Tiramisu

Tiramisu (letterlijk vertaald: trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij!) is waarschijnlijk het meest gegeten Italiaanse dessert in Nederland. Het is dan ook echt heel erg lekker.
Maar iedere chef maakt het toch weer nét een beetje  anders klaar.
Na het lezen en vaak ook eten van wel 8 tiramisu recepten kwam ik tot dit
heerlijks! De schaal geeft gemakkelijk 8 porties weg!

* 1 pak lange vingers Tiramisu
* 125 gram poedersuiker
* 250 gram mascarpone (Italiaanse crèmekaas)
* 4 eieren, gescheiden in eiwit en eidooiers
* 250 cc slagroom, 85% daarvan lobbig geslagen en ZONDER suiker, 15 % voor de gelatinemix
* 2 kopjes koude zeer sterke koffie
* 6 kleine gelatineblaadjes
* cacaopoeder
* Amaretto di Saronno
Hulpmiddelen: Mengkommen, mixer en een mooie lage grote schaal.

Zet een pot zeer sterke koffie en laat die afkoelen. Scheid de eieren in dooiers en eiwitten.
Zorg ervoor dat de eiwitten in een superschone schaal gaan.
Poedersuiker bij de eidooiers doen en goed erdoor slaan met de garde; nu ook de mascarpone toevoegen en flink erdoor slaan tot crème massa ontstaat. Laat dit even staan.
Dep nu een voor een de lange vingers met de niet-suikerkant in de sterke koffie; leg ze op rijen met suikerzijde omhoog in grote schaal. Giet nu de likeur (in mooie scheutjes) over de lange vingers heen. Zorg ervoor dat je de lange vingers niet helemaal vol laat lopen met koffie en likeur!
Sla je eiwit stijf. Klop 85 % van de slagroom lobbig en bewaar het restje slagroom voor later. Laat de gelatineblaadjes nu enkele minuten weken in een bakje met koud water. Verwarm het restje room eventjes op het vuur (als het erg weinig is doe je er een klein scheutje water bij) en leg er één voor een de geweekte blaadjes gelatine in zodat de gelatine helemaal op kan lossen (pas het volgende blaadje erin leggen als het vorige helemaal is opgelost).
Lepel nu eerst heel rustig de stijve slagroom door de crème, dan de gelatineroom en tenslotte het geslagen eiwitten.
Drapeer nu deze massa mooi over de lange vingers, zodat ze helemaal onderliggen. Klop de schaal even op de ondergrond, zodat de crème-massa goed over de lange vingers zakt. Zet de schaal enkele uren in de koelkast om op te stijven.

Serveertips: Uitserveren in mooie partjes met cacao erop en evt. muntblaadje. Buon appetito!!!

 

Sinaasappel-venkelsalade

Gezonde groente-fruitsalade, fris en fruitig met een bijzondere smaak, heerlijk als nagerecht!

* 4 oranje sinaasappelenSinaasappel_venkelsalade
* 4 bloedsinaasappelen
* 2 venkelknollen
* 3 eetlepels rode wijnazijn
* 3 eetlepels witte wijn
* 1 eetlepel Balsamico-azijn
* Sap van een halve citroen
* Flinke eetlepel suiker
* Beetje versgemalen peper en zout

Snij het vruchtvlees met een scherp mesje uit de sinaasappelen. Je kunt dat heel goed doen door de boven en onderzijde van de sinaasappel eraf te snijden. Zet nu de sinaasappel recht op je werkblad. Snij er nu van boven naar beneden langs om de schil te verwijderen. Hou nu de sinaasappel in je hand en snij steeds zo’n partje tussen de vliesjes uit.
Haal het buitenste blad van je venkelknollen en snij de knollen in flinterdunne plakjes. In een schaal leg je nu steeds een laagje sinaasappelstukjes en dan weer een laagje venkel, tot alles in je schaal ligt. Maak een mengsel van de overige ingrediënten en verdeel dit over de salade zodat het vocht er goed kan intrekken. Proef wel even, als het te zuur is kun je er wat suiker bijdoen!
Laat de schaal gerust enkele uren of een dag in de koeling staan, zodat de smaken op elkaar kunnen intrekken.
De salade vlak voor het eten op de 4 borden verdelen.
Smakelijk eten!

