Spaghetti, garnalen en rucola

Een heerlijk pastagerecht dat ik vond in het boek “Italië” van Jamie Oliver. Hij had het gegeten in een heel klein restaurantje in Palermo en het is inderdaad een erg smakelijke gerecht. Je kunt er de garnalen in gebruiken die jij het lekkerst vindt, maar mocht je diepvriesgarnalen gebruiken, laat ze dan eerst heel goed ontdooien en uitlekken.

* 500 gram spaghetti
* 2 tenen knoflook, kern eruit en fijngehakt
1 tot 2 gedroogde Spaanse pepers, verkruimeld of 1 eierlepel Peperoncini tritata (di Calabria) uit een potje
* 450 gram gepelde rauwe garnalen
1 glaasje droge witte wijn
* 2 flinke eetlepels puree van zongedroogde tomaten of 6 in een blender fijngemalen gedroogde tomaten
* Als je ze hebt liggen zijn enkele fijngesneden kerstomaatjes er ook heerlijk in
* 1 citroen, de rasp en het sap
* 2 à 3 handenvol rucola, grof gehakt
* Beetje zout
* Olijfolie extra vergine

Kook de spaghetti al dente in een pan water met zout. Verhit intussen in een grote koekenpan 4 scheuten olijfolie en bak hierin de knoflook en peper op niet al te hoog vuur. Zo gauw de knoflook begint te verkleuren, dan gooi je de garnalen erin. Bak deze tot ze mooi verkleurd zijn, 1-2 minuutjes. Giet nu de wijn en tomatenpuree (en eventuele kerstomatenstukjes erbij en laat alles enkele minuten zacht pruttelen.
De spaghetti is inmiddels afgegoten en uitgelekt in een vergiet, bewaar wat van het kookvocht! Voeg de spaghetti bij het mengsel in de koekenpan en hussel alles goed door elkaar. Knijp het citroensap erover, doe de 2/3de van de rucola erbij, giet er eventueel een beetje van het kookvocht bij om de saus iets dunner te maken en breng het op smaak met zout.
Verdeel de pasta over 4 borden en strooi er wat geraspte citroenschil en de rest van de rucola overheen.

Buon appetito!

Tartaar van zeebaars

Mij kun je werkelijk elke tartaar voorschotelen, van vlees of vis of zelfs van groenten, heerlijk! Dit recept gebruikt de mooie zeebaars als hoofdingrediënt, een vis waar ik ongelofelijk dol op ben.

* 250 gram zeebaarsfilet
* Olijfolie extra vergine
*
1 komkommer
*
1 venkel
*
1/2 citroen, uitgeperst
* 1
/2 citroen om te druppelen
*
1-2 sneetjes brood om croutons van te bakken
*
Wat dille
*
Peper en zout
*
Wat kiemgroenten of mooie blaadjes veldsla naar smaak

Snij het brood in mooie gelijkvormige blokjes en bak ze goudbruin in wat olie. Snij de zeebaarsfiletjes in kleine blokjes (brunoise) en marineer ze in een mengsel van het citroensap, peper en zout en een scheut mooie olijfolie. Snij de zaden overlangs uit de komkommer en maak van een helft dunne linten; zorg ervoor dat de groene schil nog zichtbaar is. Uit de andere helft  snij je mooie kleine blokjes. Maak de venkel schoon en schaaf er flinterdunne schijfjes van.
Maak nu met behulp van een steekring op elk bord een mooie ronde tartaar van de zeebaars. Rol een komkommerlint op en drapeer dat op de tartaar; daarbij en daarnaast wat blokjes komkommer en wat flinters venkel.
Drapeer bij elk gerecht wat broodcroutons en garneer met wat kiemgroenten of veldsla. Hier en daar nog wat wat dille, druppel nog enkele citroendruppels over het gerecht en tenslotte ook nog wat heerlijke olijfolie.

 

Wortel en gembersoep

Maak eens wat anders vandaag, deze romige wortel en gembersoep die ook door de kinderen erg lekker wordt gevonden. En gezond!

