Romige slakkensoep

Een dijk van een soepje met een hoed van bladerdeeg uit de oven! Marjo maakte er voor ons een feest van! En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk voor zo’n bijzonder soepje!

* 4 plakjes bladerdeegRomige-slakkensoep
* 100 gram prei
* 25 gram boter
* 2 teentjes knoflook
* 1 theelepel Provençaalse kruiden
* Grofgemalen zwarte peper
* Zout
* 3 eetl. cognac
* 1 dl. droge witte wijn
* ½ liter vleesfond
* 1 dl. slagroom
* 2 dozijn slakken (in blik te koop)
* Losgeklopt ei

Laat het deeg ontdooien. Snijdt de prei in stukken en was ze goed schoon. Smelt de boter zonder dat hij bruin wordt. Voeg de prei toe en bak het op een laag vuur in circa 2 minuten glazig. Voeg de fijngeperste knoflook, de Provençaalse kruiden en de peper toe en bak het geheel nog 1 minuut. Zet het vuur hoog, voeg de cognac toe en laat het mengsel 1 minuut koken, voeg dan de wijn en de vleesfond toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten inkoken.
Giet de soep nu door een fijne zeef. Roer er daarna de slagroom door tot de
soep lichtgebonden is. Peper en zout naar smaak toevoegen.
De slakjes uit laten lekken. Romige-slakkensoep2
Zet 4 koffiekopjes klaar. In elk kopje 6 slakjes leggen en daar soep op scheppen. Van het bladerdeeg rondjes maken met een ronde vorm, die iets groter is dan de rand van het soepkopje. Smeer de randen in met wat ei en druk het deeg over de soepkom. Tot zover is alles voor te bereiden.
De rest is eenvoudig: oven voorverwarmen op 200 graden, kopjes er 20 minuten inzetten tot het deeg goudbruin is en daarna opdienen.
Smakelijk smullen!

Rietjes runderbouillon

Rietjes dubbel getrokken runderbouillon met paling en kervel, elke lepel is een feest! Een volle pan voor 8 personen!

* 1 kilo mager soepvleeskoe
* 3 liter water.
* 1 prei.
* 2 uien.
* Halve knolselderie of 3 stengels selderie.
* Een winterwortel.
Naar keuze:
* Een aantal zakjes bouillonkruiden builtjes van Honig of
* Enkele kruiden en/of rundvleesbouillon blokjes.
* 6 halve palingfilets, in strookjes snijden van ca. 1.5 bij 4,5 cm.
* Bosje kervel
* Peper en Zout

Was het vlees goed af. Breng in een grote soeppan het water aan de kook met wat zout en peper erin. Hierin het vlees laten schrikken en het water weer aan de kook brengen. Afschuimen. Doe er nu alle grof gesneden groenten bij en breng het vocht weer tegen de kook aan. Vuur laag zetten en de soep laten trekken ongeveer 2 uur. Zorg dat de soep niet kookt! Na 2 uur de groenten eruit halen. Laat de soep weer 2 uur trekken. Zeef de soep door een doek. Zet hem weer op met het vlees erin en de kruidenzakjes/blokjes. Niet laten koken! Tegen de kook aan nog zeker 6-8 uur, liefst nog langer, laten trekken. Proef of de soep nog peper of zout nodig heeft. De smaak moet nu echt al zalig sterk zijn. Zorg dat de soepborden goed heet zijn, zet ze bijvoorbeeld even in de oven of magnetron. Leg op elk bord wat palingreepjes. Giet er de bouillon en knip er verse kervelblaadjes over.

Direct opdienen. Smakelijk!

 

Pasta e fagioli

Tja, wat denk je dan, dit is een pastagerecht. Nee dus! Het is de meest
traditionele soep die de Italiaanse keuken heeft voortgebracht. Een bonensoep,
maar wel met pasta erin dus!
Borlottibonen worden meestal gedroogd
aangeboden of in blik. Je moet misschien wel een beetje zoeken, maar deze soep is echt die moeite wel waard.
Een soep voor de winter als het buiten
koud is en als je van binnen lekker warm wilt worden, heerlijk!
Dit recept is goed voor een flinke pan soep voor 8 á 10 personen!

