Pasteitje met ragout

Dat staat vaak op de lunchkaart: pasteitje met ragout van kip, rundvlees of champignons. Want dat is het leuke, je kunt in je pasteitje van alles stoppen en het vraagt maar één recept!
De basis is voor alles gelijk, alleen de vulling van de saus is verschillend. Want je kunt er ook een restje haas, hert of konijn indoen! In dit recept maak ik een pasteitje gevuld met kipragout met champignons, heb je echter een mooi stukje soepvlees over dan kun je dit recept ook zó gebruiken! (zie foto 2)

* 4 pasteitjes kant en klaarPasteitje-met-ragout1
* 1 kipfilet van ca 3 ons
* 4 ons witte champignons
* 100- 125 gram boter
* Grote ui
* Bloem
* Liter kippenbouillon
* 1 kippenbouillontablet
* Zout
* Peper
* Nootmuskaat
* 1 teen knoflook, kern eruit, heel fijn gesnipperd
* Kerrie (flink)
* Lekkere scheut Maggi
* Handvol verse peterselie of 1 eetlepel gedroogdePasteitje-met-ragout2

Kook de kipfilet gaar in 1 liter water met een kippenbouillontablet erin en wat zout en peper.
Smelt de boter en fruit daarin de gesnipperde ui en de knoflook. Met bloem binden tot papbal. Soeplepel voor soeplepel met vleesbouillon weer aanlengen tot een mooie gladde roux. Gebruik daarvoor eventueel je garde.
Snij de kip kort en meng het vlees door de roux. Op smaak brengen met de kruiden, proef steeds zodat het niet te flauw of te zout wordt!!!

Maak de pasteitjes heet in de oven, garneer op 4 bordjes wat schijfjes tomaat of wat sla, Schep de ragout in de bakjes en serveer alles zo heet mogelijk. Smakelijk eten!

Pittige omelets

Je kunt het een Nederlandse vorm van Foe yong hai noemen, wat milder van smaak, maar daarom niet minder lekker! Dit recept is voor 2 personen.

Voor de omelet:Pittige-omelets
* 5 eieren
* 1 prei
* 150 gr schouderham
* Handje fijngesnipperde bosui
* Handje versgehakte peterselie

Snij de prei en bosui in hele dunne ringen en de schouderham in blokjes van ca. 1/2 cm of in snippers. Doe dat alles met de peterselie in een ruime schaal en hutsel het lekker door elkaar.

Voor de tomatensaus:
* 2 sjalotjes
* 1,5 eetlepel olie
* 2 teentjes knoflook
* 100 gram tomatenpuree
* 50 ml crème fraîche
* Scheutje water
* 250 gr doperwtjes uit de diepvries
* 2 eetl verse gesnipperde basilicum
* zwarte peper, zeezout

De tomatensaus:
Maak de sjalot schoon en snipper deze heel fijn. Haal de kern uit de knoflook en snipper ze superfijn. Bak de sjalot en de knoflook tot deze glazig worden in olie, daarna de tomatenpuree erbij en laat die even lekker meebakken. Even aanlengen met scheutje water en dan de crème fraîche erbij, dan krijg je een mooie gladde saus. Tenslotte de erwtjes erin, ze worden vanzelf gaar en warm in de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout en houdt ze warm.

De omelet bakken:
Dan klop je de eieren los, daar de prei, bosui, peterselie en hamstukjes bij en kluts dat eventjes door elkaar. Doe hier wat peper en zout doorheen. Bak een prachtige omelet. Halve omelet op ieder bord, doperwtensaus er over. Opdienen met de gesnipperde verse basilicum. Lekker is een schep witte rijst erbij of wat vers brood.

Pittige olijfjes

Let op wat je kunt maken van die flauwe olijfjes uit een potje!

* 300 gr groene olijven zonder pitPittige-olijfjes
* 3 tenen knoflook
* ½ rode peper
* 1 citroen
* Wat fijngesneden gember, met wat van het gembernat
* 1 dl olie
* 4 eetlepels gemengde verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie, tijm, bieslook, dragon of salie

Kook de olijven enkele minuten zacht in gewoon water, zodat ze de zoutsmaak verliezen. Laat ze afkoelen. Intussen rasp je de schil van de citroen en voeg de citroenschil en citroensap toe aan de olijven. Voeg de gesneden knoflook, gember, kruiden en rode peper toe. Alles goed mengen en overgieten met 1 dl olijfolie extra vergine. Serveer de olijven in een schaaltje als borrelhapje of met brood.

Pannenkoeken

Zelf je eigen pannenkoekenmix maken, het is supersimpel en véél lekkerder dan die voorgekookte flesjes uit de supermarkt.
Lekker klontje boter in de pan, de eerste koek wegdoen, en dan hupsakee: bakken maar! Mmmmm, het ultieme kindergerecht, maar geloof me, ook grote mensen smullen hiervan!!!