* 200 wortel, in blokjes
* 1 kleine ui, in snippers
* scheutje olijfolie
* 1 eetlepel tomatenpuree
* 1 eetlepel versgeraspte gember
* 1 eetlepel gembersiroop
* 1 pot vleesfond van 380 ml
* 85 ml crème fraîche
* 250 cc warm water
* Zout en peper naar smaak, niet te veel

Voor de garnering:
* 3 bosuitjes, in ringetjes
* 40 ml crème fraîche

Fruit de uit in de olie en voeg er de wortelblokjes al snel aan toe. Laat dit 6 minuten smoren en roer er de tomatenpuree en gember doorheen; laat dit 1 minuut meebakken. Doe de fond in de pan en breng het aan de kook. Laat dit nog enkele minuten zacht trekken, haal de pan van het vuur en pureer dan alles fijn met de staafmixer.

Roer nu het warme water, de gembersiroop en 85 ml crème fraîche door de soep en breng hem voorzichtig op smaak met peper en zout. Vind je de soep te dik, dan kun je er nog wat water aan toevoegen. Dien de soep op in mooie soepborden (liefst voorverwarmd) en garneer de soep met een eetlepel crème fraîche en 1eetlepel bosui-ringetjes.
Dat wordt smullen!

 

 

Spinazie crèmesaus

Dit recept gemaakt van verse spinazie vond ik zó hemels lekker en zo mooi van kleur dat ik het graag voor jullie hier opschrijf! Het past het best bij een mooi stukje vis.

* 250 gram verse spinazie
* 200 ml melk
* 1 eetlepel maïzena
* 1 eetlepel water
* ½ kruidenbouillonblokje
* P/Z naar smaak
* Staafmixer

Zorg dat de spinazie goed gewassen is en kook het dan ca. twee minuten in kokend water met wat zout. Afgieten en direct in ijskoud water leggen. Zo blijft de spinazie mooi groen. 
Knijp de groente nu uit.
Breng de melk aan de kook en doe er 1 eetlepel maïzena opgelost in 1 eetlepel koud water aan toe. Roer de spinazie door de melk en als alles goed warm is pureer je de spinazie. Je kunt nog even proeven of hij goed op smaak is maar als het goed is dan is het heerlijk!
Ik was blij verrast met het resultaat, een prachtige groene glanzende spinaziecrème.

 

 

Sofrito

Je kunt deze mild zoete Spaanse tomatensaus ook gemakkelijk zelf maken. En bereid je in 1 keer lekker veel dan kun je het in porties invriezen. Handig voor een dag dat je geen tijd hebt om sofrito te maken. Dit recept is voldoende voor bijna 1 liter sofrito.

* 3 uien
* 200 ml water
* 1 bol knoflook
* 200 ml mooie olijfolie
* 2 blikken gepelde tomaten
* 1 rode paprika
* 1 eetlepel aceto balsamico
* Zout en zwarte peper

Snipper de uien fijn. Doe ze in een grote hapjespan of braadpan met 200 ml water en laat het water op halfhoge stand van je fornuis verdampen. Pel en snipper de teentjes van 1 bolletje knoflook. Voeg dit toe aan de ui, zodra het water verdampt is. Schenk er vervolgens 200 ml (Spaanse) olijfolie bij en fruit het geheel zachtjes, zodat de ui goud kleurt en niet bruin. Als je een stevige paprika hebt dan kun je met een scherpe dunschiller het velltjes van de paprika halen. Haal de kern eruit en snij de paprika in kleine blokjes.
Voeg de paprika en 2 blikken gepelde tomaten en een flinke snuf zout toe aan het uienmengsel. Laat de groenten een klein uur zachtjes pruttelen. Pureer het geheel glad met een staafmixer en breng de sofrito op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout.

Frittata met groentjes

Gebakken ei, maar dan anders…Een frittata is een gevulde omelet die gegaard wordt in de oven. De vulling kan van alles zijn, in dit recept heb ik er van allerlei soorten groene groenten ingestopt. Zelf kun je daar natuurlijk ook mee variëren, kijk gewoon wat je in je koeling hebt liggen, want sperzieboontjes zijn bijvoorbeeld ook heel lekker.
Je kunt er kleine blokjes van snijden voor bij de borrel of een groter stuk, aangekleed met wat sla, tomaat en meer wat je lekker vindt als voorgerechtje. Koud of warm, dat kan ook allebei. Smakelijk!
Ik heb deze frittata gemaakt in een ovenschaal van 20 x 25 cm.

