Een dijk van een soepje met een hoed van bladerdeeg uit de oven! Marjo maakte er voor ons een feest van! En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk voor zo’n bijzonder soepje!
* 4 plakjes bladerdeeg
* 100 gram prei
* 25 gram boter
* 2 teentjes knoflook
* 1 theelepel Provençaalse kruiden
* Grofgemalen zwarte peper
* Zout
* 3 eetl. cognac
* 1 dl. droge witte wijn
* ½ liter vleesfond
* 1 dl. slagroom
* 2 dozijn slakken (in blik te koop)
* Losgeklopt ei
Laat het deeg ontdooien. Snijdt de prei in stukken en was ze goed schoon. Smelt de boter zonder dat hij bruin wordt. Voeg de prei toe en bak het op een laag vuur in circa 2 minuten glazig. Voeg de fijngeperste knoflook, de Provençaalse kruiden en de peper toe en bak het geheel nog 1 minuut. Zet het vuur hoog, voeg de cognac toe en laat het mengsel 1 minuut koken, voeg dan de wijn en de vleesfond toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten inkoken.
Giet de soep nu door een fijne zeef. Roer er daarna de slagroom door tot de
soep lichtgebonden is. Peper en zout naar smaak toevoegen.
De slakjes uit laten lekken.
Zet 4 koffiekopjes klaar. In elk kopje 6 slakjes leggen en daar soep op scheppen. Van het bladerdeeg rondjes maken met een ronde vorm, die iets groter is dan de rand van het soepkopje. Smeer de randen in met wat ei en druk het deeg over de soepkom. Tot zover is alles voor te bereiden.
De rest is eenvoudig: oven voorverwarmen op 200 graden, kopjes er 20 minuten inzetten tot het deeg goudbruin is en daarna opdienen.
Smakelijk smullen!