Pizzadeeg anders

Martijn maakt absoluut de aller-lekkerste pizza’s in onze familie!
Zijn geheim: het deeg tenminste 15 minuten kneden zodat het mooi fluweelzacht en soepel wordt.
Met dit recept kun je ca 6-8 middelgrote pizza’s maken.

* 800 gram tarwebloemPizzadeeg-anders
* 200 gram fijne griesmeel
* 1 afgestreken eetlepel fijn zeezout
* 2 zakjes van 7 gram droge gist
* 1 eetlepel ruwe rietsuiker
* Ca 6,5 dl lauwwarm water

Meng het zout door de bloem en het meel en maak er een hoopje van op je werkblad. Maak daarin een kuiltje van ca. 18 cm doorsnee. Los de gist en de suiker op in het lauwwarme water en giet dit vervolgens in je kuil. Roer het water rustig met een vork in het rond, zodat er steeds meer bloem in terecht komt. Na de dunne papfase komt de dikke papfase en tenslotte kom je met je vork niet verder en gaan je handen het overnemen tot alle bloem is opgenomen in het vocht en je een mooie bal overhoudt. Deze deegbal moet je nu gaan kneden, doe dat maar 15 minuten! (of 10 minuten in een staande mixer met deeghaak.)
Je duwt met een hand en draait/trekt met de andere, steeds maar door, totdat je uiteindelijk een prachtige zachte, elastische deegbal in je handen hebt.

Bestuif het deeg met wat bloem en dek het af met plasticfolie. Laat het 20 minuten rusten bij kamertemperatuur. Verdeel nu het deeg in 6-8 bolletjes, het ligt eraan hoeveel pizza’s je wil maken en hoe groot. Wil je dat later doen, leg de deegbal dan in de folie in de koeling, daar kan het gerust enkele uren blijven. Je kunt de pizzabodems van te voren klaarmaken en bewaren in de koelkast of je kunt er mee aan de slag gaan.
Deeg een dag van tevoren klaarmaken kan ook! Leg het deeg dan na het kneden in een ruime plastic zak (want het gaat rijzen) in de koeling tot je er mee verder gaat de volgende dag.
Je kunt het deeg ook na het rijzen bewaren in de diepvries.

Rol de  pizzabodems uit 15-30 minuten voor het bakken. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol hierop je deegballetje uit tot een bodem van ca. een halve centimeter dikte. Leg de pizzabodem op een met wat olie ingevet stukje alu folie met daarop nog flink wat bloem of griesmeel. Nu kun je de volgende bodem maken, ook deze op folie bovenop de eerste enzovoort. Wil je later gaan bakken dan dek je de stapel bodems af met plasticfolie en zet je deze in de koelkast. Het bakken vraagt om een goede hete oven of een pizzaoventje. De oven moet 250 graden warm zijn.
Bak ze in de oven 7-10 minuten goudgeel/bruin. De pizzaoven heeft zijn eigen regels.

Beleg je bodem met wat je wilt, maar bedenk: less is more, leg er niet teveel op en laat altijd het randje vrij. Normaliter komt er eerst een dun laagje tomatensaus op de pizza (het recept voor deze tomatensaus vind je onder het kopje Sauzen/dressings bij de sauzen) en daarop kun je werkelijk van alles leggen. Ik geef enkele suggesties:

* Kaaskorrels naar smaak, dat kan zijn oude kaas of bijv. een mengsel van kaas en Parmezaanse kaas
* Mozzarellaplakjes
* Schijfjes salami
* Ham
* Plakjes champignons
* Olijfjes
* Stukjes artisjokharten
* Schijfjes courgette
* Stukjes aubergine
* Kerstomaatjes
* Blaadjes basilicum
* Blaadjes rucola
* Ansjovis
* Kruiden
* Ei
Maar natuurlijk niet alles tegelijk, maak zelf je favoriete combinaties, dat is juist zo geweldig leuk aan pizza’s bakken! Ik wens je in ieder geval smakelijk eten!!!!

Groentensalade met knakworst

Deze salade vult wel, dus hij is heel geschikt bij een BBQ of als bordje vol met een broodje erbij  als lunch. Supergezond natuurlijk, met al die groenten. Maar er hoort ook wat smeuïgs in.
Ik gebruik olijfolie, fritessaus en slasaus, maar wil je luchtig en light, neem dan fritessaus light en crème fraîche. De mooie azijn zorgt voor de frisse smaak. Als je de salade mooi koel wilt opdienen, kook dan een dag van te voren je aardappels, wortels, erwtjes en eieren. Verwarm ook even je worstjes.
Ik gebruik onderstaande ingrediënten, maar heb je sperziebonen ipv erwtjes of maïskorrels uit blik, dan kan dat natuurlijk ook prima.
Dit recept is voor een grote schaal vol salade!