* 300 gram gedroogde borlottibonenPasta-e-fagioli
* 225 gram korte pasta (ditalini of korte macaroni)
* Bosje peterselie, fijngehakt een flinke kop vol
* 1,5 ui of 2 kleine uien
* 2 stengels bleekselder in stukjes
* 3 tenen knoflook, kern eruit en dan snipperen
* 8 wortelen in schijfjes, flinke wortelen, als het winterpeen is, dan 5 stuks
* 3 aardappelen in kleine blokjes
* 125 gram ontbijtspek in stukjes
* 2 blaadjes laurier
* Blikje tomaat in stukjes of gepureerd
* 3 liter kruidenbouillon
* Olijfolie
* Parmezaanse kaas, geschaafd
* P/Z

Leg de gedroogde bonen een nacht in een pan met koud water te weken. Giet ze af en spoel ze nog even na. Bak in een soeppan de spekstukjes in een beetje olie en zet hierin de ui en knoflook aan. Ook de wortel- en selderiestukjes erbij eventjes aanzetten en de laurier en peterselie erbij voegen. Giet er dan de bouillon bij en doe hierin de geweekte bonen en de aardappelblokjes. Even proeven en eventueel zout en peper toevoegen. Breng alles aan de kook en laat het dan 1-2 uurtjes zacht pruttelen tot de bonen gaar zijn. Haal ongeveer een derde van de bonen, aardappelstukjes, bleekselderijstukjes en wortelschijfjes uit de soep en pureer de soep met een staafmixer fijn. Doe de bonen, aardappel en wortel weer in de pan en breng de soep weer zachtjes aan de kook. Nu de pasta erin, die wordt in enkele minuten gaar. Voeg de pasta dus niet al te vroeg toe, want dan wordt hij té gaar en te zacht.

Schep de soep op in een diep bord en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen en een scheutje mooie groene olijfolie.

Paddenstoelensoep

Deze heldere paddenstoelensoep is ondermeer gemaakt van porcini, de supersmakelijke gedroogde funghi (paddenstoelen) uit Italië en verse kastanjepaddenstoelen. En het mooie is dat hij binnen 20 minuten op tafel staat!
Gedroogde paddenstoelen zijn aan de prijs maar de smaak van de soep wordt daardoor weergaloos!

* 20 gram gedroogde funghi porciniPaddestoelensoep
* 250 gram verse kastanjechampignons
* 1 flinke sjalot
* 1 eetlepel olijfolie
* Scheutje witte wijn
* 2 eetlepels sherry
* 1,5 blokjes paddenstoelenbouillon
* Snufje gedroogde tijm
* 1 eetlepel gedroogde of handje versgesneden peterselie
* Zout en peper

Dompel de gedroogde funghi onder in een schaal met 400 cc gloeiend heet water en laat ze daarin minimaal 10 minuten weken. Snipper de sjalot, was de verse champignons en snij daarvan 3/4 deel in stukjes. Als je verse peterselie hebt, was die dan en snij ze heel fijn. Fruit nu de sjalotten in de pan tot ze mooi geel zijn, voeg de verse champignons toe. Blus dit met een klein scheutje witte wijn. Breng de massa op smaak met zout en peper. Haal de geweekte porcini uit het water, laat ze even boven de schaal uitlekken en snij ze in stukjes. Voeg de stukje bij de rest in de pan en bak alles in ca 5 minuten mooi gaar.
Blus nu dit af met het weekwater van de porcini en doe er nog 600 cc water bij. Roer de bouillonblokjes, de tijm en peterselie erdoor en laat de soep ca 10 minuutjes zacht koken. Snij de overgebleven champignons in hele dunne schijfjes. Giet de sherry bij de soep en proef even of er nog peper of zout bij moet.

