Mousse van komkommer

Dit recept kun je voor heel veel gerechten gebruiken, want het is erg lekker en fris. Zo kun je er een amuse van maken door de mousse o.a. te garneren met wat krokant gebakken ham of garnalen. Ik heb het verzonnen omdat ik een bijzonder lekkere en frisse ondergrond nodig had voor mijn recept van Zalmcocon . (Dit recept vind je bij “voorgerechten”)
Trouwens, je kunt dit ook bereiden met courgette i.p.v. komkommer!

* 1 komkommer, schillen, zaadjes eruit halen en in stukjes snijden
* 1,5 dl groentebouillon Komkommer
* 2 eetlepels crème fraîche
* 2 blaadjes gelatine van elk 2 gram
* Peper en zout naar smaak

Het is heel prettig als je bij het maken van dit gerecht een blender kunt gebruiken. Met een staafmixer lukt het ook prima.

Bereid dit gerecht minstens 6 uur van tevoren. Doe de komkommer en de bouillon in de blender en pureer het. Giet het in een pan, roer er de crème fraîche doorheen en maak het op smaak met peper en zout. Week intussen de blaadjes gelatine in koud water. Maak de komkommermousse warm en leg nu een voor een de gelatineblaadjes op de mousse zodat ze direct smelten. Roer alles goed dooreen. Giet de mousse nu in een platte schaal van ongeveer 20-23 bij 40-45 cm en laat hem afkoelen in de koelkast. Tegen de tijd dat je het bord gaat opmaken van de zalmcocon is de mousse stijf en kun je met een uitsteker met een diameter van ca 8 cm rondjes mousse uit de schaal halen als ondergrond voor de cocon.

 

Lekkere jus

Hoe krijg je heerlijke jus? Dat valt niet altijd mee, want je bakt niet
iedere dag biefstuk. Maar bijvoorbeeld met speklappen, gehaktballen of
kipfilets, echt niet lekker die jus. Maar ik heb er een truckje voor gevonden,
lees maar!

* Scheutje olie en scheutje vloeibaar vet, zoals bijvoorbeeld Becel vloeibaarLekkere-jus
* Rode bus bakkruiden, bijvoorbeeld van Indasia: Grill-, bak- en braadkruiden, verkrijgbaar bij de echte slager
* Maggi juspoeder
* Water
* Honig Allesbinder of maisena

Je ziet het, een allegaartje van potjes en doosjes, maar het resultaat is een lekkere volle bruine jus! In pan olie en (bijvoorbeeld) Becel Vloeibaar verhitten. Vlees of kip (bijvoorbeeld heerlijke speklappen) bestrooien met slagerskruiden en daarna bakken in de pan. Als het gaar is uit de pan halen.
Scheutje water in de pan om het vet wat te lengen. Aan de kook brengen! Wat juspoeder erbij doen, dan wordt het een mooie bruine jus, niet te veel, de smaak mag niet gaan overheersen! Op hoog vuur nu voorzichtig wat Allesbinder in de pan strooien terwijl je de jus stevig roert. Nu bindt de jus mooi. Direct opdienen in juskom.

Smakelijk eten!

Krieltjes op hun best

Uit de oven, knapperig op tafel!

* 750 gram superverse krieltjes in de schilKrieltjes-op-hun-best
* Handvol verse peterselie
* Handvol verse basilicum
* 3 eetl. “gedroogde” tomaten op olie

Verwarm de oven voor op 185 graden. Snij alle kruiden en de tomaten heel fijn. Kook de krieltjes even voor en droog ze goed. Neem een ovenschaal waarin de krieltjes vrijwel allemaal plat op de bodem kunnen liggen. Meng de kruiden en tomaatstukjes met de olie door de krieltjes. Zet de schaal in de hete oven en laat de krieltjes garen ca 35 minuten.
Roer om de 10 minuten even erdoorheen. Probeer of ze goed gaar zijn en laat ze ander nog even in de oven. Ik vind ze zo al heerlijk, maar je kunt eventueel nog wat peper en/of zout toevoegen.
Je kunt de krieltjes warm eten of koud bij een salade.
Smakelijk eten!

Krieltjes met olijven

Krieltjes uit de oven, lekker gemakkelijk en erg lekker!