Peertjes met Aceto Balsamico

Een bijzonder smakelijk nagerecht dat heel goed past na een feestelijk winters diner. Je moet wel bijtijds eraan beginnen, een dag van te voren,omdat je de peertjes dan al moet bereiden. Daarom begint dit recept met deze lekkere peertjes. De afwerking komt vlak voor het opdienen!

Recept van stoofpeertjes
* 1 kilo stoofpeertjes (bijvoorbeeld Wilde Giesemann)
* Halve liter rode wijn Peertjes-met-Balsamicosaus
* Scheut rode port
* Water, indien nodig om de peertjes goed onder te laten staan
* 3 kruidnagels
* 2 kleine kaneelstokjes of een dikke
* 1 eetlepel cranberrysaus- of jam
* 4 eetlepels suiker of naar smaak zoeter of minder zoet

De peertjes schillen en het steeltje laten zitten. Peertjes naast elkaar in pan;
wijn en port erbij en eventueel het vocht aanvullen met water tot peertjes onderstaan. De kruiden en suiker toevoegen. Aan de kook brengen en vervolgens op “laag vuur” nog twee tot 3 uurtjes laten “sudderen”.
Af laten koelen tot de volgende dag.

Recept voor de peertjes met Aceto Balsamico (Balsamico-azijn)
* Kaneelijs
* De reeds eerder gemaakte peertjes in sap

Haal uit de perenpan één beker sap en doe dit in een pannetje. Bij dat sap 2/3 beker Aceto Balsimico (Balsamicoazijn), liefst een wat zoete (de betere) soort; laat dit vocht langzaam inkoken tot 1/3 deel over is.
Serveer op elk bord twee peertjes naast elkaar en een bolletje kaneelijs.
Giet een flinke eetlepel van het warme ingekookte perensap over het gerecht, het meeste over de peren.

Smakelijk eten!

Peer met mascarpone

Peer-mascarpone Tjonge dat was lekker! Een heerlijk nagerecht is dit, om twee redenen. Ten eerste omdat het gewoon zalig smaakt, die warme peerdelen en dat koude ijs, maar ten tweede omdat het een ideaal dessert is om voor het grootste deel de dag van te voren klaar te kunnen maken en dat geeft je behoorlijk veel kostbare tijd meer met je gasten! Ik geef in het recept aan tot waar je de voorbereidingen eerder kunt doen.
Een feestelijk en zoet nagerecht voor 6 personen!

* 3 grote harde maar bijna rijpe peren, ik gebruik de Doyenne du Comise
* 1 fles witte frisse, iets zoetige wijn
* 1 vanillestokje
* 1 kaneelstokje
* 6 eetlepels suiker
* 200 gram mascarpone
* Geraspte schil van een citroen
* Flinke scheut Grand Marnier
* Handvol geroosterde pijnboompitten
* Roomijs

Schil de peren en deel ze in vieren, haal de kern eruit. Verhit de wijn in een
ruime pan. Snij het vanillestokje en de lengte door en strijk van een helft
de zaadjes bij de wijn. Leg het stokje ook in de pan. Kaneelstokje erbij en 3
eetlepels suiker (of 2 als de peren zoet zijn). Als de suiker gesmolten is de peren erin leggen en ca 15-20 minuten zachtjes laten pocheren. Test of ze goed zijn door er met de punt van een mes in te prikken. Als dat gemakkelijk gaat dan zijn ze goed.
Neem de peren en het kaneelstokje uit de pan en laat het vocht inkoken tot 1/3 deel.
LET OP! Op het laatst gaat dat héél snel!
Wat je tot nu toe gedaan hebt kun je ook de dag voor je etentje doen.
Je zult dan wél de peren en de peersaus opnieuw warm moeten maken!

Haal nu ook het vanillestokje eruit. Klop de mascarpone met 3 eetlepels suiker, de citroenrasp en de Grand Marnier. Leg op elk bord 2-3 peerstukken. Een bolletje ijs ernaast en een mooie schep van het mascarponemengsel. Ook nog wat pijnboompitjes over het geheel strooien. Eventueel een ietsiepietsie vers gemalen zwarte peper over het geheel, naar smaak!

Panna Cotta met framboosjes

Zoet typisch Italiaans nagerecht, niet te versmaden als ik in dat mooie land ben, maar ook in Nederland smaakt het verrukkelijk! Bij dit recept maken we een heerlijke saus met framboosjes.
Dit recept is voldoende voor 5 tot 6 panna cotta’s.

