Makreelsalade

Ja, je hebt weinig tijd en er moet snel iets op je lunchtafel. Maak dan eens deze salade, echt verrukkelijk! Het recept is voor één bord, maar gewoon vermenigvuldigen en je bouwt er zo maar meer van!

* Blik makreel op olieMakreelsalade
* Flinke handvol gemengde slablaadjes
* 10-12 kerstomaatjes
* Handje kappertje
* Stuk of 8-9 halve tomaten op olie
* Ansjovis op olie, zeg maar 10 filetjes, of meer als je dat zo lekker vindt
* Mooie olijfolie
* Peper en zout van de molen

Leg je sla op het bord, snij de kerstomaatjes doormidden en leg ze met de open kant rondom de sla. Maal verse peper en zout over alles heen en overgiet het daarna met heerlijk olijfolie. Haal de makreel uit het blik en leg het in het midden op de sla en leg hieromheen de tomaten op olie en de ansjovissen. Sprenkel de kappertjes over het geheel, klaar!
Nou, dat was dus echt geen moeite, smakelijk eten!

Pipe rigate Smulmama

Deze pasta heeft de vorm van een soort schelpje of een kromgetrokken macaroni en is daarom bijzonder geschikt om een gevulde pastasaus omheen te doen. De saus kruipt heerlijk in de warme pasta en smaakt geweldig. Deze saus is bijzonder lekker door de vele kruiden, de pittige tomatensmaak van zowel verse als gedroogde tomaten en de groentensmaak van de courgette. Dit recept is voor twee personen.

* 200-220 gram pipe rigate (een pasta van Barilla nr. 91)Pipe-rigate-Smulmama
* 1 grote harde vleestomaat of twee kleinere
* 6 stukjes gedroogde tomaat op olie
* Flinke eetlepel tomatenpuree
* 1 ui in niet al te fijne snippers
* 1 flinke teen knoflook, geplet en in hele kleine stukjes
* 1 courgette, normale maat
* Handvol verse basilicum in snippers
* Handje verse peterselie kort gesneden of 1/2 eetlepel gedroogde
* 1 dessertlepel gedroogde groentebouillonpoeder
* 1 dessertlepel gemengde gedroogde Italiaanse kruiden
* 1 flinke eetlepel tomatenpuree
* Olijfolie
* Peper en zout

Kook de pasta volgens voorschrift in ruim kokend water met zout. Mijn ervaring met Barilla is dat je meestal een minuut minimaal langer moet koken om een mooie al dente pasta te krijgen!
Voor de saus fruit je eerst de ui in de olie en dan nog eventjes de knoflook. Roerbak er dan de tomatenpuree doorheen. Snij de verse tomaten in blokjes en roer alles door de saus, ook het vruchtvlees. Doe dat ook met de “gedroogde” tomaten. Dan de courgette in stukjes erbij. Kruiden met de gedroogde en verse kruiden en op smaak brengen met peper en zout indien dat nog nodig is. Je ziet het, super simpel, je saus en je pasta zullen waarschijnlijk tegelijkertijd klaar zijn.
Giet de pipe rigate af in de vergiet af schud ze even goed, want er blijft veel water hangen in deze “schelpen”. Voeg nu de pasta bij de saus en meng alles goed dooreen. Opdienen naar smaak nog met een lekkere lepel Parmezaanse kaas erop, mmmm.

Salade van vijg en vis

De combinatie van zoet, zout en zuur is een klassieke! Natuurlijk kun je die smaken op ongelofelijk veel manieren op je bord toveren. Deze salade die je als voorgerecht kunt serveren, maar ook als lunch kunt genieten, is zo’n pallet van super smaken in je mond.

