Bloemkoolsaus klassiek

Het heeft eventjes geduurd, maar ik heb het originele bloemkoolsausje van mijn moeder op de kop kunnen tikken. Zó presenteerde zij ons haar hele gekookte bloemkool, met een heerlijke bloemkoolsaus erover!

* 25 gram boter bloemkool
* 25 gram bloem
* 1,5 dl. melk
* 1,5 dl. bloemkoolnat
* 3 eetlepels geraspte kaas
* Zout
* Peper
* Nootmuskaat

Smelt de boter in de pan en roer er de bloem doorheen. Meng het bloemkoolnat en de melk. Roer beetje voor beetje dit vocht door het bloemmengsel. Roer flink zodat de klontjes verdwijnen. Lukt het niet helemaal met je spatel, gebruik er dan even een garde bij. Als de saus mooi glad is roer je er de kaas door, deze smelt dan mooi door de saus. Als je niet van kaas houdt, mag je dit laten vervallen. Breng de saus op smaak met peper en zout. Over de bloemkool gieten en bestrooien met nootmuskaat. Direct opdienen.

Blanke béchamelsaus

Deze basissaus komt vaak van pas, bijvoorbeeld bij het maken van moussaka of lasagne, of over de bloemkool en hier vind je ook nog enkele variaties!

* 50 gram boter
* 50 gram bloem
* Ca 4 dl. melk, zoveel tot de saus lobbig is
* Beetje zout en peper

Smelt de boter bij niet al te grote hitte; strooi de bloem erbij. Klop alles nu enkele minuten met een garde tot een gladde, samenhangende massa. Roer hier geleidelijk de koude melk door en blijf stevig kloppen en zorg ervoor dat de saus even pruttelt. Zorg ervoor dat er géén klontjes in de saus zitten. De truc voor een goede bechamelsaus: goed blijven roeren en steeds pas een volgend scheutje melk erbij doen als je het mengsel hebt glad geroerd.
Zorg ervoor dat de saus warm blijft, dek hem goed af en wikkel de pan eventueel even in een handdoek.

Je kunt deze basis béchamel op vele manieren op smaak brengen, bijvoorbeeld met enkele eidooiers: gratin

Maar ook crème fraiche erdoor met wat extra room is heerlijk. Vaak wordt de saus op smaak gebracht met kaas, bijvoorbeeld Gruyère of Parmezaanse kaas.

Bij vis wordt de saus rijker als je er 1 eetlepel niet te scherpe mosterd doorroert met 1 eetlepel boter.

Bij gestoofd vlees 2 eetlepels gehakte bieslook, citroensap en 1 eetlepel crème fraiche.

Bereiden

  1. 1. Verhit in een pan boter, tot de boter lichtjes begint te verkleuren. Als de boter erg bruin wordt, vermindert de bindingskracht, en is er wat extra bloem nodig.
  2. 2. Roer de bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag vuur pruttelen zodat de bloem gaart, af en toe roeren.
  3. 3. Schenk er vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren, tot al het vocht kookt en het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad is geroerd. Kook de saus nog 2-3 minuten en breng op smaak met zout en peper.

Nabereiden

  1. Bechamelsaus wordt gebruikt in lasagne, maar is ook een goede basis voor ragout en kaassaus.

Beurre Blanc

Van Felix Wilbrink kreeg ik dit recept, een heerlijke saus voor bij die heerlijke witte asperges! Het recept is voor 2 personen. Dit is zijn verhaal.

“Er is niets aan te doen, asperges natuurlijk. Gisteren een recept dat zo maar in mijn keuken ontstond, nu een meer traditionele. Ik dacht, we doen er gewoon een beurre blanc bij. Dus een blanke botersaus. Hoe maak je die ook alweer? Ja, voor jullie dus, even opzoeken. Had ik dat maar niet gedaan, nu heb ik vijf versies gevonden. Maar goed, ik zou het zo doen:

* 1 sjalot, zeer fijn gesnedenBeurre-blanc
* 1,5 eetlepels witte wijnazijn
* 5 eetlepels droge witte wijn
* Halve eetlepel water
* 100 gram ongezouten boter in kleine blokjes, koud
* 1 volle eetlepel crème fraîche
* zout en peper

