Pizza rondjes

Als je aan pizza denkt, dan denk je ook aan pizza deeg. In dit recept gebruik ik echter bladerdeeg i.p.v. pastadeeg en daarmee maak je verrassend lekkere kleine pizzaatjes! Het recept is goed voor ca 20 mini pizza’s!

* 6 plakjes bladerdeeg Pizza-rondjes
* 1 blikje tomatenstukjes
* 10 middelgrote witte champignons
* 1 bol mozzarella
* 2 eetlepels zongedroogde tomaten op olie
* 1 sjalot
* 1 flinke teen knoflook
* Handvol versgesneden basilicum
* 1 dessertlepel Italiaanse kruiden
* ¾ bouillonblok
* Scheutje witte wijn
* Scheut olijfolie
* Wat bloem
* Peper en zout

Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en leg ze op een met wat bloem bestrooide werkplek met de randen in 2 rijden van 3. Terwijl deze plakjes ontdooien snipper je de sjalot en knoflook heel fijn in wat olie en bak deze op laag vuur glazig. Snij intussen de champignons in superdunne schijfjes en bak die mee in de pan met wat peper en zout. Doe er wat wijn bij, de bouillonblok en de heel fijn gesnipperde tomaten op olie. Laat alles enkele minuten smoren. Prak de tomaten uit het blik fijn en doe die ook erbij. Voeg nu de gedroogde kruiden erbij en proef of de saus mooi op smaak is. Hij mag best vol en pittig smaken, niet te zout natuurlijk!Pizza-rondjes2
Strooi nu ook wat bloem over de bovenkant van de plakjes en rol ze met de deegrol uit tot een mooi groot deegvel. Verdeel hierop de saus, niet tot aan de randen, misschien hou je wat over maar dat geeft niet. Verdeel hierover de in fijne plakjes gesneden mozzarella en verdeel er de verse basilicum overheen. Rol nu voorzichtig overlangs de plak tot een rol, dat is niet gemakkelijk, zorg dus dat je velletjes goed aan elkaar vast zitten!Pizza-rondjes3

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven), anders 220 graden. Zet een ovenschaal klaar met bakpapier erop. Als je de rol klaar hebt snij dan met een scherp mes plakjes er af van ca 1,5 tot 2 cm en leg die plakjes plat op het bakpapier. Je zult wel 2 keer moeten bakken! Bak de pizzaatje’s 20 minuten in de hete oven. Ze zijn warm superlekker, maar ook lauw of afgekoeld smaken deze pizzaatjes verrukkelijk!! Buon appetito!

Pizza Martino

Geweldig lekkere pizza van mijn zoon Martijn uit de oven op twee grote ovenbakplaten gebakken en superlekker! Hier wordt het pizzadeeg op een andere manier gemaakt, maar geloof me, deze smaakt óók superlekker!
Je hebt er wel even tijd voor nodig, maar ja, wie van koken houdt………

* 675 gram fijne bloem type 00Pizza-Martino
* 1,5 theel. zout
* 10,5 gram gist (korrels)
* 375 ml. warm water
* 1 theel. suiker
* 4 eetl. olijfolie
* 1200 gram gepelde pommodori uit blik
* 600 gram champignons
* 200 gram salami
* 200 gram gekookte schijven ham
* 4 eetl. pizzakruiden
* 400 gram kaas (belegen, geraspt)
* evt. een blik artisjokharten (wel lekker)

Hulpmiddelen: Mengkom, ovenplaten, oven, eventueel keukenmachine

Voorbereiding: Laat de tomaten in de vergiet uitlekken alvorens ze in stukken te snijden. Het sap en de pitjes opvangen, daar kun je later heerlijke tomatensoep van maken! Ham en salami in kleine stukjes snijden. Champignons in schijfjes snijden. Door de goed uitgelekte tomatenstukjes de kruiden roeren.