* 4 handjes groene zachte slaSalade-van-vijg-en-vis
* 12 plakjes mooie gerookte ham
* 12 vijgen, rijp
* 8 mooie harde, rijpe tomaten
* Enkele verse blaadjes basilicum
* 600 gram gerookte vis, bijvoorbeeld makreel, tonijn op olie
* Mooie olijfolie
* Remia honing-mosterdsaus
* 4 eetlepels Balsamico azijn
* Peper en zout

Verdeel op elk bord de sla en breng dit op smaakt met wat peper en zout, wat druppels Remia honingmosterdsaus en olijfolie. Verdeel aan de rand 3 plakken ham, was de vijgen en snij ze vanaf de spitse punt kruiselings in. Druk het vruchtvlees van onderaf omhoog zodat er een vijgenbloem ontstaat. Plaats een vijg op elke plak ham en druppel er een klein beetje zoete Balsamico in.
Verdeel de tomaten in vieren en leg tussen elke vijg twee stukjes tomaat. Breng ze op smaak met wat mooie olijfolie, peper en zout en wat gesneden basilicum. Leg de gerookte vis nu in het midden van het bord en besprenkel ook de vis met wat mooie olijfolie.

 

Salade met lauwwarme inktvis

Voor deze zalige salade koop je een flink uit de kluiten gewassen seppia, een grote schoongemaakte en dus witte inktvis, zo’n zak met een kleine kop met tentakels. Voor niet inktvisliefhebbers is het na het lezen van deze eerste regel al genoeg geweest, maar ik zeg jullie, deze dieren geven bij de juiste bereiding superlekker vlees af. Zo’n grote seppia-zak is als het goed is wel ca 18-20 cm lang en het vlees is 2 cm dik.
De truck is om het vlees even te marineren en kort te grillen!

* Grote zak gewassen sla, een zachte soort, liefst gemengd en groenSalade-met-inktvis
* 2 grote seppia inktvissen, totaal 400-500 gram
* ½  rode paprika, in stukken gesneden
* 1 klein blikje zoete maïs
* Bakje bosbessen

Voor de marinade van de inktvis:
*
3 eetlepels mooie olijfolie
* 1,5 eetlepels zoete sojasaus
* Scheutje citroensap
* Klein theelepeltje sambal of klein scheutje hete saus
* 1 teen knoflook zeer fijngesneden
* peper en zout

Dressing salade:
*
Wat olijfolie en mooie zoetige Balsamico azijn
* Peper en zout van de molen

Nodig: Grillpan en grote slaschaal

Koop kant en klaar schone inktvissen! Snij het lijf doormidden, zo krijg je twee lappen en verwijder alle vuiltjes en vliesjes aan beide kanten. Maak met een scherp mes fijne ruitvormige insnijdingen aan een kant  in het vlees, snij er niet doorheen!
Ca een klein uurtje voordat je wilt ten ga je de vis marineren. Wrijf de vis en de mooiste stukken tentakels in met peper en zout uit de molen, vooral in de inkepingen en rol alles goed door de marinade, dek het af en laat het rusten.

Verhit na het marineren de grillpan goed. Bak eerst de rode paprikastukken twee minuutjes voor en leg er vervolgens de vis bij. Bak de inktvislappen in 2-3 minuutjes aan weerskanten niet te lang dan worden ze taai! Mix de sla in de slaschaal met de dressing en verdeel hierover de maïs en bessen en de fijn gesneden gegrilde paprikastukjes. Snij de seppia verder in stukjes waar je de inkepingen hebt gemaakt  en strooi de stukjes inktvis over de sla.
Als je met deze schaal aankomt bij je gasten hoor je heel lang niets meer…tot de hele schaal leeg is! Ik serveer er brood bij. Lekker om de schaal mee schoon te smikkelen.
Smakelijk eten

Salade Nicoise

Deze zomerse salade is gebaseerd op de Franse Salade Nicoise, met al die heerlijke frisse ingrediënten die zo heerlijk met elkaar een geweldige smaaksensatie geven!
Ik heb alleen de ingrediënten opgesomd, je kunt voor jezelf wel bepalen hoe je al dat lekkers  op je bord legt.
Dit recept is voldoende voor twee personen.