Voor de puddinkjes:
* 500 cc slagroom (of 300 cc slagroom en 200 cc volle melk)
* 4 eetlepels witte basterdsuiker Panna-cotta1
* 1 vers vanillestokje
* 4 kleine blaadjes witte gelatine
* Naar smaak een scheutje Marsala, Grappa of Cognac

Voor de saus:
* 300 gram frambozen, waarvan 200 gram voor de saus en 100 gram ter garnering
* 60 gram poedersuiker
* 2 eetlepels citroensap

Slagroom (en eventueel melk) in pannetje doen. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje de inhoud bij de slagroom, voeg ook het stokje en de suiker toe. Verhit nu langzaam de room en laat deze ca. een kwartiertje zachtjes koken. Week na 10 minuutjes de gelatine enkele minuten in koud water.
Haal de pan van het vuur en neem het stokje uit de pan. Als je dat lekker vindt kun je er nu een scheutje drank doordoen, dat maakt de smaak nog voller!
Voeg de geweekte gelatine zo uit het water bij de room en roer tot het is opgelost. Doe de room in de bakjes, (inhoud en vorm van een smal, klein, hoog koffiekopje) die tevoren met koud water zijn gespoeld.  Zet dit zo’n 3-4 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de frambozen voor de saus met de suiker en het citroensap, mix het fijn met de staafmixer en zeef de zaadjes eruit. Leg de overige framboosjes in de saus en laat alles zo afkoelen.
Vlak voor het opdienen de roompuddinkjes omkiepen op een mooi bordje. Het omkiepen wordt vergemakkelijkt als je de bakjes even kort in een schaaltje met heet water houdt. Garneer de panna cotta met wat saus en de framboosjes.
Buon appetito!

Nectarinetaartje

Wat een zoete verrassing na een heerlijke maaltijd, echt een snoeptaartje. Dit recept is voor 4 personen, maar je kunt het heel simpel uitbreiden tot 6 of 8 personen. Veel plezier met het maken en vooral met het snoepen!!!!

* 4 vellen bladerdeegNectarinetaartje
* 2 nectarines
* 50 gr bosbessen, ook wel genoemd blauwe bessen.
* 2 eetl. boter
* 4 eetl. suiker
* 1 ei

Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg de velletjes met de randjes op elkaar en druk ze goed aan zodat je een groot vierkant krijgt. Prik er met een vork overal gaatjes in behalve aan de rand. Snij de nectarines in dunne partjes. Leg ze op het bladerdeeg maar houd de randen vrij.
Bestrooi met de bosbessen, 4 eetl. suiker en 2 eet. boter in kleine vlokjes. Vouw de randen van het bladerdeeg wat omhoog tegen het fruit aan. Klop het ei los en smeer het over de randen. Bak het taartje ca 20 minuten in een voorverwarmde oven. (elektrisch 200gr C, hetelucht 175 gr. C)

Smakelijk eten!

Mimy’s griesmeelpudding

Dacht jij ook: wat? griesmeelpudding??? Nou, deze pudding is de enige echte: een smakelijke verrassing, want hij is echt verrukkelijk !! En het is een oud familierecept ook nog, ik kreeg het van mijn schoonzusje Mimy!

* 1 liter melkMimy’s-griesmeelpudding
* 100 gram griesmeel ( 5 eetlepels )
* ongeveer 75 gram suiker
* citroenschil zonder wit
* 1 ei
* 1 klontje roomboter
Nodig: een mooie vorm om de pudding in te gieten.

Breng de melk met het citroenschilletje aan de kook, meng ondertussen de griesmeel met de suiker door elkaar (droog). Wanneer de melk kookt giet je onder voortdurend roeren het griesmeelmengsel in een keer door de kokende melk. Daarna ongeveer 3 tot 4 minuten de griesmeel onder geregeld roeren laten doorkoken. Ei splitsen. Pan van het vuur nemen, klontje boter toevoegen, dan wat warme griesmeel uitroeren met de eidooier en terugvoegen in de pan.

Eiwit kloppen en door de pap spatelen. Nu nog even de warme pap op het vuur zetten en even laten “ploppen”. Daarna de pap in een met water omgespoelde vorm gieten en koud laten worden. Als je merkt dat de pap wel heel erg dik en stijf is dan bestaat de mogelijkheid om nog wat melk toe te voegen. Als je er maar op let dat dit gebeurt voor het “ploppen”!!!

