Koolrabi and friends

Een koolrabi is bijzondere gezond en het is ook steeds weer een uitdaging om er iets aparts van te maken en niet gewoon raspen in een salade of in blokjes koken. Oók lekker natuurlijk, maar ach, een mens wil weleens wat anders!
Dit is een wok gerecht voor 3-4 personen.

* 1 flinke koolrabi
* 1 lekkere zoetzure appel, liefst met een mooie rode schil
* Handvol peultjes
* Handvol kerstomaatjes
* Scheut ketjap manis
* Olijfolie om in te bakken
* 1 theelepel Mediterrane tuinkruiden
* Een snufje tijm
* Peper en zout

Schil de koolrabi en snij hem in de vorm van dunne frietjes. Was de appel en snij hem met de schil er nog aan in iets dunnere frietjes. Was de peultjes en trek er even de puntjes af. Was de tomaatjes en snij ze doormidden. Verhit de olie in een wok en wok hierin eerst de koolrabi met een scheut ketjap en peper en zout. Na enkele minuten de appel en peultjes erbij. Doe hierdoor wat Mediterraanse kruiden en tijm. Na weer enkele minuten de tomaatjes.
Mmm, dat is lekker, knapperige en zeer smakelijke groenten. Heerlijk bij een konijnenbout met wat mooie aardappeltjes.

Rijstsalade met zalm

Zo vaak houd je een portie rijst over van de vorige dag. Daarmee kun je de heerlijkste koude salades maken. Dit keer met gerookte zalm en nog wat dingen die ik in huis had. Je kunt altijd zelf variëren maar zorg wel voor balans in de smaken. Deze salade is in ieder geval erg lekker!
Dit recept is voor een lunchsalade voor 2 personen.

* 1 schaaltje witte rijst (eerder al gekookt)
* 1 pakje gerookte zalm 100-150 gram, de zalmplakken in stukjes snijden of
trekken
*
Flinke handvol kort gekookte sperziebonen in kleine stukjes gesneden
*
Handje gehakte platte peterselie
*
1 flinke stengel sla-ui in snippers
*
½ zoetzure appel geraspt in grove snippers
*
3 tomaten op olie in stukjes
*
1 eetlepel olijfolie
*
2 eetlepels olie van de tomaten op olie
*
Peper en zout
*
Wat sla en tomaat als garnering 

Meng alle heerlijkheden door de rijst en breng de rijst op smaak met peper en zout. Laat hem even staan in de koelkast en leg de salade op een bedje van sla.
Als garnering wat tomaat, mmm. Heerlijk!

Spaghetti met schelpen

Pasta met vis, een supercombi! In deze pasta, spaghetti, heb ik diverse soorten schelpdieren verwerkt. Grote en kleine vongole (venusschelpen of kokkels) en lekkere mosselen. Dit recept is voor 2 personen.
Geniet ervan!

* Handvol mosselen
*
Handvol kleine vongole
*
Handvol grote vongole
*
Als je eraan kunt komen dan wat palourde of amande (grote schelpen)
*
1 sjalot
*
2 tenen knoflook
*
Handvol peterselie
*
Kopje droge witte wijn
*
250 gram spaghetti
*
Flinke scheut olijfolie
*
1 eetlepel boter
*
Een kneepje citroensap
* Z
out en peper van de molen

Was en spoel de schelpen heel goed. Ik was ze graag in water waarin flink wat zout is opgelost.
Daar gaat het zand het beste van uit de schelpen. Hoewel, tegenwoordig zijn de schelpen erg goed schoon als je ze koopt. Was en hak de peterselie fijn. Ook de sjalot en knoflook fijnsnijden.
Giet de wijn in een pan en breng daarin de grootste schelpen aan de kook. Voeg na enkele minuten ook alle andere schelpen erbij en laat ze koken toe ze opengaan. Haal nu steeds de geopende schelpen direct uit de pan en laat ze rusten in een schaal. Zeef het vocht even in een schaaltje.
Breng een grote pan water met zout aan de kook voor de spaghetti.
Giet een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalot, de knoflook en 2/3 van de peterselie. Als dit na enkele minuten mooi gaar is, giet dan het gezeefde vocht van de schelpen erbij en laat dit vocht inkoken tot 1/3. Kook de spaghetti nu beetgaar al dente, afgieten. Intussen haal je de visjes uit de schelpen. Als het vocht voldoende is ingekookt dan haal je de pan van het vuur, de schelpdiertjes gaan erin om op te warmen, een kneepje citroen en wat peper en zout naar smaak erdoor. Dit meng je nu door de spaghetti. Opdienen en nog wat verse peterselie erover en wat olijfolie.
Mmmmm dat is me toch lekker!!!!!