* 4 mooie grote wortelsGroentensalade met knak
* 6 vastkokende aardappels, bijv. Nicola
* 20 mooie zoete kerstomaatjes
* 3 eieren
* 1 flinke sla-ui
* 2 augurken
* Flinke hand diepvrieserwten
* 1 mooie niet al te grote courgette
* 10 radijsjes
* Handvol vers gehakte peterselie
*  Scheut dragonazijn of andere mooie azijn
* Scheut slasaus
* Scheut olijfolie extra vergine
* 4 eetlepels fritessaus
* 8 knakworstjes
* Peper en zout

Eerst het kookwerk. Schil in kook de aardappels in water met wat zout. Schil de wortelen, snij ze in plakjes van 8-9 mm. en kook ze enkele minuten in water met een beetje zout. Kook de eieren hard en blancheer even de erwtjes in wat water met een snufje zout. Daarin kun je later ook de worstjes even verwarmen. Laat alles snel afkoelen.
Nu gaan we de schaal vullen: snij de wortelplakjes en de aardappels in kleine blokjes. Dan de eieren met de eiersnijder fijnsnijden en erbij gooien. De peterselie, de augurken en de courgette in fijne blokjes. De tomaatjes fijngesneden erbij, de erwtjes en de peterselie, de knakworstjes in dunne schijfjes. De sla- ui en radijs snipperen en hop ook erbij. Nu de fritessaus, slasaus, olijfolie, azijn en de smaakmakers peper en zout erbij. Begin voorzichtig, je kunt beter bijvoegen dan eruit vissen! De azijn zorgt voor het frisse smaakje!
Dan alles goed door elkaar mengen en in de koelkast. De smaken gaan nu heerlijk op elkaar inwerken en tegen etenstijd ben je helemaal klaar met dit onderdeel van je maaltijd.
Veel plezier met maken en smakelijk eten!

Kabeljauw salade

Een kleine trattoria waar we langsreden. En we hadden honger. Er stond lunch voor
€ 11,00 op een groot bord aan de straat. In Italië is dat niet ongewoon, je kunt hier goed warm eten voor dat geld.
Nou, we waren superblij verrast door het heerlijke eten.
Een keuzemenu: 3 voorgerechten en 3 hoofdgerechten plus een kannetje wijn of water en alsof dat nog niet genoeg was: een caffè na!
Wij kozen voor de spaghetti met zeevruchten als primo en een koude salade van kabeljauw als hoofdgerecht. Nou, dat was heerlijk en gelukkig kreeg ik een kort verslag over het laatste gerecht van de serveerster. Ik heb het vertaald naar mijn smaak en hier komt het.

* 300 gram mooie kabeljauwKabeljauw-salade1
* 12 zwarte olijven
* Flinke eetlepel kappertjes
* Flinke handvol vers gehakte, liefst platte peterselie
* 1 liter kruidenbouillon, mag van blokjes
* 3 vastkokende aardappels, bijv. Nicola
* Twee handjes rucola sla
* Als je ze kunt kopen 800 gram tuinbonen in de schil
* Mooie olijfolie
* Peper en zout

Pocheer de kabeljauw in enkele minuten gaar in de bouillon en laat hem afkoelen, bewaar de bouillon. Hak de peterselie fijn en snij de olijven in stukjes. Kook je geschilde aardappelen in water met weinig zout. Prak de kabeljauw fijn, mag ook met je schone handen hoor, en meng hier de olijfstukjes, kappertjes en een hand vers gehakte peterselie door. Maak het mengsel op smaak met wat peper en maak het smeuïg met wat eetlepels bouillon en eventueel wat azijn van de kappertjes. Let op dat het niet te zout wordt!
Zet het mengsel luchtdicht afgedekt met plastic keukenfolie een poosje in de koelkast, dat mag gerust ook een hele dag zijn, als je dit klaarmaakt voor je diner van de volgende dag.
Maak je 4 borden op door wat rucola in het centrum te verdelen en daarop een bolletje vissalade. Plakjes aardappel eromheen. Nu mooie olijfolie over de aardappelschijfjes, de sla en het visbolletje gieten. Het gerecht afmaken met fijngehakte verse peterselie over de aardappelen en een toefje op de vis. Dit is werkelijk erg lekker!

Nog mooier wordt het als je in de periode van verse tuinboontjes bent als je dit Kabeljauw-salade2klaarmaakt. Pel de boontjes uit de schil en dop ze nogmaals zodat je de kern, twee halve groene boontjes in je handen hebt. Blancheer ze twee minuten in hete bouillon of water met wat zout en laat ze afkoelen. Garneer ze rondom het bolletje vissalade.
Eet smakelijk!