Serveertips: De vorm omkiepen op een bord en de pudding serveren met een warme of koude vruchtensaus.

Macedonia

En dan is het zomer. Tijd van fruit, lekker zoet, sappig, vers fruit, waarmee je een zalige fruitsalade kunt maken. In Italië heet dat een macedonia.
Je maakt een grote bowl met vers fruit en vult daarna wat sorbetglazen tot aan het randje vol, mmmmm en je blijft glimlachen.
Wat heb je nodig voor zo’n mooie grote schaal vol fruit?

* Halve GalliameloenMacedonia
* 1 flinke appel, zoet en stevig
* 12 mooie aardbeien
* Een doosje zwarte bosbessen
* Een flinke perzik of nectarine
* Trosje witte druiven zonder pit
* 5 mooie pruimen
* 3 eetlepels suiker
* Een glas prosecco (naar keuze) of zoete witte wijn (naar keuze)
* Een flink glas jus d’orange

Dat is al genoeg, maar natuurlijk kun je ook ander fruit erin doen of erbij zoals kiwi, blauwe druifjes, peer en sinaasappel. Wat het fruit goed, schillen hoeft niet, want dat geeft nu juist de mooie kleuren en lekkere stevige bite. Snij het in mooie gelijkwaardige stukjes in de bowl. Doe er de suiker en het vocht bij en roer alles met je superschone handen helemaal goed door elkaar.

Dek de schaal af en laat hem enkele uren in de koelkast staan voordat je het fruit in enkele mooie sorbetglazen schept en opdient. Soms kun je er zelfs nog wat ijs en slagroom bijdoen, maar ik prefereer alleen het fruit.

Mmmmmm

Zomerse fruitsalade

Vooral in de zomermaanden is er volop vers fruit te verkrijgen, daarom
tijd voor een fruitsalade. Je kunt er grote hoeveelheden van maken om met veel
mensen te eten of om er enkele dagen van te snoepen. In de koelkast blijft het
zolang wel goed.

Voor een mooie schaal vol heerlijk vers fruit:
(Let op, dit is slechts een suggestie, je mag zoveel variëren als je wilt!)

* 2 appels in de schilZomerse-fruitsalade
* 2 perziken of nectarines
* Witte druiven, liefst zonder pit
* Blauwe druiven
* 3 pruimen
* Bessen
* 2 sinaasappels
* 2 mandarijnen
* Eventueel nog kiwi of harde banaan.
* 400 cc sinaasappelsap of appelsap.
* 2 eetlepels suiker (nog meer als je van lekker zoet houdt!)
* Sap van een citroen.
* Naar keuze wat zoete dessertwijn of een sinaasappellikeurtje

Was het fruit zorgvuldig af. Halveer en ontpit de druiven. Schil de perziken, de sinaasappels en mandarijnen. Laat aan de pruimen en appels de schil zitten, was ze dus goed. Haal met een scherp mes de plakjes sinaasappel uit de vrucht. Snij de vruchten in mooie stukjes.
Doe alles in een grote schaal en giet er het vruchtensap en het sap van de citroen en de suiker bij. Laat de schaal enkele uren in de koelkast staan.

Schaal op tafel zetten, schep je schaaltje maar vol, eventueel met een klein bolletje vanille ijs erin. Mmmmmm….smullen maar!

 

Geroosterde aarbeien met Balsamico azijn

Dit is een zeer simpel maar heerlijk dessertgerechtje dat weinig tijd nodig
heeft om klaar te maken! Je hebt er wel een oven bij nodig!
Weer een lekker idee van kok Giancarlo Caldesi.
Ik vind ze het lekkerst als garnering bij roomijs en wat slagroom, vooral de heerlijk saus is superlekker!

* 700 verse aardbeien Geroosterde-aardbeien-met-balsamicoazijn
* 5 eetlepels Balsamico azijn
* 2 eetlepels suiker
* Wat poedersuiker

Verhit je oven tot 200 graden. Haal er het groene steeltje vanaf en was de aardbeien. Verdeel de aardbeien over een ovenschaal en sprenkel er de Balsamico azijn overheen en strooi dan je suiker erover. Bak dit 15 minuten in je oven, strooi er wat poedersuiker over en serveer het warm of koud.

Buon appetito!