en knapperig zijn. Na 2-3 minuten komen ze bovendrijven en je hoort ze “zingen”.
Gooi ze nog even om en om in de frites pan en laat ze dan uitlekken.
Heerlijk wat zout erover en mooie mayonaise erbij, mm dat is smullen!

Witlofsalade met mandarijn

Een frisse salade van blaadjes witlof, belegd met lekkernijen en overgoten met een heerlijke dressing.

*  8, 12 of meer als je dat wilt mooie niet al te grote witlofblaadjesWitlofsalade-met-mandarijn
*  Verse mandarijnplakjes of 1 blikje mandarijntjes
*  8 of 12 verse dadels, gedroogde pruimen of vijgen
Voor de dressing:
*  1 theelepel suiker
*  Zout, peper
*  2 theelepels worcestersaus
*  1,5 eetlepel cider (appel) azijn
*  2,5 eetl. olijfolie extra vergine of walnotenolie

Witlof goed wassen, eventueel sterk verkleurde blaadjes eraf halen en met een scherp mesje het kontje eruit snijden;  8 of 12 mooie blaadjes eruit halen. Rest van de witlof in hele dunne reepjes snijden. De dadels (gedroogde pruimen of vijgen) halveren, pitten eruit. Mandarijntjes afgieten, vocht bewaren.  Halve dadels achterhouden en partjes mandarijn voor de garnering. De rest van de dadels en mandarijnpartjes in kleine stukjes snijden.

Voor de dressing:   Meng de ciderazijn, zout, peper, suiker, enkele druppels worcestersaus en de olijf(of walnoten)olie. Roer dit alles tot een mooie dressing.
Meng twee eetlepels van deze dressing door de gesneden witlofreepjes die straks het centrum van je salade gaan vormen.
Op een mooie grote platte, ronde schaal leg je aan de rand de 8 of 12 blaadjes van witlof. Drapeer in het midden het mengsel van de witlofreepjes en de dadel en mandarijnstukjes.  Leg in de open blaadjes om en om een partje mandarijn en een halve dadel. Schenk de rest van dressing over de salade.

Eiersalade

Wie houdt er niet van? Ik ken ze eigenlijk niet. Natuurlijk, je kunt deze salade te kust en te keur en ook vaak wel lekker, kopen in je supermarkt. Maar het is echt een fluitje van een cent om het even zelf in elkaar te flansen.

* 3 eieren Eiersalade
* 2 eetlepels mayonaise of fritessaus
* 1 kleine eetlepel tomatenketchup
* 1 theelepel rode milde paprikapoeder
* 1 theelepel gewone kerriepoeder
* 1 handje vers gehakte peterselie
* 1 eetlepel gesnipperde bieslook
* 2 eetlepels crème fraîche
* Peper en zout naar smaak

Breng de eieren in water aan de kook en kook de eieren 10 minuten. Laat ze direct afkoelen in koud water. Als ze koud zijn dan kun je ze het beste in de eiersnijder fijnsnijden; nog even erdoorheen snijden en je hebt een schaal vol ei voor je salade. Voeg hier de mayonaise, ketchup, paprikapoeder, en kerriepoeder aan toe en meng het goed. Breng het op smaak met peper en zout. Tenslotte de smaakmakers erdoor, de peterselie en bieslook! Proef of het naar je smaak is en anders kun je er altijd nog wat van een of ander doordoen. Ik zet deze eiersalade altijd een poosje in de koelkast, zodat de smaken goed op elkaar kunnen intrekken.

Veel plezier met je salade.

Salsasaus

Dit gemakkelijk te maken rode dipsausje smaakt heerlijk bij een hartige hap zoals tortilla’s of een frittata. Misschien vind je het niet pittig genoeg of juist te pittig. Maakt niet uit, ik heb het gemiddelde genomen maar meer pit is hier meer tabasco, minder pittig is dan natuurlijk minder tabasco!
En misschien ga je er gewoon je eigen twist aan geven, het is echt een sausje om zelf ook iets mee te doen, probeer maar eens.

* 1 rode ui
* 1 rode peperSalsasaus
* 1 rode paprika
* 16 zoete kerstomaatjes of 4 zoete trostomaten
* 2 tenen knoflook
* 1 handvol fijn gehakte peterselie
* 1 handvol fijn gehakte salie
* 4 theelepels suiker
* 1 eetlepel worcestersaus
* 3 eetlepels tomatenketchup
* Half kopje water
* 1 eetlepel witte wijnazijn
* 10 druppels tabasco
* Olijfolie
* Peper en zout

Verhit je wokpan of koekenpan met olie en fruit hierin de in snippertjes gesneden ui en knoflook, niet te hard, het mak absoluut niet aanbakken! Halveer de peper, haal de pitjes eruit en snij hem in hele kleine blokjes. Snij de paprika’s in kleine stukjes. Snij de tomaten in kleine stukjes. Voeg dit alles bij de ui en bak het even gaar. Nu alle andere ingrediënten toevoegen en alles even lekker laten sudderen.
Als alles gaar is dan giet je de inhoud van je pan in een blender. Maak er een heerlijk smeuïge salsa van, hij hoeft niet helemaal super glad te zijn, dus je mag gerust nog wat groens of roods ertussendoor zien zitten.
Je kunt hem warm opdienen of afgekoeld, beide salsa’s zijn heerlijk.

Tortilla met kip

Heerlijk hoor zo’n opgerolde tortilla met een gezonde vulling erin. En daarbij een heerlijke saus, zelfgemaakt natuurlijk! De tortilla’s koop ik gewoon in de winkel, even om en om in de pan vlak voor het opdienen, gemak dient de mens toch!