Curry met zalm

Eigenlijk is het maken van een snelle voedzame maaltijd in de wok niet zo bijzonder moeilijk. Je hebt een paar basis ingrediënten nodig, in huis zeg maar en daarmee leg je de basis voor allerlei heerlijke snelle wok maaltijden.
Dan bedoel ik rode of groene currypasta die je kant en klaar kunt kopen in je supermarkt, kokosmelk in blik of doosje; een flesje sojasaus, de zoete variant en een flesje vissaus. Tja, en wokolie om in te bakken natuurlijk!
Hieronder een simpele curry met zalm en sperzieboontjes. In plaats van zalm kun je ook kip gebruiken of garnalen.
Dit recept is voor 2 personen.

* Scheut wokolie
* 1 kleine eetlepel rode currypasta ( of anderhalve eetlepel als je van heet houdt)
* 1 blikje kokosmelk van 400 cc
* 400 gram sperziebonen, puntjes eraf en doormidden
* 1 courgette (optioneel)
* 15 kersttomaatjes in vieren of doormidden
* 200 gram verse zalm zonder vel, in blokjes
* 2 eetlepels sojasaus
* 1 kleine eetlepel vissaus
* 1 eetlepel bruine suiker

Breng driekwart van de sperzieboontjes aan de kook met water en wat zout. Na 5 minuten afgieten. De andere sperzieboontjes schuin snijden in kleine stukjes; deze stukjes worden straks rauw verwerkt. Nu een scheut olie in de wok en daarin de currypasta even rondroeren, voeg er dan de kokosmelk aan toe en breng dit rustig aan de kook.
Hierin de blokjes zalm rustig even rondroeren, de boontjes erbij; op smaak brengen met de vissaus, sojasaus en de bruine suiker en laat nu alles 5 minuten rustig pruttelen.
Op het laatst de tomaten en de bonenstukjes nog enkele minuutjes meekoken.
Als je een courgette hebt en een snijder die er dunne sliertjes van kan snijden dan is het heerlijk om wat hiervan over het gerecht te snijden, en anders gewoon in lekkere stukjes even op het laatst meebakken.
Opdienen met witte rijst, heerlijk!

Tip: hou je meer van aardappelen dan van rijst, wok dan voorgekookte blokjes aardappel mee in de wok, ook lekker!

Tomatensoep met een Italiaanse knipoog

Deze soep kan vrij eenvoudig gemaakt worden en is een heerlijk zuppa pomodori! Vooral kinderen zijn er dol op, zeker als je er een handje gewone (bijv. Surinaamse) rijst in laat meekoken.

* Enkele eetlepels olijfolie extra vergine 
* 1 witte ui, fijngesnipperd
* 1 flinke teen knoflook of 2 kleine, kern eruit in hele fijne blokjes
* 2 kruidenbouillonblokken
* 1 blikje van 400 gram kleine stukjes tomaat in blik
* 1 fles tomatenpolpo van ca. 450 cc.
* Verse basilicum in dunne reepjes gesneden
* 1 eetlepel suiker
* 1 eetlepel aceto balsamico
* 2 eetlepel fijngesneden verse platte peterselie
* Peper en zout uit de molen naar smaak

Fruit de gesnipperde ui en de knoflook zachtjes in enkele eetlepels olijfolie extra vergine. Let op dat de knoflook niet bruin wordt!  Giet de tomatenblokjes en het tomatensap uit de fles in de pan, vul blikje en fles met water en giet ook dit erbij. Laat alles goed opwarmen en doe er dan nog de bouillonblokjes, de suiker, de aceto balsamico en peterselie bij.
Als je er van houdt dan is een handje rijst heerlijk als vulling in deze soep. Dat deed mijn moeder altijd en ik vind het ook heerlijk!
Laat dit geheel zo’n 15 minuten zacht pruttelen, zeker als er rijst in zit, die moet helemaal openstaan. Als de soep erg dik is (let op: deze soep behoort wel enigszins dik te zijn!) dan kun je er wat water aan toevoegen, misschien moet je er dan nog wat kruidenbouillon bijdoen. Dat is altijd naar de smaak van de kok!
Opdienen met wat gesnipperde basilicum, buon appetito!

Fusilli al prosciutto

Je kunt die verrukkelijke wokkels omringen met werkelijk allerlei heerlijke ingrediënten. Vandaag kies ik voor blokjes gekookte ham. Maar er zitten meer lekkere dingen in, zoals slierten courgette en kleine blokjes feta. 

* 500 gram fusilli
* 1 grote witte ui, gesnipperd
* 1 grote teen knoflook, in hele kleine snippers
* 150 gram gekookte hamblokjes
* 75 gram fetablokjes
* 50 gram fijngestampte pistachenootjes
* 2 courgettes of een hele grote
* 1 theelepeltje tijm, liefst verse
* Olijfolie extra vergine
* Peper en zout naar smaak
* Naar keuze nog Parmezaanse kaas

Kook de fusilli al dente zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en bewaar wat van het kookvocht.
Snij mooie dunne lange sliertjes van de courgette. Fruit de ui en knoflook zacht in enkele eetlepels mooie olie. Voeg er de hamblokjes en courgetteslierten bij en laat dit even meebakken.
Dan de nootjes en tijm. Breng alles op smaak met peper en zout. Op het laatste moment de blokjes feta erdoor doen en als het wat te droog overkomt dan kun je er nog wat van het pastakookvocht doormengen. Opdienen met een mooie scheut olijfolie eroverheen.
Buon appetito!