* Verse slablaadjesInsalata-Nicoise
* 2 koude gekookte aardappelen in plakjes
* Wat lange reepjes rode paprika
* Sperziebonen, lekker gekookt en afgekoeld (zie recept “Sperzieboontjes van Antine”
* onder het hoofdstuk: Groenten)
* 2 mooie harde rijpe tomaten in plakjes
* 2 hardgekookte eieren in de lengte in vieren
* Rode ui in ringen
* 8 ansjovisfiletjes
* Blikje tonijn in olie
* Wat artisjokharten (als je ze hebt)
* Handje kappertjes
* Mooie olijven naar eigen smaak
* Olijfolie extra vergine
* Beetje citroensap
* Wat fijngehakte peterselie
* Zwarte peper uit de molen
* Zout

Bedek je bord met gewassen en wat uit elkaar getrokken sla. Dresseer de sla met olijfolie en peper een zout  en leg daar al de heerlijke ingrediënten op die je bij elkaar hebt gesprokkeld. Sprenkel over het geheel nog wat extra olijfolie en een paar druppels citroensap.
Smakelijk!

Lamskoteletjes van de grill

Het zijn maar kleine hapjes, die je van zo’n lamskoteletje eet, maar laat die dan ook maar eens superlekker smaken! Marineren dus van te voren en dan op de grill, om je vingers bij af te likken!

* Per persoon 3-4 lamskoteletjes, ligt aan het formaatLamskoteletjes
* 150 gram fêta
* 6 eetlepels honing

Voor de marinade (met dank aan Sascha!):
* 8 eetlepels olijfolie
* 2 tenen knoflook, fijn geplet en grof gesneden
* Sap van halve citroen
* Eetlepel oregano
* Peper en zout

Meng de marinade in een schaal.
Doop elk koteletje in de marinade en leg het in een schaal, dek de schaal af en zet hem, liefst een hele nacht maar zeker enkele uren in de koeling. Haal de koteletjes ruim voor het grillen weer uit de koeling.
Maak grill of grillpan goed heet en grill de koteletjes, verlost van stukjes knoflook, om en om heel snel tot ze een mooi bruin grillpatroontje op hun ruggetjes hebben staan, dat is echt snel dus! Lamskoteletjes mogen niet te gaar zijn, eerder rosé van binnen, ze garen ook altijd nog eventjes na.
Leg ze op een berg op een schaal, kruimel er flink wat grove stukken fêta overheen en giet er dan de honing over.Lamskoteletjes2
Mmm, dat wordt smullen, ik heb ze op de tweede foto gegarneerd met vijgen en gerookte Italiaanse ham.

Crème van peterselie

We kregen een groenkleurig sausje over onze kalfsschnitzels bij dat leuke Italiaanse restaurant aan het Lago. Op mijn vraag hoe de kok het had gemaakt antwoordde de baas, zelf ook kok, nou gewoon peterselie en dat is het dan.
Ja, daar kun je wat mee, dus ik de volgende dag mijn keuken in om het na te bouwen, jullie kennen dat wel. En dit is wat er uit kwam, een crème van peterselie en ik heb het gegeven bij gegrilde lamskoteletjes.

* Bos platte peterselie, alleen de kale stelen eraf Creme-van-peterseliehalen en wegdoen
* Handje verse basilicum
* Handje verse salieblaadjes, ca. 10-12
* Scheut olijfolie, ca. 3 eetlepels
* Flinke scheut room, dat mag slagroom zijn, ik heb Room Culinair gebruikt
* 2 eetlepels bouillon of water
* 1,5 eetlepel citroensap
* Peper en zout

Doe alles in de keukenmixer en meng het helemaal fijn. Proef of de crème op smaak is en giet hem in een schaaltje. Dek het af en zet het enkele uurtjes in de koeling.

Tagliata met rucola en kaas

Een écht superrecept uit Italië, mooi stuk bief op de grill of uit de grillpan. De smaken van dit gerecht worden gevormd door het mooie sappige vlees met daarop de fijne blaadjes rucola die zorgen voor de pepersmaak en de schilfers Parmezaanse kaas die voor het zoutaccent zorgen. Het geheel wordt verbonden door een scheut prachtige olijfolie extra vergine.
Je kunt het puur zo eten of nog garneren met wat koude aardappelplakjes en groenten.