* 750 gram nieuwe krielaardappelen in de schil, goed gewassen en gedroogd
* 1 citroenKrieltjes-met-olijven
* 2 teentjes knoflook in plakjes
* 2 eetl. olijfolie
* 15 gram boter
* 50 gram groene olijven, ontpit en in vieren
* p/z

Verwarm de oven op 220 graden. Halveer de citroen, pers 1 helft uit en hak de andere helft in hele kleine stukjes. Meng de kort voorgekookte aardappelen met het citroensap, de fijngehakte citroen, knoflook, olie en wat versgemalen peper.
Verspreid de aardappelen over de bodem van een grote ovenschaal en leg er een paar kleine klontjes boter op. Bak de aardappeltjes 25-30 minuten onder af en toe doorroeren in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Meng de groene olijven er vlak voor het opdienen door en breng het gerecht op smaak met wat zout.

Buon appetito!

Koolrabi Salade

Deze frisse groentesalade kan heerlijk passen bij een buffet, een winterstoof of bij de BBQ  of gourmet. Maak hem wel van te voren klaar omdat de salade tijd nodig heeft om in te zinken en alle toegevoegde smaken in zich op te nemen.

* 4 kleine koolrabi of 2 groteKoolrabi-salade
* 1 kleine ui, liefst een witte
* 2 zoetzure appel in de schil, liefst knalrode
* 1 eetlepel mayonaise
* 2 eetlepel slasaus
* 50 gram gepelde walnoten
* Scheut azijn, liefst appelazijn
* 2 eetlepels citroensap
* Half theelepeltje mosterd
* 2 eetlepels olijfolie extra vergine
* Peper en zout naar smaak

Schil de koolrabi en snij de knollen in juliennestaafjes, dwz eerst in dunne plakjes en die weer in staafjes even dik. Verzamel alles in een grote kom. Snipper de ui fijn en voeg die erbij. Haal de klokhuizen uit de appels, snipper ze en doe ze ook in de schaal.
Nu alles goed door elkaar mengen, gebruik gerust je (schone) handen. Voeg dan de mayonaise en slasaus, de mosterd, azijn, citroensap erbij, maak alles op smaak met peper en zout en meng alles weer goed door elkaar.
Laat de salade een poosje in de koelkast staan zodat alle smaken op elkaar kunnen intrekken! Meng er vlak voor het opdienen de fijner gestampte walnoten door.

Smakelijk eten!

Komkommersalade

Deze komkommersalade smaakt heerlijk bij de vis!

* 2 komkommersKomkommersalade
* 1/8 liter crème fraîche
* 1 eetlepel citroensap
* 3 eetlepels slasaus
* 1 eetlepel olijfolie extra vergine
* 1 eetlepel dillepuntjes
* Peper
* Zout

Schil de komkommers en snijdt ze in plakjes. Roer en een theelepel zout doorheen, meng alles goed door elkaar en zet het afgesloten ca 30 minuten in de koelkast. Maak een mengsel van de andere ingrediënten en roer dit door de komkommerschijfjes.

Smakelijk!

Gevulde tomaat

Voor wie van tomaat en basilicum houdt…..een bijzonder lekker hapje vooraf.

* 6 mooie harde tomaten met smaak!Gevulde-tomaat
* 1 lente-ui in heel fijne ringen.
* Handvol verse basilcum fijngesneden.
* Wat citroensap.
* 3 eetl. Mooie olijfolie.
* Zout en peper uit de molen.
* Rucola sla

Maak met een scherp mesje een kruissnede aan de onderkant van de tomaten en leg ze 10 tellen in kokend water. Spoel ze af met koud water en haal het velletje eraf. Snij van 4 tomaten het kapje af. Hol ze uit. Doe wat zout erin en laat ze op kop enkele minuten uitdruppen.
Snij de andere 2 tomaten open en verwijder het vocht en de zaadjes. Snij deze tomaten in kleine blokjes. Schep in een schaal de tomaatstukjes, de lente-ui ringetjes, basilicum, citroensap en olijfolie door elkaar. Breng dit op smaak met verse peper en zout.
Vul de 4 tomaten met het mengsel. Zet ze op een bordje met wat sla en druppel over dit alles nog wat fijne olijfolie.
Buon appetito!

