Risotto met asperges

Natuurlijk, in het voorjaar gaan we de risotto verrijken met witte en groene asperges, heerlijk! En niet moeilijk hoor, gewoon van tevoren de asperges garen en vervolgens aan de beetgare risotto toevoegen, lekker makkelijk!
Dit recept is voor een flinke pan risotto als voorgerecht, dus zeker voor 6 tot 8 personen.

* 500 gram groene asperges
* 500 gram witte asperges
* 500 gram Carnaroli risottorijst
* Het nat waarin je de asperges hebt gekookt
* Flinke scheut mooie olijfolie
* 2 blokjes groentebouillon
* 2 handen vol fijngehakte peterselie
* Peper en zout naar smaak
* Een zakje Parmezaanse kaas

Schil de asperges, de witte helemaal, de groene half en snij het kontje eraf, het harde deel. Breng een ruime pan water aan de kook met daarin wat zout en een schep suiker en als het kookt de asperges erin. Eerst de groene ongeveer 6 minuten, vuur uit en nog 6 minuten laten nagaren. Haal de groene asperges eruit, breng het water weer aan de kook en nu de witte erin, hetzelfde verhaal maar dan 8 minuten. Bewaar het kookvocht!
Flinke scheut olie in een grote pan en daarin even de rijst ronddraaien. Nu lepel voor lepel het aspergenat erbij voegen, ca. 15 tot 20 minuten, tot de rijst bijna gaar is. Op smaak brengen met de bouillonblokjes, peper en zout en nu de in stukken gesneden asperges erbij doen.
Naar smaak wat Parmezaanse kaas erdoor en smullen maar!

Doperwtenpuree

Deze groenkleurige puree smaakt lekker als “bedje” voor vis of vlees. Het geeft extra kleur én smaak aan je gerecht!

Voor 4 bordjes:
* 150 gram doperwtjes uit de diepvries, niet te grote en niet te kleine
* 1,5 eetlepels crème fraîche
* 1 eetlepel olijfolie
* 1 eetlepel mint, heel fijngehakt (3 takjes)
* Peper en zout

Breng de erwtjes in een bodempje water aan de kook en laat ze 10 minuutjes zacht koken tot ze lekker zacht zijn. Geen zout erbij, want dan worden de erwtjes taai. Zorg ervoor dat het niet droog kookt! Was intussen je munt en hak het fijn. Zeef de erwtjes en bewaar het kookvocht. Pureer ze fijn met de munt en crème fraîche. Als de puree te stevig wordt dan voeg je er wat van het kookvocht bij. Breng de puree op smaak met de olijfolie en naar smaak peper en zout.
Vind je de puree te korrelig, wrijf hem dan met een bolle lepel door de groenten zeef, dan wordt hij zeker prachtig!

Zalm met garnaal

Dit mooie vis- voorgerecht heeft wat meer tijd en aandacht nodig dan normaal. Het is dan ook een bijzonder smakelijk voorgerecht met heerlijke producten. Lees maar eens de ingrediëntenlijst dan proef je al een beetje hoe lekker dat wordt! Voor 4 personen!

Voor de tartaar van zalm:
* 350 gram verse zalm in mooie vrij kleine blokjes
* 1 eetlepel gesnipperde bieslook
* Verse peper en zout van de molen naar smaak
* 1 tot 1,5 eetlepel olijfolie extra vergine
* een flinke kneep citroensap

Voor de erwtenpuree:
Zie mijn recept “Doperwtenpuree” onder Bijgerechten.

En verder…
* Per persoon 3 verse tijgergarnalen
* Per persoon een klein plakje gerookte zalm
* Per persoon een theelepeltje zalmeitjes
* Per persoon wat kleine miniblaadjes (in zo’n bakje, kies zelf maar welke smaak)
* Een flesje Balsamico crème, te koop in speciaalzaak, soms bij de Lidl
* 1 sinaasappel in schijven

Een dag van tevoren:
Maak de erwtenpuree.
Marineer de garnalen en bak ze na enkele uren even gaar in een koekenpan.