 

Koolsalade

Heerlijke frisse salade van gezonde rode en witte kool, erg lekker bij een zomerse maaltijd! Maak hem liefst enkele uren van tevoren, dan is hij nog lekkerder!

* 300 gram fijngesneden rodekool
*
300 gram fijngesneden witte kool
*
1 rode ui, gesnipperd
*
1 wortel in dunnen reepjes gesneden
*
Handvol fijngehakte peterselie, liefst platte

Voor de dressing:
*
6 eetlepels fritessaus of mayonaise
*
4 eetlepels appelazijn
*
2,5 eetlepels grove mosterd
*
2 eetlepels honing
* Peper en zout naar smaak

Maak de dressing, meng de gesneden groenten in een ruime schaal en vermeng de heerlijke dressing daarna met de groenten.
Koel en afgedekt wegzetten in de koelkast tot aan de maaltijd. Dan de groenten opnieuw even door elkaar husselen en klaar is je heerlijke frisse koolsalade!

Salade van rode biet

De recepten die Jamie ons regelmatig voorschotelt tonen zijn voorliefde voor de eenvoudige gezonde keuken. Zo ook deze bietensalade!

* 1 zakje rode bieten, naturel
* 1 handvol gehakte platte peterselie
* 1/2 pakje feta
* Sap van 1/2 citroen
* 2 eetlepels mooie olijfolie extra vergine
* 1 eetlepel aceto balsamico
* Peper en zout naar smaak

Rasp de bietjes met de grove rasp in een schaal. Roer er de aceto balsamico, olijfolie en het citroensap doorheen en breng alles op smaak met wat peper en zout. Hak de peterselie en roer driekwart ervan door de bietjes. Meng alles goed en giet het in een mooie schaal. Kruimel de feta in het midden over de salade en daarover het restje peterselie.
Sprenkel dan ook nog wat prachtige olijfolie erover en klaar is je bietensalade!

Penne met aubergine

De aubergine is in de Mediterraanse keuken een onontbeerlijk onderdeel in de gerechten. Gelukkig komt hij ook in de Nederlandse keuken steeds vaker voor. In dit gerecht is hij deel van de pastasaus, erg lekker!

* 400 gram penne rigate
* Olijfolie
* 300 gram rundergehakt, liefst grof gemalen
* 1 aubergine, gewassen en in grove blokjes
* 1 flinke sjalot, fijngesnipperd
* 2 tenen knoflook, kern eruit, door de pers
* 1 handvol gehakte platte peterselie
* 1 blokje groentebouillon, gekruimeld
* Peper en zout naar smaak
* Ca 350 cc. tomatensaus uit fles
* 1 eetlepel tomatenpuree
* Wat warm water van het pastakookvocht

Haal het gehakt in een kom uit elkaar en kruid het met peper en zout. Pers er de knoflook bij en de fijngesnipperde sjalot. Tenslotte de peterselie erin en alles goed mengen. Giet wat olijfolie in je wokpan en gaar hierin het gekruide gehakt. Intussen heb je de aubergine in blokjes, voeg ze toe als je gehakt gaar is. Kruimel hierover je bouillonblokje en laat het enkele minuutjes zacht bakken.Maak in het midden een vrij plekje en bak hierin een minuutje de tomatenpuree. Schenk dan de tomatensaus erbij en meng alles goed. Laat dit zacht pruttelen, als het te droog is voeg je er wat warm water bij.
Kook de penne in ruim water met zout al dente. Afgieten en in de wok mengen met de saus. Opdienen met Parmezaanse kaas, brood en natuurlijk naar keuze een goed glas wijn! Buon appetito!

 

 

 

Peperonata van Angela

Weer een origineel recept van een Italiaanse buurvrouw dit keer op de camping in Umbrië. Dit groentegerecht smaakt heerlijk als antipasta of als bijgerecht.

* 700 gram paprika’s, in reepjes
* 1 of 1,5 bouillonblokje (naar smaak)
* 30 gram geconcentreerde tomatenpuree
* 2 tenen knoflook, kern eruit en in superfijne blokjes
* Handvol fijngesneden platte peterselie
* 1 tomaat in stukjes
* Peper en zout naar smaak
* Scheut mooie olijfolie extra vergine

Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de knoflook op laag vuur goudblond. Voeg de paprikareepjes erbij en laat die 5 minuutjes meesmoren. Na ca 5 minuutjes de tomatenpuree met het verkruimelde bouillonblokje erbij doen en ook de tomatenstukjes. Breng als je wilt verder op smaak met peper en zout en laat het 30 minuten zacht pruttelen. Als de paprika mooi zacht zijn dan kan het vuur uit. Wat fijngehakte peterselie erover en klaar!
Buon appetito!