Heet opdienen en op de soep wat champignonsnippers leggen. Serveer de soep met wat geroosterd brood.

Mosterdsoep met spekjes

Eens een andere soep op het menu, erg lekker, vooral bij een wildmenu. Ook verrassend want de reacties zijn altijd erg leuk, het is toch niet een soep die je elke dag eet.

* 2 eetl. olijfolieMosterdsoep-met-spekjes
* 2 preien in stukjes
* 2 aardappelen in blokjes
* 2 teentjes knoflook
* 4-5 eetl. grove mosterd
* 1-1,5 liter kruidenbouillon (van blokjes)
* 1 pakje room culinair of 1/8 slagroom
* 1 bakje gerookte spekreepjes
* Peper en zout van de molen
* Eventueel wat strooikaas (bijv. Parmezaanse)

Smoor de prei, de gesnipperde knoflook en de aardappelen even in de hete olie met reeds 2 van de eetlepels mosterd. Voeg er nu de bouillon bij en laat het geheel zacht trekken tot de aardappelstukjes gaar zijn. Bak intussen de spekblokjes lekker knapperig!!! en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Warm houden! Maak de soep nu fijn met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en nog twee eetlepels mosterd. Roer nu de room culinair of slagroom door de hete soep en laat dit nog enkele minuutjes zacht warm worden.
Heet opdienen met wat reepjes spek en wat strooikaas erover.

Mosselsoep met safraan

Echt een bijzondere soep, om je vingers bij af te likken!

* 1 kilo mosselen in de schelp
* Wat olie, witte wijn, sjalot, teentje knoflook en peterselie om ze in te
koken.
* Halve winterwortel in kleine blokjesMosselsoep-met-saffraan
* Flinke hand vol hele kleine bloemkoolroosjes
* 1 eetlepel chili olie
* 1 zakje saffraanpoeder
* 1 sjalot heel fijn gesnipperd
* 300 cc water
* 50 cc witte wijnazijn
* 50 gram boter
* 2 eetlepels bloem
* 1 liter bouillon
* 2 eetlepels slagroom, ongezouten, ongezoet en ongeslagen
* 1 eetlepel fijngehakte peterselie
* P/Z

Weet je hoe ik mosselen nog altijd was nadat ze uit de vacuum verpakking komen? Nou, ik smelt een handje zout in heet water in een bak en vul de bak dan verder met koud water. Nu de mosselen erin en enkele keren flink met je armen en handen die mosselen door het zoute water halen. Dan de dichte mosselen in de vergiet doen en die enkele die niet dicht zijn eventjes naprikken met een mesje af ze alsnog sluiten. Is dat niet het geval dan zijn ze dood en worden ze weggegooid!

Kook eerst de mosselen in een grote pan. Doe wat olijfolie erin en fruit daarin wat gesnipperde sjalot en de fijngehakte teen knoflook. De mosselen erin peper en zout erbij en een glas witte wijn. Zo ca 4-5 minuten de mosselen op hoog vuur garen, voeg er halverwege een handje fijngesneden peterselie bij! Mosselen afgieten, mosselnat opvangen en zeven. In pan de 300 cc water doen. Hierin de wortel, bloemkool, chiliolie, sjalot, saffraan en wijnazijn doen. Breng alles al roerend aan de kook, ca 1 minuutje. Afgieten, het kooknat mag weg, de groenten af laten koelen. De mosselen uit de schelp nemen en in een schaaltje klaarzetten. In pan boter smelten en de bloem erdoor roeren. Nu lepel voor lepel het gezeefde mosselnat en bouillon toevoegen en door goed te roeren er een dunne roux, dus mooie dikke soep van maken. Roer de groenten en de mosselen door deze soep en ook de slagroom. Even goed warm laten worden, niet koken! Peper en zout naar smaak toevoegen. Deze heerlijke mosselsoep opdienen met wat fijngehakte peterselie erop.

Smakelijk eten.