* 5 ons tarwebloemPannenkoeken
* 3 eieren
* scheutje water
* 1 eetlepel zout
* Halfvolle melk, ca een liter
* Gemakkelijk is een handmixer!!!!

Doe de bloem in een mengkom, voeg er een klein scheutje water, zout en eieren bij en alvast een scheut melk. Mix dit alvast door elkaar. Voeg nu steeds meer melk bij terwijl de mixer zijn werk doet. Als je beslag mooi glad is en soepel vloeibaar dan is je pannenkoekenmix klaar!
Soms is het na even te hebben gestaan weer wat ingedikt, dan voeg je er nog maar een scheutje melk bij. Klontje boter in de pan, even bruisen en dan een mooi laagje beslag in de pan doen, niet te veel, want je wilt toch mooie dunne koeken? Na een poosje even kijken of de onderkant mooi bruin is en hupsakee, omdraaien die pannenkoek. Nu de onderkant nog even bakken en klaar is Kees!

Dan stroop of suiker erop, rolletje maken en die in dunne stukjes snijden, mijn man neemt voor het snijden altijd snijloon: een schijfje koek is voor hem, hahaha.

Natuurlijk kun je de koek nog mooier maken als je het beslag in je pan hebt gedaan. Leg er dunne schijfjes appel of peer op of wat je ook maar wilt, zorg wel dat het in het beslag wegzinkt, dan kun je de koek goed omdraaien!

Omelet met garnaaltjes en ham

De lievelingsomelet van mijn man! Hier kun je met twee mensen van eten.

* 4 eieren Omelet-met-garnaaltjes-en-ham
* Scheutje melk
* 100 gram garnaaltjes
* 100 gram gekookte ham
* Handvol fijngesneden verse basilicum
* P/Z
Voor de Garnering:
* Half bolletje mozzarella
* Verse basilicum
* Mooie grote tomaat
* Wat zongedroogde tomaat op olie
* P/Z
* Olijfolie

Breek de eieren in een kom en voeg er de melk, garnaaltjes en in stukjes getrokken ham bij. Dan de basilicum, peper en zout en dit alles mengen. Enkele eetlepels olie in een koekenpan. Flink vuur. Hierin het mengsel verdelen. Na een minuutje met een grote platte spatel het mengsel losmaken van de bodem, zodat nog niet gestold ei nu kan bakken. Blijf dit doen en na enkele minuten is de omelet gaar.

Mijn man heeft de omelet het liefst op een aantal mooie verse sneetjes volkoren brood. Als garnering kun je zoals je op de foto ziet een soort salade Caprese maken van tomaat, mozzarella en basilicum, eventueel extra aangevuld met zongedroogde tomaten op olie. Wat peper, zout en olijfolie erover en smullen maar!!!! Deze rand kun je al van te voren maken, zodat de omelet als laatste op het bord glijdt!

Omelet champignons

Je bestelt hem vaak als je ervan houdt, nu kun je hem heerlijk zelf thuis maken! Het enige wat je nodig hebt is een goede koekenpan met Tefalbodem die niet aanbakt en goede honger!!! Dit recept is voor 1 persoon!

* 3 eierenOmelet-champignons
* 300 gram witte champignons
* 1 sjalot, fijn gesnipperd
* 1 teen knoflook, heel fijn gesnipperd
* Theelepel gedroogde peterselie
* Handvol in snippers gesneden prei
* Klein glaasje witte wijn
* Scheutje melk
* Olie om te bakken
* Bakolie om te bekkan, bijvoorbeeld Becel
* Peper en zout

Maak de champignons schoon en snij ze in niet te dunne schijfjes. Doe wat olie in de pan en laat daarin de sjalot en knoflook even zacht fruiten. Voeg er dan de prei bij en de champignonschijfjes en bak alles even mooi gaar, geef er wat smaak aan met peper en zout en blus met een scheut witte wijn. Giet de champignons in een schaal en maak de pan even schoon met een velletje keukenpapier. Voeg bij de champignons de eieren (breek ze even apart in een klein schaaltje, dan kun je zien of er geen vuil in zit). Dan nog het scheutje melk, en wat peper en zout en nu alles goed door elkaar mengen.

Doe wat olie en bakolie in de pan en als die heet is giet je er het mengsel helemaal in. Na 1 minuut ga je de bodem even met een spatel losmaken om ook andere delen van de omelet aan de hitte van de bodem bloot te stellen. Als je ziet dat de omelet wat gaat stollen, dan laat je de hem rustig aan beide zijden mooi bruin bakken. Opdienen eventueel op wat lekkere sneden brood. Smakelijk!

Nel’s tapenade

Een bijzondere tapenade, ik heb hem vanmorgen geproefd, echt verrukkelijk op
een toastje of stukje brood! Dit recept is wel voldoende voor bijna een hele
glazen pot vol, waarin de witte bonen in tomatensaus hebben gezeten of
zilveruitjes.