Bereidingswijze: Bloem en zout in grote kom. Erbij korrelgist en de suiker. Roer nu langzaam het water erdoor met een houten lepel. Voeg zoveel water toe dat het deeg gemakkelijk tot een bal kan worden gevormd. Het is niet mogelijk om de precieze hoeveelheden op te geven, omdat bloem per land verschillende waterabsorberende mogelijkheden heeft, (zelfs bloem dat van dezelfde akkers komt kan per jaar variëren). Natuurlijk kun je dit deeg ook maken in de keukenmachine!
Verdeel het deeg in twee helften, zoek een “maatje” (is gezelliger met z’n tweeën), en kneed elk een deegbol 15 minuten (!) tot het zacht en soepel is – voeg eventueel wat extra bloem toe. Met een keukenmachine kun je dat door het “machien” laten doen.
Bedek de bollen met een laagje olijfolie zodat ze soepel blijven (even door je handen met een druppeltje olie) en leg ze in de kom met een vochtige theedoek erop. Laat het deeg ca 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
Kneed nu elke deegbal even door en rol hem op een droge met bloem bestoven ondergrond mooi met de deegrol uit tot de grootte van een ovenplaat. (Lekker dun!) Zorg dat de platen zijn ingevet met olie! Rol de rand eventueel wat omhoog en drapeer het deeg op de plaat zodat die geheel gevuld is. Verdeel nu op deze pizzabodems eerst de tomatenstukjes en leg vervolgens door elkaar heen de andere ingrediënten. Hierover nog wat pizzakruiden. Strooi nu rijkelijk de strooikaas eroverheen.
Bak de pizza’s een voor een in een voorverwarmde oven zo’n 15 a 20 minuten op 220 graden tot de bodem knapperig en lichtgoudbruin is.

Serveertips: Verdeel de pizza in zoveel stukken als je nodig hebt………..Koud is het overigens ook heerlijk bij de borrel! Buon appetito!

Pizza Ligure

Deze pizza wordt veel gegeten in de streek aan de kust waarvan Genua het
centrum vormt. Het is een hele mooie streek waarvan bijvoorbeeld San Remo en  Cinque Terre fraaie voorbeelden zijn.
Als bodem maak je het pizzadeeg uit mijn recept Pizzadeeg maken. Dat vind je ook in dit hoofdstukje “Pizza”.

* Bol pizzadeegPizza Ligure
* Ui in snippers
* Blik tomaten op sap
* 6 ansjovis uit een potje
* Wat kappertjes
* Wat zwarte olijven
* 2 hele tenen knoflook, geplet
* Oregano gedroogd
* Olijfolie

Zorg dat je pizzadeeg gerezen is. Verwarm de oven voor op 200 graden, hij moet goed heet zijn! Fruit nu de ui in een pan in wat olijfolie en doe er de tomaten bij. Prak ze fijn en laat dit ca 10 minuutjes pruttelen. Maak intussen van de deegbol een fraaie bodem op de bakplaat.
Verdeel dan de tomatensaus over het deeg, laat een 3 cm randje vrij! Verdeel nu de ansjovisfiletjes over de pizza, trek ze in stukjes. Dan de kappertjes en olijfjes. Ook de knoflook er op leggen. Bestrooi alles met lekker veel oregano en giet er tenslotte mooie olijfolie overheen. In de oven 10-15 graden. De rand moet mooi lichtbruin zijn en de onderkant gaar!!!!

Smakelijk!

Pizzadeeg maken

Dit is een zeer origineel recept om pizzadeeg te maken; ik zag het op
internet maken door een Italiaanse die beweerde dat de pizzabodem gemaakt op haar manier nog lekkerder wordt, net zo lekker als de pizza uit een pizzeria!!
Nou dat geloven we natuurlijk en daarom heb ik het recept voor jullie
opgeschreven.
Het verschil met de meeste recepten is dat je niet begint
met de bloem, maar met het gistwater.
Lees maar eens door….

* Ca 600 gram bloem type 00 in een schaalPizza1
* 1 zakje gedroogde gist 15 gram
* 1 glas water
* Half glas olijfolie
* Twee snufjes zout, of twee theelepels
* Een bloemzeef
* Grote mengschaal
* Oven 200 graden

Schud het zakje gist in het glas water en roer het heel goed erdoor. Giet nu dit vocht in een mengschaal. Voeg er de olijfolie bij. Meng 2 theelepels zout door de bloem. Zeef nu wat bloem in de mengschaal en begin te mengen met je hand. Voeg zoveel bloem toe tot je een mooie deegbol krijgt die prachtig los laat van de schaal. Blijf nu kneden 5 – 10 minuten lang. Leg het deeg in de schaal, dek de schaal af en laat het een uur rijzen op een warme plaatst (bijvoorbeeld gewoon in de keuken of kamer), niet in de tocht!Pizza2
Hierna kun je het deeg verwerken tot een bodem op een grote bakplaat, of enkele kleine ronde bodems. Beleg ze met wat je lekker vindt. Als basis kun je er wat tomatensaus op verdelen waar je dan stukjes mozzarella, ham en champignons op verdeelt. Wat Italiaanse kruiden erop en een mooie scheut olijfolie en hup de flink voorverhitte oven in (200 graden) zo’n 15 minuten.

Buon appetito!

Pastadeeg maken

Wil je nu echt lekkere pasta maken, dan kneed je natuurlijk zelf je pastadeeg. Ik weet het, het is best even kneden, maar de smaak van verse pasta is echt een stuk beter dan van gedroogde pasta!