 

Minestrone

Een echte aanrader! Beschouw dit recept als basis, maar denk dat je eigenlijk elke seizoengroente kunt gebruiken in deze soep. Dat maakt het ook steeds weer verrassend van smaak! Dit recept is voldoende voor een flinke pan soep.

* stuk spekzwoerdMinestrone2
* 3 aardappelen
* 1 ui
* 2 wortels
* 2 stengels bleekselderie
* Enkele bladeren groene kool
* 1 courgette
* 150 gr geweekte witte, bruine en/of rode of gevlekte bonen
* 200 gram sperzieboontjes
* 1 bosje peterselie
* 2 tomaten
* 1 teen knoflook
* Olijfolie, extra vergine
* Zout
* ± 2 liter groentebouillon
* Zout en versgemalen zwarte peper
* Handvol blaadjes verse basilicum
* Verse tijm
* 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
* 1 eetl. tomatenpuree

Week de bonen 8 uur (1 nacht) in ruim water. Giet het weekwater af, spoel de bonen en kook ze in ruim water in ± 1,5 uur gaar. Snipper de ui grof. Schil de aardappelen en snij ze in stukjes. Snij de wortel in stukjes. Verwijder de harde draden van de bleekselderie en snij de stengels in stukjes. Haal enkele bladeren van de groene of savoyekool en snij de kool in reepjes. Hak het peterselieblad fijn en snij de courgette in blokjes. Snij de tomaten in stukjes. Haal de kern uit de knoflooktenen en hak ze fijn. Snij het spekzwoerd in stukken. Verhit de olijfolie in de soeppan en bak het spekzwoerd uit, voeg de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook toe en bak mee tot de ui glazig is. Voeg de aardappel, de bleekselderie, de wortel, de bonen en het takje tijm toe en bak even mee. Maak op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg zo nodig wat bouillon toe, doe het deksel op de pan en stoof de groenten in 30 tot 45 minuten gaar. Roer regelmatig om. Voeg de rest van de bouillon, de rijst, de stukjes tomaat, 2 el fijngehakt peterselieblad en het klein gesneden basilicumblad toe. Maak de soep zo nodig nog op smaak met zout en versgemalen peper en laat de soep nog 30-60 minuten zachtjes trekken. Verwijder het takje tijm. Voeg nog wat water of bouillon toe als de soep wat te dik is geworden. Dien op in grote soepkom en bestrooi de soep met parmezaanse kaas. Giet er ook nog wat heerlijke mooie olijfolie overheen!

Buon appetito! En……de volgende dag smaakt deze soep nog veel lekkerder!!

Makreelravioli in rucolasoep

Dit voorgerecht is niet alleen heel erg lekker, maar ook een plaatje op je
tafel.
Het is wel wat werk, maar veel van de werkzaamheden kun je
vooraf doen, zodat je bij het klaarmaken tijdens het diner niet al te veel tijd
meer kwijt bent en je weer snel terug kunt naar de tafel met je gasten.

* 200 gram bloem type 00Makreelravioli-in-rucolasoep
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 eieren
* 1 eidooier
* 100 gram makreelvlees (mag ook uit blik)
* 50 gram ricotta
* 1 eetlepel citroensap
* 2 tenen knoflook, kern eruit
* 1 ui
* 300 gram rucola, gewassen en gedroogd
* ¾ liter water
* 2 blokjes groentebouillon
* p/z

Maak van de bloem een bergje op je werkblad, maak er een kuiltje in en giet hierin 2 eieren en een snufje zout. Meng nu van binnenuit de eieren met de pasta, kneed het deeg zo’n 10 minuutjes en maak er dan een mooie bal van. Leg dit deeg in een plastic zakje minstens een uur in de koelkast om te rusten.

Meng het makreelvlees met de ricotta en de eidooier. Breng het op smaak met het citroensap en wat peper en zout.

Voor de soep snipper je de ui en knoflook. Fruit dit in wat olie goudgeel. Doe de ricotta erbij en laat die al roerend enkele minuten slinken. Giet het water erbij en de bouillonblokjes. Als alles goed is gemengd, pureer je de soep in de blender. Breng de soep eventueel verder op smaak met wat peper en zout en houd hem warm.