Om te beginnen heb je die mooie dikke AA asperges natuurlijk geschild en van het kontje ontdaan en gruwelijk lekker gekookt (water met wat zout aan de kook, asperges erin, 8 minuten laten koken, vuur uitzetten, nog 5 minuten in het kookvocht laten liggen, eruit halen), klaar.
En dan ga je een sjalotje heel erg fijn snijden. En nog even hakken ook, zo fijn dat je je huisgenoten roept om het te laten zien, dat je zo fijn kan snijden.
Zet de sjalot op met de witte wijn en de witte wijnazijn. Laat inkoken tot je nog maar twee eetlepels over hebt. Roer de crème fraîche door het wijnazijnmengel. Laat op temperatuur komen, niet heter dan 63 °C. Klop er nu met kleine stukjes de boter door.
Gewoon, garde in de ene hand, stukje boter erbij, klopperdeklop. En zo krijg je een mooie saus, die je graag bij de asperges serveert. Beetje zout, nog, beetje peper, nog. Perfect!

Aspergesaus

Een erg lekkere saus voor over de asperges. Voor 2 personen.

* 2 eierdooiers Aspergesaus
* 2 eetlepels water
* 3 eetlepels jus d’orange
* 50-60 gram koude roomboter in blokjes
* snufje peper en zout

Laat in grote pan water koken om zo de saus in een kleiner pannetje au bain marie warm te maken.Je laat het kleine pannetje dus drijven in het kokende water. Doe de dooiers en het water in het kleine pannetje en roer het terwijl het in de waterpan drijft mooi door.
Doe er ook een snufje zout bij. Klop nu een voor een de klontjes koude boter erdoor. Doe de jus d’orange erbij en nog wat peper. Goed blijven roeren tot een mooie gladde saus ontstaat. Wat heerlijk gekookte asperges op het bord met daarop wat ham of ander heerlijk vlees. Daarover de saus. Ernaast wat mooi gekookte vaste aardappelen.
Smakelijk eten.

Zalmsalade LENIE

Naar mijn lieve moeder genoemd omdat zij hem heeft verzonnen! Ook deze zalmsalade smaakt verrukkelijk op geroosterd brood of toast.

* 1 blik zalm uit blik, vel eraf doen, graat eruit halen en in kleine stukken
snijden (het vocht ook erbij voegen!) Zalmsalade-Lenie
* 3 verse tomaten, vel eraan laten, in kleine stukken snijden
* 3 hardgekookte eieren, mooi fijnsnijden
* Kleine sjalot heel fijngesnipperd
* 1 augurk zoetzuur, in kleine blokjes
* 2 eetl. fijngesnipperde verse of 1,5 eetl. gedroogde peterselie
* 2-3 eetl. fritessaus
* Peper en zout

In een ruime saladeschaal meng je achtereenvolgens: de zalm met het vocht uit het blik, ui, ei, augurk, tomaat en de peterselie. Doe er de fritessaus bij en maak alles op smaak met peper en zout. (Kijk ui: niet te veel zout!) Nogmaals alles goed mengen.
Laat de smaken eventjes op elkaar intrekken in de koelkast, een kwartiertje is al meer als genoeg. Serveer deze zalmsalade op een bord met wat brood erbij en een frisse witte wijn, bijvoorbeeld een Pinot Bianco of Pinot Gricchio.
Deze salade is natuurlijk ook heerlijk op een toastje bij de borrel.

Zalmsalade Bennie

Snelgemaakte overheerlijke koude salade voor op stokbrood of toast. Ben heeft zichzelf hiermee overtroffen, want dat zoiets simpels zó lekker kan smaken, dat is bijzonder!

* Blikje zalm (rose of rood)Zalmsalade-Bennie
* Klein uitje of sjalotje
* 1 1/2 eetl. atjar tjampoer
* Ruim 1 eetl. fritessaus
* 1 tot 1,5 eetl. curryketchup

Snipper de ui en prak de zalm fijn. Atjar wat fijner snijden. In schaal alle ingredienten doorelkaar roeren en…… klaar = Kees!
Heerlijk op toast of stokbrood of als lunch op geroosterd brood!

Wittekoolsalade

Frisse koolsalade voor bij de barbecue of als frisse salade bij een
wintergerecht met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en een stukje vlees (of
misschien als je het heel gemakkelijk wilt doen met een blik bockworst of wat
mooi gebakken hamburgers).