Voor de verse pasta:

* 400 gram bloem, liefst Italiaanse, dubbel 00
* 4 flinke eieren
* Snufje zout
Een pasta-kneedmachine (zo’n draaiding waar je steeds je pastavel dunner en dunner maakt)

Begin met het maken van de verse pasta. Strooi de bloem op een ruim schoon werkblad en maak er een kuiltje in. Doe hierin de eieren en het snufje zout. Beweeg je vingers in de eieren en voeg hier steeds vanaf de bloemrand meer en meer bloem bij totdat je een mooie deegbal hebt. Draai hem in plastic folie en leg hem even te rusten.

Verdeel de pasta nu in 6 delen.
Zet een schaaltje bloem neer om af en toe over het deeg te strooien, zodat alles niet aan elkaar gaat plakken.
Draai in je pastamachine elk stuk een aantal keren door de mangel, te beginnen met de dikste opening. Sla na elke draaibeurt de pasta dubbel en voeg het vel weer bovenin aan de kant waar het dubbel geklapt is! Draai het er net zo vaak door tot je op stand 6 ongeveer bent en er een lange lap mooie dunne pasta uit komt. Strooi ondertussen wel wat bloem erover anders gaat alles plakken.
Strooi op een ander werkblad ook wat bloem en leg hier je vellen op.

Nu kun je van deze vellen bijvoorbeeld tagliatelle maken of rondjes uitsnijden voor ravioli.
Veel plezier!!!!

p.s. Gordon heeft zijn eigen deegmengsel: 275 gram bloem, 2 eieren en 3 eierdooiers.

Pizzaboterham

Lekker zelf pizza’s maken met de kinderen….

* Mooie dunne sneden brood, bruin of wit, naar keuze
* Mozzarella Pizzaboterham
* Enkele mooie rijpe tomaten
* Verse basilicumblaadjes
* 2 knoflooktenen
* Peper en zout
* Olijfolie
Ook nodig: grill en oven!

Pel de tomaten en snij ze in mooie dunne plakjes. Pel de knoflooktenen en snij er aan een kant een recht vlakje aan. Snij de basilicum in dunnen sliertjes. Snij de mozzarella in plakjes. Gril de sneden brood aan beide kanten lichtbruin. Ga met de knoflookteen aan een zijde over het brood heen.
Beleg de boterham met tomaat, mozzarella en basilicum. Kruiden met peper en zout. Overgiet het met wat mooie olijfolie. Leg nu de pizzaboterham nog eventjes onder de gril zodat de kaas mooi kan smelten.

Buon appetito!

Wokkel tonijnsalade

Warm of koud, deze pasta (wokkels of fusilli)  smaakt altijd lekker. In de warme zomer is hij als lunchsalade heerlijk koud bij lunch of BBQ. In de winter als warme pasta als voorgerecht of hoofdgerecht. Je ziet het, met deze pasta kun je alle kanten op!

* 1 flink blik of 2 kleine blikjes tonijn (op olie)
* 300 gram pastawokkels (fusilli) Wokkel-tonijnsalade
* 250 gram witte champignons
* 1 Rode paprika
* 1 Gele paprika
* 2 augurken
* 1 ui
* 1 flinke teen knoflook
* 2 eetlepels tomatenpuree
* 1 eierlepel basilicumpasta
* Olie om in te bakken
* Peper en zout van de molen

Was de paprika’s en snij ze in niet al te kleine blokjes. Snipper en de ui en de knoflookteen, haal daar wel de kern uit! Was de champignons en snij ze door midden. Snij de augurken in kleine blokjes. Bak de ui en knoflook even mooi goudgeel in wat olie en voeg er dan de paprikastukjes bij. Laat dit eerst even bakken, zorg ervoor dat de ui en knoflook niet verbranden! Dan de champignons erbij, kruiden met peper en zout en even laten garen. Dan de tomatenpuree en de basilicumpasta erbij met eventueel nog een scheutje water als het te droog wordt.
Kook de pasta al dente met wat zout en voeg daar alle andere ingrediënten aan toe, ook de augurken. Laat nu de smaken enkele minuutjes in de pasta trekken en serveer de pasta warm. De volgende dag zal een eventueel overgebleven restje ook koud heerlijk smaken!
Buon appetito!

Fusilli mortadella

Dit kun je met recht versierde wokkels noemen. Niet alleen omdat ze geweldig
lekker smaken maar ook de versiering eromheen is heerlijk. Gelukkig kun je in
Nederland tegenwoordig ook mortadella kopen. Mortadella is beroemd uit de keuken van Bologna. Het is een hele dikke grote worst gemaakt van rundvlees, heel fijngemalen. Er zit knoflook in en vaak ook pistachenoten.
Kortom gewoon eens proberen, echt lekker!