 

 

Tortilla met groene asperges

Het leuke van groene asperges is dat je bijna het hele jaar kunt kopen en dat kun je van de witte asperges niet zeggen. In Italië verkopen ze bijna alleen maar groene, zij zijn jaloers op onze sappige witte jongens, maar goed die zijn er maar enkele maanden per jaar.
Dit eenpansgerecht voorziet twee personen van een hoofdgerecht als je er een frisse groene salade of lekkere tomatensalade bij serveert. Als kwartpunt kan het als voorgerecht dienen voor vier personen en als borrelhapje kun je er veel meer punten uitsnijden.

* Flinke scheut olijfolie om te bakkenTortilla-met-groene-asperges1
* 6 flinke eieren
* 1 ui in fijne snippers
* 3 vastkokende aardappels, bijv. Nicola, geschild en in blokjes van ca. 1 bij 1 cm
* 1 bos groene asperges – 500 gram
* 2 tenen knoflook, kern eruit, in fijne snippers
* Handje vers gehakte peterselie
* Peper en zout
* Nodig: een ruime koekenpan met anti-aanbak laag van minimaal 28 cm doorsnee.

Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de aardappels met de ui en de knoflook op middelhoog vuur ongeveer 9 minuten. Wat peper en zout erbij om alles op smaak te brengen. Schil de asperges vanaf de helft naar beneden en breek er het onderste houtachtige stukje af, hij weet zelf wanneer hij moet breken, haha. Was ze en snij ze over de lengte in de helft. Voeg ze bij het aardappelmengsel en bak ze ca 3 minuten al omroerend mee. Haal dan ca. 14 mooie halve asperges eruit.

Klop de eieren los in een schaal met 2 eetlepels water en wat peper en zout en schenk dit mengsel over de inhoud van de pan. Drapeer de asperges in een waaier bovenop het ei. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat alles garen in 20 minuten.Tortilla-met-groene-asperges2

Nu komt het moeilijkste, je moet met behulp van een deksel of groot bord de tortilla keren en terugleggen in de pan. Dat nog 4 minuutjes laten garen en weer omdraaien. Als je een bord gebruikt, ligt de tortilla dan meteen helemaal goed om er een heerlijke punt uit te snijden. Heb je over? Nou ook koud smaakt dit gerecht verrukkelijk!

Rode zalm op toast

Deze lekkere zalmsalade komt van mijn schoonzusje Marlous. Hij is eigenlijk heel gemakkelijk te maken en fraai opgemaakt op een toastje of een sneetje stokbrood een niet te versmaden borrelhapje!

* Blikje rode zalm (netto 212 gram) Stokbrood-met-rode-zalm
* 3 eetlepels mayonaise
* 3 scheutjes Maggi
* Beetje peper en zout, niet te veel, je kunt beter bijvoegen dan eruit halen
* 3 hardgekookte eieren in plakjes
* 3 middelgrote tomaten in dunne plakjes
* Mooie augurk
* Mayonaise uit een tube

Maak de zalm mooi schoon, graatjes eruit, velletjes eraf en doe de zalm in een kom. Breng daarna de zalm op smaak met de mayonaise, de Maggi, zout en peper. Het moet een mooi smeuïg mengsel worden.
Smeer een laagje zalm op een toastje en daarop leg je plakjes tomaat, dan ei, daarop een dotje mayonaise en daarin steek je een groen puntje augurk. Als je ronde toast hebt is het eigenlijk nog leuker als hapje!

Wortelsalade

Simpele frisse wortelsalade met een heerlijke smaak, zo gemaakt!

* 8 lekkere dikke wortelen of 3 malse winterpenenWortelsalade
* Sap van een citroen
* Flinke scheut olijfolie extra vergine
* Scheut Balsamico zijn
* Peper en zout van de molen
* Handje vers gehakte peterselie

Maak de wortelen schoon en rasp ze in de lengte met een grove rasp in een mooie   schaal. Doe er de olie, Balsamico azijn, de  citroensap, peterselie en wat peper en zout bij en meng alles goed doorelkaar. Laat alles een half uurtje intrekken.
Heerlijk als bijgerecht bij een mooi stukje vlees of bij de BBQ.

 

Peperonate

Astrid  is net als ik groot liefhebber van de Italiaanse keuken. Van haar kreeg ik het recept van een typisch Italiaans gerecht dat meestal gegeten wordt als onderdeel van een antipasti buffet. Een verrassend lekker en simpel te maken gerecht.