* 500 gram heel fijngesneden witte kool (klein kooltje)Wittekoolsalade
* 4 eetl. olijfolie
* 3 eetl. fruitazijn, bijvoorbeeld appelstroop-edik
* Handvol gewelde rozijnen
* Kwart appel, met een mooie zoetzure smaak, in kleine reepjes of stukjes
* Scheut yoghurt- salade- dressing
* Schep suiker
* Versgemalen peper en zout van de molen

Week de rozijnen ca 15 minuten in heet water. Maak de kool snijklaar (kern
eruit) en snij er mooie dunne slierten van. Doe de slierten in een mengkom en voeg er dan alle andere ingrediënten bij. Meng alles goed door elkaar.
Dek de salade af met plastic keukenfolie en zet de salade 2 uur in de
koeling.
Smakelijk!

Witlofsalade Willemijn

Frisse zoetzure witlofsalade, heerlijk bij een zomeravond maaltijd buiten of
in de winter bij een lekkere vis uit de oven!

* 6 stronkjes witlofWitlofsalade-Willemijn
* 3 eetlepels mayonaise
* 3 geprakte hardgekookte eieren
* ½ uitgeperste citroen
* Suiker of honing
* 1 theelepel niet te scherpe mosterd
* Peper en zout
* 3 mandarijntjes in kleine partjes
* Eventueel enkele stukjes walnoot, fijngehakt

Maak de witlof schoon door er de eventueel verkleurde bladeren af te halen en de kern uit het “kontje” te snijden (deze kern maakt witlof bitter!)
Was de lof en snij ze grof-fijn.
Maak de dressing van de mayonaise, de eieren, citroen, suiker of honing en mosterd en schep dit én de mandarijnstukjes en walnoot door de witlof.  Even een kwartiertje laten staan, zodat de smaken goed op elkaar kunnen intrekken.Witlofsalade-Willemijn2
Op de tweede foto heb ik er i.p.v. mandarijntjes sinaasappel ingedaan, hele zoete sinaasappel!!!

Venkel selderiesalade

Zó lekker fris en gezond, deze zomerse groentesalade. Geschikt bij vlees of
vis, dus zeker bij de BBQ!
Het is gemakkelijk als je een mandoline hebt
om de groenten gemakkelijk in dunne plakjes te kunnen snijden!
Een mandoline is een rechthoekige schaaf, waarmee flinterdunne
plakjes gemaakt kunnen worden door er een stuk groente of fruit overheen te
bewegen. Veel mandolines hebben ook een functie waarmee staafjes gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld wortelsalade.

Voor een mooie schaal salade heb je nodig:
* 1 venkelknol Venkel-selleriesalade
* 6 selderiestelen
* 1 appel, zoetzuur
* Klein blikje mais
* 2 eetlepels mayonaise
* 4 eetlepels yoghurt
* 2 eetlepels crème fraîche
* 2 eetlepels mooie olijfolie
* Peper en zout naar smaak, pas op niet te veel!

Was de venkelknol en maak hem verder schoon met een dunschiller. Snij het groen eraf en snij dat helemaal fijn. Was de selderiestelen, en maak ook hen schoon met de dunschiller. Bewaar het groen en snij dit fijn. Was de appel, snij hem in vieren en haal de kern eruit. De appel, venkel en selderie dun snijden over de mandoline in een ruime schaal.

Meng nu eerst alle andere ingrediënten in een aparte schaal en proef of hij op smaak is. Meng daarna de saus door de groenten en appel. Proef of je het lekker vindt en als dat het geval is, dek dan de schaal af met plastic folie en zet de schaal enkele uren in de koeling, zodat de smaken goed op elkaar intrekken.

Smakelijk eten!

Tonijnsalade van Henny

Verrassend fris van smaak is deze heerlijke smeuiige tonijnsalade die mijn zusje Henny heeft verzonnen!! Heerlijk op brood bij de lunch of op een toastje bij de borrel.

Voor een heerlijke schaal salade heb je nodig:
* Groot blik tonijn op olie (inhoud minimaal 120 gram)Tonijnsalade-vanHenny
* 1 grote augurk, in fijne blokjes
* Dessertlepel kappertjes, fijngesneden
* 2 eetl. fritessaus
* Scheutje tomatenketchup
* 4 mooie harde tomaten in stukjes of 20 zoete kerstomaatjes doormidden gesneden
* 3 eieren hardgekookt en in stukjes
* Peper en zout
* Versgehakte peterselie
* Eventueel nog wat extra olijfolie naar smaak

Meng alle ingrediënten in een mooie schaal en serveer het met vers knapperig
brood en een heerlijk glas witte wijn.