* 8 eieren
* 4 snijbonen
* Handvol doperwtjes (uit de diepvries)
* 1 klein blikje tuinboontjes
* 3 lente-uitjes
* Handvol gehakte peterselie
* 75 gram Parmezaanse kaas
* Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de lente-uitjes in ringetjes en fruit ze even aan in wat olie. Hak de peterselie fijn. Snij met de dunschiller even over de lange zijden van de snijbonen, haal de puntjes eraf en snij ze in ruitjes. De eieren openen in een kom en hierbij alle ingrediënten toevoegen. Alle groenten (vergeet je lente-ui niet), de peterselie en de helft van de Parmezaanse kaas. Plus peper en zout naar smaak.
Klop alles dooreen en giet dit in je ovenschaal. Strooi de rest van je kaas erover en schuif de schaal in de oven. Kijk en voel maar na ongeveer 30 minuten moet je frittata stevig aanvoelen en een mooi kleurtje hebben. Belangrijk dat je eimengsel gaar is natuurlijk, anders kun je er nooit mooie stukken van snijden.

Portobello uit de oven

Zeker als je vegetarisch kookt, dan is dit recept een voltreffer. Erg smakelijk en niet moeilijk om te maken. Als voorgerecht een prima binnenkomer die je gasten zeker zullen waarderen! Denk erom dat je hiervoor wel wat oud witbrood bewaard! 

* 4 grote portobello’s
* 10 witte champignons (of een extra portobello)
*
1 dessertlepel verse munt, in fijne stukjes gesneden
*
1 handvol vers gehakte platte peterselie
*
2,5 volle eetlepels geraspte Parmezaan
*
1 teen knoflook, kern eruit en héél fijngehakt
*
3 eetlepels broodkruim
*
Olijfolie extra vergine
*
Peper en zout

Zet je oven maar vast aan op 180 graden. Snij van je witbrood dunne sneetjes, haal de korstjes eraf en snij er met een scherp mes mooie kleine blokjes van. Als het al oud is dan is het brood al wat harder, is het vers, dan kun je het even los op een bord laten drogen.
Haal de stelen uit de portobello’s en hak ze fijn. Borstel de hoed van de portobello’s schoon en leg ze op kop met de binnenkant naar boven in je ovenschotel. Hak de overige paddenstoelen ook in kleine blokjes, doe ze in een schaal. Voeg daarbij de kaas, peterselie en munt, de knoflook en de broodblokjes. Een beetje peper en zout erbij en dan alles goed door elkaar mengen. Verdeel het mengsel over de portobello’s en druk het wat aan zodat het er stevig in zit. Druppel nu de heerlijke olijfolie over het mengsel (zorg dat je niet te weinig giet) en zet de schaal met de portobello’s ca. 20 minuten in de oven. Je ziet wanneer ze goed zijn als ze wat gekrompen zijn en de bovenkant mooi gebruineerd is.
Verdeel wat mooie, liefst gemengde sla op je borden en plaats de gevulde portobello er midden op. Een plaatje en alleen de geur al maakt je er snel aan wilt beginnen!!

 

Pittige groenten wok met kip

Superlekker, veel groenten en een paar stukjes kip met heerlijke mie, mm dat wordt smullen vandaag! Dit recept is voor 3 personen.

* 250-300 gram Chinese noedels
*
2 eetlepels notenolie
*
500 gram kippenvlees, bijv. kippendijen, in reepjes
*
3 flinke tenen knoflook, kern eruit, in fijne blokjes
*
250 cc water
*
½ kruidenbouillonblok
*
50 gram hoisinsaus
*
1 eetlepel rode currypasta
*
3 stengels bleekselderij, in ongelijke ruitvormige stukken
*
1 winterpeen, in plakjes met schuine zijkanten
*
1 bakje peultjes
*
1 blikje babymaïs
*
2 theelepels maïszetmeel
* Peper en zout 

Verhit de olie in een pan en bak hierin de knoflook licht aan. Doe er de hoisinsaus en currypaste bij verhit ook dit weer. Afblussen met het water en de kruidenbouillonblok. Meng de maïzena met wat water en bind hiermee de saus tot een dikkere saus.
Kook de noedels nu volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en zorg ervoor dat je ze goed los wegzet.
Nu de wok. Verhit hierin de olie en begin lekker te bakken. Eerst de kipreepjes 5 minuutjes met wat peper en zout bakken en even bewaren in een schaaltje. Dan in de lege wok weer wat olie en daarin gaan we de groenten bakken. Eerst de selderij, dan de wortel, de babymaïs en de peultjes. Breng ook deze op smaak met wat peper en zout. Na enkele minuutjes giet je de saus erbij en als die goed warm is ook weer de kippenreepjes. Verwarm de mie, schep op elk bord wat mie en daarop het heerlijke mengsel uit de wok.