* 4 tortilla’sTortilla-met-kip
* 1 kipfilet
* 1 witte ui
* 1 gele paprika
* 1 rode paprika
* 1 teen knoflook
* Handje vers gehakte peterselie
* Olijfolie
* Peper en zout

Kook de kipfilet in bouillon met wat zout. Laat het vlees even wat afkoelen en trek er dan ongelijke reepjes van met je vingers. Snij de schoongemaakte paprika’s in hele dunne slierten. Halveer de ui en snij er halve maantjes van. Halveer de knoflook, haal de kern eruit en hak ze helemaal fijn.
Verhit wat olie in je pan en bak daarin eerst op rustig vuur de ui en knoflook. Voeg er dan de paprika en peterselie bij en bak alles lekker smeuïg. De kipstukjes erbij en alles heerlijk op smaak laten komen met nog wat peper en zout. Bak de tortilla’s even om en om zodat ze iets meer kleuren, verdeel het mengsel over de tortilla’s en rol ze op. Je kunt ze zo presenteren over even doormidden gesneden. Indien nodig kun je ze met een houten prikker vastzetten.
Presenteer er een lekkere rode saus bij, mijn saus hiervoor vind je onder het hoofdstukje “Sauzen” onder de naam: Salsasaus.

Frittata met een twist

Frittata is de Italiaanse uitvoering van een Spaanse tortilla of een langzaam gegaarde dikke omelet. Het resultaat is een soort taart met als basis ei en daarin alles wat lekker is. Zo kun je in de eieren diverse groenten doen en kruiden, vis, kip, noem maar op. Je kunt er geweldig mee spelen.
Met deze frittata is na het bakken nog iets leuks gedaan. Er zijn mooie blokjes van gesneden en tezamen met heerlijke stukjes tomaat zijn er spiesjes van gebouwd. Een erg leuke variatie.

* Aubergines, ca. 400 gramFrittata-met-een-twist
* Doosje kerstomaatjes
* 300 gram vastkokende aardappel bijvoorbeeld Nicola
* 140 gram tonijn op olie
* 120 gram schone lente-ui
* 6 eieren
* 1 flinke teen knoflook
* 1 rode peper
* Handje vers gehakte peterselie
* Handje verse majoraan
* Olijfolie extra vergine
* Peper en zout
Wat houten satéstokjes, een koekenpan en een rechthoekige ovenschaal van ca. 20×30 cm

Kook de geschilde aardappels en snij ze in blokjes. De schone lente-uien in ringetjes snijden en de aubergine wassen en drogen. Trek met de dunschiller repen schil af van de aubergines en snij er blokjes van waaraan soms wel en soms geen schil zit. Halveer de peper, haal de pitjes eruit en snij hem in hele kleine blokjes.
Verhit 5 eetlepels olie en bak hierin de aubergineblokjes met de lente-ui en de peperblokjes. Voeg er na enkele minuutjes wat zout een toe en vervolgens de peterselie en majoraan; meng alles goed dooreen en giet het in een kom. Bak nu de blokjes aardappels ca. 10 minuutjes in wat olie en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Haal de tonijn uit het blik, maak het vlees wat fijn en voeg dit tezamen met de aardappelblokjes bij het auberginemengsel. Kluts de eieren en meng het auberginemengsel door de eieren en maak het op smaak met peper en zout.

Warm je oven voor op 160 graden. Giet het eimengsel in de ovenschaal en schuif die in de oven. Na enige tijd zie je dat het mengsel vaste vorm gaat krijgen en een mooi kleurtje. Hou dat zelf even in de gaten. Als het gaar is haal je de frittata uit de oven, waarna hij kan afkoelen.
Kiep de frittata daarna op een snijplank en verdeel hem in mooie gelijke blokjes. Halveer de kerstomaatjes en rijg je satéprikkers om en om vol met zoveel als je wilt. Heb je tijd oven dan is het nog lekkerder als je de kerstomaatjes even om en om op de grillpan legt met wat peper en zout.

Pastarolletjes

Dit is nu typisch weer zo’n gerechtje dat je van te voren bijna helemaal klaar kunt maken. Tot vlak voor het opdienen kan het rusten in je koeling en daarna ligt het binnen enkele minuutjes op je schaal. Heerlijk als voorgerecht, lunchgerecht of bij de borrel. Dit recept is goed voor wel minstens 15 rolletjes.

* 4 verse pastavellen voor lasagne van ca. 18 – 23 cmPastarolletjes
* 12 plakken Italiaanse rauwe ham
* 2 bolletjes mozzarella
* 2 grote tomaten
* 12 blaadjes basilicum
* Peper en zout
* 4 vellen vershoudfolie

Om alles voor te bereiden begin je met de pastavellen. Blancheer ze ca. een half minuutje in kokend water met wat zout; spoel ze af onder koud water en leg ze plat op een schone theedoek om te drogen, dep de bovenkant ook af. Snij de mozzarellabollen en de tomaten in dunne plakjes. Hoe dunner deze plakjes, hoe strakker je de rolletjes kunt aandrukken in de folie!
Leg nu op je werkblad een vel vershoudfolie en leg daarop naast elkaar 3 plakken ham in de maat van je pastavelletje. Daarover komt een vel pasta, daarop de mozzarella. Hierover strooi je vers gemalen peper en zout en tenslotte plakjes tomaat en enkele gescheurde blaadjes basilicum. Maak voorzichtig met behulp van je vershoudfolie een rolletje en bewaar dat tenminste een uur in de koeling.
Vlak voor het opdienen snij je dwars op de rol plakken van ca. 1,5 cm. Maak er een mooie presentatie van bijvoorbeeld alles op een grote schaal of per persoon enkele rolletjes op een bord. En je kunt ze natuurlijk ook op een amuselepel leggen en zo presenteren bij de borrel.