* 500 gram wokkels (die van de Cecco zijn erg lekker)Fusilli-mortadella
* 1 sjalot
* 2 tenen knoflook
* Handvol versgehakte peterselie, liefst de platte
* 2 middelmaat courgettes
* 30 kerstomaatjes, lekker zoet
* Olijfolie
* Scheutje “hete” olie, mag van elk land zijn
* 300 gram mortadella aan een stuk
* 4 superverse eieren
* 2 handen rucola sla
* Italiaanse gemengde kruiden
* Peper
* Zout

Zorg dat alles van te voren klaarstaat: De sjalot en knoflook fijngesnipperd; de courgette gewassen en in mooie langwerpige stukjes. De peterselie fijngesneden en de kerstomaatjes in vieren of achten. De mortadella in stukjes.
Zout een grote pan met water met wat zout op het vuur en breng het aan de kook. Extra lekker is het om iets van het zout te vervangen door een kruidenbouillon blokje. Kook hierin de wokkels al dente.
Intussen giet je een scheut olijfolie in een koekenpan. Hierin fruit je de sjalot en knoflook iets aan. Doe er dan in één keer de courgette en peterselie bij en laat dit even lekker doorbakken. Nu de stukjes mortadella en tomatenstukjes erbij. Kruiden met Italiaanse gemengde kruiden en op smaak brengen met peper en zout.
Wokkels al dente afgieten. Giet en er lekker scheut mooie olijfolie doorheen en het mengsel met mortadella ook erdoor mengen. Laat dit staan met het deksel op de pan, de smaken trekken nu heerlijk door de pasta heen. Zet nu een pan op met ca 8 cm hoog water met daarin een scheut azijn. Breng dat bijna aan de kook – 90 graden. Breek elk ei in een kopje, en giet dan een voor een de verse eieren rustig in het water. Laat het water beslist niet koken. Het eiwit draait vanzelf om de dooier heen. Na 4 minuten kun je de gepocheerde eieren eruit halen en wat moduleren. Opdienen. Schep in een mooi bord de pasta. Leg in het midden een nestje van rucola en leg hierop het ei. Giet nog wat mooie olijfolie over het gerecht en dien het op. Buon appetito!

Fusilli met (restjes) konijn

Dit recept is ook weer voor diverse smaken te gebruiken, want door wokkels
kun je natuurlijk alles mengen. Dit recept is met restjes konijn, maar je kunt
hiervoor ook kip of draadjesvlees gebruiken.
Het recept is voor 2 personen!

* 200 gram wokkelpasta (fusilli)Fusilli-met-konijn
* Restje konijn fijngesneden
* 300 gram grotchampignons
* 1 ui gesnipperd
* 1 flinke teen knoflook in hele fijne stukjes
* Wat vocht van de pasta
* Handje peterselie
* Peper en zout

Fruit ui en knoflook in zacht aan in wat olie, bak hierin de gewassen en in schijfjes gesneden champignons en laat dit zacht bakken. Voeg er dan de restjes konijn bij. Breng alles op smaak met peper, zout en de peterselie. Kook in ruim water met zout de wokkels (fussili) al dente. Giet de pasta af, bewaar wat van het kookvocht en roer de pasta door de konijnstukjes. Maak het geheel smeuïg met nog wat vocht van de pasta.

Buon appetitio!

Tagliolini pollo e funghi

Een snel en smakelijk pastagerecht met kipfilet en champignons. Dit recept
is voor 2 personen.

* 250 gram taglioliniTagliolini-pollo-e-funghi
* 250 gram kipfilet, in korte reepjes
* 400 gram kastanjechampignons, gehalveerd
* 1 teen knoflook, kern eruit, fijngesneden
* ½ rode ui, fijngesneden
* Olijfolie
* Handvol verse peterselie, fijngehakt
* ½ glas witte wijn
* 12 kerstomaatjes, in stukjes
* Peper en zout

Zet een pan op met water en wat zout erin voor de pasta. Ui en knoflook heel fijn snijden en fruiten in wat olijfolie, daarna de halve champignons lekker mee laten bakken. Blus met de wijn en voeg nu de tomatenstukjes toe en de peterselie; beetje peper en zout erbij en lekker even zacht laten sudderen.
Intussen de grillpan verhitten. Roer wat olie en peper en zout door de kipfiletstukjes en bak ze dan snel rondom bruin en gaar op de grillpan. Zorg dat je intussen de pasta al dente gaart in de pan met water. De kipstukjes toevoegen aan de champignons en de pasta afgieten. Voeg alles bij elkaar, goed mengen. Heerlijk met wat vers brood, je zult ervan smullen!!!!