Smakelijk!

Apfelstrudel

Even snel een verse apfelstrudel maken is echt super gemakkelijk. Eigenlijk kun je het elke dag van de week zomaar even maken, mits je bladerdeeg in de diepvries hebt liggen, of liever nog, vers uit het vak in de supermarkt. En appels natuurlijk. De rest heeft iedereen wel in huis volgens mij. Ruim een uurtje en hij ligt op je bordje!
Dit recept is voor twee strudels waarvoor je 2 deeglappen nodig hebt van ca 24 x 40 cm.

* 2 lappen bladerdeeg van ca 24 x 40 cm
* 4 middelgrote zoetzure appels
* Sap van een halve citroen
* 100 gram suiker
* 1 zakje vanillesuiker
* 1 theelepel kaneelpoeder
* 1 eetlepel bloem
* 90 gram rozijnen, lichte of donkere en een mix
* 1 ei, losgeklopt met 3 eetlepels melk
* Garnering, bijvoorbeeld slagroom, poedersuiker of ijs

Begin met je oven, die moet je voorverwarmen op 200 graden (heteluchtoven). Als je diepvriesdeeg gebruikt, haal dan de plakjes uit je diepvries zodat die alvast kunnen ontdooien.
Schil de appels, verdeel ze in vieren en snijd er overlangs plakjes van in een grote schaal. Meng ze met het citroensap. Meng nu in een kommetje de suiker, vanillesuiker, kaneel en bloem en hussel dit mengsel door de appelschijfjes; tenslotte ook de rozijnen erdoor mengen.
Maak 2 lappen deeg van ca 24 x 40 cm en leg appelplakjes over de lengte van elke deegplak tot bijna aan de korte zijkanten, je deelt de deegplak over de lengte als het ware in drieën. Omdat de twee zijkanten straks als flappen over elkaar heen komen, moet je er dus niet té veel vulling indoen! Vouw één zijkant over de appels, besmeer de andere flap met ei en vouw die over de eerste flap heen. Ook ei aan de zijkanten smeren en deze zijkanten goed dichtmaken.
Draai nu de strudels om zodat de mooie kant boven ligt. Leg ze op bakpapier en smeer de bovenkanten goed in met ei. Prik in de bovenkant ook een aantal keren met een scherp mesje, dan kan in de oven de hete damp eruit.

Leg de strudels in de oven eerst 20 minuten op 200 graden, daarna nog 20 minuten op 190 graden. Haal ze dan eruit en laat ze nog een kwartiertje tot een half uur afkoelen voordat je ze kunt aansnijden. Opdienen met de garnering, mm, heerlijk!

Penang gai

Dit recept van kip met rode curry is heel populair in Thailand. Het wordt daar en in de Thaise restaurants overal ter wereld wel pittiger gemaakt dan wat ik hieronder opschrijf. Zo heet van de peper vinden wij bij ons in huis iets te veel van het goede. Vind je dat echter juist wel erg lekker, dan kun je gewoon een extra eetlepel rode currypasta toevoegen.1 eetlepel wokolie (plantaardig)

* 2 afgestreken eetlepels rode currypasta (je kunt die kant en klaar kopen)
* 400 ml kokosmelk
* 500 gram kip, bijvoorbeeld van kippendij of filet, in blokjes
* 1,5 eetlepel nam pla (Thaise vissaus)
* 2 theelepels palmsuiker of rietsuiker
* Handje basilicum, liefst Thaise

Voor erbij:
* Witte rijst
* 1 rode Spaanse peper, schoongemaakt en in kleine blokjes
* 3 lente-ui in ringetjes

Verhit de olie in de wok op hoog vuur en vak hierin de currypaste enkele seconden. Schenk de kokosmelk erbij en breng alles aan de kook. Nu het vuur laag en je ziet dat de rode olie boven komt drijven. Voeg de kip toe en laat deze onder af en toe roeren gaar worden in ca 10-15 minuutjes. Voeg de vissaus en suiker erbij en let erop dat de smaak goed is. Verhit de curry weer en doe de basilicum erbij.
Opdienen met witte rijst en garneren met de peperblokjes en lente-uiringetjes.