Minimaal één uur voor het opmaken van dit gerecht:
Doe de blokjes zalm in een schaal en voeg daar de bieslook, peper en zout aan toe. Overgiet dit met de olie en meng alles dooreen.

Opmaken van de borden:
Met een ronde uitsteekvorm met een doorsnee van 5,5 cm en een hoogte van 3 cm een mooie tartaar van zalm op elk bord leggen. Daarnaast met een eetlepel een mooie groene bladvorm smeren met de erwtenpuree. Op het bedje van puree 3 garnalen. Op de tartaar een soort bloem van gerookte zalm maken met daarop een theelepeltje zalmeitjes.
Naast de tartaar enkele stukjes sinaasappel en over het geheel wat van die kleine blaadjes strooien. Tenslotte met je flesje Balsamico crème mooie strepen trekken over het gerecht, zie foto.
Een plaatje maar ook echt verrukkelijk!

Artisjok om te smullen

Die knoepers van artisjokken zijn verrukkelijk om te eten, elk blaadje een voor een eraf pellen, dopen in een zalige dressing en leegzuigen. Tot je komt bij de bodem, de haartjes binnenin eraf snijden en dan kom je bij de schat, het hart. Mmm dat is pas smullen!

* 4 grote artisjokken
* 1,5 flinke citroen in stukken
* Peper en zout van de molen

Voor de dressing:
* Kleine rode ui in fijne snippers
* 2 theelepels grove mosterd
* 4 eetlepels citroensap
* 4 eetlepels olijfolie extra vergine
* 4 eetlepels zonnebloemolie
* 1 eetlepel gembernat
* Peper en zout van de molen

Snij de steel van de artisjok plat onder de bloem af. Snij van de bovenkant 1/3 deel weg. Haal de eerste 1 of 2 rijen van de blaadjes eraf en knip de punten van de overige blaadjes. Kook de artisjokken ca. 40 minuten in een pan kokend water waarin je de citroenstukken hebt gedaan en peper en zout. Leg ze in de pan met de bodem naar beneden. Hou ze onder water door er een bord op te leggen. Als je de onderste blaadjes er gemakkelijk af kun trekken zijn ze gaar. Haal ze uit de pan en laat ze op kop uitlekken.
Intussen kun je natuurlijk mooi die heerlijke dressing maken. Gewoon alles in een schaaltje en mengen.
Leg dan op elk bord een artisjok, giet er wat dressing overheen dan kan de dressing vast in de bloem trekken. Geef er wat extra dressing bij in een schaaltje om de blaadjes in te dopen. Nu pluk je vanaf de buitenkant blaadje voor blaadje van de artisjok, even dopen in de dressing en dan schraap je met je tanden het onderste zachte deel naar binnen. Ga zo door tot je komt bij de bodem, de haartjes binnenin eraf snijden en dan kom je bij de schat, het hart. Mmm dat is pas smullen!

Olijvensoep

Hé, die hebben we nog nooit gegeten, je hoort het heel vaak. Nou maar dan wordt het toch eens tijd om deze overheerlijke soep van groene olijven te maken. Met dank aan Maria. Dit recept is goed voor 12 kleine kopjes soep.

* 120 gram groene olijven zonder pit
* 4 sjalotten
* 1 flinke teen knoflook
* 1 eetlepel gedroogde oregano
* 4 eetlepels bloem
* 1500 cc-kippenbouillon
* 4 tomaten op olie
* 250 gram mascarpone
* 60 gram olijven tapenade (mag uit een potje)
* Ca 10 blaadjes basilicum
* 100 ml Marsala

Snipper de sjalotjes fijn en hak ook de knoflook fijn, haal er wel eerst even de kern uit. Fruit de sjalot met de knoflook zachtjes in de olijfolie met een klein snufje zout erbij en de oregano. Strooi er na enkele minuutjes de bloem overheen en meng alles. Laat dit ook enkele minuten zacht garen in de olie. Giet er dan een soeplepel bouillon bij en roer alles goed zodat het mooi mengt. Doe dat ook met de rest van de bouillon, lepel voor lepel. Nu de olijven en tomaat erbij en laat dit onder af en toe roeren 10 minuten heel zacht koken (niet bubbelen!) op laag vuur.
Snij de basilicum in reepjes en doe hiervan de helft in de soep tezamen met de mascarpone en de tapenade. Pureer nu de soep met de staafmixer, roer dan pas de Marsala doorheen. Dien de soep op in kleine koffiekopjes en garneer met nog wat hele fijne snippertjes basilicum.

