Antipastiplank Jamie Oliver

Dit moet je eigenlijk gezien hebben, ik zag het tijdens een uitzending op TV
van Australian Masterchef 2012. Drie kandidaten moesten het opnemen tegen Jamie Oliver. Zij moesten in hele korte tijd een houten plank vullen van minstens 70 centimeter lang met een scala van antipasti.
Jamie is daar goed in, hij
heeft er zelfs over geschreven in zijn boek “Jamie in Italië”!
Nou, dat was me een spektakel, geweldig wat super mooi om naar te kijken, ik kon het bijna ruiken en proeven dóór het Tv scherm heen!
Hier volgen de ingrediënten en de foto die ik van het scherm genomen heb. Ik zal daarna zoveel als ik kan de bereidingen hier opschrijven. Maar laat gewoon je fantasie werken, je hoeft ook niet álles te gebruiken, je kunt misschien ook
niet alles kopen maar kies zelf wat je lekker vindt en begin!
Buon appetito!!

* Kleine artisjokkenantipastaplank-Jamie
* Vijgen, als je ze kunt krijgen liefst verse
* Italiaanse rauwe ham, ook nog andere Italiaanse hammen
* Pijnboompitten
* Kappertjes/ kappers
* Olijven
* Broccoli
* Scampi’s/ langoustine
* Witte inktvissen, middensoort
* Courgettes in diverse kleuren
* Tomaten in diverse vormen en kleuren, bijv. mini trostomaatjes en mooie harde tomaten
* Rode peper
* Asperges, witte of groene
* Verse erwtjes of tuinboontjes
* Div. kruiden: basilicum, oregano, dille, mint, dragon
* Knoflook
* Olijfolie extra vergine
* Aceto balsamico
* Geitenkaas
* Ricotta
* Mozzarella
* Chinese kool
* Radicchio
* Citroen
* Noten
* Mooi brood om te grillen voor bruschetta
* Peper en zout

Je ziet het, een superlange lijst om erg veel heerlijke mooie antipasti van te maken!!

Antipasti met vijgen

In mijn korte verhaaltje hieronder vind je alles wat je kunt doen om dit
heerlijke voorproeverijtje te maken. De hoeveelheden hangen helemaal af van het aantal personen die aan je tafel zitten.

Als je van vijgen houdt dan is een groot bord met die heerlijke vruchten een enorme traktatie. Wil je jezelf of je gasten nu echt verwennen, maak er dan een feest van met diverse soorten vlees, zoals rauwe Italiaanse ham, salami en een paar brokkenAntipasti-met-vijgen Parmezaanse kaas.
Ook wat kerstomaatjes en als ze zijn aardbeien maken van je schaal een waar schilderspalet! Wat rucola of versgesneden basilicum erover en wat verse mooie olijfolie extra vergine en je hebt een schotel om u tegen te zeggen!!
En als je een mooie zoete Aceto Balsamico hebt staan, dan zijn enkele druppels daarvan over de vijgen niet te versmaden!

Serveren met wat brokken brood. Buon appetito!

Alice marinata

In het Nederlands zou je het “Gemarineerde ansjovisfiletjes” noemen. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook een zalige antipasto!

* 400 gram verse ansjovissenAlice-marinata1
* 150 cc witte wijnazijn,een milde soort!
* 100 cc droge witte wijn
* Teentje knoflook
* Rood pepertje of een salsa van rode peper
* Zout
* Peterselie, gewassen en gedroogd en heel fijngesneden