Kneed het pastadeeg even goed door en maak er met een pastamachine mooie brede lange bladen deeg van. Zorg dat het deeg mooi dun is maar niet té dun. Leg wat van de makreelvulling op het deeg, maak de rand nat met wat water en steek de ravioli uit met een grote ronde steker. Maak nog zo’n rondje en leg dat op het deegrondje met de vulling. Druk de randjes goed op elkaar. Maak er voor elk bord één. Zorg dat je de ravioli bewaard in voldoende bloem, zodat het deeg niet vastplakt aan de onderkant.

Kook vlak voor het opdienen de ravioli al dente in kokend water met wat zout, ongeveer 3 minuten, proef. Dien de soep op met een raviolo in het midden met daarover nog een scheutje mooie olijfolie.

Buon appetito!

Heldere spruitjessoep

Smakelijke en gezonde soep als je weer eens teveel spruitjes hebt gekocht.

* 400 gram spruitjes
* Het kooknat van de spruitjesHeldere-spruitjessoep
* de ui die je hebt meegekookt
* een halve gele paprika
* een bouillonblokje

Snij de paprika in dunne lange sprieten en dan een keer door de helft. Maak de spruitjes schoon en kook ze niet te lang ( ca. 8 minuten) in water met wat zout en een flinke ui in vieren erbij. De spruitjes worden door de ui heerlijk zoet! Zet na 8 minuten het vuur onder de pan uit (*) en laat de spruitjes nog een minuut of 5 nagaren in het kookvocht. Snij de ui intussen wat fijner en doe de paprikasprietjes in het kooknat om te garen. Breng de soep op smaak met een bouillonblok en wat peper en zout. Soep direct opdienen!

TIP: kun je niet direct opdienen, stop dan met het bereiden van deze soep direct na de 8 minuten koken van de spruitjes. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Ga vlak voor opdienen verder door eerst het kooknat weer op te warmen en verder te gaan in het recept waar je een sterretje (*) ziet staan.

Smakelijk eten!

Groentjessoep van Annick

Annick maakte voor ons deze flinke pan verrassende soep met een zoet smaakje, heel gezond en lekker!

* 5 eetlepels olijfolie
* 1 groene, 1 gele en 1 rode paprika Groentjessoep-van-Annick
* 2 tenen knoflook
* 1 courgette
* 250 gram liefst kastanje champignons
* 3 tomaten
* 300 gram schoongemaakte ui
* 1 eetlepel Provencaalse kruiden
* 4 blokjes kippenbouillon
* Eventueel een bakje Boursin Cuisine: knoflook en fijne kruiden
* 2 liter water
* 1 kopje water

Ook heb je een staafmixer nodig!

Snij de uien fijn, haal de kern uit de knoflook en snij de tenen heel fijn. Was de paprika’s en maak ze schoon. Bewaar van elke paprika 1/8 deel en snij de rest in stukken. Was en snij ook de courgette in stukken. Champignons schoonmaken en doorsnijden. Tomaten ontvellen en fijnsnijden.

Doe de olie in de pan en fruit hierin eerst de ui en knoflook. Voeg dan de paprika’s, courgette, champignons en tomatenstukken erbij en laat alles even lekker aanfruiten. Voeg er een kopje water bij en laat alles ca 30 minuten verder stoven met het deksel op de pan. Maak nu met de staafmixer een mooi glad mengsel van de gestoofde groentjes. Voeg er 2 liter water bij en de kippenbouillonblokjes en laat de soep even trekken en goed heet worden. Nu de kruiden erin en naar smaak wat peper, geen zout, want er zit al zout in de bouillonblokjes!

Snij de overgebleven paprikastukken in héle kleine blokjes. Schep op elk bord wat soep en leg hierin een schepje Boursin. Strooi hierover wat dan de gekleurde kleine paprikablokjes en je hebt een feestelijk bord soep. Smakelijk eten!