* 2 rode, 2 gele en 2 groene paprika’sPeperonata-van-Astrid1
* Bosje, liefst platte peterselie
* Scheutje mooie Balsamico azijn
* Kop mooie olijfolie extra vergine
* Beetje peper

Leg de gewassen en gedroogde paprika’s op het rooster onder de hete grill tot ze rondom zwart zijn (dus af en toe even draaien). Peperonata-van-Astrid2Nu maak je een dressing van olijfolie, peterselie, beetje peper en de Balsamico azijn.
Als de paprika’s voldoende geroosterd zijn dan trek je het kroontje eruit zodat het vocht eruit kan. Haal de schil voorzichtig van de paprika’s en verwijder de witte pitjes. Snij ze in repen en leg deze in een platte schaal. De dressing erover en dan nog even in de koelkast.
Smullen maar!!

Frisse appelsalade

De appelsalade van Yvonne inspireerde mij omdat hij zo verrassend heerlijk is van smaak. Ik heb hem iets lichter gemaakt door toevoeging van crème fraîche en nog wat meer ingrediënten. Hij is heerlijk bij de lunch of de BBQ!

* 3 flinke harde frisse zoetzure appels zoals de “Kanzi” of  “Breaburn” Frisse-appelsalade1
* 1 hele stronk bleekselderie
* Bakje pijnboompitten, eventjes geschroeid in een hete pan
* Handvol gestapte walnoten
* Handvol flinke gele rozijnen
* Handvol flinke donkere rozijnen
* Sap van 1/2 citroen
* 100 cc crème fraîche
* 2 eetlepels mayonaise
* 2 eetlepels fritessaus

Was de appels en snij ze in mooie dunne staafjes, niet schillen, we willen het rode schilletje terugzien in de salade. Maak de selderiestelen schoon en snij ze in plakjes.
Meng dit alles met de rozijnen in een mooie schaal.Frisse-appelsalade2
In een bakje meng je de rest tot een glad mengsel dat je tenslotte door de appelsalade mengt. Laat dit alles afgedekt een uurtje intrekken in de koeling.
Smullen maar!

 

 

Gehaktballen van Smulmama

Kijk, iedereen maakt zijn gehaktballen anders, andere kruiden, ander vlees, beetje van dit en een beetje van dat. Hier dan mijn lekkerste gehaktballen, een aanrader!

* 300 gram rundergehaktGehaktballen-van-Smulmama
* 300 gram gehakt half om half
* 1,5 flinke sjalotten, heel fijn gesnipperd
* 2 tenen knoflook, héél fijngesnipperd
* Handvol peterselie, fijngehakt
* 2 kopjes Panko, dat is Japanse paneermeel, als je dat niet kunt kopen, neem dan je eigen paneermeel of verkruimeld oud brood.
* 2 eieren
* Flinke theelepel paprikapoeder
* Flinke theelepel braadkruiden, indien je die hebt
* Theelepel peper
* Theelepel zout
* Olijfolie om te bakken
* Scheutje vloeibare bakboter

Bak in wat olie de sjalot en knoflook zacht, voeg er vervolgens de Panko en peterselie bij en bak dit zacht gaar.
Leg het gehakt in een schaal en voeg hier het nog warme mengsel bij uit de pan, het ei, de kruiden en tenslotte de peper en het zout.
Meng alles goed dooreen en voel of de massa een mooi en stevig mengsel wordt. Is het te slap, voeg dan nog wat Panko toe.
Maak 8 mooie grote gehaktballen, per persoon twee. In een koekenpan wat olie en bakboter verhitten en hierin de ballen mooi bruin bakken aan alle kanten. Dan het vuur zacht zetten en de ballen onder af en toe omdraaien nog 25-30 minuten zacht garen.
Snij voor de zekerheid een van de ballen in om te checken of ze door en door gaar zijn en haal ze dan uit de pan en bewaar ze enkele minuten in alu folie, totdat je van het vocht in de pan een lekkere jus hebt gemaakt en de borden hebt opgeschept.
Smakelijk eten!

Asperges uit de wok

Het is weer aspergetijd! Mmm, heerlijk! Vandaag gaan we ze eens op een geheel andere manier bereiden, n.l. in de wok! De smaken worden veel sterker, het is echt superlekker, probeer maar snel!

* 1 kilo mooie dikke AA aspergesAsperges-uit-de-wok
* een lekkere scheut olie om er in te bakken
* wat peper en zout
* Een eetlepel suiker

Schil de asperges en snij ze schuin in stukken van 5-6 cm. Giet de olie in de wok en laat die goed warm worden. Stukjes asperge erin doen en bestrooien met vers zeezout, versgemalen peper en de suiker. Enkele minuten goed wokken tot ze lichtbruin zijn en mooi glanzen. Direct opdienen.
Smakelijk eten!