Snij de kop van elk visje en haal het binnenste eruit. Leg ze in een schaal gewoon water tot ze allemaal schoon zijn. Haal nu van elk visje het rugvinnetje er voorzichtig af. Draai de vis met de binnenzijde naar je toe en open het visje met je duim tot vlak bij de staart. Breek daar voorzichtig het graatje door en trek het naar voren uit de vis. Dat gaat eigenlijk heel simpel. Was de visjes even na onder stromend water en leg ze naast elkaar met de binnenzijde naar boven in een mooie platte schaal.
Strooi een beetje zout over de eerste laag en leg daarover een tweede laag. Let op: er mogen niet meer dan TWEE lagen visjes in de schaal liggen. Ook hierover wat zeezout.
Vul de schaal nu met een milde witte wijnazijn totdat alles net onderstaat. Zet de schaal minimaal 12 uur in de koelkast. Voordat je de visjes opdient moet je ze eerst goed droogdeppen.
Leg een waaier op een bord voor een groep of leg er bijvoorbeeld vijf op een bordje voor iedere gast. Bestrooi ze met peterselie, wat heel fijn gesneden knoflook en mooie olijfolie. Doe er naar smaak ook wat rode pepersnippers bij.

Buon appetito!

Snijbonenfantasie

Snijbonen, mijn lieve moeder maakte ze door ze door zo’n snijbonenmolen te draaien. Dan kreeg je allemaal dunne groene sliertjes, die werden gekookt en opgegeten. Ik vond ze toen eerlijk gezegd niet zo geweldig lekker, want er zaten ook vaak van die draadjes aan.
Maar…nu heb ik voor jullie dit recept gemaakt van snijbonen zonder draadjes, die hebben ze mooi eruit gekweekt en ik weet zeker dat ook de kinderen er dol op zijn!

* 500 gram snijbonen Snijboon-uit-de-wok
* 1 kleine rode ui gesnipperd
* 1 sjalot, gesnipperd
* 2 teentjes knoflook, kern eruit, heel fijngesnipperd
* Scheut olijfolie
* Handvol Sultana rozijnen
* Kopje bouillon, mag van blokje of poeder
* Peper en zout
Het beste bereid je dit gerecht in de wok!

De truck van dit gerecht zit ‘m in de manier van bereiden en de wijze van snijden.
Haal de puntjes van de bonen en was ze. Haal met de dunschiller aan de lange zijkanten even de draad eraf. Snij ze nu in schuine ruiten.
Fruit de sjalot en de knoflook in je wok en als ze glazig zijn voeg dan de snijboonruiten toe en bak ze even lekker door. Blus af met wat bouillon.
Voeg de rozijnen toe en laat dit ca 15 minuten lekker pruttelen onder af en toe doorroeren.
Smakelijk!!!!!

Wittekoolsla

Een lekker frisse koolsalade die je heerlijk kunt eten bij een mooi stukje vlees. Of in een grote schaal als bijgerecht bij de zomerse BBQ!

* Halve witte kool
* Scheutje mooie azijn, bijvoorbeeld cider, witte wijn of dragonazijn
* Scheut mooie olijfolie Wittekoolsla
* Wat verse basilicum, fijngesneden
* Een kneep citroensap van een verse citroen
* Eetlepel kortgesneden bieslook
* Peper en zout
Je hebt een scherpe dunschiller nodig.

Haal de vuile buitenste bladeren van de kool en snij hem van boven naar beneden doormidden. Snij een helft nogmaal doormidden. Nu met de dunschiller voorzichtig over de kool schaven en de superdunne sliertjes in een schaal doen. Je kunt een heel eind komen met schaven maar de buitenste kant dat lukt niet meer, bewaar die restjes kool voor een ander gerecht. Voeg de andere ingrediënten bij de kool en roer alles goed door elkaar.

Zet de schaal afgedekt in de koelkast zodat de smaken goed op elkaar kunnen intrekken. Smakelijk!!!!

Uitsmijter

Gewoon: een uitsmijter! Je bestelt hem in een eetcafé of restaurant, maar er zijn misschien wel mensen die zoiets lekkers niet zélf kunnen klaarmaken.
Daarom hier even op een rijtje, hoe bak ik een uitsmijter! Dit is een recept voor één uitsmijter!