* 200 gram groene olijven
* 200 gram zwarte olijven
* 8 stukjes gedroogde tomaat op olie
* 1 eetlepels kappertjes, in stukjes
* Tonijn op olie, ca 150 gram
* 1/3 -1/2 blikje ansjovis, zéker niet meer!
* Peper
* Citroensap
* Scheutje cognac!!!

Als je een blender hebt kun je alles in een keer mixen, dat wil zeggen wél steeds in kleine hoeveelheden! Maar anders wordt het handwerk, ook leuk!
Snij de olijven en de tomatenstukjes in piepkleine stukjes en doe ze in een schaal. Voeg er de fijngesneden kappertjes bij en de tonijn, fijngeprakt.

Snij de ansjovis in hele kleine stukjes en was ze niet, het zout komt de tapenade ten goede. Giet er nu wat citroensap bij en de cognac, naar smaak, hoe groot de scheut is, maar begin voorla met weinig. Op smaak brengen met versgemalen peper en alles heel goed doorroeren. Als je dit een uurtje in de koelkast zet alvorens op te dienen smaakt het nóg beter!!!

Makreel op toast

Een zachte frisse salade van vers gerookte makreel, heerlijk op je boterham of op een toastje bij de borrel vooraf!

* 1 lekkere grote gerookte makreelMakreel-op-toast
* 1 sjalot
* 1 eetl versgehakte peterselie
* 2 eetl. fritessaus
* Klein scheutje tomatenketchup
* 1,5 eetl. olijfolie extra vergine
* 1 eetl. kleine kappertjes
* 1,5 augurk in hele kleine blokjes
* Peper en zout van de molen

Haal het vel van de makreel en fileer hem zo dat er geen graatje meer te vinden
is. Maak de stukken klein en doe ze in een grote schaal.
Voeg alle andere ingrediënten eraan toe. Goed mengen. Heerlijk op toast of geroosterd brood.

Kroketten van Leny

Als kind mochten wij ons mam meehelpen met het draaien en ze dan later opeten met hete bliksem, mmmmmmmm! (genoeg voor 8 personen)

* Ca 300- 400 gram van dat heerlijke draadjesvlees dat overblijft als je er bouillon van getrokken hebt
* 125 gram boter Kroketten-van-Leny
* Grote ui
* 4-5 eetlepels bloem
* Ca 1 liter vleesbouillon
* Zout
* Peper
* Nootmuskaat
* 1 teen knoflook, kern eruit, door de pers
* Kerrie (flink)
* Lekkere scheut Maggi
* Handvol verse peterselie of 1 eetlepel gedroogde
* 2 eieren
* Paneermeel
* Frituurvet

Smelt de boter en fruit daarin de gesnipperde ui en de knoflook. Met bloem binden tot papbal. Met vleesbouillon weer aanlengen tot een DIKKE roux. Vlees en kruiden erdoor mengen, kijk zelf hoeveel, naar eigen smaak. Giet dit mengsel op een platte schaal en laat het helemaal afkoelen. Nu de kroketten draaien. Eerst vormen, dan eenmaal door paneermeel, dan door geklopt ei en nogmaals door paneermeel, vergeet de kontjes niet!

Bak de kroketten in vers frituurvet, 180 graden, 5 minuten. Leg niet te veel kroketten ineens in het mandje!
Heb je kroketten ingevroren, ontdooi ze dan eerst voordat je ze gaat bakken! Doe je dat niet dan heb je na 5 minuten wel een krokante buitenlaag met een bevroeren kroket van binnen!

TIP: vleesragout voor in een pastijtje maak je precies op dezelfde manier maar dan dunner door meer toevoegen van bouillon!

Kaaslunch

Als je van kaas houdt en zin hebt in een hele lekkere lunch dan is dit mijn voorstel! De ingrediënten verschillen qua hoeveelheid naarmate het aantal borden en de honger, maar ik ga hier uit van 2 personen!

* Gemengde slaKaaslunch
* 1 courgette
* 1 bol mozzarella van 125 gram
* Koude gekookte boontjes (restje?)
* 12 kerstomaatjes of 2 grote tomaten
* Verse basilicum
* Verschillende soorten kaas
* Een trosje druiven
* Mooie olijfolie extra vergine
* Balsamico azijn, niet te zuur!
* Peper en zout
* Brood

Leg wat gemengde sla midden op je bord en strooi daar wat blokjes rauwe
courgette overheen. Hierover peper en zout, mooie olijfolie en wat lekkere
druppels niet te zure balsamico azijn.
Garneer nu de rand van het bord met tomaatstukjes, mozzarella, koude boontjes en basilicum. Ook hierover peper en zout en wat olijfolie. Snij kleine blokjes kaas naar eigen smaak en was wat druiven, haal de pitten eruit! Drapeer de kaas en druiven over de sla.
Neem er wat vers brood bij en fris water of een lekker glaasje wijn!

Smakelijk eten!