Tomatensalade uit Andalusië

Wat een heerlijke smaken proef je in deze tomatensalade die ik Jamie zag maken op TV. Je kunt hem eten als onderdeel van een grote tafel gevuld met tapas of als bijgerecht of zelfs als voorgerecht. Een salade die wat mij betreft het voorjaar gaat inluiden!

Voor de salade:
* 6-8 mooie stevige tomaten in halvemaantjes, kroontjes verwijderen
* 4 lente-uitjes in ringetjes
* Flinke scheut mooie olijfolie
* 1 eetlepel sherry-azijn
* Handvol basilicum in snippers
* Peper en zeezout naar smaak

En ook nog:
* 75 gram harde chorizoworst in stukjes
* 2 tenen knoflook
* Wat olijfolie
* Scheutje sherry-azijn

Meng alle ingrediënten voor de salade in een mooie schaal en laat alles even intrekken. Snij de wordt eerst in plakjes en de plakjes in 4 of 6 stukjes. Laat de worst in wat olie lakker bakken zodat ze een mooie donkere kleur krijgen. Pel de knoflook en snij de tenen in dunnen plakjes. Pas als de worst goed is gebakken laat je heel even de schijfjes knoflook kleuren in de olie en blus dit af met de azijn.
Verdeel de worst en knoflook over de tomatensalade en giet er eventueel als je dat een goed idee vindt ook nog wat van de worstsaus erover. Dit laatste is niet nodig maar wel lekker.

Flaugnarde met vruchten

Een heel simpel te maken nagerecht, heel leuk om te maken samen met je kinderen of kleinkinderen. Het is eigenlijk een veredelde pannenkoek met vruchten maar dan in de vorm van een taart. Een heel lekker! Je kunt hier gemakkelijk met 10 personen van eten.
Nodig: een oven en een platte ovenschaal.

* 2 limoenen, gewassen
* 160 gram bloem
* 5 eieren
* 125 gram suiker
* Extra 25 gram suiker
* 2 zakjes vanillesuiker400 ml melk
* 500 gram vruchten, bijv. frambozen en mango (in stukjes)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de limoenen en pers ze uit. Neem een mengschaal en doe hierin de bloem, de eieren, 125 gram suiker, vanillesuiker, de limoenrasp en het limoensap. Meng dit alles tot een mooi glad mengsel.
Vet de ovenschaal in en bestrooi de schaal met suiker. Schenk het beslag in de schaal en verdeel de vruchtjes en vruchtstukjes over de schaal. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de flaugnarde in 30 minuten goudbruin en gaar. Laat hem dan wat afkoelen, bestrooi hem met poedersuiker en serveer.
Lekker met slagroom of met crème fraîche waardoor je een lekkere scheut fruitlikeur hebt geroerd, of met allebei!

Als je verse kersen zonder pit meebakt dan heet dit gerecht Clafoutis.

Rijstvelloempias

Een koud voorgerecht van kleine loempia’s gemaakt van rijstvellen en gevuld met o.a. heerlijke rivierkreeftjes. Daarbij een lekkere Thaise saus en smullen maar.
Met dit recept maak je ca. 12 loempia’s.

Voor de saus:
* limoen
*
2 eetlepels suiker
4 eetlepels Thaise vissaus
*
100 ml water
*
1 bosui
* 100 gram rettich
Voor de loempia’s:
*
80 gram mihoen
*
½ komkommer
*
50 gram rettich
*
12 rijstvellen
*
15 gram munt, alleen de blaadjes
*
5 gram koriander, alleen de blaadjes
* 125 gram rivierkreeftjes
*
100 gram taugé

We gaan eerst de saus maken.
Pers de limoen uit en doe het sap in een kom. Voeg de suiker, 4 eetlepels vissaus en het water toe. Roer totdat de suiker is opgelost. Snijd het bosuitje fijn en voeg toe aan de dipsaus. Snij of rasp de rettich fijn en meng met de rest van de vissaus.

Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout. Spoel koud en doe in een kom. Snijd de komkommer in de lengte in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Halveer de reepjes. Snij van de rettich ongeveer dezelfde maat reepjes. Blancheer de taugé 20 seconden in kokend water en spoel direct koud af.
Vul een schaal of diep bord tot halverwege met warm water. Week hierin een rijstvel ca. 30 sec. en leg het op een schone plank of werkblad. Scheur een muntblaadje in stukjes en leg in het midden van het rijstvel met een paar blaadjes koriander.
Leg er wat rivierkreeftjes, mihoen, rettich, komkommer en taugé op en druppel er enkele druppels Thaise vissaus overheen. Zorg dat de vulling de vorm van een worstje van 10 x 4 cm heeft. Vouw het rijstvel over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol op.

Maak zo ook de overige rijstvelloempia’s en serveer er een schaaltje met dipsaus bij.

Groente curry

Verse groenten, een must in deze moderne tijd! Wil je eens een Oosterse smaak geven aan je heerlijke groenten? Maak dan dit recept van verse groenten met een gemakkelijke en lekkere currysaus. Heel heet of minder heet, dat ligt aan de hoeveelheid currypasta die je gebruikt. Gewoon uitproberen anders zou ik zeggen, maar begin maar rustig aan….

* Currypasta is tegenwoordig in rode en in groene vorm overal te koop dus je hoeft er niet zelf voor aan de slag.

* 1-3 eetlepels rode currypasta
*
Halve bloemkool (ca. 300 gram), in roosjes
*
300 gram sperzieboontjes, getopt en in drieën
*
1 rode paprika gesneden in vierkantjes
*
 blikje kokosmelk (200-250 gram)
* 80
gram ongezouten cashewnoten
*
Sap van 1 limoen
*
Handje verse koriander
*
3 lente-uitjes
*
Halve eetlepel komijnzaadjes
*
1 eetlepel suiker,
*
Scheut zonnebloemolie
*
Snufje zout naar smaak

Roer de curry in wat olie met de suiker en giet daarin de kokosmelk. Laat dit even opwarmen. Schep nu de groenten erdoor en geef ze ca. 10 minuutjes om lekker te garen. Snij intussen de lente-uitjes in ringetjes en hak de koriander grof. Doe ze in 2 kommetjes. Rooster de nootjes in een pan lichtbruin en doe deze ook in een kommetje. Dan daarna in dezelfde pan de komijnzaadjes even roosteren en eruit scheppen.
Proef nu de curry en voeg er naar smaak limoensap, zout en suiker toe. Strooi de komijnzaadjes erover. Dien de curry op met heerlijke rijst en garneer met de lekkere ingrediënten uit de kommetjes.
Smakelijk!

Spruitjes uit de wok

Heerlijk spruitjes zeker knapperig uit de wok. Ze hebben de smaak meegekregen van de spekjes en vormen zo een super combinatie! Je kunt er met 2-3 personen heerlijk van smullen.

* 500 gram spruitjes
* 1 flinke sjalot
* Olijfolie om in te bakken
* 100 gram gerookte spekblokjes

Maak de spruitjes schoon en snij ze doormidden. Breng in een pan water met wat zout aan de kook en blancheer hierin de spruitjes 4 minuten. (Blancheren is de groenten in kokend water doen, afgieten en koud afspoelen).
Snipper intussen de sjalot. Verhit de olie in een wok en bak de spekblokjes 5 minuten. Voeg de sjalot toe en bak die 2 minuten mee. Nu de spruiten erbij en roerbak nog 2 minuten tot de spruiten beetgaar zijn. Breng op smaak met peper.
Nóg lekkerder met een scheutje mooie olijfolie eroverheen!