* 3 sneetjes bruin of wit broodUitsmijter
* Boter, margarine of halvarine om op je brood te smeren
* 2 of 3 eieren, ligt aan de maat
* Scheutje olie of bak en braadolie
* Enkele plakken gekookte ham
* Peper en zout

Zet een koekenpan op het vuur en zorg dat hij goed warm wordt. Laat hierin de boter of iets dergelijks heet worden. Breek de eieren door ze een tik te geven in het midden of door ze te tikken op een harde rand van iets. Breek ze daarna boven de pan open en laat het ei in de pan lopen aan de kant, want er moeten er op dezelfde manier nóg een of twee bijkomen. Kies of je de dooier heel wilt laten, prik er anders met een vork in en spreid de dooier een beetje uit.

Smeer nu je sneetjes brood en beleg ze met de ham. Als er mooie bruine korstjes beginnen te komen aan je eieren en het eiwit is goed gestold dan schuif je de eieren uit de pan over je brood. Naar smaak peper en zout erover en smikkelen maar. Natuurlijk kun je je uitsmijter verder versieren, bijvoorbeeld met tomaat en komkommer of wat salade van een of ander. Maar dat is nu aan jou!! Smakelijk!

Tortilla Maria

Heerlijk hartig snackhapje bij de borrel vooraf…, genoeg voor wel 10 personen!

* 5 grote of 6 kleinere eierenTortilla-Maria
* 15 stuks zgn. gedroogde tomaten (op olie).
* 6 groene olijven
* Flinke handvol verse peterselie.
* 4 plakken ontbijtspek
* 1 flinke sjalot
* 1 flinke teen knoflook.
* 10 verse stevige champignons.
* Olijfolie om te bakken
* P/Z uit de molen

Snij de peterselie heel fijn, het spek heel fijn en de champignons in hele dunne plakjes en die nogmaals doormidden. Doe olie in de pan en laat daarin de spekstukjes garen. Snij sjalot en knoflook superfijn en fruit dit aan in de koekenpan, rustig aan. Snij intussen de tomaat ook heel fijn en voeg die toe in de pan. Nu de rest erin en alles mooi gaarbakken. Op smaak brengen met peper en zout, niet teveel want de ingrediënten zijn van zichzelf al pittig! Laat dit even afkoelen.
Klop in een schaal de eieren met wat peper en zout. Roer hier de afgekoelde inhoud van de koekenpan door. Bak met dit mengsel ca 4 dunne pannenkoeken. Laat het beslag zacht stollen en bak de koek in ca 5 minuten gaar. Draai ze om met een flinke pandeksel. Laat ze afkoelen en snij er kleine puntjes uit.
Een prikkertje erin en mooi op schaal serveren. Echt, je gasten zullen verrast zijn.

Smakelijk!

Schuimtaart José

Deze schuimtaart is eigenlijk vrij simpel te maken en je hebt er reuze succes mee; je hebt genoeg voor 12 personen!!!

* 3 eiwitten van grote eieren of 4 kleinere
* Ca 240-280 gram gewone suiker
* 500 cc slagroom
* Korreltjes nogatine (vind je in het bakschap van je supermarkt!)
Je hebt verder een oven (hetelucht) , bakpapier en een diepvries nodig.

Verwarm de oven voor op 125 graden. Klop de eiwitten stijf (als hij goed stijf is moet je de schaal op kop kunnen houden zonder dat het eiwit eruit valt!). Klop hierdoor lepel voor lepel de suiker. Leg een stuk bakpapier ter grootte van je oven voor je neer en maak hierop een aantal repen van het schuim. De repen dienen ca 12 cm breed en ca 1-2 cm hoog te zijn. De lengte hangt af van de maat van je oven. Zorg als het kan voor een even aantal repen! Zet deze repen 1 uur in de voorverwarmde oven van 125 graden, zet dan de oven uit en laat ze dan nog minimaal 1 uur in de oven staan om verder te drogen.

Klop de slagroom met wat suiker. Leg een schuimreep voor je neer en bestrijk deze met een laag slagroom van ca 3 cm dikte. Hierop leg je een andere reep schuim. Bestrijk deze met een heel dun laagje slagroom en druk hierin de korreltjes nogatine. Strijk ook korreltjes aan de zijkant. Zet de taartjes in de diepvries.