* Een mooie sappige biefstuk van de dikke lende, hoog ca 5 cm en een gewicht van   700 gram, dat levert een flinke dikke lap op!Tagliata-met-rucola-en-kaas
* Twee handen rucola
* Flink wat schilfers Parmezaanse kaas, liefst mooie oude
* Olijfolie extra vergine
* Peper en zout van de molen

Verhit de grill totdat hij goed heet is! Wrijf mooie olie over het vlees en kruid het met peper en zout. Leg het vlees op de grill, 4 minuutjes, omdraaien, weer 4 minuutjes. Omdraaien en haaks op het grillpatroon nogmaals 4 minuutjes en tenslotte idem dito aan de andere kant.
Leg het vlees in aluminiumfolie ca. 4 minuten. De folie wel toevouwen maar niet helemaal dicht. Nu kan het vlees even rusten. Snij nu het vlees in mooie dunne plakken en verdeel die over de 4 borden. Leg er wat rucola en kaas over en begiet het met olijfolie.
Buon appetito!

Courgettefantasie

De courgette is anno 2013 een van de meest geliefde groentesoorten geworden in Europa. Ook in ons land ontkomen we niet aan deze heerlijke groente. Het kan altijd nog beter natuurlijk, zoals in Italië, waar ze liggen groen en geel, klein en groot, langwerpig en rond, kortom, er ligt nog een wereld open voor de courgette in Nederland.
Ik heb hem verwerkt in een heerlijke frisse salade waarin vele smaken bijeen komen, zoet en zuur, peper en zout, een lust voor het oog op tafel en een genot voor je tong.

* 2 grote groene langwerpige courgettesCourgettefantasie2
* 2 handjes rucola
* 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
* Wat heerlijke stukjes geschaafde Parmezaanse kaas
* Scheutjes mooie olijfolie

Voor de marinade voor de courgette:
*
2 eetlepels Vincotto azijn, dat is hele zoete stroperige azijn gemaakt van vijgen
* 1 eetlepel mooie Balsamico azijn
* 4 eetlepels olijfolie
* 1 eetlepel witte wijnazijn
* 2 eetlepels water

Was en droog de courgettes en haal de kontjes eraf. Haal ze lang de mandoline of andere schaaf in de lengte, zodat je langwerpige plakken krijgt. Maak de marinade en werk die door je courgetteschijven heen. Rooster je pijnboompitten en schaaf je kaas.Courgettefantasie

Leg nu op elk bord 1/4 deel van je courgetteplakken, drapeer daarover wat rucola, de pijnboompitten en tenslotte wat kaas. Giet over het geheel voorzichtig nog wat olijfolie.
Smakelijk eten!

Tomatensaus

Deze tomatensaus kun je voor vele lekkere Italiaanse gerechten gebruiken, bijvoorbeeld voor in een pastagerecht of door de risotto. Maar speciaal voor op de pizza is dit de goede basis waarop je andere heerlijke ingrediënten kunt leggen voordat je je eigen pizza in de oven schuift.
Dit recept geeft saus voor 4 pizza’s.

* 1 flinke sjalot, fijngesnipperdTomatensaus
* 2 tenen knoflook, kern eruit, heel fijngesnipperd
* 1 blik tomatenstukjes of gepelde langwerpige tomaten (400 gr)
* Flinke snuf Italiaanse gedroogde kruiden
* Half theelepeltje suiker
* 1 theelepel Balsamico azijn
* Peper en zout van de molen
* Olijfolie

Fruit de sjalot met de knoflook zacht gaar in de olie, voeg er de fijngesneden tomaat bij, de kruiden, suiker en Balsamico azijn en laat dit een half uurtje zacht pruttelen. Zorg ervoor dat de saus afgedekt is met een deksel, zodat hij niet verdampt.
Tenslotte aan het eind altijd even proeven of er nog wat peper en/of zout bij moet.
Hierna kun je de saus even pureren met de staafmixer als je vindt dat hij te grof is van structuur.