Gevulde eitjes

Dit hapje bij de borrel doet het altijd goed en het is ook heel leuk om ze
te maken!
Je kunt de eieren al een dag van te voren koken en ze daarna
koel wegzetten in de koelkast.
Vul de eieren pas enkele uurtjes van te
voren!Gevulde-eitjes

* 15 eieren
* 200 gram MonChoux naturel
* 1 eetlepel gewone mosterd
* 2 eetlepels mayonaise of fritessaus
* 125 cc room
* 3-4 eetlepels verse gesnipperde bieslook
* 1 eetl chilli olie of enkele druppels tabasco naar smaak
* 2 eetlepels tomatenketchup
* Peper en zout naar smaak

Kook de eieren hard in 12-15 minuten (ligt aan het formaat!) en laat ze goed afkoelen, liefst enkele uren in de koelkast! Snij ze daarna in de lengte doormidden en wip de halve harde dooiers eruit in een mengschaal.
Neem een andere schaal en zeef hierin de dooiers door een grove zeef of prak ze fijn met een vork. Je hebt nu weer een lege schaal (ja ja, wel even denken aan de afwas!) en daarin doe je de MonChoux, mosterd, mayo, ketchup en room en meng dit tot een glad mengsel. Roer dit door de gezeefde eidooiers en doe hier nog de gesnipperde bieslook bij. Breng het op smaak met peper en zout.
Doe het mengsel in een spuitzak met grove spuit en vul hiermee alle halve eitjes of als je geen spuitzak hebt, maak dan een mooie vulling met behulp van twee kleine lepels.

Smakelijk en veel plezier met de eitjes!!!!!

Courgettemousse met ham

Een hapje vooraf is eigenlijk te weinig eer voor dit zalige kleine gerechtje
dat je aan je gasten kunt serveren tijdens “de borrel” voorafgaande aan je
diner.
Het vraagt wel wat tijd, reken op een half uurtje, maar je kunt het ruim van te voren, een hele dag zelfs, maken!
Dit recept is voldoende voor ca 10-12 hapjes. Op de foto’s kun je zien dat je dit gerechtje ook op een verschillende manier kunt presenteren.
LET OP : voor de presentatie in de ovale glaasjes heb je de dubbele hoeveelheid nodig!

* 2 plakken Gandaham of SerranohamCourgettemousse-met-ham1
* 1 courgette van ca 25 cm lengte
* 1/4 komkommer en/of wat alfa-alfa
* 2 dl kippenbouillon (mag ook van een half bouillonblokje opgelost in 2 dl heet
water)
* 1 dl room
* 2 blaadjes gelatine (1,6 g elk)
* peper en zout

Was de courgette en snij er met de dunschiller over de lengte 2 mooie repen af. Bewaar deze repen in plastic keukenfolie tot vlak voor het opdienen. Snij de courgette in kleine stukjes en kook ze in 2 dl kippenbouillon gedurende 20 min. Week ondertussen de gelatineblaadjes even in koud water. Mix de gare courgette fijn met de helft van de kippenbouillon. Doe er de uitgeknepen gelatineblaadjes bij en meng goed. Voeg er de room aan toe en kruid met peper en zout.
Snipper de ham in reepjes en leg op de bodem van elk glaasje of schaaltje wat van die reepjes. Giet er nu voorzichtig de courgettemousse over.
Laat dit minimaal enkele uren opstijven in de koelkast. Op de ene foto met gevulde glaasjes zie je dat de garnering tenslotte bestaat uit reepjes komkommer en restjes ham. Op de schaaltjes is wat alfa-alfa gelegd met wat heel dun gesneden reepjes van de courgetteschil.Courgettemousse-met-ham2

Een feest om uit te delen, smakelijk eten!

Aardappeltaart

Mmm lekker, deze aardappeltaart uit de oven met een Grieks tintje!
Lekker bij lamsvlees of kip.
Gemakkelijk te maken en eenmaal in de oven,
weinig meer aan te doen.

* 8 gekookte aardappelenAardappeltaart
* Flinke handvol gesnipperde bosui
* 150 gram gekruimelde fêta
* 3 eieren
* 200 ml melk
* 150 ml room
* 2 tenen knoflook, kern eruit en héél fijnsnipperen
* Wat gedroogde mediterrane kruiden
* Peper, zout
* Scheutje olie
Nodig:  Lage taartvorm ca doorsnee 26-28 cm en een oven!

Wrijf de vorm in met wat olie en snij hierin de aardappelen in schijfjes. Verdeel deze schijfjes mooie over de bodem en strooi er dan wat, liefst versgemalen, zwarte peper overheen. Kruimel er nu de fêta over en verdeel de bosuisnippers ook over de aardappelen.
Klop de eieren los in een schaal met de room en melk en doe er de kruiden en wat zout bij. Strooi dit mengsel over de aardappelen.
Oven op 200 graden voorverwarmen; bak hierin nu de taart goudgeel zo’n 40 minuten en laat hem dan nog enkele minuutjes staan.
Nu kun je mooie punten eruit snijden.

Smakelijk eten!