Op de dag dat je de taartjes gaat serveren haal je ze ca. 2 uur van te voren uit de diepvries. Als je ze kunt snijden maak je er mooie taartjes van, leg ze direct op de bordjes, dan hoef je niet meer aan te komen! Ik denk dat je gasten het verrukkelijk vinden! Veel plezier!

Quiche met Spaanse bonen

Een quiche met een “bite”, vol van smaak en heerlijk als lunch, voor- of
hoofdgerecht. Koop grote witte Spaanse bonen in blik, deze grote bonen zijn
steviger dan die kleintjes. Ik koop die blikken bij de Lidl in Italië, maar ik
denk dat ze hier ook wel te koop zijn. De bonen hebben niet zoveel smaak maar
als je ze marineert zijn ze om te smullen.
Ik serveer enkele punten van de quiche met een mooie gemengde salade ernaast, echt smullen!

* 4 plakjes bladerdeeg of zo’n mooie ronde vorm uit de koeling van de supermarkt
* 1 blikje Spaanse bonenQuiche-met-Spaanse-bonen2
* 6 tomatenstukken op olie
* 5 gekookte aardappeltjes
* 4 eetlepels olijfolie
* 1 flinke rode ui
* 2 teentjes knoflook, in plakjes
* 1 volle eetlepel rozemarijnnaaldjes, héél fijngehakt
* Versgemalen peper, zout
* 4 eieren
* Flinke scheut room of koffiemelk
* 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Nodig: oven en een ronde ovenvorm van 26 cm . doorsnee

Bonen marineren.
Het is belangrijke om de bonen te marineren enkele uren voordat je de quiche gaat bakken!  Laat de bonen uitlekken en doe ze in een schaal. Snij ¼ deel van de rode ui in flinterdunne sliertjes en snij de tomaten in dunnen reepjes. Roer dit door de bonen met nog wat versgemalen peper en zout. Dek de schaal af en zet hem in de koelkast.
Kook de aardappeltjes gaar, misschien heb je er nog wat over van gisteren?

De quiche klaarmaken. Maak met het deeg de bodem klaar en verwarm de oven voor op 200 graden.  Vet de vorm in en bekleed die nu met het deeg. Zorg voor een klein opstaand randje! Quiche-met-Spaanse-bonen1
Snij de rest van de rode ui en de knoflook fijn en fruit ze zacht in wat olie in een koekenpan ca 3 minuten. Voeg er dan de rozemarijn bij en breng het op smaak met peper en zout. Roer er dan de gemarineerde bonen door en laat dit eventjes warmen, niet echt bakken of zo!
Klop in een kom de eieren los met de room, de kaas en naar smaak peper. Schenk dit eimengsel in de taartbodem en verdeel hierover de in plakjes gesneden aardappel en daarop het bonenmengsel. Bak de quiche ca 30 – 35 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Smakelijk eten!!

Quiche met rode ui

Heel aparte quiche, met dank aan Liesbeth!

* 4 plakjes bladerdeeg of een grote ronde vorm uit de supermarktkoeling
* 2 eetlepels olijfolie Quiche-met-rode-ui-en-roosmarijn2
* 3 rode uien, in schijfjes
* 2 teentjes knoflook, in plakjes
* 1 volle eetlepel rozemarijnnaaldjes, héél fijngehakt
* versgemalen peper, zout
* 3 eieren
* 1 dl. koffieroom
* 100 gram gruyere of belegen kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als je vierkante plakjes hebt, leg dan de plakjes op elkaar en rol ze uit tot een ronde dunne lap. Bekleed een ingevette taartvorm van 24 cm doorsnede met het deeg. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook hierin zachtjes 3 minuten.
Schep de rozemarijn erdoor en voeg peper en zout toe. Klop in een kom de eieren los met de koffieroom, de geraspte kaas en naar smaak peper. Schenk het eimengsel in de taartbodem en verdeel het uienmengsel erover. Bak de quiche in de oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Lekker met sla.